Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
14 ژوئن
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 14 ژوئن
ايران
رسميت يافتن ترويج آيين مانوي در چين
امپراتور وقت چين از دودمان «تانگ» 14 ژوئن سال 732 ميلادي طي صدور فرماني ترويج آيين مانوي را كه ايران زادگاه و گهواره آن بوده در قلمرو چين بلامانع اعلام داشت. پيروان اين آيين در سال 705 چنين درخواستي را داده بودند كه به سبب وقوع كودتا در چين و بركناري ملكه اين كشور، كار رسيدگي آن به تعويق افتاده بود.
     «ماني» انديشمند بزرگ در نيمه قرن سوم ميلادي آموزش و اندرزهاي خود را در ايرانزمين مطرح ساخت كه از ايران تا اروپا گسترش يافت و بعدا آيين رسمي قوم اويغور هم قرار گرفت و از اين طريق تا چين و خاور دور بسط يافت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
زماني که ژنرال رضاخان پهلوي وزير جنگ بود دكتر مصدق وزير امورخارجه شد
مشيرالدوله رئيس الوزراء وقت 24 خرداد 1302 دكتر محمد مصدق را به عنوان وزير امورخارجه ايران به مجلس معرفي كرد. در اين كابينه ژنرال رضاخان پهلوي كه دو سال بعد شاه شد وزير جنگ و سردارِ سپه بود.
    دكتر مصدق بيش از چهار ماه در اين سمت باقي نماند. وي ذاتا نمايندگي مردم درمجلس را بر وزارت و سمت اجرايي ترجيح مي داد.
پهلوي يکم زماني که سرتيپ و وزير جنگ بود

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
آغازِ بکار نخستين دوره آموزش روزنامه نگاري در ايران ـ چگونگی امتحان مسابقه و آموزش
نخستين دوره آموزش روزنامه نگاري در ايران 14 ژوئن 1956 (24خرداد 1335) با استفاده از استادان داخلي و خارجي در ساختمان مؤسسه مطبوعاتي اطلاعات (تهران - ابتداي خيابان خيام) آغاز به كار كرد. مدیریت وقت موسسه اطلاعات برگزاری امتحان انتخاب دانشجو براي اين دوره آموزشي را به دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران سپرده بود. مواد امتحان كتبي عبارت بود از معلومات عمومی، هوش و نيز سنجش استعداد (تِست آمریکایی که تا آن زمان در ایران سابقه نداشت). امتحان شفاهی (مصاحبه) برای تشخیص داشتن قيافه جذّاب و برخورد اجتماعي متناسب بود. شرایط داوطلبان باید مطابق استاندارد بین المللی دانشجويان رشته روزنامه نگاری می بود. در کشورهای صنعتی (اصطلاحا؛ پیشرفته) تنها رشته تحصیلی که اصطلاحا کنکور ورودی دارد «رورنامه نگاری» است؛ نه برای انتخاب شماری کم از میان انبوه داوطلب بلکه برای برگزیدن افراد مستعد این حرفه. پذيرفته شدن در امتحان استعداد و هوش، پيش شرط ورود به رشته هاي روزنامه نگاري در دانشگاههای این ممالک است، زیرا که روزنامه نگاري يک ديسيپلين صد درصد آکادميک نيست، و براي توليد يک روزنامه نگار موفق؛ استعداد، معلومات عمومي، هوش سرشار، بنيه جسمانی و علاقه مندي فراوان به این پیشه لازم حتمی است. «روزنامه نگاری» حرفه ای تجربی است و بنابراین، بدون داشتن استعداد لازم و تنها با شرکت در کلاس درس نمی توان روزنامه نگار شد به همانگونه که نمی توان از کلاس درس شاعر، سوارکار و چترباز بیرون آمد. در آن سال از میان صدها داوطلب، تنها سیزده نفرشان شایسته ورود به دوره آموزشی تشخیص داده شده بودند که پس از گذشت 58 سال هنوز چهارنفر از آنان به کار قلم سرگرم اند. روش کار نخستین دوره آموزش روزنامه نگاری ایران بسيار مدرن بود؛ به اين ترتيب که دانشجويان در ساعات صبح در تحريريه روزنامه کارآموزی مي کردند و با خبرنگاران به دنبال خبر می رفتند و عصرها و شبها در کلاس به درس مدرّسان گوش فرا مي دادند.
     غلامحسين صالحيار (متوفي)، ر. اعتمادي، نوشيروان كيهاني زاده (ناشر روزنامک و مؤلف تاریخ آنلاین ایرانیان)، هوشنگ پورشريعتي (متوفي)، محسن ميرزايي، همايون فروزان، يوسف خوشرو، محمدعلي مقدس زاده، دكتر مستوفي، منوچهر صمصامي و ... از جمله فارغ التحصيلان اين دوره بودند.
عكسي از دانشجويان نخستين دوره آموزش روزنامه نگاري ايران كه در تيرماه 1335 برداشته شده است

اين تصوير بخشي از شرکت کنندگان در مسابقه ورودي نخستين دوره آموزش روزنامه نگاري ايران را در 12 خرداد 1335نشان مي دهد

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
آیت الله خامنه ای در دیدار خرداد 1398 با Shinzo Abe حامل پیام رئیس جمهوری آمریکا: با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد، هیچ اعتمادی به آمریکا نیست


به گزارش خبرگزاری تسنیم، آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی پیش از ظهر پنجشنبه ـ 23 خرداد 1398 ـ در دیدار با «آبه شینزو Shinzo Abe» نخست وزیر ژاپن [نخست وزیر وقت] و هیأت همراه، تأکید کرد که جمهوری اسلامی ایران هیچ اعتمادی به آمریکا ندارد و تجربه تلخ مذاکرات قبلی با آمریکا در چارچوب برجام را به هیچ وجه تکرار نخواهد کرد زیرا هیچ ملت آزاده و عاقلی مذاکره تحت فشار را نمی‌پذیرد.
    در ابتدای این دیدار آبه شینزو خطاب به مقام رهبری جمهوری اسلامی گفت: "قصد دارم که پیام رئیس‌جمهوری آمریکا را به جناب‌عالی برسانم.".
    آیت الله خامنه ای: ما در حسن نیّت و جدّی بودن شما تردید نداریم اما در خصوص آنچه از رئیس‌جمهوری آمریکا [رئیس جمهوری وقت] نقل کردید، من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمی‌دانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد.
    رهبر جمهوری اسلامی و انقلاب با اشاره به صحبت‌های نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه ترامپ به او گفته است که آمریکا قصد تغییر رژیم در ایران را ندارد، گفت: "مشکل ما با آمریکایی‌ها، موضوع تغییر رژیم نیست، زیرا آنها اگر چنین قصدی هم داشته باشند، قادر به اجرای آن نخواهند بود، همان‌طور که رؤسای قبلی آمریکا، در چهل سال گذشته، برای نابودی جمهوری اسلامی ایران تلاش کردند اما نتوانستند. این‌که ترامپ می‌گوید قصد تغییر رژیم را ندارد یک دروغ است زیرا اگر می‌توانست این کار را انجام دهد، انجام می‌داد، اما نمی‌تواند.
    آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به صحبت‌های نخست وزیر ژاپن مبنی بر درخواست آمریکا برای مذاکره درباره موضوع هسته‌ای، گفت: "جمهوری اسلامی ایران به ‌مدت پنج، شش سال در موضوع هسته‌ای با آمریکا و اروپایی‌ها در قالب 1+5 مذاکره کرد و به یک نتیجه هم رسید، اما آمریکا زیر این توافق و قرارداد قطعی زد. بنابراین، کدام فرد عاقلی است که دوباره با کشوری که زیر تمام توافق‌ها زده است، مذاکره کند؟.".
    رهبر انقلاب اسلامی به بخش دیگری از اظهارات نخست وزیر ژاپن مبنی بر عزم آمریکا برای جلوگیری از ساخت سلاح هسته‌ای به‌وسیله ایران اشاره کرد و گفت: ما با سلاح هسته‌ای مخالفیم و فتوای شرعی من؛ حرام بودن ساخت سلاح هسته‌ای است اما این را بدانید که اگر ما قصد ساخت سلاح هسته‌ای داشتیم، آمریکا هیچ کاری نمی‌توانست بکند و اجازه ندادن آمریکا، هیچ مانعی ایجاد نمی‌کرد. انباشت سلاح هسته‌ای نیز اقدامی خلاف عقل است، آمریکا به هیچ وجه صلاحیت حرف زدن درباره اینکه کدام کشور سلاح هسته‌ای داشته باشد یا نداشته باشد، ندارد زیرا آمریکا، چند هزار کلاهک هسته‌ای در انبارهای خود دارد.
    آیت الله خامنه ای با اشاره به مورد دیگر از سخنان نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه آمریکا آماده مذاکرات صادقانه با ایران است، خطاب به وی گفت: "ما این حرف را اصلاً باور نمی‌کنیم زیرا مذاکرات صادقانه از جانب شخصی همچون ترامپ، صادر نمی‌شود.". صداقت در میان مقامات آمریکایی بسیار کمیاب است. رئیس‌جمهوری آمریکا چند روز پیش با شما [آبه شینزو] دیدار و گفتگو و درباره ایران هم صحبت کرد، اما بعد از بازگشت از ژاپن، بلافاصله تحریم صنایع پتروشیمی ایران را اعلام داشت، آیا این پیام صداقت است؟، آیا این نشان می‌دهد که او قصد مذاکره صادقانه دارد؟. ما به هیچ وجه تجربه تلخ مذاکره چند سال اخیر با آمریکا را تکرار نخواهیم کرد.
    رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به روند مذاکره با آمریکایی‌ها در چارچوب برجام گفت: "بعد از توافق هسته‌ای، اولین کسی که برجام را بلافاصله نقض کرد، شخص «اوباما» بود، همان کسی که درخواست مذاکره با ایران را کرده و واسطه هم فرستاده بود.این تجربه ما است و جناب آقای آبه، بدانید که ما این تجربه را تکرار نمی‌کنیم.".
    آیت الله خامنه ای با اشاره به آن قسمت از سخنان نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه ترامپ گفته است که «مذاکره با آمریکا موجب پیشرفت ایران خواهد شد»، گفت: "ما به‌لطف خداوند، بدون مذاکره با آمریکا و با وجود تحریم هم به پیشرفت خواهیم رسید." و با اشاره به دشمنی‌های چهل‌ساله آمریکا با ملت ایران و ادامه این دشمنی‌ها، افزود: "معتقدیم که از طریق مذاکره با آمریکا، مشکلات ما حل نخواهد شد و هیچ ملت آزاده‌ای، مذاکره زیر فشار را قبول نخواهد کرد.". وی همچنین با اشاره به بخشی از سخنان نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه آمریکایی‌ها همواره می‌خواهند نظرات خود را به دیگر کشورها تحمیل کنند، گفت: "این‌که شما این واقعیت را تصدیق می‌کنید، خوب است و این را هم بدانید که آمریکایی‌ها در تحمیل دیدگاههای خود به هیچ حدّی قانع نیستند.".
    رهبر انقلاب اسلامی در این دیدار همچنین با استقبال از پیشنهاد نخست وزیر ژاپن برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران گفت: "ما ژاپن را کشوری دوست می‌دانیم، اگرچه گلایه‌هایی نیز وجود دارد. ژاپن کشور مهمی در آسیا است و اگر به گسترش روابط با ایران تمایل دارد باید اراده قاطع خود را نشان دهد، همان‌گونه که برخی کشورهای مهم این اراده را نشان داده‌اند.".
    
    
    
واکنش توئیتری دونالد ترامپ به اظهارات رهبر جمهوری اسلامی:

    
    دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا ظهر پنجشنبه 23 خرداد 1398 (13 ژوئن 2019) در توئیتر خود نوشت: "با این که از سفر نخست وزیر ـ آبه به ایران برای دیدار با آیت الله علی خامنه ای قدردانی می کنم، ولی شخصا احساس می کنم که حتی فکر حصول توافق هم خیلی زود است. آنان [جمهوری اسلامی] آماده نیستند، و ما هم همین طور [آماده نیستیم].".
    
While I very much appreciate P.M. Abe going to Iran to meet with Ayatollah Ali Khamenei, I personally feel that it is too soon to even think about making a deal. They are not ready, and neither are we.
    — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 13, 2019
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
پيام مخاطبان در خرداد 1399: انتقاد از گرانی سرسام آور مسکن، پیشنهاد تعقیب پارلمانی و قضایی مسئله و تمایل به رئیس جمهورشدن یک سردار سپاه
دبیرخانه این «تاریخ آنلاین برای ایرانیان» در خرداد 1399 (ژوئن 2020) نیز دهها نامه و پیام از مخاطبان خود دریافت داشته که از افزایش چند برابری و سریع بهای مسکن و در نتیجه اجاره بها انتقاد داشته اند. در زیر سه پیام دریافتی در این زمینه را، از میان پیام ها گزینش و برای ماندن در تاریخ و سوژه برای آیندگان، جهت پژوهش و کشف علل و نتایج و افزودن بر اوراق تاریخ نقل می کنیم:
    
    ـ آپارتمان خود را در سال 1393 به دویست و پنجاه میلیون تومان فروختم زیراکه به پول آن نیاز داشتم که خریدار، یک ماه پیش (در اردیبهشت 1399) آن را به یک میلیارد تومان! فروخت و این خبر، اعصاب مرا خراب کرد. همچنین تلفن های پی در پی موجر آپارتمانی که اجاره کرده ام بر خرابی اعصاب من افزوده است زیراکه مطالبه دو برابرشدن اجاره را کرده و گفته که اگر ندهم از ودیعه ام کسر خواهد کرد. چرا باید قیمت خانه چند برابر نرخ تورّم و آن هم ظرف چندماه باشد، چرا نباید کنترل در کار باشد. خدای بزرگ در کلام الله مجید گرانفروشی، کمفروشی، احتکار، ظلم از این طریق (معاملات) به بندگان را نهی کرده است و کشور ما نظام اسلامی دارد و آیه های قرآن باید قوانین و عملکرد ما باشد.
    
    ـ چهار سال پیش سه دانگ خانه ای را که از مرحوم پدرم به ارث برده بودم به برادرم که مالک سه دانگ دیگر بود فروختم، نیمی از پولش را که 210 میلیون تومان بود در بانک سپرده چهارساله کردم با بهره 18 درصدی و با بقیه پول، یورو خریدم که هر یورو نزدیک به 4 هزار تومان بود و برای تحصیل به اروپا آمدم. هدف من این بود که در بازگشت، با آن 210 میلیون و بهره 4 ساله آن، یک آپارتمان کوچک بخرم. ماه پیش به برادرم تلفن کردم و گفتم درس تمام شده و منتظر به راه افتادن پروازها و رفع خطر کرونا هستم و از او خواستم که برود یک آپارتمان یک اطاقه پیدا کند که با آن پول، که با بهره اش شده است حدود 370 میلیون بخرم. امروز [تاریخ نوشتن پیام] تلفن کرد و گفت یک آپارتمان 44 متری 7 ساله پیدا کرده به قیمت حدودا 700 میلیون تومان که تا آمدن من و گرفتن پول از بانک خواهد شد 800 میلیون تومان. برادرم گفت که صاحب آپارتمان، 33 ماه پیش آن را 200 میلیون خریده است!!. من به جناب آیت الله رئیسی و جناب سردار قالیباف اعتماد دارم، به ملّت لطف کنند و مقام هایی را که مانع این احجافِ بیشتر از درصد سالانه تورم نشده اند تعقیب کنند. در اسلام ناب محمدی، انجام وظیفه نکردنِ حقوق بگیر از بیت المال، یک خطا است و مجازات دارد و اگر در این دنیا مجازات نشود در آن دنیا خواهد شد.به نظر من، افزایش حجم پولِ در گردش این بدبختی را پدید آورده است، مانع از ادامه این کار شوند. بانک مرکزی ناشر اسکناس است..
    
    ـ ما سالخوردگان که هرچه داشتیم فروختیم و پولش را برای روز مبادا در بانک گذاشته ایم و پیش بچه هایمان در خارج زندگی می کنیم بیش از هر ایرانی دیگر بازنده شده ایم و غم می خوریم. ما هزاران نفریم. من 9 سال پیش خانه 180 متری ام در تهران را به 550 میلیون تومان فروختم، پولش را در بانگ گذاشتم تا اگر پسرم و یا عروس فرنگی بدرفتاری کنند برگردم و در تهران، خانه کوچکتری بخرم و زندگی کنم. خانه (خانه ای را که فروختم) شده است 6 میلیارد تومان و ارزش پول من [قدرت خرید آن] با همه بهره هایش یک سوم و با این پول یک قفس هم نمی شود خرید. با این حساب، امثال من که کم هم نیستند، از دو طرف ضرر کرده ایم: افزایش سرسام آور و تعجب برانگیز بهای خانه و کاهش قدرت خرید ریال. مجلس باید رسیدگی کند که چرا این طور شد و کسانی را که احیانا کوتاهی کرده اند شناسایی کند و به دست قوه قضایی بدهد تا مجازات شوند. این مسئله در اولویت دستور کار مجلس باید باشد و: 1ـ استیضاح و برکنار کند. 2ـ مسئول را به قوه قضایی تحویل دهد. نظام حکومتی وطن عزیز، اسلامی است و محصول انقلاب اسلامی و یک سپاه نیرومند قانونا پاسداری از این نظام را برعهده گرفته است و آرزوی من است و با هر نماز از خداوند مسئلت دارم که در انتخابات سال 1400 یک سردار سپاه رئیس جمهور شود و چون حزب اللهی است به تورم و گرانی و هرگونه احتکار و اجحاف پایان خواهد داد و اول از همه؛ حجم پول را کنترل کند که در دست بانک مرکزی است و تا کنون گوش به فرمان رئیس دولت بوده است. این اشتباه بود که ما تا کنون از سرداران سپاه، رئیس جمهور و یا معاون اول رئیس جمهور نداشتیم، شنیده ام که یک سردار سپاه [سعید محمد] ابراز تمایل به نامزدشدن در انتخابات آینده ریاست جمهور کرده است.
     ـ ـ ـ ـ ـ
    
    در هفته منتهی به 24 خرداد 1399 روزنامه های تهران نیز از گرانی بی سابقه، خلاف منطق اقتصادی و سرسام آورِ قیمت مسکن انتقاد کرده اند که برای نمونه چند تیتر از چند روزنامه منتشره در 24 خرداد 1399 (13 ژوئن 2020) را در زیر کُپی کرده ايم. این روزنامه ها همچنین خبر از وعده رئیس جمهور به حل مسئله داده اند که از عُمر دولت او 14 ماه باقی مانده است. :
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
محسن طاهری استاد دانشگاه: «مسکن» حق شهروند است و نباید سرنوشت این حق اساسی به بازار سپرده شود ـ اصول قانون اساسی درباره این حق
خبرگزارس فارس در مقدمه یک مصاحبه که آن را 24 خرداد 1401 انتشار داده نوشته است: برای روشن‌تر شدن وظیفه دولت در خصوص تأمین مسکن مورد نیاز مردم و نگاهی به آنچه که بر سر قوانین حوزه مسکن گذشته است، با محسن طاهری استاد دانشگاه به گفت و شنود پرداختیم و پرسش نخست:
    
    جایگاه حق مسکن در نظام حقوقی ایران چگونه است؟
    
    پاسخ:
    بند یک اصل43 قانون اساسی، اقتصاد جمهوری اسلامی ایران را براساس ضوابطی استوار می‌سازد که یکی از آن‌ها تامین نیازهای اساسی مردم؛ مانند مسکن، خوراک، پوشاک، بهداشت، درمان، آموزش و پرورش و امکانات لازم برای تشکیل خانواده برای آحاد جامعه است. در بند 12 از اصل سوم که مربوط به وظایف دولت جمهوری اسلامی ایران است آمده است: پی ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه بر طبق ضوابط اسلامی جهت ایجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت در زمینه های تغذیه، مسکن، کار و بهداشت از وظایف دولت است. همچنین در اصل 31 قانون اساسی آمده است که داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است، دولت موظف است با رعایت اولویّت برای آن‌ها که نیازمندترند، زمینه اجرای این اصل را فراهم کند.
    براساس این اصول؛ حق مسکن، یکی از حقوق به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است که دولت‌ها موظّف به تأمین و حمایت از آن شده‌ و به عنوان یکی از تکالیف قانونی دولت‌های متولّی و متصدّیِ اداره کشور به‌کارگیری مجموعه امکانات جامعه برای اجرای وظایف محوّله در قالب حق مسکن برای آحاد ملت است.
    
    پرسش دیگر:
    
    آیا دولت صرفا در حوزه تأمین مسکن موظف است و یا در حوزه قیمت گذاری نیز مسئوولیت به عهده دارد؟
    
    پاسخ:
    موضوع کلیدی در مقوله‌ی در دسترس بودن مسکن برای شهروندان، قیمت مسکن است. بدیهی است قیمت مسکن نباید از طریق جریان اصطلاحا سفته بازی به قدری بالا رود که تحقّقِ «حق مسکن» از دسترس عامه مردم دور باشد. همچنین نباید مسکن به عنوان یک کالای سرمایه‌ای در نظر گرفته شود، به عبارت دیگر؛ شهروندان به مقوله مسکن به‌عنوان یک سپر تورمی نگاه کنند، چراکه باعث هجوم سیل نقدینگی به سمت آن و در نتیجه عدم کنترل دولت بر قیمت آن خواهد شد.
    
    پرسش:
    
    دولت با استفاده از چه راه های قانونی می تواند قیمت مسکن را کنترل کند؟
    
    پاسخ:
    دولت می‌تواند با تمسک به ابزارهایی که در اختیار دارد مثل مالیات بر زمین، خرید و فروش ملک و دخالت در قیمت گذاری، مالیات بر خانه های واقعا خالی و ... در پایین ماندن و ثبات قیمت مسکن اقدام کند.
    زمانی‌که امکانات و دسترسی های فراوان در شهری متمرکز می‌شود، سوداگری نیز سهل‌تر خواهد شد و قیمت مسکن در آن منطقه بالا خواهد رفت. از این رو قیمت مسکن، تا حد زیادی به نحوه توزیع جمعیت در جغرافیا نیز مربوط است و عرضه معقول باید در سراسر کشور صورت گیرد.
    منظور از عرضه معقول مسکن، شهرسازی متناسب است؛ یعنی هزینه‌ها و امکانات عمومی به طور یکپارچه‌ای در سراسر جغرافیای ایران با در نظرگرفتن شرایط اقلیمی و توسعه‌ی فضایی مبتنی بر اصول آمایش سرزمین به گونه‌ای توزیع شود که قیمت زمین نتواند به سادگی بالا رود.
    دولت‌ها، سازوکارهای ویژه ای در جهت تحقق حق مسکنِ شهروندان در قالب طرح مسکن مِهر، ساخت سالانه یک میلیون مسکن و … انجام داده‌اند؛ اما به دلیل عدم تعهدات در اتمام پروژه‌ها و احداث بناها در جاهای نامناسب یا عدم برنامه ریزی صحیح از چشم انداز این طرح ها، عملا نتوانسته‌اند حق مسکن که یکی از حقوق اساسی شهروندان است را به نحو شایسته برآورده کنند.
    بخش مسکن از بخش های پیشرو در هر اقتصادی است که توجه بـه آن عـلاوه بر تأثیرات ژرف اجتماعی- فرهنگی، به لحاظ اقتصادی نیزحائز اهمیت بـوده و همچـون موتور رشد و توسعه عمل می کند.
    نکته نهایی اینکه باید رویکرد فرهنگ عمومی مردم و دولت مردان نسبت به مسکن تغییر یابد و به عنوان یک کالا به آن نگاه نشود. در واقع مسکن یک حق اجتماعی مثل سایر حقوق از جمله حق آزادی بیان، رفت و آمد، حق آموزش، بهداشت و کار و... است. نباید سرنوشت این حق مهم و اساسی به بازار سپرده شود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در دنياي داستان نويسي
ماكسيم گوركي نویسنده توده ها که استالین و مولوتُف شخصا تابوت او را به گورستان حمل کردند
Maxim Gorki

چهاردهم ژوئن 1936 ماكسيم گوركي (الکسي پشيکوف Aleksey M. Peshkov ) نويسنده بزرگ روس كه دردهاي مردم و دشواري هاي جوامع را در قالب داستان بازتاب مي داد تا برايشان راه حل پيدا شود در مسكو درگذشت. استالین و مولوتف دو تن از مقامات ارشد شوروی بودند که تابوت ماکسیم را در جریان تشییع جنازه حمل می کردند.
    ماکسیم که در ده سالگی یتیم شده بود مارس 1867 به دنیا آمده بود. او پیش از انقلاب و از سال 1906 تا 1913 و پس از انقلاب از سال 1921 تا 1929 در خارج از روسیه بسربُرد و در این مدت در چندین کشور اقامت داشت و پیرامون زندگی مردم و رفتارها مطالعه کرد. ماکسیم از نقاط مختلف امپراتوری روسیه هم دیدن کرده و درد دل توده ها را شنیده بود. روش رئالیسم سیالیست Socialist Realism از او است.
    تاریخ عمومی ادبیات از ماکسيم گورکي به عنوان نويسنده حامي ستمديدگان و استثمارشدگان یادکرده است که نوشته های او در تصمیم گیری های سران کرملین تاثیر گذار بود.
     گورکی از ایالات متحده آمریکا نیز دیدن کرده بود. وی مخالف کافه نشستن نویسنده و نوشتن بود و عقیده داشت که نویسنده باید سیر و سفرکند، با مردم آمیزش داشته و دردهای آنان را لمس کند تا بتواند بازتاب دهد. ماکسیم جمعا 36 کتاب نوشت ازجمله کتابهای «لنین»، «تولستوی، چخوف و ...»، «این مخلوق هم زمانی انسان بودند»، «فرزندان خورشید»، «اعتراف»، «مادر»، «دراین دنیا»، «26 مرد و زن»، «ترانه شاهین» و ....
    برخی از کرونیکلرها سالروز درگذشت ماکسیم را 18 ژوئن نوشته اند. روسها تقویم قدیمی ژولیان را دیرتر از ملل دیگر کنار گذاشته اند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو دموکراسي
نظر هِگِل درباره رئيس كشور ـ هِگِل: رئيس كشور بايد حامي و نگهبان حقوق اتباع (شهروندان) باشد
Georg W. F. Hegel
14 ژوئن سالروز انتشار «فلسفه حق» تأليف هِگِل است که در سال 1821 در شهر برلین به توزیع داده شد. هگل (Georg Wilheln Friedrich Hegel) فيلسوف ـ مورّخ آلماني نيمه اول قرن نوزدهم از پايه گذاران «فلسفه تاريخ» است (تكرار رويداد ها و معتقد بودن به قانون و يا قوانين و اصول معيّن كه رويدادها را شكل مي دهد) که ماركس را در اعتقاد به فلسفه تاريخ، يكي از پيروان او مي دانند. «هگل» که تحصيلات خودرا در رشته الهيات آغاز كرده بود نخستين رساله اش را درباره «حق طبيعي»، «قانون مؤثر» و Phenomenology of Mind نوشت که كار بزرگي بود. او سپس كتاب «فلسفه حق» را تاليف کرد. هگل همچنين علم منطق را جان تازه داد.
    اين نكته كه چه كسي، و چگونه رئيس كشور شود براي «هِگل» اهميت ندارد، حتي اگر رئيس كشور يك «پادشاه» باشد كه موروثي و غير دموكراتيك است، ولي با اين شرط كه اين فرد [رئيس كشور] حامي و نگهبان حقوق اتباع باشد و بكوشد كه قواي سه گانه حكومتي منفك از هم عمل كنند. هگل تاكيد دارد كه هرگونه اصلاحات در يك جامعه بايد از دادگستري (دستگاه قضايي) آغاز شود و مي گويد که بدون داشتن يك سازمان قضايي بي عيب و نقص، تحول و پيشرفت در يك جامعه تحقق نخواهد يافت و خيال اتباع از فساد و قانون شكني آسوده نخواهد شد و احساس حفظ حق امنيت، و دفع تعدي و اجحاف نخواهند كرد.
     پاره اي از پيروان «هگل» که به تفسير عقايد وي پرداخته اند دمكراسي را پروسه اي چندين مرحله اي خوانده اند كه اگر دفعتاً در كشوري پياده شود؛ بيشتر از سود، به آن جامعه زيان خواهد زد. برای مثال؛ اگر در جریان تمرین دمکراسی ناکامل، كشور گرفتار تضاد داخلی و یا داراي دشمن خارجي باشد احياناً به ناآرامی و تشنج و احتمالا تجزيه منجر خواهد شد. كارل ماركس و تني چند از فلاسفه تأكيد بر اجراي عقايد هِگِل از راه انقلاب داشته اند که سریع الوصول تر از طریق تحوّل است به این شرط که این انقلاب بدون تخریب و یا با کمترین تخریب باشد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو ادبيات
سالگرد درگذشت مترجم انگليسي رباعيات خيّام
Edward FitzGerald

چهاردهم ژوئن سال 1883 ادوارد فيتزجرالد Edward FitzGerald مترجم و مفسر رباعيات عمر خيّام به زبان انگليسي در 74 سالگي درگذشت. فيتزجرالد 31 مارس 1809 به دنيا آمده بود.
     رباعيات خيّام نیشابوری ـ رياضي دان، فضا شناس، فيلسوف و اديب ايراني و متولد هجدم ماه مي سال 1048 ميلادي و متوفی در چهارم دسامبر1131 ـ به زبان انگليسي با حاشيه نويسي فيتزجرالد هر سال در سراسر جهان تجديد چاپ مي شود. انگليسي زبانها از همين طريق با مضامين رباعيات خيّام آشنا شده اند و از آنها در گفتارها مثال مي آورند. آثار ديگر خيام از جمله «نوروزنامه» و «رساله در وجود» معروف هستند. پاره اي از مورخان خيام را در عين حال يك ناسيوناليست ايراني خوانده اند كه برخي ويژگي هاي ايرانيان از جمله مهربان بودن و مهرباني كردن و نیز فلسفه جشن مهرگان را به بهترين صورت توصيف كرده است.
     تقويم هجري خورشيدي كه مورد استفاده ايرانيان است، ششم مارس 1079 ميلادي توسط حكيم عمر خيام تكميل شد. عمر خيام علاقه اي عجيب به زادگاهش، نيشابور، داشت كه يادگار دوران ساسانيان (شاپور يكم) است و يک بار هم براي مدتي كوتاه پايتخت ايران شده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
زادروز نویسندهِ کتاب «كُلبهِ عمو تام»
Harriet
14 ژوئن زادروز بانو «هاريت بيچر ستو Harriet Beecher Stowe» نويسنده قرن 19 آمريكاست كه در سال 1811 به دنيا آمد و بر ضد بردگي سياهان داستان نوشت. معروفترين داستان او كه يك شاهكار ادبي است «كُلبه عمو تام» عنوان دارد. از وي كه نخست يك آموزگار بود، ده داستان باقي مانده است. هاريت كه 85 سال عمر كرد و در 1896 درگذشت از مردم شمال شرق ايالات متحده (نيو اينگلند) بود. وي مخصوصا صحنه دلخراش جدا كردن كودكان بردگان سياهپوست را از مادرانشان براي فروش در شهري دور دست و نامعلوم كه براي هميشه امكان ديدن يكديگر را نداشتند چنان منعكس كرده است كه با خواندن آن، ايالات شمالشرقي و شمالي آمريكا از برده داري متنفر شدند.
    +++
    ××× در همين روز در سال 1899 «ياسوناري كاواباتا» داستان نگار ژاپني و برنده جايزه نوبل در ادبيات نيز به دنيا آمد.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو دانش
زادروز دو پژوهشگر پزشكي بزرگ : آلزايمر و لاندستاينر ـ درباره عارضه فراموشی و راه کُند کردن پیشرفت این عارضه
دكتر آلزايمر
پروفسور الويس آلزايمر Alois Alzheimer و پروفسور كارل لاندستاينر ــ دو پژوهشگر پزشكي معروف ــ 14 ژوئن به فاصله 4 سال از يكديگر در دوكشور ژرمن ـ آلمان و اتريش ـ به دنيا آمدند.
    
    *دکتر آلزایمر 14 ژوئن 1864 (24 خرداد) در آلمان به دنيا آمد. وی يك پزشك اعصاب و آسيب شناس بود كه ضمن بررسي روي بيماري هاي مغز و سلسله اعصاب به ويژه انواع بيماري هاي مربوط به نقصان حافظه متوجه شد كه شديدترين نوع اين بيماري بر اثر از ميان رفتن سلولهاي مغز در بخشي كه مربوط به حافظه است روي مي دهد كه يك بيماري مزمن ِ در حال پيشرفت است و از آنجا كه سلول هاي مُرده مغز نمي توانند جانشين به دست آورند تنها راه اين است كه مرگ آنها را كُند كرد و به تأخير انداخت. از آن زمان اين بيماري (نِسيان ـ فراموشي) به نام او به «آلزايمر» معروف شده است.
    دکتر آلزایمر متوجه شده بود که بیماری فراموشی عمدتا سالخوردگانِ پس از گذشت از مرز 60 سالگی را گرفتار می کند و همزمان با کاهش حافظه که تدریجی است، شخصیت و رفتار فرد نیز تغییر می کند و غالبا دچار اضطراب، خشم، بی خوابی و بی نظمی در کار و امورات زندگی است و علل آن وراثت، محیط زیست، تغذیه و طرز زندگانی فرد است. این بیماری از کوچک شدن (مُردن سلول ها) در بخشی از مغز و یا تورّم این قسمت آغاز می شود.
    پس از دکتر آلزایمر، پژوهشگران دیگر دنباله کار او را گرفتند ولی هنوز به نتیجه کامل نرسیده اند. این پژوهشگران نخست به این نتیجه رسیدند که این بیماریِ دوران پیری علاوه بر ژنتیک (ارثی) بودن، بیشتر در کسانی دیده شده است که سابقه بیماری های قلبی، سکته مغزی و قند داشته بودند. بازنشستگی و دست کشیدن از تفکّر و مطالعه و نیز ورزش (فعالیت بدنی) به ابتلاء و یا تسریع بیماری فراموشی کمک می کند. پژوهشگران توصیه کرده اند که افراد سالخورده وقتی که احساس کنند که واژه ها، اسامی افراد، آدرس ها و ... را فراموش کرده اند و همزمان، و بدون علت عبوس و خشمگین و بدرفتار شده اند به پزشک اعصاب جهت امتحان (پرسش و پاسخ)،CT و MRI از مغز و دریافت داروی کُند کننده پیشرفت بیماری مراجعه کنند.
    هنوز علت اصلی ابتلاء یک فرد به آلزایمر تا پس از مرگ او و آزمایش مغزش در لابراتوار (آتوپسی) امکان پذیر نیست.
    بیماری فراموشی انواع مختلف دارد که آلزایمر یکی از آنها و سخت ترین شان است. نگهداری از یک بیمار آلزایمری مخصوصا در سال های آخر، بسیار دشوار و پُرهزینه است و ....
    
    
دكتر لاندستاينر


    *دكتر كارل لاندستاينر در 1868 در اطريش به دنيا آمد و پدرش روزنامه نگار بود. او در دانشگاه وين پزشكي خواند و استاد «ايميونولوژي» شد. اولين تاليفش درباره خون بود كه ثابت كرد مواد موجود در خون به تغديه فرد مربوط است و اگر خون جاندار ديگر و حتي خون انساني كه از گروه ديگر باشد (جز گروه «O») به يك فرد تزريق شود دچار شوك و بعدا يرقان و ... خواهد شد و تنها خون همگروه (و گروه O) قابل انتقال است.
     وي در زمينه آنتي ژنها و آنتي بادي ها و طبيعت آنها و مكانيسم دفاع طبيعي بدن و راههاي تقويت آن تحقيقات متعدد بعمل آورد و به خاطر اين تلاش خود برنده جايزه نوبل در پزشكي شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو رسانه‌ها
زادروز ژورنالیست «پير سالينجر»
Pierre Salinger
14 ژوئن زادروز «پير سالينجرPierre Salinger» روزنامه نگار معروف آمريكايي است كه به اظهار بسياري از اصحاب اين حرفه، اصول ژورناليسم را فداي سياست و يا اميال خود نکرد. وي كه در سال 1925 به دنيا آمده بود از مدافعان روزنامه نگاري حرفه اي و بي طرف بودن و حب و بغض نداشتن روزنامه نگار بود.
    سالينجر که 16 اکتبر 2004 در فرانسه فوت شد مدتي نيز مشاور مطبوعاتي جان اف. كندي رئيس جمهوري آغاز دهه 1960 آمريكا بود. سالينجر بارها گفته بود كه به خاطر دوستي اش با كندي و كمك به اجراي برنامه هاي او كه جنبه نوآوري داشت موقتا اين سمت را پذيرفته بود. وي براي مدتي کوتاه نيز سناتور کاليفرنيا بود. سالينجر سالها از فرانسه مطالب خود را براي رسانه هاي آمريكا مي فرستاد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اطلاعيه كم سابقه روزنامه اطلاعات در پي بازداشت نورالدين نوري ژورنالیست قديمي اين روزنامه
نورالدين نوري
در پي بازداشت نورالدين نوري نويسنده قديمي روزنامه اطلاعات كه بيش از چهار دهه در اين روزنامه قلم زده بود، 24 خرداد 1359 هيات پاكسازي اين موسسه مطبوعاتي در اطلاعيه اي كه در صفحه دوم شماره 24 خرداد 1359 روزنامه اطلاعات انتشار يافت از كاركنان نمايندگي هاي اين موسسه در سراسر كشور خواست كه اگر شكايتي از او دارند به آن هيات اعلام دارند ؛ كه چنين اقدامي از سوي يك رسانه همگاني برضد يك همكار قديمي خود كه تا همان ماه در آنجا كار كرده بود كم سابقه بوده است. نوري بيستم خرداد از سوي دادستان انقلاب بازداشت شده بود و روزنامه اطلاعات كه از شهريور ماه سال 1358 مصادره شده بود در شماره 22 خرداد سال 1359 خود در صفحه اول خبر بازداشت نوري را چاپ كرده و نوشته بود كه نوري از مهره هاي رژيم سابق در روزنامه اطلاعات بود كه دهم اين ماه از سوي هيات پاكسازي اخراج شده بود و عكسي را كه هنگام ديدار شاه در اواخر دهه 1340 از موسسه اطلاعات برداشته شده بود و با نوري دست داده بود به عنوان سند به چاپ رسانده بود كه در آن بازديد ، شاه باهمه نويسندگان موسسه اطلاعات ، بلا استثناء ، دست داده بود و از اين تشريفات عكس گرفته شده است. نوري كه قبلا خبرنگار پارلماني روزنامه اطلاعات بود سالها نيز مسئوليت اخبار و نمايندگي هاي اين روزنامه در سراسر كشور را برعهده داشت و در اين سمت مردي سختگير و دقيق بود كه لازمه مسئوليت خبر و كار ضرب الاجل است ، و به همين جهت برخي از زيردستانش با او ميانه خوبي نداشتند و پس از مصادره موسسه اطلاعات اين فرصت را به دست آورده بودند كه از او شكايت كنند و ....
    نوري با داشتن بيماري مزمن قند سالها در زندان بود. نوری اخیرا فوت شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اهمیت حیاتی روزنامه نگار حرفه ای از زبان مسعود برزين ـ با از خط خارج شدن رسانه ها، اينک مردم خودشان روزنامه نگار شده اند!
24 خرداد 1345 (14 ژوئن 1966) و در مراسمی به مناسبت دهمین سالروز آغاز بکار نخستین دوره آموزش روزنامه نگاری در ایران، مسعود برزین نخستین دبیر انتخابی سندیکای روزنامه نگاران ایران ضمن تشریح اهمیت حیاتی روزنامه نگار حرفه ای به معنای واقعی کلمه برای جامعه ملّی و جامعه جهانی (بشریت)، از تجربه خود مثالی آورد و گفت:
    "در بهار سال 1332 (1953 میلادی) مستقیما از دکتر مصدق که با او دیدار داشتم، و دو سال بعد از آن شخصا از نهرو [رهبر وقت هند] که با هم گفت و شنود داشتیم شنیدم که گفتند مطرح بودن ایالات متحده (آمريکا) در ميان ملل در قرن 20، نتیجهِ داشتن روزنامه نگار ماهر، سینماگر قابل [هالیوود] و دیپلمات آگاه از «گذشته و حال» بوده است. به علاوه، وسعت دادن به قلمرو دلار [جهانی کردن آن] که این هم نتیجه وجود اقتصاددانان دانا و اندرزگو است که سود کشور را بر منافع شخصی ترجیح می دهند. همچنین عادت [روش] مقامات دولتی و دیپلماتیک آمریکایی که پس از کناره گیری و یا از دست دادن کار، نمی روند تجربه و دانش خودرا حبس کنند بلکه آن را بدون چشمداشت برای دادن نظر [و اندرز] بکار می برند.".
    انتشار همین بیان در تهران و رسیدن آن به گوش رئيس وفت کشور و رئيس وقت دولت سبب ایجاد دوره لیسانس روزنامه نگاری در دانشگاه تهران شد و به اضافه، دوره های شبانه «آموزش ضمن کار» برای روزنامه نگاران شاغل زیر نظرِ مسعود برزین. برزین که در آگوست 2010 در 91 سالگی درگذشت در عین حال آخرین مدیرعامل سازمان رادیوتلویزیون دولتی ایران در نظام پیشین [زمان نخست وزیری بختیار] بود که طرحی برای شورایی کردن مدیریت برنامه های آن تهیه کرده بود که بعدا به دست صادق قطب زاده افتاد که آن را ظاهرا به دور افکند.
    نهرو نظر خودرا با هدف «آمريکا کردن» هند به اجرا گذارد؛ «بالیوود» در برابر هالیوود به وجود آمد و روزنامه نگاران و اقتصاددانان هندی اینک در سراسر جهان و حتی در ایالات متحده آمريکا سرگرم بکار و مَصدر امور هستند ولی کشورهای دیگر هنوز نتوانسته اند به حد آمریکا، انستیتوی بررسی های استراتژی ـ پالیسی (تینک تانک = اندیشکده) داشته باشند که اعضای آنها عمدتا انديشمندان، دانشمندان، آگاهان و مقامات و دیپلمات های پیشین هستند. جهانیان از اوایل قرن 20 با آمریکا از طریق فیلم هایِ سينمايي تولید شده در هالیوود و نقل و ترجمه مقالات رسانه های این کشور ازجمله کتاب ها و نیز کامل و ساده نویس بودن اخبار اسوسییتدپرس آشنا شدند و همچنین خودروهای «ساده ساخت» و ارزان تر ایالات متحده.
    آموزش 4 ساله روزنامه نگاری دانشگاه تهران (لیسانس) که در دهه 1340 دایر شده بود تنها یک دوره عُمر کرد زیرا نشریه کافی برای جذب فارغ التحصیلان آن وجود نداشت!. این دوره تحصیلی سالها بعد در این دانشگاه از سر گرفته شد. در این فاصله، دکتر مصباح زاده ناشر روزنامه کیهان یک مدرسه عالی آموزش روزنامه نگاری تاسیس کرده بود. باید دانست که آموختن قواعد روزنامه نگاری برای روزنامه نگار شدن کافی نیست باید استعداد این کار، هوش سرشار و علاقه مندی به انسان داشت و به دور از مادیگری بود.
     يک ضعف جهان امروز ـ از نيمه دوم قرن 20 به این سوی، کمبود روزنامه نگار و تاریخنگار ماهر و وفادار به اصول اين دو حرفهِ وابسته به يکديگر است و این کمبود از آغاز قرن 21 بیش از گذشته احساس می شود بويژه اينکه در دو دهه نخستِ قرن 21 در آمريکا و چند کشور ديگر، رسانه هاي همگاني به دست اصحاب منافع و کمپاني هاي خارج از حرفه ژورناليسم افتاده اند و از خط خارج شده اند و سرچ انجين ها که در نقل مطالب، به صورت گزينشي و ... عمل مي کنند کار را خراب تر کرده اند و اين است که مردم، خودشان روزنامه نگار شده اند و از طريق سوشِل ميديا مبادله خبر و نظر، صدا و تصوير مي کنند و مقامات توئيترنگار.
عکسي از يک ديدار برزين با نهرو در دهه 1330

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي که شماره 25 مجله روزنامک به توزیع داده شد



    
روی جلد شماره 25

    
    
    مطالب اين شماره که در ارديبهشت 1395 انتشار يافت و شماره هاي قبلي و بعدي مجله روزنامک را مي توانيد در اِديشن آنلاين آن به آدرس زير بخوانيد:
    
     www.rooznamak-magazine.com
    
    فهرست مطالب شماره 25:
    
    • سرمقاله: از خريد بليت هواپيما و سهولت كار در فرودگاه امام ص1
    • گشتي در رويدادهاي ماه صص 2-4
    • خاطرات داستاني ص 5
    • مشاهدات ناشر روزنامك و تجربه، با هدف حل مسائل صص 6-7
    • خاطرات ژورناليستي نوشيروان كيهاني زاده صص 8-17
    • دوربين هم تاريخ مي نويسد صص 18-19
    • اين ماه در گذر تاريخ صص 26-20
    • ادامه سرمقاله صص 27
    • نظرات اندیشمندان در گذر زمان صص 29-28
    • اين ماه در دنياي رسانه ها صص 31-30
    • دانستني ها صص 32
    • عکس های مورلی سیفر صص 33

    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
آموزش و پرورش اجباري و رايگان در آمريکا
مهاجر نشين انگليسي ماساچوست 14 ژوئن 1642 مقررات آموزش وپرورش اجباري و رايگان را به اجرا گذارد كه بعدا گسترش يافت و تا به امروز درسراسر آمريكا ادامه دارد. درایالات متحده آمریکا امور آموزش و پرورش برعهده شهرهاست و از محل عوارض مستغلات (سالانه یک درصد بهای زمین و ساختمان) هزینه آموزش و پرورش رایگان و اجباری و انتقال دانش آموزان از هر نقطه شهر و حومه را با اتوبوس به مدارس تامین می کنند. اگر خانه دانش آموز فاصله زیاد به مدرسه داشته باشد و مسائل دیگر، معلم برای تدریس او به خانه اش می فرستند. والدینی که فرزند خودرا از رفتن به مدرسه بازدارند مجازات می شوند و احیانا فرزند آنان به فاستر هاوس فرستاده می شود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
«جنبش مُشتزنان در چین» برضد دولت های سلطه گر ـ آغاز حمله به تاسيسات خارجيان در پكن
بپاخيزي چينيان برضد سلطه خارجيان بر وطنِ شان و نيز فعاليت ميسيون هاي مسيحي معروف به جنبش «مُشت زنان» از 14 ژوئن سال 1900 (به افق پكن 13 ژوئن) آغاز شد و جهان آن روز را به لرزه در آورد. از همين روز حمله به تاسيسات خارجيان در پكن شروع شده بود.
     افراد جنبش كه از مداخله خودسرانه قدرت هاي وقت در امور وطنشان و قطعه ــ قطعه كردن چين به ستوه آمده بودند از اين روز در پكن حمله به سفارتخانه هاي اين دولت ها و مراكز مبلغان مسيحي و تاسيسات خارجيان را آغاز كردند.
     نطفه اين جنبش پس از شكست نظامي چين از ژاپن در سال 1898 بسته شده بود. مشت زنان تا رسيدن نيروهاي اعزامي كشورهاي قدرتمند وقت (انگلستان، فرانسه، آلمان، آمريكا و ژاپن)، به مدت دو ماه شهر پكن را در كنترل داشتند.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
«چه» قهرمان انقلابگران ـ اندیشه و کارهای چه گوارا
پشت جلد يکي از دهها کتاب
امروز زادروز دكتر ارنستو (چه) گوارا پزشك آرژانتيني و از انقلابگران بزرگ قرن 20 است كه 14 ژوئن سال 1928 پا به عرصه وجود گذارد. وي ـ يك سوسياليست ـ در جريان انقلاب كوبا دستيار فيدل كاسترو بود. «چه» در سال 1967 در جريان كمك به انقلاب كشاورزان بوليوي (كه 38 سال بعد در سال 2005 به ثمر رسيد و مورالس از پیروان خط او رئیس این جمهوری شده است) كشته شد. تا سال 2010 درباره اندیشه و كارهاي چه گوارا و چگونگی مرگ او سه هزار و 119 کتاب انتشار یافته بود.
    در ميان اسناد محرمانه دولت انگلستان كه در آگوست 2004 از طبقه بندي خارج و در دسترس روزنامه نگار و مورخ قرار گرفته است، سندي درباره شخصيت «چه گوارا» ديده مي شود كه حاوي نظر ماموران اطلاعاتي انگلستان است. در این سند از چه گوارا به عنوان فردي دلچسب و بافرهنگ يادشده كه به هدفي كه در پيش گرفته بود ايمان مطلق داشت. در اين سند آمده است: چه گوارا از شغل پزشكي و زندگاني مرفه در ميان فاميل (طبقه متوسط آرژانتين) گذشت تا با تمام وجود در خدمت انقلاب سوسياليستي جهانی قرار گيرد. او مردي توانا و دانابود كه نمي شد وي را از راهي كه مي رفت بازگردانيد (خريداري كرد). او جز نيكبختي همه مردم به چيزي ديگر نمي انديشد.
     چه گوارا که از تبار ايرلندي ـ اسپانيايي بود پس از پيروزي انقلاب كوبا، به منظور كمك به انقلابيون لاتين و آفريقايي به چند كشور قاره آفريقا و آمريكاي لاتين سفر كرده بود و در جريان همين تلاش در بوليوي دستگير و بدون محاكمه، و طبق برخي گزارشها به اشاره «سيا» اعدام شد. سالها بعد استخوانهاي وي به كوبا حمل و طي مراسمي در اين سرزمين مدفون شده اند.
    «چه» که پس از پيروزي انقلاب کوبا، وزير صنايع این کشور شده بود هشتم اكتبر سال 1967 در زد و خورد با ژاندارمهاي كشور بوليوي دستگير و همان روز و يا روز بعد در اسارت كشته شد و دهم اكتبر عكس جسد اورا به روزنامه ها دادند تا مرگ وي را ثابت كنند. قتل فوري او براي اين بود كه اگر زنده بودنش ثابت مي شد، به علت كثرت هوادارانش در سراسر جهان، و مداخله دولتهاي كمونيست از جمله شوروي، ديگر كشتن او امكانپذير نبود. بعدا برخي از افسران ارشد بوليوي اعتراف كردند كه به خواست «سيا» چه گوارا به قتل رسيد. «چه» هنگام کشته شدن 39 ساله بود. «چه» دو سال پيش از مرگ، كوبا را ترك كرده بود تا مردم ساير كشورها را با انقلاب مسلحانه آشنا سازد، زيرا عقيده داشت كه در جهان نيروهايي هستند كه با همه امكانات خود مانع انجام هرگونه تحوّل از راههاي مسالمت آميز مي شوند.
che در 23 سالگي


    آن گونه كه در شرح حال «چه» آمده است، وی پس از مطالعه جزييات براندازي 28 اَمُرداد تهران (آگوست 1953) به عنصري ضد غرب تبديل شده بود و دشمني دولتهاي استعماري و امپرياليستي را به دل گرفته بود و با اين احساس، در سال 1954 با يك گروه پزشكي جوان جهت مطالعه بيماري هاي منطقه حاره به گواتمالا رفت و در آنجا شاهد كودتاي «سيا» بر ضد دولت قانوني گواتمالا ـ مشابه آنچه كه در تهران اتفاق افتاده بود شد و احساسات انقلابي وي به غليان درآمد؛ به گونه اي كه از ادامه كار پزشكي دست كشيد و مبارزه ضد امپرياليستي و ضد كاپيتاليستي را بر پزشكي كردن ترجيح داد و در سال 1955 به مكزيك رفت و به جمع ياران فيدل كاسترو پيوست و .... «چه» با اين كه طرّاح نزديك شدن كوبا به شوروي بود، از منتقدين رديف اول بوروكراسي مسكو و هرگونه بوروكراسي، فرصت طلبی و سوء استفاده از موقعیت ديگر بود که در شوروی وقت بیش کشورهای دیگر به چشم می خورد.
     «چه» عقيده داشت كه بوروكراسي بد منجر به فساد و دزدي مي شود و يك دزد اداري و فاسد، جامعه يي را فاسد و توده مردم را ناخرسند و خشمگین مي كند و به شكست کشور منتهي مي سازد. او در اصلاح شدن كامل يك فاسد ترديد داشت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سقوط پاریس و سازش فرانسه با هیتلر ـ ارتش هیتلر وارد پاریس شد
يک منظره از ورود نظاميان به پاريس در ژوئن 1940

چهاردهم ژوئن 1940 (24 خرداد 1319) واحدهای ارتش آلمان ناسیونال سوسیالیست وارد پاریس شدند و پس از عبور از خیابانهای این شهر در آنجا استقرار یافتند. هیتلر قبلا اعلام کرده بود که اگر پاریس مقاومت نکند به آن آسیب وارد نخواهد ساخت و ژنرال هرینگ فرماندار نظامی پایتخت فرانسه این قول را پذیرفته و نظامیان را از شهر بیرون برده بود و بنابراین پاریس در جنگ جهانی دوم آسیب چندان ندید. هیتلر پس از اینکه انگلستان و فرانسه بر سر لهستان به او اعلان جنگ دادند از دهم ماه مه 1340 تعرض به غرب را آغاز و پس از تصرف بلژیک و هلند نیروهای مشترک انگلستان و فرانسه را درهم کوبید و 340 هزار تن باقیمانده آنان را در دونکرک محاصره کرد که با دادن 64 هزار کشته و اسیر با بی نظمی بی سابقه ای تخلیه شدند. پس از پیروزی در دونکرک، واحدهای آلمان که قبلا خط دفاعی ماژینو را شکسته بودند به سوی پاریس به حرکت درآمدند تا این شهر و ورسای را بگیرند و با تصرف ورسای قرارداد تسلیم آلمان در آنجا در پایان جنگ جهانی اول جبران شود. هیتلر تا زمان ورود نیروهای مسلح آمریکا به صحنه های جنگ در اروپا و شمال آفریقا با روزولت و دولت واشنگتن مناسبات خوب داشت و باور نمی کرد که آمریکا علیه آلمان وارد جنگ شود. دولت واشنگتن با محاسبات دقیق از نیمه جنگ وارد آن شد تا ابرقدرت شود. این دولت همین کاررا در دوران جنگ جهانی اول کرده بود.
     سه روز پس از سقوط پاریس، با اینکه «پل ریمون» نخست وزیر وقت فرانسه سازمانهای اداری را به بوردو (بردو) منتقل کرده بود جای خودرا به مارشال پتن قهرمان فرانسه در جنگ جهانی اول داد و پتن که 17 ژوئن زمام امور را به دست گرفته بود با آلمان وارد مذاکره شد. مذاکرات 22 ژوئن خاتمه یافت و بیست و پنجم ژوئن دو دولت ترک مخاصمه اعلام کردند. ریمون که تنها سه ماه نخست وزیر فرانسه بود، پس از شکسته شدن خط دفاعی ماژینو به توصیه پتن که با هیتلر وارد مذاکره شود گوش نکرده بود. در پی سقوط پاریس و فرار باقیمانده نظامیان فرانسه به انگلستان، ریمون به چنگ هیتلر افتاد و تا پایان جنگ زندانی بود. وی که در 88 سالگی و در سال 1966 درگذشت بعدا به دنیای سیاست بازگشته و مقام دولتی و انتخابی به دست آورده بود. پتن که به خواست و اصرار فرانسویان در لحظات بحرانی ریاست دولت را پذیرفته بود پس از جنگ جهانی دوم به اتهام خیانت محاکمه شد. وی در جلسه دادگاه گفته بود که اگر با آلمان به توافق نمی رسید فرانسه نابود می شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
بمباران لندن با بمب بدون خلبان
(Vergltungswaffe –1 (V – 1


    13 ژوئن 1944نيروي هوايي آلمان (لوفت وافه) بمباران شهر لندن با بمب هاي هدايت شونده Vergltungswaffe –1) V – 1) را آغاز كرد كه تا 29 مارس 1945 (يك ماه پيش از تصرف برلين به دست ارتش روسیه و خودكشي هيتلر) ادامه داشت. واژه آلماني كه براي ناميدن اين بمب ها از آن استفاده شد به معناي «اسلحه انتقامي» بود. از اين بمب ها كه قبلا روي نقطه ديگري در انگلستان آزمايش شده بود منحصرا در كوبيدن لندن و مواضع متفقين در بلژيك و به ويژه بندر آنتورپ Antwerp ابکاربرده مي شد.
     نيروي هوايي آلمان «13ژوئن» را از اين لحاظ براي بمباران لندن با وي ـ 1 انتخاب كرده بود كه در اين روز در سال 1917 (دوران جنگ جهاني اول) بمباران هوايي آن شهر را آغاز كرده بود. استفاده از هواپيما در جنگ، از دوران جنگ جهاني اول آغاز شده بود.
     «وي ـ 1» ها از پايگاههايي شبيه سكوي اسكي در فرانسه و هلند كه در اشغال نظامي آلمان بودند پرتاب و برخي از آنها هم با هواپيما و از آسمان به سوي هدف رها مي شدند.
    نيروي هوايي آلمان، پس از ساخت وي ـ 1، ساخت موشك هاي «وي ـ 2» را كه فرق زيادي با موشك هاي كروز فعلي نداشتند آغاز كرد و بكار برد. بكار گيري اين بمب و موشك هم ثابت كرد كه تنها با حملات هوايي نمي توان يك جنگ را برد. هيتلر منتظر ساخت بمب اتمي بود كه دانشمندان آلمان ذر توليد آن به پيشرفت هاي زياد نائل شده و به مراحل تقريبا نهايي رسيده بودند، اما پيش از تكميل آن، شهر برلين به تصرف روس ها درآمد و عُمر رايش سوم پايان يافت و دانشمندات اتمي ـ موشكي آلمان به روسيه و عمدتا به آمريكا منتقل شدند و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
جاسوسه يهودي هيتلر!
Stephanie
بانو «استفاني فون هوهنلوههStephanie von Hohenlohe» كه در يك خانواده از يهوديان اتريش به دنيا آمده بود و پس از ازدواج با يك شاهزاده اتريشي، پرنسس خطاب مي شد 13 ژوئن 1972 در 81 سالگي درگذشت. وي پس از جدايي از شوهرش، در فرانسه و انگلستان اقامت و با خانواده هاي بزرگان و دولتمردان و سياستمداران غرب رفت و آمد داشت كه سازمان اينتليجنس (MI- 6) انگلستان در سال 1938 هشدار داده بود كه وي جاسوسه هيتلر است.
    از سال 1936 اتريش به آلمان پيوسته و يك كشور را تشكيل داده بودند. درباره فعاليت هاي جاسوسي «استفاني» براي آلمان نازي چند كتاب تاليف شده است. در يكي از اين كتاب ها نوشته شده است كه هيتلر استفاني را «پرنسس عزيز» خطاب مي كرد. طبق مندرجات همين كتاب، استفاني با ريبنتروپ وزير امورخارجه آلمان نازي، هرمان گورينگ مقام دوم اين دولت و هيملر رئيس اس اس ها دوستي و ارتباط داشت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تصویب طرح ممنوع شدن ساخت خودروهای بنزینی و دیزلی در اروپا از 13 سال دیگر
هشتم ژوئن 2022 (18 خرداد 1401) نمایندگان پارلمان اتحادیه اروپا با هدف به صفر رساندن پخش گاز دی‌اکسید کربن، به طرحِ کمیسیون اروپاییِ زیست‌محیطی مبنی بر ممنوعیت فروش خودروهای بنزینی و دیزلی (اتومبیل های تازه ساخت) در تمامی کشور‌های عضو اتحادیه از سال 2035 (13 سال دیگر)، رای مثبت دادند.
    یک سخنگوی رسمی گفت که با اجرای این مصوبه، کیفیت هوا بهبود خواهد یافت و همچنین سلامت شهروندان که هدف دولت ها است.
    این طرح به رغم تلاش لابی های پرنفوذ کارخانه های خودروسازی که مایل به ادامه ساخت خودروهای بنزینی دیزلی هستند تصویب شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 14 ژوئن
  • 1158:   «مونیخ Munich» واقع در جنوب آلمان، «شهر» اعلام شد. مونیخ (به زبان آلمانی؛ Munchen) که حاکم نشین «باواریا» است و در کنار رود Isar و نه چندان به دور از کوههای آلپ و مرز اتریش قرار دارد در سال 2016 با حواشی اش (متروپولیتین) 6 میلیون جمعیت داشت و سومین شهر بزرگ آلمان پس از برلین و هامبورگ بشمار آمده است. در این سال، جمعیت داخلی شهر مونیخ یک میلیون و پانصد هزارتَن بود.
        
  • 1285:   مغول ها در دومین تعرّض به ویتنام هم شکست خوردند. مغول ها که چین را تصرف و دودمان سلطنتی یووان را ایجاد کرده بودند سه تعرض به سرزمین ویتنام در سال های 1258، 1285 و 1287 کردند و در هر سه تهاجم شکست خوردند.
        
  • 1775:   ارتش آمريكا [در آمريكا منظور از بکاربردن واژه ارتش؛ نيروي زميني است.] تأسيس شد.
        
  • 1830:   تعرّض فرانسه به الجزایر برای مستعمره کردن این سرزمینِ واقع در شمال آفریقا با 34 هزار نظامی آغاز شد. این نظامیان که با کشتی فرستاده شده بودند در این روز گام به خاک الجزایر گذاشتند، ولی تصرف الجزایر برای فرانسه آسان و ارزان نبود.
        
  • 1834:   كاغذ سمباده اختراع شد.
        
  • 1846:   مهاجران اروپايي انگليسي زبان در منطقهِ سونومايِ Sonoma كاليفرنيا برضد دولت مكزيك كه كاليفرنيا در آن زمان يك ايالت آن بود بپاخاستند و براي خود اعلام جمهوري كردند.
        
  • 1900:   مجمع الجزایر هاوايي واقع در اقیانوس آرام يك سرزمين وابسته به فدراسیون آمریکا اعلام شد.
        
  • 1905:   افراد كشتي جنگي «پوتمكين battleship Potemkin» وابسته به ناوگان روسيه بر ضد آتوكراسي (حكومت خودسرانه) و آريستوكراسي (حكومت طبقه ممتاز ـ خواص، اشراف و ...) دست به شورش زدند كه مقدمه بپاخيزي هاي ديگر و سرانجام انقلاب 1917 روسيه شد.
        
  • 1940:   در جریان جنگ جهانی دوم، شهر پاریس سقوط کرد و واحدهای نظامی آلمان وارد این شهر شدند و استقرار یافتند. ارتش فرانسه از دست زدن به نبرد خیابانی در پاریس خودداری کرده بود زیراکه در چنین زد و خوردهایی، شهر ویران می شود و تلفات غیرنظامیان زیاد خواهد بود بویژه که ارتش آلمان که پس از پیروزی در دونکرک به سوی پاریس به حرکت درآمده بود بیش از فرانسه و متحدین آن تانک و توپ داشت و در بکار بردن آنها حتی در شهر درنگ نمی کرد.
        
  • 1946:   Donald Trump چهل و پنجمین رئیس جمهوری فدرال آمریکا در محله کوین شهر نیویورک به دنیا آمد. پدر بزرگ او (پدر بزرگ پدری اش) از آلمان به آمریکا مهاجرت کرده بود و مادر وی در 18 سالگی از اسکاتلند به آمریکا آمده بود. ترامپ که در رشته اقتصاد تحصیل کرده است در کار مستغلات و ساختمان سازی مشغول بود و دارای شماری ساختمانهای چندین طبقه (اصطلاحا؛ برج)، هتل، کازینو و گُلف کُرس است. ثروت وی که سه بار ازدواج کرده و دارای 5 فرزند است در سال 2015 برابر با 3 میلیارد و پانصد میلیون دلار گزارش شده بود. وی از سال 2004 تا 2015 در شبکه «ان بی سی» هم یک برنامه تلویزیونی زیر عنوان کارآموز اجرا می کرد. ترامپ که در سال 2000 نیز در چارچوب حزب اصلاحات نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شده بود تجربه کار دولتی نداشت. وی در جریان کمپین انتخابات سال 2016 شعارهای پاپیولیستی و ناسیونالیستی می داد.
        
  • 1951:   براي نخستين بار كامپيوتر (سيستم UNIVACI) در كارهاي عمومي ( اداره سرشماري آمريكا ) بكار گرفته شد.
        
  • 1982:   جنگ 74 روزه آرژانتين و انگلستان بر سر مالكيت جزاير فالكلند پايان يافت. ولي مسئله همچنان لاينحل باقي مانده است زيرا که آرژانتيني ها همچنان اين جزاير را از آن خود مي دانند و دولت لندن را استعمارگر. وضعيت سياسي آمريکاي لاتين در دهه يکم قرن 21 نسبت به سال 1982 فرق بسيار کرده و دولت هاي اين منطقه به هم نزدیکتر شده اند.
        
  • نامه به مولف
    نظرات واصله از مخاطبان این تاریخ آنلاین در 23 خرداد 1400 درباره وضعیت روز
  •  
        ـ مخاطب از مشهد ـ 23 خرداد 1400: دو مسئله بزرگ ایران از دیدگاه من [مخاطب] و شاید همه ایرانیانِ بدور از زد و بند و نوکیسه از برکت آن؛ گرانی و عمدتا نتیجهِ حجم بی حد و حساب نقدینگیِ رایج و فساد ناشی از رانت، قوم و خویش بازی، مراعات آقازاده ها و ... است. باید دید که کدام نامزد، بهتر می تواند در صورت انتخاب شدن به ریاست دولت این دو مسئله را حل کند و یا دست کم متوقف سازد. ما انقلاب سال 1357 را اسلامی کردیم تا عدالت، مروت و معنویت و به زبان دیگر؛ انسانیت در جامعه مستقر شود. امام خمینی (ره) بارها گفتند که ما به خاطر اقتصاد انقلاب نکردیم به خاطر برقراری معنویات و اخلاقیات اسلامی انقلاب کردیم. امام درست می گفتند، اقتصاد ایران در سال های پیش از انقلاب حرف نداشت، ریال ایران پولی بین المللی شده بود. بنابراین، از میان این 7 نامزد این دوره، آن که چنین تفکری دارد و خواهد کوشید که معنویات و اخلاقیات اسلامی را به جامعه بازگرداند و تجربه در مبارزه و قطع فساد دولتی داشته باشد و کنترل بانک مرکزی را در دست مجلس قرار می دهد تا بدون تصویب نمایندگان، پول بیشتری وارد جامعه نکند باید انتخاب شود. رای دهندگان ببینند کدامشان پاکدست تر، معنوی تر و ضد فساد و رانت بازی است و اموال ازدست رفته ملت (با خصوصی سازی و دلارهای 4200 تومانی و دادن سند مالکیت اراضی متروک خارج از شهرها، کوهها و جنگل های ملت به افراد و محاکمه کارکنان ثبت اسناد و کارشناسان!مربوط) را می تواند پس بگیرد.
        
        ـ مخاطب از تهران (دریافت شده در ساعت 5 بعد از ظهر یکشنبه 23 خرداد 1400 به وقت تهران): در هر کشور، برای هر انتخابات، شمار زیادی داوطلب نامزدی می شوند ولی در آخرین مراحل و در آمریکا در کنوانسیون احزاب، از هر گروه و جناح (احزاب و گروههای همسو) یک نفر تعیین و وارد کارزار انتخاباتی می شود و مورد حمایت گروههای همسو. در ایران ما چنین نبوده است و مثلا اصولگرایان که هدف مشترک دارند چند نامزد نهایی دارند و در این دوره 5 نفر. بهتر نیست که در آخرین مرحله، از میان خود یکی را انتخاب کنند و پشت سر او قرار گیرند تا آراء بیشتری بیاورد و اگر انتخاب شود از آنان در مقام همکار، مشاور، معاون، وزیر و ... استفاده کند. امروز در آنلاین روزنامه کیهان که «مشرق نیوز» نیز آن را نقل کرده بود دیدم که حسین شریعتمداری نیز همین عقیده را ابراز داشته و در سرمقاله امروز کیهان [شماره 23 خرداد] زیر عنوان «این هشدار را جدی بگیرید» اندرز داده است که نامزدهای اصولگرا پیش از رای گیری، از میان خود یک نفر تعیین کنند تا رای بیشتری بیاورد. امیدوارم که این اندرز منطقی تا وقت باقی است مورد توجه قرارگیرد. نامزدها می دانند که در رای گیری فقط یک نفر انتخاب خواهد، پس بهتر است که خودشان قبلا این کار را بکنند.
        مطلب دیگری را که خواستم بگویم این است که در چند روز گذشته، از شهری به شهری رفتن های سردار سعید محمد و سخنرانی های او به حمایت از آیت الله رئیسی را دنبال کرده ام. مطالب مهم، جالب و بی باکانه ای بیان کرده بود. از دوستان تعریف او را شنیده بودم که فردی کارآمد، دست پاک، انقلابی و دوست داشتنی است، انتظار است که اگر جناب رئیسی انتخاب شود که اقبال او در رای آوری بیشتر است، سعید محمد را معاون اول خود کند تا دست راست او باشد. اگر تاریخ ایران را مرور کنیم می بینیم که نظامیان منشأ خدمات بیشتری بودند، مثلا در زمان سرداران مازندرانی ـ گیلانی قرون وسطا، نادرشاه، رضاشاه و ....
        
        ـ مخاطب از لس آنجلس ـ 23 خرداد 1400: تأیید نامزدی همتی از سوی شورای نگهبان کمک زیادی به انتشار موارد ناکارآمدی دولت جاری کرد بویژه چاپ کردن پول برای خرج کردن که کاری بس آسان است و در دو سال و چند ماه گذشته آقای همتی رئیس بانک مرکزی این دولت بود. در سخنرانی های انتخاباتی صحبت از اهمیت تحصیلات اقتصاد است. من خودم چنین تحصیلاتی دارم ولی اداره کشور، مدیریت می خواهد، تدبیر و دلسوزی می خواهد. مگر روزولت و ترومن که آمریکا را ابرقدرت کردند تحصیلات اقتصادی داشتند. اگر در دولت کنونی ایران این اصل پیش پا افتاده اقتصادی در نظر گرفته می شد که همه ـ از صغیر و کبیر آن را می دانند و آن قاعده عرضه و تقاضا است که قیمت را تعیین می کند، این گرانی باور نکردنی به وجود نمی آمد. این گرانی محصول کثرت پول است که مخزن آن در دست بانک مرکزی است. برحسب آن قاعده؛ هرچه که میزان پول در کشور زیادتر شود ارزش آن پایین می آید و اجناس و خدمات و هر آنچه که معامله می شود به همان نسبت گرانتر می شود و قشر پایین که درصد آن بیشتر است آسیب سنگین تر خواهد دید. در جریان تبلیغات انتخاباتی جاری نباید این قدر روی تحصیلکرده اقتصاد تأکید شود. کارآمد بودن و شایستگی چیز دیگری است. در ایران باید کسی رئیس دولت شود که عدالت اقتصادی برقرار کند، به فساد اقتصادی پایان دهد، درآمدهای حاصل از فساد را پس بگیرد و ایرانیان را به سوی معنوی شدن رهنمون شود.
        
        ـ مخاطب از فرانکفورت ـ 23 خرداد 1400: کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی نهم خرداد 1400 کلیات طرح ممنوعیت خروج مسئولان از کشور پس از اتمام مسئولیت و تا رسیدگی به سوابق کارشان را تصویب کرد ولی دیگر خبری از آن نشد که واقعا لازم است. اگر این مصوبه قانون شود، هشداری خواهد بود به مقامات بعدی که حواس شان را از همان آغاز کار جمع کنند. من در وبسایت های خارج این مصوبه را به نقل از موسی غضنفرآبادی نماینده مجلس خواندم و از رادیو تلویزیونهای فارسی زبان خارج هم شنیدم. خوب است که این مصوبه کمیسیون قبل از اتمام دوره این دولت که در مردادماه پایان می یابد قانون شود تا مقامات، قبل از رسیدگی به کارهایشان در دوران تصدی، نتوانند کشور را ترک کنند و از دسترس خارج شوند.
        

  • اندرز یک مخاطب به رای دهندگان انتخابات
  •   متن یک پیام فاکسی که 12 ژوئن 2013 (22 خرداد 1392) دریافت شد و به نظر فرستنده آن یک اندرز انتخاباتی بود:
        
        " این روزها که در ایران کمپین انتخابات در جریان است ـ انتخاباتی بسیار حساس و تعیین کننده ـ لازم است که ایرانیان درون مرز و برون مرز به وبسایت های رسانه های دولتی کشورهای دیگر که بخش فارسی دارند سر بزنند و ببینند که این دولت ها از چه کسانی حمایت می کنند و نام می برند. این دولت ها که قدرت جهانی و یا منطقه ای هستند به رایگان و به خاطر دلسوزی که تبلیغ و تلقین نمی کنند، برای حفظ و تامین منافع خودشان است. این کار آنها تنها یک فایده برای ایرانیان دارد و آن این است که بدانند کدام قدرت پشت سر چه مقام و شخصیت در ایران ایستاده است و چشم و گوش خودرا بازکنند و ندانسته نان در سفره خارجی نگذارند. «بی بی سی» که از یک روحانی سالخورده ـ که 35 سال در قدرت بوده و خاندان، نزدیکان و همفکران او حمایت می کند سخنگوی دولت لندن است ـ دولتی که از زمان فتحعلی شاه قاجار تاکنون (حدود دو قرن) مارا به این روز افکنده، ایران را کوچکتر کرده و دولت آورده و دولت برده است، مانع پیشرفت ایران و ایرانی شده و .... پروردگار به یکایک ایرانیان عقل سلیم عنایت فرماید که بزرگترین نعمت است.".
        

  • پيام‌هاي تازه
    تعريف تاريخ
  •   چند بازديد كننده اين سايت، عموما دانشجو ، تعريف «تاريخ» را از ديدگاه نگارنده جويا شده اند.
        
         اين نگارنده «تاريخ» را بررسي گذشته مي داند، گذشته اي كه ديروز را هم در بر مي گيرد، و به دست دادن علل و نتايج رويدادها به گونه اي كه راهنما و چشم انداز براي طرحها و كارهاي آينده باشند و با توجه به تجربه گذشته درس و اندرز بدهند و چون «گذشته» ديروز را هم شامل مي شود؛ تاريخ نگاري دنباله روزنامه نگاري است. بنابراين، شرح جزئيات و بررسي هر حادثه كه براي يك فرد عادي( هر عضو جامعه ) هم روي داده باشد مي تواند بسياري از ضعف ها و نيز قوت هاي جامعه را نشان دهد و آموزنده باشد. پس، پرونده هاي قضايي هم منابع مورخان هستند .
        

  • نظر یک روزنامه نگار پیشین درباره ادعای ارعاب بستگان کارکنان بی بی سی در ایران و ...
  •   پیامِ یک روزنامه نگار ایرانی ساکن کالیفرنیا که 14 ژوئن 2013 واصل شد:
        
        "صادق صبا، رئیس بخش فارسی بی‌بی‌سی [23 خردادماه 1392] گفته است [گفته بود] که در چند روز اخیر در ایران، دور تازه ای از ارعاب و فشار‌ بر خانواده افرادی که در آن بخش (بی‌بی‌سی فارسی) کار می‌کنند، وارد شده است.
        من تا دو سال و 5 ماه پیش که به آمریکا آمده ام در یک موسسه مطبوعاتی تهران کار می کردم. چهار نفر در سالهای مختلف از این موسسه برای کار در بی بی سی به لندن رفتند. این کار محرمانه نبود و آنها از ماهها پیش از رفتن به بی بی سی به هرکس که می رسید می گفتند بی بی سی مارا قبول کرده و بزودی خواهیم رفت. یکی از اینها هنگام خدا حافظی از مدیر امور اداری موسسه، قصد خود از کناره گیری را صریحا بیان کرد و من خودم درآن لحظه در دفتر آن مدیر بودم. اگر رفتن به لندن برای کارکردن در بی بی سی منعی داشت در همان تهران به آنها تذکر داده می شد. دو نفر از همکاران روزنامه دیگر که سمت دبیری خبر و معاونت سردبیررا داشتند برای کار در بی بی سی عازم لندن شدند و از یک سال پیش از آن، همه می دانستند که عزم کار در بی بی سی را دارند. دستیار سردبیر یک نشریه که باهم آشنا بودیم ماهها پیش از رفتن به لندن به هرکس که می رسید قصد خودرا می گفت و آخر سر هم تلفنی خداحافظی کرد و رهسپار لندن شد.
        من نمی توانم داستان ارعاب و ... را باور کنم. نسبت به رسانه های مشابه، بی بی سی که مطلب آنچنانی و تند ندارد. روزی نیست که از هاشمی رفسنجانی مطلب نداشته باشد و ایشان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند و اگر واقعا در نقش مخالف بودند که این مقام را نداشتند و تایید نشدن درخواست نامزدشدنشان هم به خاطر سن ایشان بود که تا چند ماه دیگر 80 ساله می شوند و اگر تایید شده بودند در این سن برایشان مشکل بود که هر روز برای تبلیغ انتخاباتی به چند استان بروند و نطق کنند. حالا هم که ایشان راضی هستند و سپاسگزار. اگر بی بی سی مخالف بود که می گفت در زمان ریاست همین آقای هاشمی بود که به رغم یک اصل قانون اساسی [اصل 30] اجازه داده شد مدرسه پولی دایر شود که در ایران از 1353 تا 1370 مدرسه پولی نداشتیم و از 1321 قانون تعلیمات اجباری و رایگان اجرا می شد. می دانید که نقض قانون اساسی ـ اصلی که سالها اجرا می شد چه مجازات سنگینی دارد. از این لحاظ همین یک مورد را مثال زدم که دو روز پیش برادرم ضمن یک مکالمه تلفنی از تهران گفت که امسال باید 5 میلیون تومان شهریه مدرسه فرزند 15 ساله اش را بدهد و این پول، یک سوم کل درآمد سالانه اوست. روزی که ایشان رئیس جمهور شد دلار 60 تومان بود. در سال 1371 شد 142 تومان و سه سال بعد 600 تومان!، چرا؟. در آن سالها که تحریم مالی در کار نبود، پس حساب های دیگری بود و یا سوء مدیریت اقتصاد و ضعف دورنگری.
        این بی بی سی که مطالب آقای خاتمی را با آب و تاب پخش می کند. در دوران ریاست او بر دولت، من خبرنگار بودم و اصلاحی از دولت او ندیدم. اگر اصلاحی بوده اعلام کنند تا من بنویسم؛ غلط کردم. (*)
        وبسایت بی بی سی در ذیل اظهارات صادق صبا نوشته است [نوشته بود] که این شبکه در ایران 11 میلیون و 800 هزار مخاطب دارد. طبق آمار، ایران دارای 14 میلیون خانوار است و در این کشور داشتن آنتن ماهواره ممنوع است. ممکن است که چند هزار نفری به دور از چشم پلیس، برای چند صباحی ماهواره داشته باشند و اینها هم موزیک و نمایش و فیلم نگاه می کنند. آنهایی که خبر گوش می کردند از ایران مهاجرت کرده اند. چهار ماه پیش که به ایران رفته بودم و بسته ای از یک دوست در آمریکا برای یک روزنامه نگار ساکن کوی نویسندگان برده بودم، ناگهان پلیس وارد کوی شد و آنتن ها را جمع کرد. به من گفتند که هر چند وقت یک بار چنین می شود.
        به علاوه، ایرانی ها از انگلیس این قدر بد شنیده اند که اعتناء به رادیو تلویزیون آن هم ندارند و به نظر من که این رقم و حتی یک دهم آن هم درست نیست و اعراق است. در ایران وبسایت بی بی سی فیلتر می شود.".




  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com