Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
30 سپتامبر
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 30 سپتامبر
ايران
اندوه شاه اسماعيل صفوي از افتادن بحرين به دست پرتغالي ها و تصميمي را که به اجرا درآورد
شاه اسماعيل صفوي كه پس از گذشت پنج سال هنوز در اندوه شكست چالدران بود سي ام سپتامبر 1519 از تصرف بحرين توسط پرتغالي ها آگاه شد، و اين خبرِ ناگوار بر اندوه او افزود، زيرا که به سبب نداشتن نيروي دريايي و اسلحه آتشين نمي توانست كاري انجام دهد.
     وي همان روز (سي ام سپتامبر 1519) پس از آزمايش استخدام خوشنويسانِ داوطلبِ كار در دفتر اختصاصي و مردود شدن همه آنان، مقامات كشوري و لشكري را به مذاكره فوري براي رسيدگي به دست اندازي هاي مكرر پرتغالي ها به جزاير ايران در خليج فارس فراخواند.
     در اين جلسه قرار شد كه يك بودجه محرمانه در اختيار افراد محلي قرار داده شود كه پرتغالي ها را در جزاير متصرفي راحت نگذارند تا بعدا راهي براي اخراج آنان به دست آيد. شاه اسماعيل سپس عزم سفر نَخجوان كرد.
     «شهاب مرواريد» خوشنويس ويژه تحریرِ نامه هاي شاه اسماعيل نزديك به سه سال پيش از اين فوت شده بود و در اين مدت؛ خوشنويس ديگري كه بتواند نظرِ شاه را جلب كند تا جاي او را در دفتر اختصاصي بگيرد يافت نشده بود، زيرا شاه اسماعيل شخصا از خوشنويس هاي داوطلب امتحان به عمل مي آوَرد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
زادروز جلال الدین محمد بلخی (مولوی)، شاعر و صوفی بزرگ ایرانی
تصویر مجسمه مولانا در اِزمیرِ ترکیه

در تاریخ عمومی ادبیات و نیز تاریخ تصوّف، سی ام سپتامبر (روزی چون امروز) زادروز جلال الدین محمد بلخی (مولوی) صوفی و شاعر ایرانی بدست داده شده است که بسال 1207 میلادی در بلخ از شهرهای خراسان بزرگتر به دنیا آمد. برخی از تاریخ نگاران زادگاه او را شهرک وَخش (تاجیکستان) نوشته اند.
    مولوی (مولانا) از زادگاه خود مهاجرت کرد و پس از توقف طولانی در چند شهر ازجمله تبریز به آناتولی رفت که در آن زمان رومیه (روم شرقی) خوانده می شد و در قونیه اقامت کرد. به همین لحاظ، در غرب وی را جلال الدین رومی خوانده اند. وی پس از معاشرت با شمس تبریزی، به تصوف گرایید. بیشتر اشعار مولوی به زبان فارسی است و مثنوی مجموعه معروف غزل های اوست که اندرزگونه اند.
    مولوی 66 سال عُمر کرد و 17 دسامبر 1273 فوت شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
مقایسه ارزش برابري ریال با دلار در طول 89 سال تا مهرماه 1399 ـ دلار 7 توماني سال انقلاب، در 7 مهر1399 شده بود 29 هزار و پانصد تومان
هشتم مهرماه سال 1310 (30سپتامبر 1931 ميلادي)، دولت وقت تهران ارزش برابري پاوند انگليسي را از 90 ريال به 68 ريال پايين آورد. در آن زمان، لیره انگلیسی (پاوند استرلینگ) همانند دلار امروز، پول اول جهان بود. در همين روز در سال 1319 (1940 میلادی) و تحت تاثیر اخبار جنگ جهانی، دولت تهران نرخ پاوند انگلستان را به 140 ريال و دلار آمريکارا به 35 ريال افزايش داد. ارزش دلار آمریکا در دهه 1330 (1950 میلادی) به هفتاد ريال بالا برده شد كه تا پيروزي انقلاب سال 1357 و حتي دو سال و چند ماه پس از آن (سال سوم پس از انقلاب) در همين نرخ باقي بود. در سال 2008 (1387 هجري خورشيدي) ارزش برابری هر دلار آمريکا در تهران اندکی بيش از 950 تومان و 122 بار بیشتر از سال 1358 (1979 ميلادي و یک سال پس از انقلاب) بود و در مهرماه 1390 ارزش برابری دلار آمریکا با ریال ایران در بازار آزاد تهران، هر دلار به کمی بیش از 1250 تومان رسيده بود (يک افزايش ناگهاني تقریبا سیصد تومان و به عبارت ديگر؛ یک چهارم بیش از 3 سال پیش از آن)، حال آنکه درآمد ايران از نفت نسبت به سال هاي 1958 و 59 چند برابر شده بود!. اصحاب نظر با تفسير اين افزايش ناگهاني گفته بودند که باید دید که عیب کار در کجاست؟!.
     کاهش ارزش پول ملی ایران از پایان بهار 1391 هجری خورشیدی (2012 میلادی) شتاب بیشتری به خود گرفت و در هفته یکم مهرماه این سال (هفته آخر سپتامبر 2012) ارزش برابری هر دلار از 2700 تومان تجاوز کرد (400 برابر سال انقلاب و تا سه سال اول برقراری نظام اسلامی، که در نیمه دوم سال انقلاب، استخراج و صدور نفت بر اثر اعتصاب کارگران تقریبا متوقف شده بود و پولدارها هم از ترس دگرگونی احتمالی، دارایی خودرا به ارز تبدیل و خارج می ساختند). طبق گزارش وبسایت های خبری تهران، دلار آمریکا در 30 سپتامبر 2015 = 9 مهرماه 1394 در صرّافی ها کمی بیش از 3 هزار و 430 تومان بود.
     طبق گزارش خبرگزاری های داخلی، 29 سپتامیر 2012 (هشتم مهرماه 1391) هر دلار آمریکا در بازار تهران (صرّافی ها) 2850 تومان و روز بعد (نهم مهرماه) 2980 تومان معامله می شد. از این گزارش ها چنین بر می آمد که بانک مرکزی داشت این افزایش بهای ارز و کاهش ارزش ریال را تا حدی می پذیرفت، ولی بازهم سخن از «نرخ مرجع!» به میان بود که گفته شده بود همه این مسائل ریشه در همین نرخ مرجع داشت. نرخ مرجع یک واژه مرکب اختراعی است برای .... «تاریخ» سالها بعد علل پیدایش این عنوان و پاسخ بسیاری از چراها را روشن خواهد ساخت. ایران در دوران حکومت دکتر مصدق یک قطره نفت هم صادر نمی کرد ولی نرخ ارز تقريبا ثابت مانده بود. در آن زمان، جمع شمار مهاجران (تَرک ایران کردگان) به پنج هزار نفر هم نمی رسید که امروز ـ طبق شنیده ها پنج تا هفت میلیون نفر است [کاهش 5 تا 7 ميليون نانخور از جمعيت مقيم کشور]. هجوم برای تَرک ایران را از رقم متقاضیان قرعه کشی سالانه مهاجرت به آمریکا می توان حدس زد و ....
     همان زمان، برخي نمايندگان مجلس شورا و بزرگان ديگر ازجمله غلامحسين کرباسچي گفته بودند که اگر درآمد ايران از صدور نفت در صد سال گذشته را روي هم بگذاريم و جمع زنيم، مي بينيم که معادل نيمي از اين رقم در هفت سال منتهی به سال 2012 (1391 هجری خورشیدی) به مصرف رسيده است؛ کجا و چرا؟!.
    طبق جدول روزانه نرخ ارزها و طلا مندرج در صفحه 4 (صفحه اقتصادی) شماره 8 مهرماه 1399 روزنامه کیهان وابسته به دفتر رهبری جمهوری اسلامی ایران، دلار آمریکا در هفتم مهرماه 1399 در تهران 29 هزار و پانصد تومان معامله می شد (4هزار و 214 برابرنرخ آن در سال انقلاب و دو سال پس از آن). کُپی این جدول کیهان:
    



    
اسكناس صد ريالي منتشره در سال 1313


    
اسكناسهاي 50 ريالي منتشره در سال 1317


    
اسكناسهاي 200 ريالي منتشره در سال 1353

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
گفتهِ تاریخی مصدّق: هرجا که مردم هستند؛ همانجا مجلس است
چهارم مهرماه 1330 كه دكتر مصدق نخست وزير وقت به مجلس رفته بود كه گزارش اخراج انگليسي ها از صنايع نفت ایران را بدهد مشاهده کرد که برخي از نمايندگان به آن جلسه حاضر نشده بودند.
    دكتر مصدق که چنین دید به میدان بهارستان بازگشت و در اين ميدان، در حالي كه مردم او را روي دست بلند كرده بودند گفت: "هرجا كه مردم هستند همانجا مجلس است و من گزارش خود را مستقيما به مردم مي دهم.".
     با انتشار این گفته مصدق در رسانه ها، از روز بعد (پنجم مِهرماه) تظاهرات بر ضد نمايندگان مخالف آغاز شد و تا پنج روز (دهم مهرماه) ادامه يافت. تظاهرکنندگان، آن گروه از نمایندگان پارلمان را عامل بیگانه خواندند و خواستند که رای دهندگان چنان روشن شوند که در انتخابات، بدون شناخت کامل به هرکس که نامزد شود رای ندهند و فریب تبلیغات و مطالب تبلیغاتی نشریات را نخورند. [در آن زمان، هنوز تلویزیون به ایران نیامده بود].
    همچنين، مردم هفتم مِهرماه آن سال را تعطيل عمومي اعلام كرده بودند تا همگان دراجتماعات و تظاهرات شركت كنند. در پی تظاهرات و راهپيمايي هاي عظيم آن روز (هفتم مهرماه 1330)، اين تظاهرات در روزهاي بعد هم ادامه يافت.
    
روزنامه اطلاعات به رغم روش محافظه کارانه خود، اظهارات پیش از ظهر چهارم مهرماه 1330 مصدق در میدان بهارستان و عکس او بر دوش مردم را در صفحه اول شماره همان روز خود (شماره 7627) درج کرده بود که کُپی آن را در اینجا می بینید. در آن زمان روزنامه اطلاعات عصرها منتشر می شد

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
مِهرماه 1339 وزیر بهداری وقت هوای تهران برای زندگی کردن را، ناسالم اعلام داشت و خواست که جمعیت شهر و شمار اتومبیل ها کنترل شود
آلودگی هوای تهران، صحبت امروز و دیروز نیست. مهرماه 1339دکتر جهانشاه صالح وزیر بهداری وقت به دولت و مردم هشدار داد که هوای آلوده تهران باعث بیماری، رنجوری و کوتاهی عُمر می شود.
    دکتر صالح ـ تحصیلکرده آمریکا در رشته پزشکی، در چند کابینه وزیر بهداری، زمانی رئیس دانشگاه تهران و نیز سناتور که 93 سال عُمر کرد و در 1375 هجری خورشیدی درگذشت ـ پیش از ظهر هفتم مهرماه 1339 (29 سپتامبر 1960) در یک مصاحبه عمومی ضمن اشاره به نتایج آزمایش هوای چندین نقطه تهران [تقریبا همه محله ها] گفت که اگر با وضع قانون، سقف جمعیت تهران و شمار خودروهای آن و قراردادن دستگاه کاهش Emissions در اِکزز Exhaust اتومبیل ها کنترل و مشخّص نشود ممکن است بسیاری از ساکنان تهران دچاری بیماری های قلبی ـ تنفسی، ضعف دستگاههای مصون سازی (ایمیون سیستم)، ناسالم شدن مغز استخوان، اختلال در اکسیژن رسانی به سلول ها، سرطان، برونشیت و ... شوند و به نسبت، عُمری کوتاهتر داشته باشند و اواخر عُمر در رنجوری و زحمت زیست کنند.
     وی گفت که ساختار طبیعی تهران، در شیب کوههای البرز بودن آن و از نیمی از جهات در محاصره ارتفاعات قرارداشتن مانع پاک شدن و پاک ماندن هوای آن می شود و کثرت روزافزون اتومبیل مزید بر علت است. باید به اتومبیلدارها آموزش داده شود که اتومبیل با موتور سرد را به حرکت درنیاورند و در سربالایی ها بی جهت به پدال گاز فشار نیاورند و اصولا بدون نیاز واقعی، از اتومبیل شخصی استفاده نکنند تا هوای تهران خرابتر نشود. باید با وضع مالیات بر اتومبیلداری، شمار آن را در تهران کنترل کرد. دی اکسید کربن CO2، سولفور دی اکسید، کربن منواکسید، و مواد سازنده اسید نیتریک NO2 و ... در هوای تهران زیاد است. وجود اوزونOZONE در ارتفاع بسیار بالا خوب است نه در ارتفاع کم و سطح زمین. هوای تهران با این وضعیت، برای کودکان و سالخوردگان مساعد نیست. بازنشستگان باید با دریافت تسهیلات رفاهی، به زندگی در شهرهای کوچکتر تشویق شوند و از تهران بروند. در خانه ماندن هم دردی را دوا نمی کند و «بازدَم»، خانه را آلوده می سازد. دولت باید استاندارد اِمیشِن تعیین کند. من رنج مردم را نمی خواهم ببینم.
    
جهانشاه صالح در دهه 1330

دکتر جهانشاه صالح (برادرِ الله یار صالح) در جریان مصاحبه، سپس از دکتر ذوالریاستین رئیس وقت آزمایشگاههای وزارت بهداری خواست تا نتایج آزمایش هوای مناطق تهران را برای خبرنگاران بگوید و او گفت که بر خلاف تصوّر، هوای شمال شهر تهران و طرفین دو جاده شمیران (اینک خیابانهای شریعتی و ولی عصر)، قلهک و ... بدتر از جنوب شهر ازجمله مناطق میدان اعدام، میدان گمرک، میدان شوش و میدان بهارستان هستند. تهران نو، نارمک و تا حدی تهران پارس از لحاظ هوا تا حدی بهتر از محله های دیگرند. وی گفت که درمان بیماری های ناشی از آلودگی هوا بعدا هزینه سنگین روی دست دولت و مردم خواهد گذارد و راه حل، تشکیل یک کمیسیون دائمی مطالعه و کنترل کیفیت هوای تهران، کنترل جمعیت، مخصوصا کنترل شمار اتومبیل ها و اصلاح روش تولید بنزین است. خوب بود که تهران با این ساختار طبیعی پایتخت نشده بود. وی چراغ های نفت سوز و دود سیگار را هم از آلایندگان هوا اعلام داشت و گفت که گاز اکسید دو کربن اگر بیش از یک در 1500 باشد ایجاد مسمومیت می کند.
     در دهه 1340 چند انجمن غیر دولتی مبارزه با آلودگی هوای تهران تشکیل شده بود که گردانندگی بزرگترین آنهارا، سناتور متین دفتری (نخست وزیر پیشین ـ یک ناسیونالیست و داماد دکتر مصدق) بر عهده داشت. وی در آخرین هفته فروردین 1348 (اپریل 1969 میلادی) در جلسات یک سمینار محیط زیست، ضمن بازخوانی اخطار مهرماه 1339 دکتر جهانشاه صالح چند بار هشدارهای اورا تکرار کرد.
     مرور زمان نشان داد که به رغم این اخطارهای تند و درج آن در صفحات اول روزنامه ها، اقدامی اساسی جز مصوّبهِ ایجاد محدوده برای شهر تهران صورت نگرفت و جمعیت تهران نسبت به سال 1339 بیش از 8 برابر و شمار اتومبیلها بیش از 25 برابر شده است. محدوده تهران پس از پیروزی انقلاب در 22 بهمن 1357 عملا نادیده گرفته شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو انديشه
عقايد؛ اکتسابي هستند و نتيجه عقل و شعور و تجربه فرد ـ فرضيه تشکّل ها
Condillac
سی ام سپتامبر زادروز «دو كندياك Etienne Bonnot de Condillac» فيلسوف فرانسوي معتقد به جدايي روح و جسم از يكديگر و مادرزادي نبودن «تمايل به عقايد» است. وي که در 1714 به دنيا آمده بود 3 آگوست 1780 و در 65 سالگي درگدشت. کندوياک که در علم منطق، روانشناسي و اقتصاد هم صاحب نظر و یک Epistemologist بود به آموزش و پروش مردم و کسب معلومات و اطلاعات توجه ويژه داشت و از فلاسفه Sensationalism بود و عقيده داشت که عقايد؛ اکتسابي و نتيجه عقل و شعور و مجموعه حواس يک فرد هستند و ذاتي نيستند.
     کُندياک در چند تأليف مهم خود ثابت كرده است كه مجموعه معلومات و اطلاعات يك فرد كه عقل و شعور او را شكل مي دهد؛ و تجربه وي از زندگي روزمره و وضعيت اداره جامعه (حكومت) كه بر حواس او تاثير مي گذارد باعث ايجاد عقيده و يا تمايل به عقايد در آن فرد مي شود كه افراد متشابه العقيده هماهنگ هستند و به سوي يكديگر جذب و نزديك مي شوند و از همين جاست كه تشكّل (حزب ـ گروه ـ جنبش) به وجود مي آيد. بنابراين؛ «عقيده» ذاتي نيست و اكتسابي است، و با چگونگي آموزش و پرورش و وضعيت محيط رشد فرد نسبت مستقيم دارد.
     انديشمندان تاكنون از اصولي كه «كندياك» به دست داده است استفاده فراوان برده و به آنها استناد كرده اند. برپايه نظريه كندياگ در باره تشكيل حزب و گروه، اين فرضيه به وجود آمده كه ورود فرد و يا افراد كه تشابه واقعي عقيدتي ندارند ـ با هر انگيزه از جمله فرصت طلبي ـ به يك حزب و جمعيت باعث انحراف و شكست اين حزب مي شوند. اخيرا ثابت شده است كه شكست احزاب كمونيست اروپاي شرقي (و حتي شوروي) به همين دليل بوده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو ادبيات
زادروز نويسنده داستانِ «صبحانه در تيفاني»
Truman Capote
امرو زادروز «ترومن كاپت» داستان نگار آمريكايي است که سي ام سپتامبر 1924 به دنيا آمد و 25 اوت 1984 درگذشت.
    معروفترين ناول او «صبحانه در تيفاني» عنوان دارد که برپايه آن يک فيلم سينمايي پربيننده تهيه شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دنياي ورزش
کوهنورد کهنسال ایرانی که در 72 سالگی از قله 5 هزارمتری آرارات بالا رفت و در جهان شگفتی ایجاد کرد
11 شهریور (دوم سپتامبر) زادروز غلامرضا کبیری کرمانی، کوهنورد بنام است که در دهه نهم عُمر همچنان از کوههای سر به فلک کشیده بالا می رود. او که در 1310 هجری (1931 میلادی) به دنیا آمده است کوهنوردی را از کوه صاحب الزمان شهر کرمان آغاز و از سال 1335 در ردیف کوهنوردان بزرگ جهان قرارگرفته است.
    در ایران، وی چندین بار به قلل کوههای هزار، جوپار، لاله زار، البرز، علَم کوه، سبلان، دماوند و ... صعود کرده و نیز خودرا به سقفِ غارهای یخ زده رسانیده است. تنها 13 بار به قله دماوند صعود کرده و آخرین بار در 72 سالگی (در سال 1382). وی در همین سن و همین سال (سال 2003) خودرا به قله آرارات در ترکیه به ارتفاع 5165 متر رسانیده که عکس و خبر آن در صفحات نخست روزنامه های ترکیه و به نقل از این روزنامه ها در مطبوعات سراسر جهان چاپ شده بود و از اینکه یک فرد در این سن تا آن ارتفاع بالا رفته بود ابراز تعجب کرده بودند.
    کبیری در 1384 (سال 2005 و در 74 سالگی) تا قله آراگاتس در ارمنستان بالا رفت که 4250 متر ارتفاع دارد. وی که یک بازنشسته کشوری و ساکن نارمکِ تهران است همچنان عضو باشگاه آرش و نیز عضو انجمن کوهنوردان ایران است. او از چند کشور ازجمله آمریکا مدال گرفته و می گوید که کاملا سالم است و همچنان عاشق کوه و کوهنوردی.
    غلامرضا کبیری کرمانی دارای 4 فرزند است.
    
این عکس که در مطبوعات ترکیه چاپ شده بود غلامرضا کبيري را در قله آرارات و در 72 سالگی نشان می دهد

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
سفرنامه اي كه به استعمار شرق كمك بسيار كرد
اورنگ زيب
نخستين چاپ سفرنامه «جميلي چاره ري» به زبان لاتين در باره شرق به ويژه هندوستان، سي ام سپتامبر سال 1697 در ناپلِ ایتالیا انتشار يافت. «چاره ري» كه يك پزشك بود ضمن سفر خود به مشرق زمین، در مارس 1695 در هند با «اورنگ زيب» امپراتور گوركاني (مغول تبار) اين سرزمین ملاقات و تحقیق كرده بود.
    «چاره ري» در باره دربار اورنگ زيب و سازمانهاي اداري او نوشته است: ارتش نيم ميليوني اورنگ زيب ديگر آن مغول هايي نيستند كه خاورميانه و اروپا را تصرف كردند. آنان عده اي خوشگذران، شيك پوش، راحت طلب و شكم گنده هستند كه تنها هنرشانِ سوار شدن بر اسبهاي زيبا و رژه رفتن از برابر امپراتور و شاد كردن اوست. اين ارتش نيم ميليوني، برابر ده هزار نظامی واقعي هم استعداد جنگيدن ندارد. «پارسي» زبانِ دربار امپراتور هندوستان است و مكاتبات دولتي با اين زبان انجام مي شود. امپراتور كه عِرق هندي ندارد تلاش نكرده است تا يكي از چندين زبان هندي را جانشين پارسي كند. دستگاه اداري امپراتوري فاسد است و انجام هر كاري را با دادن رشوه مي توان از كاركنان دولت خواست. مقامات این دولت ـ همه دروغ مي گويند و چاپلوس هستند. حسابداران امپراتور دو نوع دفتر محاسبات دارند كه يكي از انها خصوصي است و در آن حساب ها را به خطي مي نويسند كه خواندنش كار هركس نيست و طبق تحقيق من، آن خطوط همانا عدد نويسي ايرانی در دوره ساسانيان است كه پارسيانِ مهاجر به هندوستان، آن را براي خود محفوظ داشته اند. معماران و مباشران امپراتور از مردم اصفهان هستند كه در هوشمندي معروفند و كارگاههاي اسلحه سازي امپراتور توسط صنعتگران دعوت شده از شيراز و كرمان اداره مي شود و اخيرا عده اي را هم از يزد آورده اند تا كار جمع آوري ماليات ها را به آنان بسپارند، زيرا مردمي دقيق و درستکارند و ....
    به نوشته برخي از مورخان، مفاد همين سفرنامه كه بعدا به زبانهاي مختلف انتشار يافته است، اروپاييان را تشويق به استعمار مشرق زمین ازجمله هندوستان كرد. دكتر«چاره ري» براي يافتن داروهاي گياهي به شرق رفته بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سوء استفاده از دمکراسي ـ اشكال كار از آنجاست كه اشتياق مردم به مشاركت در انتخابات كم شده است!
مجله تلويزيونيِ شبكهِ «CBS» آمريکا، معروف به «سيکستي مينيتز» در برنامه يكشنبه شب خود (28 سپتامبر 2003) گزارش مصور «مايك والس» گزارشگر وقت خودرا پخش كرد كه نشان مي داد برخي شوراهاي شهرها در آمريكا از دمكراسي سوء استفاده مي كنند.
    طبق قانون «امينت دومِين Eminent Domain» شهرداري ها با تصويب شوراهای شهر مي توانند املاك مردم را صرفا به منظور استفاده عمومي مثلا تعريض خيابان، ساختن راه و بيمارستان و مدرسه خريداري كنند و مالك، بهاي عادله ملك خود را طبق میانگینِ برآورد سه ارزشیاب بی طرف (غیر دولتی) دريافت خواهد داشت. لكن، طبق گزارش مك والس، در ماههاي گذشته (پيش از پخش اين گزارش مصور در سپتامبر 2003) در شماري از شهرها ديده شده كه شوراها دستور خريد خانه هاي مردم را داده و سپس اين املاك را به شركت هاي بزرگ براي آپارتمان و برجسازي فرخته اند!.
    والس در چند شهر با معترضين به اين عمل مصاحبه كرده و يكي از آنان كه «جيم ساليت» از شهر«لِيك وود» استیتِ اُهايو بود گفته بود كه خانه اش را كه در كنار درياچه قرار گرفته و 38 سال در آن زندگي مي كند تخليه نخواهد كرد، مگر اين كه آن را بر سر وي و زنش خراب كنند. انسان به دنيا نيامده است كه زور تحمل كند و ....
    اظهارات مصاحبه شوندگان نشان مي داد كه اشكال كار از آنجاست كه اشتياق مردم به مشاركت در انتخابات كم شده و كساني با آراء كم انتخاب مي شوند كه دمكراسي را به آساني زير پاي مي گذارند، در جهت منافع خود گام برمی دارند و چنين مسائلي به وجود مي آيد. اعضاي شوراهاي شهرها در آمريکا عمدتا از معامله گران (کسبه) شهر هستند و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نتایج همه پرسی استقلال کردستان عراق، واکنش ها و اظهارنظرها
همه پرسی استقلال در کردستان 5 ـ 6 میلیونی عراق دوشنبه 25 سپتامبر 2017 (سوم مِهرماه 1396) برگزار شد. کمیسیون انتخابات اقلیم کردستان عراق اعلام کرد که در این رفراندم، 3 میلیون و 305 هزار و 925 تَن واجدین شرایط رای دادن شرکت کرده بودند که 3 میلیون و 85 هزار و 935 رای معتبر تشخیص داده شد که از آنها 2 میلیون و 861 هزار و 471 رای مثبت (بله) بود = 92 و 73 صدم درصد و 224 هزار و 464 رای منفی (نَه) = 7 و27 صدم درصد.
    مقامات اقلیم گفته بودند که اجرای نتیجه رفراندم فعلا الزام آور نیست. با وجود این، دولت عراق این اقدام را رَد کرد و ترکیه، جمهوری اسلامی ایران و سوریه ـ همسایگان عراق که هر سه و هرکدام دارای میلیون ها شهروند کُرد هستند با آن مخالفت کردند و اعلام داشتند که اصولا با تجزیه عراق مخالفند و تاکید کرده بودند که برگزاری رفراندم استقلال، یک اشتباه بود و به سود هیچکس نیست. ترکیه تهدید نظامی کرد که اگر نتیجه رفراندم اجرایی شود دست به اقدام خواهد زد، زیراکه حزب اصلی کُردهای ترکیه از رفراندم حمایت کرده بود. دولت آمریکا که از زمان وودرو ویلسون (دوران جنگ جهانی اول) از استقلالِ کُردهای امپراتوری عثمانی حمایت می کرد، این بار نسبت به نتایج این رفراندم روی خوش نشان نداد و خواست که سران اقلیم با دولت عراق مذاکره کنند. دولت اسرائیل و چوک شومِر (یک یهودی) رهبر دمکرات های سنای آمریکا نظر موافق ابراز داشتند و اکثریت دولت ها نظر مثبت و یا منفی نشان ندادند. دولت عراق به رغم اینکه اعلام شده بود نتیجه رفراندم فعلا اجرایی نیست دست به اقدام نظامی زد و 25 اکتبر (یک ماه پس از رفراندم) نیرو به کَرکوک فرستاد و دست اقلیم کردستان از درآمد نفت تقریبا قطع شد. مسعود بارزانی رئیس وقت اقلیم و برگزارکننده رفراندم اعلام کرد که از این سمت کنار می رود و ....
     بحث استقلال کردستان عراق تازگی نداشته و دهها سال بود که ادامه داشت حتی در سال 2005 (دو سال پس از اشغال نظامی عراق) یک رفراندم غیر رسمی (چیزی شبیهِ نظرسنجی) به عمل آمده بود که 98 درصد نظر موافق داده بودند. به باور برخی از تفسیرنگاران که ابراز نظر کرده بودند؛ کردستان عراق برای دولت آمریکا یک اهرم بوده است و از این اهرم دست بر نخواهد داشت و این بار به دلایلی که روشن نیست روی موافق نشان نداده است و شاید هم به علت نامشخص بودن سیاست ها و برنامه های ترامپ.
    درباره رفراندم 25 سپتامبر 2017 عراق چند گزارش از چند منبع نقل می شود:
    
     ــ به گزارش شماره 1532033 پنجم مهرماه 1396 (ساعت 6 و 35 دقیقه بعد از ظهر) خبرگزاری تَسنیم، کمیته همه پرسی جدایی کردستان [کردستان عراق] اعلام کرد که 72 درصد از واجدان شرایط، در همه پرسی استقلال کردستان مشارکت کردند و طی آن 92 درصد از مشارکت کنندگان به جدایی این منطقه از عراق رای دادند.
     همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان عراق علی‌رغم فشارهای بغداد، تهدیدهای ترکیه و ایران و هشدارهای بین‌المللی روز دوشنبه (سوم مهرماه) برگزار شده بود.
     نتیجه این همه‌پرسی الزام‌آور نیست، اما به مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان (رئيس وقت) این امکان را می‌دهد که بر سر جدایی این منطقه تولیدکننده نفت با بغداد و سایر کشورهای همسایه مذاکره کند.
    
     ــ بی بی سی فارسی، پنجم مهرماه 1396: کمیسیون انتخابات اقلیم کردستان عراق می‌گوید بیش از 92 درصد کسانی که در همه‌پرسی برای استقلال کردستان عراق شرکت کردند، به آن رای مثبت داده‌اند.
     این کمیسیون گفته است 92.7 درصد شرکت کنندگان در رفراندم به جدایی کردستان از عراق رای مثبت داده‌ بودند. این همه‌پرسی دوشنبه 25 سپتامبر 2017 برگزار شد. طبق گزارش روداو (خبرگزاری کُردستان عراق)، در این همه پرسی از مجموع 3 میلیون و 85 هزار و 935 رای معتبر، دو میلیون و 861 هزار و 471 نفر به استقلال این اقلیم رای مثبت داده بودند.
     رئیس کمیسیون انتخابات کُردستان به خبرنگاران گفت که روند رای‌گیری موفقیت‌آمیز بوده و ناظران بین‌المللی درستی کار را تایید کرده‌اند.
     رهبران کردستان عراق گفتند که رای مثبت مردم به آنها این امکان و اختیار را می‌دهد که مذاکرات استقلال از عراق را با دولت مرکزی [بغداد] و کشورهای همسایه [ترکیه، ایران و سوریه] آغاز کنند.
     با شدت گرفتن تنش‌‌ها، دولت عراق در پی محاصره هوایی اقلیم کردستان است [بود]. تا کنون [آن زمان] چند شرکت هواپیمایی خاورمیانه اعلام کرده‌اند [کرده بودند] که پروازهای خود به سوی کردستان عراق را متوقف خواهند کرد. مجلس عراق اعزام نیروهای ارتش به مناطقی در جوار اقلیم کردستان عراق را تائید کرده اما تا کنون «آن زمان] نیرویی به این مناطق اعزام نشده است.
     حیدر عبادی نخست وزیر عراق (نخست وزير وقت) 27 سپتامبر 2017 (چهارشنبه) گفت که او در مورد نتیجه این همه‌پرسی، هرگز مذاکره نخواهد کرد و اگر آنها (مقام‌های اقلیم کردستان) می‌خواهند مذاکره کنند، باید نتیجه همه‌پرسی را لغو (کان لم یکن) کنند. عبادی از سران کُردها خواست تا در چارچوب قانون اساسی عراق وارد مذاکره شوند. حیدر عبادی به نمایندگان مجلس عراق گفته بود که برای او پاسداری از امنیت شهروندان در اولویّت است.
     حیدر عبادی هشدار داده بود که اگر اقلیم کُردستان کنترل فرودگاه‌های اِربیل و سلیمانیه را تا بعد از ظهر جمعه واگذار نکند، مانع پروازهای بین‌المللی به این فرودگاه‌ها خواهد شد. وی همچنین خواهان آن شده بود که اقلیم کُردستانِ عراق کنترل تمامی گذرگاههای مرزی و درآمدهای نفتی منطقه را به دولت مرکزی (بغداد) تحویل دهد.
    
    ــ نیویورک تایمز:
    
About 72 percent of 4.6 million registered voters cast ballots, with about 2.9 million voting »yes« to independence and about 224,000 »no« , the Kurdish Independent High Electoral Referendum Commission reported.
    The announcement of the results, broadcast on Kurdish-run television, is likely to further escalate tensions in the region, where the landlocked Kurdish enclave is surrounded by countries opposed to the referendum.
    Mr. Abadi, speaking to Parliament on Wednesday, said Iraq would not negotiate with the Kurds unless they annulled the results of the vote.
    Iran and Turkey also objected to the referendum, fearing unrest by their own Kurdish minorities. The two nations have conducted military exercises on their borders with Iraq near the Kurdish enclave and have threatened sanctions. Iraqi troops have taken part in the Turkish exercises

    
    خبرگزاری فرانسه:
    
Iraq,s Kurds announced a massive »yes« vote for independence on Wednesday following a referendum that has incensed Baghdad and sparked international concern.
    Official results showed 92.73 percent of voters backing statehood in monday,s non-binding referendum, which Iraq,s central government rejected as illegal. Turnout was put at 72.61 percent.
    Kurdish leader Massud Barzani and Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi engaged in a war of words.
    It has raised fears of unrest and the possibility of a military confrontation involving the Kurds, who are key allies in internationally backed offensives against the jihadists of the Islamic State group.
     Tuesday a day after the Kurds staged an independence referendum in their autonomous region.
    Longtime Iraqi Kurd leader Massud Barzani said the vote would not lead to an immediate declaration of independence and should instead open the door to negotiations.
    But Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi told lawmakers on Wednesday there was no question of using its results as the basis for talks. "The referendum must be annulled and dialogue initiated in the framework of the constitution".
    In a televised address late on Tuesday, Barzani had urged Abadi "not to close the door to dialogue because it is dialogue that will solve problems".
    - - - - -
    AFP: All foreign flights to and from the Iraqi Kurdish capital Erbil will be suspended from Friday, officials said, as Baghdad increases pressure on the Kurds over this week,s independence referendum.
    The move by the Iraqi central government marks the first major step taken in retaliation for Monday,s vote, which delivered a resounding 92.7 percent »yes«.

    خبرگزاری فرانسه (آ.اِف. پِ) ضمن خبرهای خود نقشه ای از محل سکونت کُردها در آسیای غربی ترسیم و گزارش کرده [کرده بود] که نشان می دهد در ترکیه حدود 15 میلیون کُرد زندگی می کنند و مناطق مسکونی آنها در شمال سوریه تا دریای مدیترانه امتداد دارد.
    ــ در چند گزارش آمده بود که کردستان عراق حدود 275 هزار پیشمَرگ (فرد مسلح) در اختیار دارد. [پیشمَرگ یک اصطلاح قدیمی فارسی به مفهوم «فدائی ـ جان بر کَف» است].
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تاريخ از نگاهي به تصوير
چِک بانک ـ ایران چِک
در ايران، ظاهرا براي حذف زحمت شمردن اسکناس و حمل آن، چک بانک که نوعی نقدینگی است چاپ و رایج شده است. مبادلات پول از طرق الکترونیک نیز در جمهوری اسلامی ایران متداول شده است.
    يک کُپی از يک چک بانک يک ميليون ريالي که در سال 1388 هجري خورشیدی مبادله و مُهر يک بانک غير دولتي روي آن زده شده است:


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
آلودگی هوای اهواز! در تابستان 1394



    این عکس که از یک مخاطب این تاریخ آنلاین دریافت شده است [به نوشته او] آلودگی هوای اهواز را نشان می دهد. مخاطب که این عکس را از وبسایت خبرگزاری فارس کُپی کرده نوشته بود که در نیمه تابستان (سال 1394) برای یک دیدار دو هفته ای به ایران ـ استان خوزستان رفته بودم و شاهد این گرد و غبار بودم که اين حد گرد و غبار دید را بسیار کم می کند و با هر تنفس، غبار و ذرّات نامطلوب وارد بینی و ریه می شود. اتفاقا روزی هم که به تهران رفتم تا ایران را تَرک کنم و به کالیفرنیا بازگردم، آسمان تهران نیز ـ به قول تهرانی ها پُر از «ریزگِرد» بود و باید دستمال بر دهان می گرفتم.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 30 سپتامبر
  • 1452:   در این روز و درست يك سال پيش از پايان قرون وُسطي (وُسطا)، نخستين كتاب با دستگاه چاپ «يوهان گوتنبرگ» به چاپ رسيد و توزيع شد.
        
        
  • 1630:   نخستين مهاجر انگليسي در پليموتِ ماساچوست (آمريكا) به دار زده شد.
        
        
  • 1846:   در اين روز براي نخستين بار از «اتر ether» جهت بيهوش كردن بيمار، پيش از عمل جراحي، استفاده شد و دكتر مورتن دندانپزشك در دفتر خود در شهر بوستون آمريکا با استفاده از «اتر» دندان بيمار خود را كشيد تا احساس درد نكند.
        
        
  • 1915:   نخستین هواپیمای نظامی با آتش زمینی سرنگون شد.
        
        
  • 1938:   جامعه ملل به اتفاق آراء بمباران تعمّدی غیرنظامیان را جرم علیه بشریت اعلام کرد و مرتکب را سزاوار مجازات دانست که یک ضابطه (قانون) جهانی شده است.
        
  • 1938:   در این روز سرانجام پس از چند روز مذاکره، سران چهار قدرت وقت اروپا که در مونیخ آلمان نشست تشکیل داده بودند اعلاميه معروف به Munich Agreement را امضاء كردند كه طبق آن دست هيتلر باز گذارده شده بود كه اگر دولت پراگ از تسليم «سودتنلند Sudetenland» به آلمان خودداري ورزد بتواند با توسل به نيروي مسلح آن منطقه آلمانی نشین چک اسلواکی وقت را بگيرد و ضمیمه آلمان کند. امضاي اين اعلاميه، در تاريخ ـ اپيزمنت (Appeasement) عنوان داده شده است (نوعي تسليم). مشروح مطلب در سایت 15 سپتامبر این تاریخ آنلاین آمده است.
        
        
  • 1939:   شبکه تلویزیونی ان. بی. سی. آمریکا نخستین رسانه صوت ـ تصویری شد که مسابقه فوتبال (فوتبال آمریکایی، نَه ساکِر) را پخش کرد و روال شد.
        
        
  • 1968:   جمبوجت (بوئینگ 747 ـ هواپیمای دو طبقه) برای نخستین بار رونمایی شد.
        
        
  • 1993:   سحرگاه این روز یک زلزله شدید در ایالت مهاراشترایِ هند روی داد که بیش از 9700 تَن را کشت و بیش از 30 هزار تَن دیگر را مجروح ساخت. کانون زلزله شهرهای لاتور و عثمان آباد بود. درست در همین ساعت و همین روز در 2009 (16 سال بعد) یک زلزله شدید در سوماترای اندونزی روی داد که حدود یک هزار و 110 کشته برجای گذارد.
        
        
  • پيام‌هاي تازه
    شرورِ مسلح [تبَه کار!] در شرق تهران (پَردیس ِ بومهِن) و زد و خورد مسلحانه با پلیس
  •   یک مخاطبِ این تاریخ آنلاین در مهرماه 1394 در «ای میلی» ضمن اشاره به خبر تیراندازی وقتگیر میان پلیس و یک فرد مسلح در شرق تهران ـ پَردیسِ بومهن ـ پرسیده است: "شما که می نویسید سالها در تهران حادثه نویس روزنامه اطلاعات بودید، آیا در سابق، در تهران از این گانگستربازی ها بود؟.
        
        پاسخ:
        
         نًه به این شکل که در رسانه ها آمده بود و یا اینکه ما خبر نداشتیم. از دهه 1340 میان پلیس و ماموران امنیتی با چریک های شهری و عمدتا کمونیست و چپگرا از این تیراندازی ها دیده می شد و معروف ترین این موارد؛ درگیری مسلحانه پرویز پویان (کمونیست) در محله دوشان تپه (شرق فرودگاه) بود، ولی نه گانگستربازی (واژه ای که شما ـ مخاطب ـ بکار برده اید).
        طبق گزارش خبرگزاری فارس؛ در شهریورماه 1394، یک درگیری مسلحانه میان یک شرورِ معروف! و پلیس در پردیس ِ بومهِن (شرق تهران) روی داد که به زخمی شدن شرورِ مسلح انجامید.
        به گزارش فارس، پس از زخمی و دستگیر شدن، پلیس از محل اقامت این شخص، دو قبضه سلاح وینچِستر، یک قبضه سلاح کمریِ کُلت با مقداری فشنگ‌های مربوط به این سلاح‌ها، یک قمه، یک شمشیر سامورایی و یک تبر به دست آورده بود. «شرور» واژه ای است که خبرگزاری بکار برده است به مفهوم تبه کار.
        روزگاری بومهِن تا تهران دهها کیلومتر فاصله داشت و کوههای البرز آن را از منطقه تهران جدا می کرد که اینک وسیعا مسکونی و خانه سازی شده و دارای چند محله است و در ردیف بخش های تهران، و یکی از محله های آن به اقتباس از پَردیس کرج، پَردیس بومهِن نام گذاری شده است. [پردیس یک واژه پارسی است به معنای بهشت که به سایر زبانها ازجمله انگلیسی منتقل شده است.].
    شرورِ شرق تهران پس از مجروح شدن و انتقال به آمبولانس. سلاحهای گرم و سرد به دست آمده از او نیز در عکس دیده می شود. عکس ها از خبرگزاری فارس است


        




  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com