Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
9 ژوئن
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 9 ژوئن
ايران
«شهربراز» اسپهبد نامدار ايران ـ روزي که «شهربراز» جان خودرا از دست داد
نهم ژوئن سال 630 ميلادي اسپهبد شهربراز (شهروراز) ژنرال مشهور ايراني و فاتح مصر در شهر تيسفون كشته شد. وي پس از مرگ مرموز (احيانا قتل) اردشير سوم شاه 9 ساله ايران عملا به مدت 44 روز امور سلطنت ايران را به دست گرفته بود تا امپراتوري ما را از خطر اضمحلال برهاند. اين ژنرال بود كه اورشليم و دمشق را از روم شرقی پس گرفته، صليبي را كه مسيح بر آن مصلوب شده بود به تيسفون (مدائن) منتقل كرده، مصر را متصرف شده و در اسكندريه، پادگان ايراني ساخته و مقام اداري گمارده بود. محبوبيت اين ژنرال در جامعه ايرانِ آن زمان باعث تحريك احساس بُخل و حسَد خسرو پرويز (شاه وقت) نسبت به او شده بود و نقشه بركناري، تبعيد و حتي قتل اَش را كشيده بود كه اين خبر در جريان جنگ ايران با ارتش هراكليوس امپراتور روم شرقي به گوش او رسيد و وي را سست كرد و بعدا تا پايان كار خسرو پرويز عملا خود را منزوي ساخته بود.
     پس از قتل خسرو پرويز و پايان حكومت قباد دوم جانشين او، بزرگان كشور با اين شرط با پادشاهي پسر خردسال قباد دوم موافقت كردند كه شهربراز نايب السلطنه شود و او پذيرفت. و مشهربراز با هراكليوس صلح كرد ولي خيلي زود متوجه شد كه كشور دچار بي نظمي و در آستانه هرج و مرج كامل است و هر صاحب قدرت، خودسرانه اجراي مقررات را به دست گرفته است و مسئله راه حلي جز توسل به روش نظامي (اعلام وضعيت فوق العاده و انجام مقررات، بي چون و چرا) ندارد و از بزرگان كشور خواست كه قدرت را به طور كامل تا زماني كه مسائل حل شوند به او بسپارند و سازمانهای اداری و فرمانداری ها به افسران ارتش واگذار شوند كه بزرگان چون منافع خودرا در خطر ديدند زير بار نرفتند ولی شهربراز با تکیه بر ارتش به مخالفت آنان اعتنا نکرد. اندكي بعد و به گونه ای ناگهانی، شاه خردسال كه نام اردشير سوم بر او گذارده شده بود درگذشت و شهربراز قدرت كامل را به دست گرفت كه بزرگان شايع كردند كه او اردشير خردسال را كشته است. [برخي از مورخان رومي اين اتهام را تاييد كرده و شهربراز را عامل مرگ اردشير نوشته اند]. اين شايعه قاطبه مردم و برخي از افسرانِ جزءِ پادگان تیسفون را خشمگين كرد و در يك فرصت مناسب (با تطبیق تقویم ها؛ در نهم ژوئن سال 63 میلادی) شهربراز را از ميان برداشتند و با قتل شهربراز سقوط امپراتوري ساسانيان تسريع شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
با کمک ایران به سلطنت بازگشت ولی مدعی شهر کویته شد
تصوير همايونشاه
همایونشاه پادشاه وقت هند که به دربار ایران (قزوین) پناهنده شده بود و از ایران یاری گرفته بود تا تاج و تخت خودرا بازیابد در راه بازگشت به هند در سال 1543 چند روز در کویته (شهری پشتون ـ بلوچ نشین و در آن زمان در قلمرو ایران) که میان سه کوه واقع شده است اقامت کرد و با همین اقامت کوتاه، نهم ژوئن 1544 و پس از بازگشت به قدرت و استقرار در دهلي مدعی کویته شد که ایران در سال 1556 به آنجا لشکر کشید و هندیان را بیرون راند. همايونشاه پسر بابر و دومين امپراتور تيموري هند است که در دسامبر 1530 بر جاي پدر نشست. وي در آغاز سلطنت با برادرش کامران ميرزا نيز درگيري داشت.
    درّانی ها پس از اعلام استقلال منطقه قندهار در نیمه قرن هجدهم و جداساختن آن از ایران کویته را هم ضمیمه قلمرو خود کرده بودند که انگلیسی ها پس از تکمیل تصرف هندوستان، در نیمه دوم قرن 19 آن را متصرف شدند و با کشیدن خط «دوراند» کویته و نیمی از طوایف پشتون را به هند ملحق ساختند که اینک بخش بزرگی از پاکستان را تشکیل می دهند که منطقه بحران زاي اين کشور است. باوجود مهاجرت های اخیر، اکثریت جمعیت کویته را هنوز پشتونها (افغانها) تشکیل می دهند. 31 می 1935 يک زمين لرزه شديد (7 و 7 دهم ریشتری) بيش از 40 هزار تن را در کويته (در آن زمان شهري در بلوچستان انگلستان) کشت. چنین زلزله ای در سال 2008 نیز در کویته روی داد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اتحاد ایران و فرانسه (پیمان فینکِن اشتاین) و ورود تهران به میدان رقابت و دشمنی قدرت ها
نهم ژوئن 1807 (روزي چون امروز) و در اجرای پیمان امضاء شده در چهارم ماه می آن سال در کاخ فینکِن اشتاین واقع در پروس میان فرانسه و ایران معروف به «فرانکو ـ پرژیَن الیانس»، ژنرال کلود ماتیو (کُنت گاردان) با پیام ویژه مورّخ سی ام ماه مي 1807ناپلئون عازم تهران شد ـ پیمانی که بیش از پیش، ایران را به میدان رقابت های استعماری و دشمنی های قدرت های اروپایی بایکدیگر کشانید؛ کوچکتر شد و آسیب فراوان دید.
     طبق این پیمان، ناپلئون بناپارت تمامیّت ایران وقت را به رسمیت شناخت و منطقه قفقاز جنوبی و شرقی ازجمله گرجستان را [که در آن زمان، روسیه به تفلیس و باکو نیرو فرستاده بود] بخشی از قلمرو ایران اعلام کرد و قول داد که به ایران کمک کند تا روسیه را از قلمرو تاریخی خود براند، اسلحه و مستشار نظامی و کارشناس به ایران بفرستد. درعوض، ایران متعهد شد که با دولت لندن دوستی نداشته باشد و به فرانسه کمک کند تا هندوستان را از چنگ انگلستان خارج سازد و برای رسیدن به این هدف با سران قبایل پشتون (افغانهای ساکن جنوب شرقی و مشرق افغانستان امروز و هندِوستان شمال غربی و غرب وقت (پاکستان امروز) و منطقه کویته (بلوچستان) به تفاهم برسد که اينان (پشتون ها) در مساعی مربوط به برچیدن استعمار لندن در هندوستان همکاری کنند.
    این پیمان، دولت لندن را دچار وحشت کرده بود. ناپلئون قبلا در لشکرکشی به مصر، 15 هزار نظامی به سوئز (بندر شمالی دریای سرخ) فرستاده بود تا به هندوستان بروند و به تیپو صاحب (حکمران مستقل بخشی از هند) که با انگلیسی ها می جنگید کمک کنند.
     دولت لندن برای مذاکره با دولت تهران پیرامون پیمان فینکِن اشتاین، سِر جان مَلکُم را از هند روانه ایران کرد، ولی دولت تهران اجازه ورود به او نداد. ملکُم 29 دسامبر 1800 با دولت تهران پیمانی امضاء کرده بود که پیمان فیکن اشتاین عملا به آن پایان داده بود. طبق این پیمان که در کتاب هاي تاریخ؛ معاهده «ژانویه 1801» نوشته شده است، دولت ایران متعهد شده بود که نه تنها از تعرّض پشتون ها به متصرفات دولت لندن در هندوستان جلوگیری کند بلکه مانع حملات قدرت های اروپایی [منظور روسیه و فرانسه] از طریق ایران به این سرزمین [هندوستان] شود. دولت تهران همچنین متعهد شده بود اجازه اقامت و فعالیت نامحدود در بنادر ایران به بازرگانان انگلیسی و هندیِ تبعه انگلستان بدهد و از چند نوع کالای انگلیسی (با ذکر نوع کالا) عوارض کمرگي دریافت نکند و در عوض، انگلستان به ایران اسلحه و مستشار نظامی بفرستد. انگلیسی ها بعدا با کشیدن خط مرزی «دوراند» و تقسیم قبایل پشتون [که اینک در پاکستان مسئله ساز شده اند] نگرانی خود از تعرّض به هندوستان را برطرف کردند.
    با صلح تیلیست (آشتی ناپلئون با تزار روسیه در جولای 1807 و در جریان جنگ 1813 ـ 1804 ایران و روسیه)، بخش اصلی پیمان فینکن اشتاین عملا کان کم یکن شد، ژنرال گاردان و مستشاران نظامی فرانسه ایران را ترک کردند و زمینه از سرگیری فعالیت های دولت لندن در تهران هموار شد که منجر به امضای معاهده 12 مارچ 1809 ایران و انگلستان گردید که به موجب آن دولت ایران پذیرفت که به جنگ با روسیه ادامه دهد و با فرانسه (دولت ناپلئون) و دولت های متخاصم انگلستان روابط دیپلماتیک عادی نداشته باشد. تاریخنگاران این معاهده را نشانه عمق ضعف تحلیل و ناآگاهی دولت تهران و بی توجهی به عواقب کار و قضاوت تاریخ خوانده و برخی هم آن را ننگین و شرم آور توصیف کرده اند. این تاریخنگاران نوشته اند که آشتی ناپلئون با تزار در تیلسیت بدون در نظر آوردن پیمان فینکن اشتاین یک بار دیگر بر فرضیه ماکیاولی (جدایی سیاست از اخلاق) صحه گذارد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
خلع یَد از «بی پی BP» در ایران و 59 سال بعد خشم آمریکاییان از نشت نفت اين شرکت در خليج مکزيک
مهدي بازرگان در دهه 1950
هيات خلع يَد از کمپانی انگلیسی بی پیBP (بریتیش پترولیوم) در منابع نفت ايران درميان استقبال توده هاي مردم وارد خوزستان شده بود از 19 خرداد 1330 (نهم ژوئن 1951) كار خودرا آغاز كرد. مهندس مهدي بازرگان و دكتر متين دفتري (ناسیونالیست و نخست وزير پيشين) از اعضاي اين هيات بودند كه از سوي دكتر مصدق رئيس دولت وقت مامور نظارت بر امر خلع يد در نفت ايران شده بودند. این هیات با مشايعت دهها هزار نفري تهراني ها به خوزستان رفته بود. انعكاس عكس و خبر بدرقه و استقبال پرشور با پرچم و پلاكارد و ابراز احساسات ميهني از اين هيات در رسانه هاي ملل ديگر، انگليسي ها را بيش از پيش نگران آينده خود در منطقه نفتخيز خاورميانه ساخته بود.
     در همين روز دكتر مصدق نخست وزير وقت پيشنهاد انگلستان مبني بر مشاركت 50 ــ 50 در نفت ايران را رد كرد و اعلام داشت كه همانند ساير كشورها، انگلستان هم مي تواند فقط يك خريدار خارجي نفت ملت ايران باشد.
    «شرکت نفت انگلستان» که در سال 2010 درگیر نشت نفت در خلیج مکزیک و با خشم آمریکاییان رو به رو بود در سال 1908 و چند ماه پس از به نفت رسیدن نخستین چاه در ایران به نام «انگلو ـ پرشین اویل کمپانی = شرکت نفت انگلیسی ایرانی» تاسیس شده است. این شرکت از سال 1945 به بی پی (بریتیش پترولیوم) تغییر نام داد و از سال 2001 شکل لگو Logo خودرا عوض کرد و دو حرف بی B و پیP را که قبلا از نوع بزرگ (کپیتال لتر) بودند به حروف کوچک تغییر داد!. دولت آمریکا پرونده نشت نفت (بی پی) در آبهاي خليج مکزيک را جهت رسیدگی کیفری به دادستان کل این کشور احاله کرده است. طبق گزارش وقت رسانه های آمریکا، بیشتر آمریکاییان که از بابت نشت نفت و آلودگی سواحل کشورشان و بی احتیاطی «بی پی» در حفر چاه زیر دریایی و ضعف تکنولوژی آن در قطع نشت از ماه مارس تا تابستان آن سال خشمگین شده بودند از خرید بنزین از جایگاههای این کمپانی اکراه کرده بودند و ارزش سهام آن پایین آمده بود. رئيس جمهور آمريکا 14 آگوست شخصا از تخريب محيط زيست سواحل آن کشور در خليج مکزيک ديدن کرد و رسيدگي به پرونده قضايي مربوط از دسامبر 2010 آغاز و به پرداخت غرامت انجاميد. در عين حال تغييراتي هم در مديريت اين کمپاني صورت گرفت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نطق تاريخي دكتر مصدق در دادگاه لاهه - سازمان ملل بايد جاي «دمکراسي» ها باشد ـ وجدان جهانيان مانع نقض حقوق شود
در جلسه دادگاه جهاني ـ عکس از ICJ
19 خرداد سال 1331 (در آن سال مصادف با 9 ژوئن 1952) روزي است كه دكتر محمد مصدق رئيس دولت وقت در دادگاه جهاني لاهه نطق تاريخي خودرا در دفاع از ايرانيان ايراد كرد و وجدان جهانيان را متوجه نقض حقوق ملل ضعيف ساخت.
     دكتر مصدق در اين نطق گفت كه وجدان جهانيان نبايد اجازه دهد كه حقوق ملل ضعيف پايمال شود؛ جهانيان بايد از ملل كوچكتر و يا تضعيف شده كه براي احقاق حقوق خود و استفاده از حاكميت ملي و استقلال بپا مي خيزند در برابر دولت هاي داراي قدرت نظامي، تبليغاتي و نفوذ سياسي وسيع دفاع كنند. ما ـ ايرانيان ـ كاري جز گرفتن حق مسَلّم خود نكرده ايم.
    دكتر مصدق قضات دادگاه لاهه را از آلوده كردن خود به سياست برحذر داشت و اشاره كرد كه قاضي بايد حق را از زورگو و غاصب آن بگيرد، نَه جانب طرف برتر را.
     دكتر مصدق پس از ايراد نطق طولاني خود، دفاع قضايي از حقوق ايران در برابر شكايت انگلستان را به پروفسور رولنRolin ــ حقوقدان بلژيكي كه به وكالت از ايران انتخاب شده بود سپرد.
     دکتر مصدق بعدا در يك مصاحبه مطبوعاتي در پاسخ به پرسش يک روزنامه نگار درباره ميزان اميد او به سازمانهاي بين المللي از جمله دادگاه لاهه، خواستار اصلاح منشور ملل و واگذاري تصميم گيري ها، از شوراي امنيت به مجمع عمومي سازمان ملل شد و گفت كه سازمان ملل بايد تنها «دمكراسي» ها را به عضويت بپذيرد نَه هر دولت را. دولت يک كشور غير دمكراتيك مي تواند عضو ناظر باشد، نه صاحب راي، «دمكراسي» يک حق است و حقوق انسان بايد رعايت شود و محترم باشد و ناقض اين حقوق به مجازات برسد تا اين مجازات وسيله تنبّه باشد.
پيش از رسميت يافتن جلسه دادگاه جهاني نصرالله انتظام ديپلمات ايراني با مصدق نجوا مي کند ـ عکس از ICJ


    
پروفسور رولن (بلژيکي) وکيل قضايي ايران در کنار مصدق در جلسه دادگاه جهاني(ICJ)

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دكتر مصدق دكتر محمدعلي ملكي را وزير بهداري دولت خود كرد
دکتر ملکي
دكتر مصدق نخست وزير وقت در خرداد 1332 و پيش عزيمت به لاهه دكتر محمد علي ملكي ، از ملي گرايان بنام را وزير بهداري كابينه خود كرد.
    دكتر ملكي پس از برانداري 28 امرداد و بارها پس از آن بازداشت شده بود. وي در سنين كهولت هم به فعاليت سياسي در همان زمينه هاي قبلي ادامه و راه خود را تغيير نداده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
بني صدر در خرداد 1359 اخطار داد و در خرداد 1360 برکنار و فراري شد
بني صدر در سال 2011
ابوالحسن بني صدر نخستين رئيس جمهور در مصاحبه اي كه 19 خرداد 1359 (نهم ژوئن 1980 و سه ماه و ده روز پیش از آغاز جنگ عراق و ایران) انتشار يافت گفت: "بدترين شكل اجراي حاكميت، اِعمال خشونت است.". وي [که هفدهم مهرماه 1400 در 88 سالگی در فرانسه درگذشت] در آن مصاحبه اخطار كرد كه در برابر عمل خلاف قانون دست روي دست نمي گذارد و آرام نمي نشيند. او گفت: "در جمهوري اسلامي، گروهي مايلند، من رئيس جمهور باشم ولي آنان ـ خود ـ وظايف مرا انجام دهند. بني صدر [كه یک سال بعد با رای مجلس برکنار و مجبور به فرار از ايران و اقامت در فرانسه] شد در اين مصاحبه به زعم خود، «فرصت طلبان» را تهديد كرد و گفت كه عده اي طالبند قدرت منحصرا در دست آنان باشد.
     درست یک سال بعد در خرداد ماه، روزنامه او، «انقلاب اسلامي» توقيف شد. کیهان در صفحه اول شماره 18 خرداد 1360 خود اظهارت بنی صدر درباره توقیف روزنامه انقلاب اسلامی را چاپ کرد که گفته بود که با توقیف روزنامه اش، کارنامه و پیام های او به صورت نوار و اعلامیه (بروشور) پخش خواهد شد [این صفحه اول کیهان در زیر کپی شده است]. سه روز بعد، کیهان خبر عزل بنی صدر از فرماندهی کل قوا (نیروهای مسلح) را در صفحه اول خود (شمار 21 خرداد 1360) چاپ کرده بود [که کپی این صفحه نیز در زیر آمده است]. کیهان نوشته بود که عزل بنی صدر از فرماندهی کل قوا به فرمان امام خمینی ـ ولی فقیه انجام شده است. همین روزنامه در صفحه اول شماره یکم تیرماه 1360 خود نوشت که 177 نماینده مجلس با شعار مرگ بر آمریکا، عدم کفایت سیاسی بنی صدر را تصویب کردند و امام وی را از ریاست جهموری عزل کرد. کیهان افزوده بود که بنی صدر که تحت تعقیب قرار گرفته است فراری است. (این صفحه نیز در زیر کپی شده است).
    در پی عزل و فرار بنی صدر، برخي از كاركنان دفتراو (دفتر رياست جمهور) نیز بازداشت شدند. طولی نکشید که اعلام شد بنی صدر به پاریس گریخته و روزنامه انقلاب اسلامی را در آنجا منتشر می کند.
    
صفحه اول کیهان مورخ 18 خرداد 1360


    
صفحه اول کیهان مورخ 21 خرداد 1360


    
صفحه اول کیهان مورخ یکم تیرماه 1360

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي كه پرويز ورجاوند ايراندوست بزرگ ديده از جهان فروبست
Dr. Parviz Varjavand
نوزدهم خرداد 1386 (نهم ژوئن 2007) ايران، ميهن گرامي ما يك فرزند برومند خود را از دست داد. اين بزرگمرد در تمامي عمر نگران ميهن و غمخوار آن بود. دكتر پرويز ورجاوند انسانشناس و باستانشناس بنام وطن در بامداد اين روز در تهران در 73 سالگي بر اثر مشكلات قلب فوت شد. وي در عين حال عضو شوراي رهبري و سخنگوي جبهه ملي ايران بود. دكتر ورجاوند تحصيلكرده سوربن فرانسه حتي يك لحظه از تلاش براي حفظ يكپارچگي وطن، همبستگي ملي، دادن اميد به ايرانيان و رعايت حقوق بشر و آزادي ها باز نايستاد. ورجاوند كه از دوران دبيرستان به صف پيروان خط مصدق پيوسته بود به هركار و هر چيز تنها از ديدگاه ميهني مي نگريست. او گفته بود كه يك آرزويش اين است كه ببيند ايرانيان در سراسر ايرانزمين، همانند گذشته دور در كنار هم باشند. ورجاوند در طول عمر همه توان خود را براي تحقق اين آرزو بكار برد. او وقتي مي شنيد و يا مي خواند كه انگليسي ها خليج فارس را با نامي ديگر خطاب مي كنند و يا ما خودمان ناآگاهانه شهر «اشك آباد» را «عشق آباد» تلفظ مي كنيم آتش مي گرفت.
    ورجاوند هر كشف باستانشناسي و ريشه يابي تاريخي را تنها به خاطر وطن و انعكاس بزرگي آن انجام مي داد . بيست كتاب و صدها مقاله نوشت تا بگويد كه هرگوشه از وطن چه گذشته اي داشته و براي حفظ آن چه جان هايي نثار شده است. وي بود كه با نوشته هايش «تاريخ قزوين» را بر جهانيان روشن ساخت. ورجاوند به خاطر دستمزد كار نمي كرد. بسيار ديده شده بود كه بدون دريافت پول تدريس كرده، مقاله نوشته و درجلسات مشورتي شركت كرده بود. سازمان ملي محافظت از آثار باستاني، موسسات تحقيقات اجتماعي، مطبوعات و رسانه هاي ديگر از اندرزهاي تخصصي او برخوردار بودند. هرجا كه فرصت مي يافت به معرفي تاريخ و فرهنگ وطن مي پرداخت. در مجله هاي تخصصي متعدد درباره جغرافياي تاريخي ايران مطلب نوشت. از همه نوشته هايش بوي عشق به وطن و هموطنان استشمام مي شد. زحمات او در اكتشافات باستانشناسي هفت تپه، تخت سليمان، بيشاپور و محل رصدخانه مراغه همه و همه به خاطر وطن و اثبات عظمت ميراث گذشتگان به نسلهاي نوين بود.
    ورجاوند كه در دوران رهبري دكتر مصدق نشريه «دانش آموز» را منتشر مي كرد تا نوجوانان تحت تاثير تبليغات «جهان وطني» ميهن را فراموش نكنند پس از براندازي 28 امرداد 1332 تحت تعقيب مقامات پليسي دولت وقت بود و آرامش نداشت. وي در طول تحصيل در فرانسه به راه اندازي «جبهه ملي» در اروپا كمك فراوان كرد و روزنامه ايران آزاد را در آنجا منتشر ساخت. در بازگشت به وطن در فعاليت هاي مربوط به احياء دمكراسي شركت داشت و در كنار ملي گرايان از فعالان انقلاب سال 1357 بود و پس از پيروزي انقلاب، (و در دوران دولت موقت) مسئوليت وزارت فرهنگ و هنر را به دست گرفت و از سال 1360 به همراه جمعي ديگر از همفكرانش به زندان افتاد و سه سال زنداني بود. ورجاوند پس از رهايي از زندان به راه خود ادامه داد و از نطق و مصاحبه خودداري نكرد. آخرين تلاش او جلوگيري از آب انداختن به سد سيوند در تنگه بلاغي بود كه آثار باستاني متعدد در دل خود دارد. دكتر ورجاوند گفته بود كه درياچه اين سد به آرامگاه كوروش بزرگ آسيب خواهد رسانيد. وي پيگير اين كار بود كه عمر پربارش به پايان رسيد و قلبي كه براي وطن و مردم مي تپيد از حركت بازماند.
    علاقه مندان به وطن، حقوق بشر و آزادي ها 21 خرداد 1386 جنازه پرويز ورجاوند را با شكوه هرچه تمامتر تشييع و به آرامگاهش بردند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
کُپي 4 تيترِ صفحات اول 4 روزنامه چاپ تهران ـ بيستم خرداد 1399

    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو ادبيات
زادروز «بِرتا فون سوتنِر» داستان نگار شهير اتريشي و خدمات او به «صلح»
Bertha von Suttner
«برتا فون سوتر Bertha von Suttner» داستان نويس و صلحدوست شهير اتريشي نهم ژوئن 1843 به دنيا آمد. او دختر يك فيلد مارشال اتريشي و از اميرزادگان اين كشور بود كه در رشته هاي هنر و ادبيات تحصيل كرد. برتا زندگاني اشرافي را دوست نداشت و برخلاف راي خانواده اش به كار تدريس پرداخت. سپس چون خانواده اش بر ازدواج او با مرد دلخواهش صحه نگذاردند، ترك وطن كرد و سالها با شوهرش در غربت بسر بُرد و همين وضعيت او را به صورت يك داستان نگار بزرگ در آورد.
     برتا در غربت چهار داستان نوشت كه «ذخائر روح» و «داوري و صلح» از آن جمله اند. در داستان «داوري و صلح» برتا كوشيده است كه به جاي جنگ، راه منطقي «حل مسائل از طريق داوري» را نشان دهد و براي اين روش تبليغ كند.
     برتا پس از مصالحه با فاميل و بازگشت به وطن چندين كتاب ديگر نوشت كه معروفترين آنها كتاب «عصر ماشين» است كه بسال 1889 انتشار يافت. محتواي اين كتاب به قدري جالب است كه هنوز (قرن 21) تجديد چاپ مي شود. برتا به خاطر همين كتاب در سال 1905 برنده جايزه نوبل در ادبيات شد. اين نويسنده در قالب داستان به انتشار عقايد خود پرداخته كه همانا آرزوي صلح و زندگاني بهتر، آرام، مطمئن و روشن براي بشر است.
     برتا علاوه بر طريق نوشتن دادستان و تاليف كتاب، از راههاي ديگر هم به صلح كمك مي كرد و در سال 1907 باشگاه جهاني صلح را تاسيس كرد. وي 21 ژوئن 1914 (در ماه تولد خود)درگذشت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
درگذشت دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن نویسنده و استاد بنام در 97 سالگی
دکتر اسلامی نُدوشن

به گزارش خبرگزاری تَسنیم، دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن نویسنده سرشناس و استاد پیشین دانشگاه تهران و شوهر دکتر شیرین بیانی استاد تاریخ پنجم اردیبهشت 1401 در تورنتو درگذشت. او 97 ساله بود.
    وی که تا دو سال پس از انقلاب در دانشگاه تهران تدریس می کرد نزدیک به 5 سالِ پایانی عُمر خود را با خانواده اش در کانادا سپری کرد.
    دکتر شیرین بیانی، بانوی دکتر اسلامی ندوشن در مراسم خاکسپاری او طی سخنانی دلیل زندگی در کانادا در سالهای پایانی عُمر این نویسنده برجسته را چنین بیان کرد:
    "علتِ بودن ما در کانادا این بوده است که هرساله برای دیدن فرزندان و ایراد سخنرانی در چند دانشگاه به کانادا می آمدیم. همسرم که از مدتی پیش کمی احساس کسالت می کرد، به دنبال چند زمین خوردنِ پی درپی که ناشی از سستی و ناتوانی پا و همچنین سرگیجه بود، بستری گردید و پس از آن، سفر دور و دراز برایش ناممکن شد و لذا ما در کانادا ماندگار شدیم.".
    به گزارش تسنیم، دکتر ندوشن وصیت کرده است که در جوار خیّام دفن شود، اما ممکن است که پیکر او در زادگاهش ـ ندوشن (استان یزد) به خاک سپرده شود. خاکسپاری در تورنتو فعلا به گونه ای است که امکان انتقال وجود داشته باشد (خاکسپاری موقت و اصطلاحا؛ امانت).
    دکتر اسلامی ندوشن تحصیلکرده فرانسه علاوه بر نوشتن در مطبوعات، 71 کتاب تألیف کرده است. وی در سال 1345 با دکتر شیرین بیانی استادِ تاریخ دانشگاه تهران (دختر پروفسور خانبابا بیانی رئیس وقت گروه تاریخ دانشگاه تهران) ازدواج کرد و دارای دو فرزند شدند. دکتر شیرین بیانی یک تاریخدان و تاریخ نگار بنام ایران است.
    
    [نقل از شماره 93 مجله روزنامک www.rooznamak-magazine.com]
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي كه «چارلز ديكنز» درگذشت - تعريف او از واژه شارلاتان
«چارلز ديكنز» نويسنده و روزنامه نگار انگليسي نهم ژوئن سال 1870 در 58 سالگي درگذشت و 15 داستان طولاني و دهها داستان كوتاه از خود به يادگار گذارد.
     ديكنز كه دوران كودكي را در فقر گذرانده بود در داستانهايش كوشيده است جهاني بسازد كه در آن از فقر و حرمان اثري نباشد. اصحاب فكر وي را متفكري توصيف كرده اند كه از طريق داستانهاي تخيلي كوشيده است عقايد فلسفي خود را مطرح و توجيه كند.
    تعريف خاص ديکنز از واژه «شارلاتان» خواندني است كه از نيمه قرن بيستم به اين طرف مصداق و مشابه بيشتري يافته است. به گفته ديكنز، شارلاتان كسي است كه با مغالطه، هياهو، جنجال و گاهي پرخاشگري بكوشد كه حقايق به طور لحظه اي و سطحي پنهان بمانند. وي توصيه كرده است كه در قبال چنين شخصي بايد احتياط را از دست نداد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
... و به اين گونه يك انگليسي، مالك و صاحب اختيارِ منطقه ای بزرگ از آمریکا شد که بعدا جورجیا (استیت جورجیا) نام گرفت
جيمز اولتورپ
پادشاه انگلستان 9 ژوئن 1732 فرمان صاحب اختياري اراضي ميان دو رود «ساوانا» و «آلتاها» و ساحل اقيانوس اطلس در آمريكاي شمالي را به نام يكي از افسران خود موسوم به جيمز ادوارد اولتورپ J.E.Oglethorpe صادر كرد و اين منطقه وسيع و مثلث شكل كه از هزاران سال پيش از آن محل سكونت چند قبيله متمدن بومي (اصطلاحا سرخپوست) بود توسط مالك ـ غاصب ـ انكليسي آن به يك مهاجرنشين انگليسي تبديل شد و به نام جورج دوم پادشاه انگلستان «جورجيا» ناميده شده است كه اينك يك استيت آمريكا را تشكيل مي دهدو جيمي كارتر رئيس جمهوري پيشين آمريكا از اين استيت است.
    جيمز ادوارد پس از دريافت فرمان، با چند انگليسي به قاره آمريكا رفت و در محلي كه امروز شهر «ساوانا» است مستقر شد و بناي جنگ با بوميان (اصطلاحا؛ سرخپوستان) و اخراج آنان از اراضي نياكانشان را گذارد و .... با وجود اين، پنج سال پس از ورود جيمز ادوارد به جورجيا، شمار مهاجران انگليسي از 1100 تَن تجاوز نكرده بود. در اين زمان، ديگر لزومي به فرستادن اجباري زندانيان و بدهكارانِ به تقصير از انگلستان به آمريكا نبود و براي مهاجرت، به حد كافي داوطلب آزاد كه عمدتا ار بيكاران انگلیس و بعدا از سایر کشورهای اروپایی بودند وجود داشت.
    «اتلانتا» يكي از شهرهاي جورجيا كه اراضي آن اينك گرانتر از هر نقطه ديگر دنيا جز توكيو است در آن زمان با زور از چنگ بوميان خارج گرديد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نخستين ديپورت در تاريخ آمریکا (USA)
نهم ژوئن 1628«توماس مورتون» كه از انگلستان به آمريكاي شمالي مهاجرت كرده بود و در منطقه ماساچوست به كار خريد و فروش پرداخته بود به عنوان «مهاجر نامطلوب» از آمريكا دي پورت ( اخراج ) شد. در آن زمان از استقرار انگليسي ها در شمال آمريكا ، تنها 21 سال مي گذشت .
     جرم توماس مورتون فروش تفنگ به بوميان (اصطلاحا؛ سرخپوستان ) بود. وي به جاي پول از سرخپوستان پوست (خَز) دريافت مي كرد. دستبابي سرخپوستان به سلاح آتشین كه عده آنان صدها برابر مهاجران بود اكيدا ممنوع بود، زيرا تنها امتياز و برتري مهاجران انگليسي بر سرخپوستان و حفظ سلطه بر ايشان «تفنگ» بود كه مقامات انگليسي مايل نبودند به دست سرخپوستان افتد. سرخپوستان عمدتا از طريق فرانسويان كه با آنان مناسبات حسنه داشتند، تفنگ به دست آوردند.
    اخراج موتورن، به صورت نوعي مجازات در آمريكا در آمده است كه از آن به عنوان «دي پورت» خارجيان ساكن اين فدراسیون بکار بُرده می شود و گاهي هم حربه تهديد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اجاره و لغو اجاره هنگ كنگ در يك روز، و به فاصله 99 سال
دولت انگلستان كه منطقه هنگ كنگ را در جريان جنگ با چين، معروف به «جنگ ترياك» تصرف كرده بود نيم قرن بعد از اين عمل، به فكر توسعه خاك اين منطقه اشغالي افتاد و براي اين كه وضعيت را از صورت اشغال نظامي خارج سازد، هنگ كنگ و اراضي اطراف آن را نهم ژوئن سال 1899 از دولت وقت چين 99 ساله اجاره كرد.
     دولت جمهوری خلق چین در آستانه انقضاي مدت اجاره، به انگلستان اطلاع داد كه هنگ كنگ را تخليه كند و انگلستان پذيرفت و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
آغاز وضع ماليات بر فروش بنزين در آمريکا از ژوئن 1932 و ...
از ژوئن سال 1932 در فدراسیون آمریکا بر فروش بنزين ماليات وضع شد كه تاكنون اين ماليات 15 برابر شده است و رقم بزرگي از درآمدهاي دولتي را تشكيل مي دهد. هرگونه فعاليت نفتي در آن كشور غير دولتي و در دست كمپاني هاي بزرگ است و بهاي فروش در جايگاهها برحسب قواعد بازار آزاد (قاعدهِ عرضه و تقاضا) در نوسان است و يکسان نيست. در ژوئن 2007 با اينكه بهاي نفت خام در بازار به هر بشكه 63 دلار كاهش يافته بود، در آمريكا به بهانه كمبود پالايشگاه، بهاي بنزين در حال افزايش بود و ظرف سه سال (از اواخر 2003 تا ژوئن 2007 ) تقريبا سه برابر شده بود. تعجب آمريكاييان كه در كاريكاتور زير منعكس شده است در اين بود كه چرا در سه دهه گذشته (از اواسط دهه 1970) در آن كشور كه عده نفوس و شمار اتومبيل 21 درصد افزايش يافته پالايشگاه هاي تازه ساخته نشده و در آن فاصله تعدادي از پالايشگاههاي موجود نيز به بهانه تعمير، بسته شده بودند و همين كمبود (احتمالا مصنوعيِ) بنزين باعث افزايش بهاي آن شده بود. مصرف كنندگان آمريكايي اين وضعيت را به حساب آزمندي كمپاني ها و عدم مداخله جدّي دولت در كنترل بهاي سوخت مي دانند. کنترل بهای سوخت در آمریکا همچنان در دست کمپانی های نفتی این فدراسیون است که از نفوذ زیاد برخوردار هستند.
     در آن سال، در عوض، «جو بايدن» سناتور وقت و از نامزدهاي وقت حزب دمكرات براي انتخابات رياست جمهوري اين كشور، در مناظره تلويزيوني هفته اول ژوئن 2007 اين نامزدها، كمبود پالايشگاه در ايران و واردات بنزين از خارج را يك ضعف دولت ايران اعلام داشت و .... بايدن بعدا معاون رياست جمهوري آمريکا شد و اینک رئیس جمهوری آمریکا.
    
همچنانکه بهاي بنزين بالا مي رود کمپاني هاي نفتي چاقتر مي شوند!

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در سالهاي پس از فروپاشي شوروي، يک تريليون دلار از روسيه خارج شد!
Khodorkovsky

هفتم ژوئن 2005 در مسكو اعلام شد خودوركوفسكي مالك كمپاني نفتي يوكوسYukos كه يك يهودي روس است به اتهام تقلب، كلاهبرداري و ندادن ماليات به 9 سال زندان محكوم شده و اتهامات ديگري ازجمله شركت در توطئه قتل دارد كه همچنان تحت رسيدگي است. محكوم شدن خودوركوفسكي به 9 سال حبس از سوي محافل متعدد در سطح جهان ناچيز تلقي شده بود و سوژه مقاله و كاريكاتور قرارگرفته بود.
    طبق نوشته پراودا، گورباچف آخرين رئيس دولت شوروي درباره خودوركوفسكي و ساير ميلياردرهاي يكشبه گفته بود كه اين گروه ظرف چند سال يك تريليون دلار پول از روسيه خارج كرده اند كه اين پول بايد بازگرداننده شود. گورباچف افزوده بود كه اگر اين جماعت پولها را كه متعلق به ملت است داوطلبانه بازنگردانند، دستگاه قضايي روسيه بايد رسيدگي كند و راي دهد كه اين پول از آن جامعه است و به دولت هايي كه اين پول در آنجا پس انداز و يا سرمايه گذاري شده اخطار شود كه پول را بلوكه كنند تا جا به جا نشود. برخي از ناسيوناليست هاي روس در اين زمينه و ضمن اشاره به اظهارات گورباچف كه ظرف يك ماه دو بار آنها را تكرار كرده بود، گفته اند كه دولت روسيه بايد تهديد كند كه اگر اين پول غارت شده، در خارج جا به جا شود، روسيه تعهدات تسليحاتي خود را لغو و اين گفته اش را كه در حمله اتمي پيشقدم نخواهد شد پس خواهد گرفت.
    پراودا نوشته بود كه «لئونيد نفزلين» شريك شماره يك خودوركوفسكي در كمپاني يوكوس با مقداري از اين پولها در اسرائيل پنهان شده است.
    به اظهار سوسياليست هاي روس، در پي فروپاشي شوروي، يلتسين عمدتا تحت فشار و اغواي غرب با غيردولتي كردن منابع توليد روسيه كه دولتي بودند موافقت كرد و برخي كه با خارج! ارتباط داشتند با پول و اعتباري كه از آنجا دريافت كرده بودند، در حراج ـ به بهاي بسيار كم و اقساطي بسياري از اين منابع سودده را خريداري كردند و .... اينك كه دولت روسيه در صدد احقاق حق جامعه برآمده است با انتقاد حاميان آنان رو به رو شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اخراج 25 هزار مهندس و كارگر از جنرال موتورز در ژوئن 2005
كمپاني بزرگ جنرال موتورز آمريكا ـ سازنده انواع خودرو ـ هفتم ژوئن 2005 اعلام داشت كه براي جلوگيري از زياندهي بيشتر و افزايش قرض، تعدادي از كارخانه هاي خود در آمريكاي شمالي را تعطيل و 25 هزار تن از كارگران و مهندسان آنها را برکنار خواهد كرد. اين كمپاني همچنين اعلام كرده بود كه با همان هدف، مزاياي مابقي كاركنان خود به ويژه مزاياي بيمه درماني آنان را كاهش خواهد داد.
     قبلا گزارش مطبوعات نشان مي داد كه ميزان فروش اتومبيل هاي ساخت كمپاني جنرال موتورز در آمریکا به طور متوسط تا 20 درصد پايين آمده است و مجبور است اتومبيل هايي را كه روي دستش مانده با تخفيف بفروشد. اين وضعيت احتمالا به دليل رقابت با كارخانه هاي اتومبيلسازي ژاپن، کره جنوبي و آلمان بوده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اقدام کم سابقه فیلیپینی ها؛ پدر را از کشور فراری دادند و 26 سال بعد پسرش را رئیس کشور کردند
مارکوس جوان

فیلیپینی ها که فردیناند مارکوس رئیس جمهوری شان از سال 1965 تا 1986 را دیکتاتور، مال دوست و حامی مفسدین خوانده و با برپا داشتن تظاهرات و ... و توسل به نظامیان اورا مجبور به فرار از وطن کرده بودند که سه سال بعد در غربت درگذشت، در انتخابات نهم ماه می 2022 پسر او Ferdinand Marcos Jr را با 31 میلیون رای به ریاست جمهوری وطن خود انتخاب کردند. وی در این انتخابات حدود دو برابر نامزد رقیب رای آورده است. او نزدیک به سه دهه پس از فرار و برکناری پدرش، ریاست فیلیپین را برعهده خواهد گرفت. اصحاب نظر گفته اند که تصمیم اکثریت رای دهندگان فیلیپینی بسیاری از فرضیه ها و تصورات پیشین را دچار تزلزل کرده است.
    
    [نقل از شماره 93 مجله روزنامک www.rooznamak-magazine.com]
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ازدواج دختری جوان و دانشجوی دندانپزشکی با یک قاتل محکوم به اعدام و زندانی!، خبر عجیب بهار 2022 جهان (بهار 1401)
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک (که اخبار خودرا به زبان فارسی هم آنلاین می کند)، رِبِکا شورت ـ 26 ساله که علاقه به خواندن اخبار و دیدن مستندهایی درباره قتل های پُر سر و صدا داشت سرانجام با یک قاتل 35 سال محکوم به اعدام به نامManuel Ovante Jr ازدواج کرد. «رِبِکا شورت» یک کارآموز دندانپزشکی در آکسفوردشایر انگلستان است.
    خانواده ربکا که وی به آنها گفته بود برای گذراندن تعطیلات سالانه اش به «دیزنی وُرلد» در فلوریدای آمریکا میرود، با مشاهده عکسهای مراسم ازدواج او در زندان ایمنِ آریزونای آمریکا Eyman prison in Arizona در کنار یک زندانی (داماد) که به جرم دو بار قتل به اعدام محکوم شده است شگفتزده شدند. مدیریت زندان اجازه برگزاری مراسم ازدواج را داده بود. مانیوئل در سال 2008 دو مرد را کشته است و در صف اعدامی ها قرار دارد ولی حُکم هنوز قطعی نشده است.
    ربکا به هرکس که از او پرسیده است؛ چرا؟، پاسخ داده است که هیچکس، یک انسان کامل نیست.
    یکی از دوستان رِبِکا پس از اطلاع از ازدواج او با یک متهم به قتل در محل زندان گفت: "ربکا همیشه مستندهای در مورد متهمان به قتل ـ قتل های رسانه ای شده در آمریکا را با اشتیاق تماشا می کرد، اما گمان نمیکردیم که او بدون مشورت و دادن اطلاع به خانواده اش و دوستان، به آمریکا برود و با یکی از آنها که شرح عمل و اتهام او را در رسانه ها خوانده و در مستندها تماشا کرده بود ازدواج کند ـ ازدواج با مردی که احتمال اعدام او وجود دارد و یا دست کم یک عُمر آزاد نیست که با هم زندگی مشترک داشته باشند.".
رِبِکا و مانیوئل پس از ازدواج


    
     [نقل از شماره 93 مجله روزنامک www.rooznamak-magazine.com]
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 9 ژوئن
  • 68:   نرون امپراتور روم كه به خشونت معروف بوده است خودكشي كرد.
        
  • 1815:   كنگره وين در اين روز استقلال هلند ، بلژيك و لوكزامبورگ را تضمين كرد و مقرر داشت كه اين سه كشور همسايه باهم متحد باشند. در همين جلسه بي طرفي كشور سويس نيز تضمين شد و بخشي از غرب لهستان به آلمان داده شد.
        
  • 1822:   چارلز گرام مخترع دندان مصنوعي اين اختراع خود را به ثبت داد.
        
  • 1898:   در جريان جنگ آمريکا (دولت واشنگتن) با دولت اسپانيا بر سر کوبا، تفنگداران دريايي آمريکا وارد کوبا شدند که پايگاه نظامي آمريکا در گوانتانامو (کوبا) يادگار همان زمان است.
  • 1936:   (1315ه.ش.) : دولت وقت ايران سواد آموزي اجباري سالمندان 18 تا 40 ساله را به اجرا گذارد.
        
  • 1940:   به علت از پاي درآمدن فرانسه در اروپا (در جریان جنگ جهانی دوم)، سوريه و لبنان ــ دو سرزمين تحت الحمايه آن در خاور ميانه به تصرف انگلستان درآمدند.
        
  • 1999:   ميان ناتو و يوگوسلاوي (صربستان) آتش بس برقرار شد. جنگ طرفين بر سر كوزوو بود كه سرانجام يدولت بلگراد حاضر به تخليه آن شد. کوزوو منطقه ای از صربستان بود.
        



  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com