Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
28 ژوئن
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 28 ژوئن
ايران
پناهنده شدن امپراتور شكست خوردهِ هند به ايران
شاه طهماسب يکم
بيست و هشتم ژوئن سال 1540 ميلادي به دربار قزوين ـ پايتخت آن زمان ايران ـ خبر رسيد كه همايون شاه امپراتور هند قصد پناهنده شدن به ايران (دربار شاه طهماسب صفوي) را دارد. همايون شاه در جنگ هفدهم ماه مي آن سال، از يك خان پشتون (افغان) شكست خورده بود و چون در دهلي هم معارضان و مخالفان فراوان داشت ترجيح داده بود كه به ايران بيايد و پناهنده شود. در آن روز شاه طهماسب قصد ديدار از زنجان را داشت که اين خبر را دريافت کرد.
     شاه طهماسب يكم پس از ورود همايون شاه به قزوين و ديدار و مذاکره، سپاهي در اختيار او قرار داد و همايون شاه با كمك اين سپاه، تاج و تخت خود را بازيافت و اين امر به بسط نفوذ فرهنگي ايران در هند انجاميد كه بيش از دو قرن (تا سلطه انگليسي ها بر هند) ادامه داشت. تا زمان سلطه انگلیسی ها بر هندوستان (نیمه قرن نوزدهم)، «فارسی» زبان رسمی دربار امپراتوران هند و زبان مکاتبات رسمی این کشور بود که بعدا زبان انگلیسی جایش را گرفت.
تصويري از شاه طهماسب درجريان پذيرايي از همايون شاه

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي كه «ميرزا ابوالقاسم قائم مقام» در باغ نگارستان اعدام شد! ـ اشاره اي به چگونگي اعدام او
در اين روز در سال 1835 ميلادي به دستور محمدشاه قاجار، ميرزا ابوالقاسم قائم مقام صدر اعظم وقت ايران را كه خود او بارها گفته بود كه سلطنتش را مديون كارداني وي مي داند تنها به اين سبب كه در صدد تغيير فرمانده گارد سلطنتي برآمده بود در باغ نگارستان (محل فعلي ساختمان وزارت فرهنگ و ارشاد - ديوار به ديوار بهارستان) خفه كردند، زيرا شاه سوگند خورده بود كه خونش را نريزد!.
    محمدشاه در آن روز از ترس بيماري وبا كه شيوع يافته بود و گرماي بي سابقه تهران، قصد رفتن به لواسان را داشت. ولي پيش از اين نقل مكان، به دليل بدگماني و ترس از نافرماني قائم مقام (احتمال كودتا) دستور بي جان ساختن وي را داده و سپس معلم سابق خود، عباس ايرواني معروف به حاجي ميرزا آقاسي را جانشينش كرده بود، كه برخي مورخان او را «بي مايه براي صدارت عظما» توصيف كرده اند.
    آن روز قائم مقام را كه به اوضاع كشور سر و سامان داده بود و در كتب تاريخ «مردي لايق» توصيف شده است از خانه اش در باغ لاله زار (خيابان لاله زار تهران) به باغ نگارستان برده بودند تا اعدام شود.
     همين قدرنشناسي ها، رواج سعايت و بدگماني مقامات نسبت به يكديگر، از عوامل عقب ماندگي ايران و رواج تملّق و باعث سلطه قدرت هاي اروپايي بر سياست هاي دولت تهران در دوران قاجارها بشمار آورده شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
پيام ترومن و نهرو به مصدق ـ اخطار دکتر مصدق به سازمان ملل ـ حمايت نظاميان از برنامه هاي مصدق ـ نگراني واشنگتن از تحرّک مسکو
هفتم تيرماه سال 1330، تهران كانون خبر بود؛ وزير امور خارجه وقت آمريكا اعلام كرده بود كه ترومن رئيس جمهوري اين كشور پيام ارسالي دكتر مصدق را خوانده و آمريكا در مسئله نفت ايران مداخله نخواهد كرد. تنها انتظار دارد به همان گونه كه دكتر مصدق نوشته است، ايران برسر قول خود كه فروش نفت به مشتريان ادامه خواهد يافت استوار باشد. پانديت نهرو نخست وزير هند هم در اين روز به دكتر مصدق پيام فرستاده بود كه دولت هند تنها نگران وضعيت مصرف كنندگان جهاني نفت است.
     در همين روز در پي جا به جايي نيروهاي انگليسي در منطقه و نزديك شدن يك ناو جنگي انگليسي به آبادان، سرلشكر حسن ارفع و گروهي ديگر با دادن آگهي به روزنامه ها حمايت خود را از نخست وزير و برنامه هاي او اعلام كرده بودند.
    مهندس مهدي بازرگان نيز در اين روز در خوزستان بر صندلي «دريك» رئيس شركت نفت انگلستان (بي پي) كه از او خلع يَد شده بود نشست و به اداره امور مربوط به نفت پرداخت. اواخر وقت اين روز، دكتر مصدق در پيامي به سازمان ملل و اعضاي آن اخطار كرد كه فراموش نكنند ضعف «جامعه ملل» باعث جنگ جهاني دوم شد و اين درسي است كه بايد نگذارند حقوق ملّي كشور ها نقض شود.
     در همين شب گزارش رسيد كه دولت شوروي با توجه به استقرار نيروهاي انگليسي در عراق ـ در نزديكي مرز ايران و ورود يك ناو انگليسي به شط العرب به چند واحد هوايي خود دستور جا به جايي داده است. اين گزارش دولت آمريكا را نگران ساخت و همين نگراني باعث شد كه بعدا از انگلستان بخواهد كه از فكر تعرض نظامي به ايران منصرف شود و كاري نكند كه دولت مسكو به استناد قرارداد 1921، بهانه براي ورود به ايران و مداخله در خاور ميانه و آسياي جنوبي به دست آورد. در آن زمان آمريكا درگير جنگ كره بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
راهپیمایی و تظاهرات مسالمت آمیز نوعی پیام گروهی و انتقال خواست، انتقاد، شکایت و ابراز نارضایتی است
دکتر منوچهر گنجي
28 ژوئن 1978 (هفتم تیرماه 1357 ـ سال انقلاب) به دعوت وزیر وقت آموزش و پرورش، 27 روزنامه نگار و اندیشمند در تالار این وزارتخانه گردآمدند تا درباره مسئله روز [راهپیمایی ها و تظاهرات که تا آن زمان، متناوب و عمدتا مسالمت آمیز بود] بحث و استعلام نظر شود.
    ماحصل این مذاکراتِ 4 ساعته این بود که «راهپیمایی، اجتماعات و تظاهرات مسالمت آمیز و بی زیان» حکایت از مسائلی در جامعه دارد و نوعی پیام گروهی و انتقالِ خواست، انتقاد، شکایت و ابراز نارضایتی است و اگر به پیام، خواست و انتظار آن جماعت توجه فوری نشود، تظاهرات تدریجا به شورش و ... تبدیل و ممکن است که به تغييرات کُلّي (تمام عيار) بيانجامد. هنوز دیر نشده و ضروری است که شاه شخصا با نمایندگان ناراضیان ملاقات، مسائل و کاستی ها مطرح و خواستهای منطقی آنان پذیرفته و زمان اجرای اصلاحات به صورت جدول زمانبندی صریحا اعلام شود. رادیو ـ تلویزیون دولتی باید به صورت شورایی اداره شود نه به مدیریت یک فرد و پخش اعلان های تجاری بايد از آن حذف شود. تلویزیون دولتی با هدف تکاملِ مدنیّت باید مردم را به روش رسانه اي (در قالب برنامه هاي خود) آموزش و ارتقاء دهد. در دنیای امروز، «رسانه ـ میدیا» نقش اساسی در ایجاد ناآرامي و آشوب و نیز رفع آن و آماده کردن زمینهِ اجرای برنامه ها و سیاست ها دارد. تلویزیون دولتی تنها برای پخش فیلم های هالیوودی نیست. در کشورهایی که نشر مطبوعات و تاسیس حزب نیاز به گرفتن پروانه از دولت دارد و هزاران مکافات و عبور از هفت خوان رستم، تظاهرات خیابانی مکرّر است، و وسعت بیشتری دارد. ضروري است که در ايران هم تأسيس حزب و انتشار نشريه آزاد باشد تا قطع نامهِ حزب و سرمقالهِ روزنامه، مشکل را بگويد و به اطلاع دولت برسد و اقدام کند پيش از اينکه مردم به خيابانها بريزند و خواست خودرا بگويند و شعار دهند و گاهي کنترل آنها هم از دست برود و «خارجيِ» آماده مداخله، جهت بهره برداري وارد معرکه شود. اين کار (آزادي تأسيس حزب و انتشار نشريه) در ايران، نياز به تصويب قانون دارد ـ قانون موضوعه و يا افزودن اصلي بر اصول قانون اساسي.
    مرور زمان نشان داد که به این توصیه هايِ اساسی توجه نشد. همین وزیر [دکتر منوچهر گنجی مؤسس کمیته ایرانی حقوق بشر در سال 1967، رئیس پیشین دانشکده حقوق و وزیر در کابینه های هویدا، آموزگار و شریف امامی و اینک مقیم آمریکا] دو ماه و دو هفته بعد [در شهریورماه 1357] و پس از اعلام حکومت نظامی در تهران و رویداد خونین میدان ژاله، همان اندیشمندان و روزنامه نگاران را به جلسه دیگری در دفتر خود فراخواند که آنان در این اجتماع متفقا گفتند که به نظر می رسد دیگر دیر شده باشد. بیماری صعب العلاج (سرطان) حواس شاه را به خود مشغول داشته، اطرافیان واقعیت ها را آنگونه که هست اطلاع نمی دهند، در بي غرض بودن مشاوران او جاي ترديد وجود دارد. به علاوه، نظر واشنگتن [که از بابت کمونیست شدن دولت افغانستان نگران است و رنجش از شاه به خاطر به رسمیت شناختن فوری رژیم تازه کابل] این است که شاه بماند و ملّی ـ مذهبی ها [بازرگان، سحابی ها، ملکی، صباغیان و ... ـ وابستگان به نهضت آزادی و جبهه ملی] دولت را به دست گیرند، انگلستان تمایل به روحانیون دارد و نمی خواهد که پان ایرانیست ها [فروهر و ...] که نظر به بحرین و ... و «ايرانزمين شدن» ايران کنوني دارند قدرت یابند و فرانسه می کوشد وضعیتی پیش آید که بدهی خود به ایران را پس ندهد و اصطلاحا بخورد. در این میان روسیه هم دل به حزب توده بسته که از نمد ناآرامی های ایران برای خود کلاهی بردوزد. شاه که می ترسد درصورت تکرار رویداد میدان ژاله، ایران تحریم و ذخایر ارزی 12 میلیارد دلاری آن در کشورهای دیگر بلوکه شود دستور خودداری از تیراندازی ـ جز در موارد سِلف دیفِنس به اویسی [فرماندار نظامی وقت] داده است. هیچکدام توجه به روانشناسی خاص ایرانیان ندارند. بنابراین، آینده ایران مبهم و غیر قابل پیش بینی است و نمی توان گفت که در این جوّ، سال تحصیلی پیش رو لغو و یا آغاز شود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
انتقاد تند آیت الله خامنه ای در تیرماه 1394 از کسانی که با بزک رسانه ای می کوشند دشمنی و چهره خشن آمریکا را بپوشانند
به گزارش خبرگزاری فارس، آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ششم تیرماه 1394 در دیدار خانواده های شهداء حادثه هفتم تیر گفت: امروز کشور نیازمند عزم راسخ و شناخت دشمن و آمادگی برای مواجهه با دشمن در عرصه جنگ نرم اعم از عرصه های فرهنگ، سیاست و زندگی اجتماعی است و کسانی که تلاش دارند چهره هیولایی دشمن را با بزک کردن رسانه ای بپوشانند، مخالف مصالح ملت هستند. شناخت دشمن یکی از نیازهای اساسی امروز کشور است.
    به نوشته خبرگزاری فارس، رهبر انقلاب با هشدار درباره برخی تلاشها در بزک کردن تبلیغاتی و رسانه ای چهره دشمن به نمونه هایی از اقدامات تروریستی علیه ملت ایران، تنها در چند سال و در تیرماه اشاره کرد به این شرح:
    «حادثه 7 تیر 1360»، «بمباران شیمیایی سَردَشت در 7 تیر 1366 [توسط هواپيماهاي عراقي و قتل و جرح شماري از مردم اين شهر که از ميدانهاي جنگ هم دور بود]»، «ترور آیت الله صدوقی در 11 تیر 1361» و «ساقط کردن هواپیمای مسافربری ایران در 12 تیر 1367».
     وی گفت که اینها نمونه هایی از اقدامات تروریستی آمریکا و یا عوامل آن بود و برخی معتقدند که باید این ایام تیرماه به عنوان «هفته حقوق بشر آمریکایی» نام گذاری شود.
    به گزارش فارس، آیت الله خامنه ای با تأکید مجدد بر ضرورت شناخت دشمن گفت: ملت باید با شناختِ عمق دشمنیِ دشمن برای مواجهه و مقابله در میادین جنگِ نَرم، از جمله عرصه های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آماده باشد.
    رهبر جمهوری اسلامی ایران با انتقاد از افرادی که سعی دارند چهره خشن آمریکا را توجیه کنند گفت: کسانی که می خواهند دشمنی خباثت آلود آمریکا و برخی دنباله روهای آن را با بزک تبلیغاتی و رسانه ای بپوشانند در واقع به ملت و کشور خیانت می کنند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
هفتم تیرماه 1399 آیت الله خامنه ای خطاب به قوه قضاء: فساد مالی و اقتصادی بمانند ویروس کرونا خطرناک است و راه مقابله؛ قطع دست مفسد است
به گزارش خبرگزاری مِهر، آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی، پیش از ظهر شنبه هفتم تیرماه 1399 خطاب به همایش سراسری قوّه قضائیه ـ رئیس، مسئولان عالی این قوه و همچنین رؤسای کل دادگستری‌های سراسر کشور، با ابراز خرسندی از اقدامات انجام شده در یک سال اخیر، بر لزوم استمرارِ حرکت تحوّلی در قوه قضائیه به صورت متوازن و با محوریّت مردمی بودنِ قوه تأکید کرد و گفت: "مبارزه با فساد که در این دوره به اوج خود رسیده است باید بدون اغماض و بر اساس حق و عدل و قانون و همچنین بدون تعدّی و ظلم به افراد بیگناه، با قدرت ادامه یابد.".
    رهبر جمهوری اسلامی در سخنان خود همچنین؛ تدوین «نسخه ارتقاء یافته و پیشرفته‌ترِ سندِ تحوّل قضائی با استفاده از اندیشمندان حوزه و دانشگاه و تجربیات درون قوه‌ای» را کاری با ارزش خواند و تأکید کرد: "در زمان‌های لازم از اجرای این سند و برنامه‌های مترتب بر آن به مردم گزارش دهید که این کار در امیدواری مردم به دستگاه قضا قطعاً تأثیرگذار خواهد بود.". وی تحوّل را ضرورتی مستمر، مدیریت‌شده و توأم با دریافت‌های جدید و ابتکارات تازه خواند و گفت: "این کار باید بر اصول و مبانی اسلامی و دینی مبتنی باشد وگرنه تحوّلِ بدون مبنا، به تذبذب و هرج و مرج منجر می‌شود.".
    آیت الله خامنه ای با مهم خواندن موضوع «احیاء حقوق عامه» گفت: اگر دادستانی‌ها احساس کنند که حقوق عامه در حال تضییع است باید وارد کار شوند و از حق مردم دفاع کنند.". یکی دیگر از وظایف اساسی دستگاه قضاء در قانون اساسی، «پیشگیری از وقوع جرم» است که اگر بسترهای شکل‌گیری و وقوع جرم به درستی شناخته شود، پیشگیریِ عِلمی از وقوع آن و در نتیجه کاهش فراوان هزینه‌های مقابله با جرم محقق خواهد شد که این کار نیازمند همراهی همه قوا به خصوص قوه مجریه است. در موضوعاتی از جمله پیشگیری از وقوع جرم و تعاریف حقوق عامه، دانشِ صرفاً قضائی مشکل‌گشا نیست و باید از نخبگان حوزه و دانشگاه کمک گرفت و همچنین دسترسی آسان مردم به دستگاه قضاء و حضور مستمر و مواجهه مستقیم با مردم و بهره‌گیری از کمک و اطلاعات مردمی در مسائلی نظیر مبارزه با فساد. مردم از مبارزه بدون ملاحظه و بدون اغماض با مفسد امیدوار می‌شوند، زیرا فساد مالی و اقتصادی همچون ویروس کرونا، بسیار خطرناک و به ‌شدت واگیردار و مُسری است. تنها تفاوت ویروس کرونا با ویروس فساد این است که ویروس کرونا با شستشوی دست برطرف می‌شود، اما تنها راه مقابله با ویروس فساد، قطع دست مفسد است.
    رهبر جمهوری اسلامی یکی از نکات مهم در زمینه مبارزه با فساد را «نظارت ها و گزارش‌های مردمی» خواند و گفت: "باید برای این موضوع، زیرساخت‌های حقوقی در قوه قضائیه فراهم شود تا امنیت مادی و معنویِ گزارشگر حفظ شود و آمر به‌معروف و ناهی از منکر دلگرم باشد که دستگاه قضائی پشتیبان او است، و زمینه تهمت زنی نیز فراهم نشود.
    
    کُپی تیترهای صفحات اول شماری از روزنامه های تهران، شماره هشتم تیرماه 1399 از اظهارات هفتم تیرماه 99 رهبر جمهوری اسلامی خطاب به مسئولان قوه قضائیه که انعکاس وسیع داشته است:
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
محمدباقر قالیباف: مَسکَن [قیمت خانه] دغدغه جدّی مردم ما شده است
به گزارش خبرگزاری تَسنیم، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، هشتم تیرماه 1399 گفت که مسئله مَسکَن [قیمت خانه که ظرف یک سال، 3 ـ 4 برابر شده و چند برابر نرخ تورّم!] دغدغه جدّی مردم ما شده است و وظیفه ما است که این مسئله را سریعا حل کنیم. معیشت مردم و اقتصاد کشور در اولویّت است. مردم از ما توقع کار صادقانه دارند. ما باید مشکلات آنان را لَمس و برطرف کنیم و در غیر این صورت از ما راضی نخواهند بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
زاکانی: ریشه مسائل در فساد و تبعیض است، چرا باید فساد باشد، دستهای آلوده به فساد قطع شود ـ ایران از مصرف کننده به تولید کننده تبدیل شود
Dr. Alireza Zakani

علیرضا زاکانی نماینده وقت مجلس و رئیس مرکز پژوهش های آن و از نامزدهای انتخابات 28 خرداد 1400 که در روزهای آخر پیش از رای گیری، به حمایت از آیت الله رئیسی کنار رفت در چند روز پس از انجام انتخابات و پیروزی آیت الله رئیسی در آن، به چند شهر ازجمله رشت، قزوین، تبریز و فسا رفت و در اجتماعات سخنرانی کرد که جملاتی از سخنان او به نقل از خبرگزاری های داخلی و عمدتا خبرگزاری تَسنیم که در «تاریخ» خواهند ماند از این قرار است:
    انتخابات 28 خرداد 1400 زمینه‌ای شد که بعد از شرایط سختی که در سال‌های اخیر داشتیم، یک هوای تازه تنفس کنیم. پیام مردم در این انتخابات این بوده است که نیازمند تلاش واقعی برای سازندگی و آبادانی مادی و معنوی کشور هستیم و این انتخابات به آنان پاسخ داد که در مسیر تحقق اهداف انقلاب اسلامی قرار گرفته ایم و می توانیم با امیدواری کامل، به سوی تحقّق آن اهداف گام برداریم. مسئولان باید بزرگترین افتخار خود را نوکری مردم بدانند و برایشان راهی جز افتخار نوکری و خادمی مردم وجود نداشته باشد. میهن ما از 6 ـ 7 درصد امکانات جهان برخوردار است، حال آنکه تنها یک و یک دهم درصد جمعیت جهان در آن زندگی می کنند و بنابراین، ما که از اقتضائات و مواهب فراوان برخوردار هستیم وضعیت مان خیلی بهتر از این باید باشد. ریشه مسائل در فساد و تبعیض است. چرا باید این همه فساد و تبعیض باشد. سرلوحه کار دولت سیزدهم؛ باکمک مردم، قطع این فساد و تبعیض خواهد بود. در این کشور نباید گذاشت که عده‌ای کم، سر چشمه فساد و تبعیض باشند و برای خود امکانات اختصاصی داشته باشند. اطمینان دارم که در دولت آیت الله رئیسی، این ثروت‌خواهی و انحصارطلبی که هیچ نسبتی با انقلاب و ارزش‌های آن و تعالیم اسلامی ندارند ـ این پلشتی‌ها و تبعیض‌ها از صحنه ایران اسلامی زدوده خواهند شد. دولت آینده، تدبیر و دقّت کافی خواهد داشت تا حق به حقدار برسد و امور، روال واقعی و مقتضی داشته باشد. کرونا از علل افزایش قیمت‌ها شد، اما دولت، تدبیر نداشت که این افزایش قیمت را پیش‌بینی و پیشگیری کند. باید دست‌های آلوده به فساد قطع شود که قطع هرگونه سوء استفاده به نفع مردم و کشور است. با توجهِ ویژه به امر تولید، باید ایران را از یک کشور مصرف‌کننده به یک کشور تولیدکننده تبدیل کنیم و خواهیم کرد. با توجهِ هرچه بیشتر به تولید، مشکل اشتغال حل و با خودکفا کردن وطن، فصل جدیدی در تاریخ ایران باز خواهد شد.
    زاکانی متولّد محله تقریبا فقیرنشین تهران ـ میدان خراسان در اسفند سال 1344، دارای تحصیلات پزشکی و پدر سه دختر و از شهریور 1400 شهردار تهران، در سخنرانی های خود گفته بود: امروز ما نیازمندِ ساختن ایران بزرگ، مستقل و الگو شدن در همه ابعاد هستیم. در عرصه سیاست خارجی آنچه باید رقم بخورد؛ شکستن تحریم‌کنندگانِ ملت بزرگ ایران است؛ اراده ملت به «تغییر» بود و انتخاب آیت‌الله رئیسی این امکان را فراهم ساخت تا تحولی چشمگیر در همه زمینه ها ازجمله سیاست خارجی را شاهد باشیم. در آغاز راه و مسیری تازه هستیم و با عبور از پلشتی‌ها و زیاده خواهی‌هایی که عده‌ای نامحرم به وجود آورده اند بتوانیم با یکپارچگی و وحدت و یکدست شدن قوای سه گانه تشکیل دهنده دولت، تحولات همه جانبه را در 4 سال آینده به چشم ببینیم. با انتخاب رئیس‌ جمهور انقلابی و مَکتَبی، فرصتی بدست آمده است تا به هرگونه فساد، رانت، بذل و بخشش اموال عمومی، برداشت از جیب مردم [با افزودن حجم نقدینگی] و خودخواهی ها پایان داده شود و فصل جدیدی از انقلاب در ایران اسلامی گشوده ‌شود ـ فصلی که خواست و انتظار ملت از انقلاب بوده است و جوانان ما در آن نقش مؤثر خواهند داشت. در دولت سیزدهم [دولت آیت الله رئیسی] از باندبازی، رفیق‌بازی و فامیل‌بازی خبری نخواهد بود، اطمینان دارم که این دولت با تکیه بر شایسته‌سالاری سرآغاز تحولی عظیم در کشور خواهد بود. اطمینان می دهم که با آغاز کار دولت سیزدهم، دوران خودبرتربینی و خودبزرگ‌بینیِ مسئولان و بی اعتنایی به پاسخگویی به ملت پایان خواهد یافت و با افتادن امور به دست راستگویان، شایستگان و خدمتگذاران ایران و انقلاب اسلامی، افقی تازه و امیدوارکننده پیش روی ملت گشوده خواهد شد.
    زاکانی همچنین گفته بود: بسیاری از مشکلاتِ به وجود آمده برای ملت ایران از بی‌مسئولیتی ها در گذشته است که اطمینان دارم، دولتی که از مردادماه 1400کار خودرا آغاز خواهد کرد با انتصاب شایستگان، این مشکلات را پایان خواهد داد. دولت سیزدهم به دنبال آن ایرانی است که تجلّی‌‌گر شعارهای «انقلاب اسلامی» باشد. ما در آستانه برداشتن یک گام بلند هستیم و بزرگترین رسالت ما ساختن ایران اسلامی است و باید در رسیدن به این رسالت بزرگ، تمام توان خود را بکار گیریم. ایران اسلامی متعلق به همه مردم است و مختص به عدّه ای خاص نیست. تفکّر انقلابی، میزان مقبولیّت است. ملت ایران انقلاب کرد تا بتواند آزادانه در مقابل ظلم ایستادگی کند. آزاد بودن مردم در نظارت بر مسئولان، و پاسخگوییِ درست مسئولان در مقابل مردم، امری است که سال‌ها به فراموشی سپرده شده است و رئیس دولت سیزدهم این قول و وعده را به ملّت عزیز داده است که می‌توانند در صورت دیدن بی مسئولیتی و خلاف، آزادانه آن را بیان کنند و به دنبال عدالت باشند. شعار ملت ما در جریان انقلاب؛ «استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی» بود، ولی در عرصه اقتصاد و فرهنگ هنوز وابسته‌ایم. دولت‌های قبل با بی‌تدبیری‌های خود زمینه تهدید استقلال سیاسی ایران را نیز به وجود آوردند. اطمینان دارم که دولت سیزدهم استقلال اقتصادی و فرهنگی ما را تأمین خواهد کرد. با رای اکثریت رای دهندگان و انتخاب یک مَکتَبی به ریاست دولت که وعده تأمین عدالت و معنویت داده است، ایران و انقلاب اسلامی از دست نااهلان و نامحرمان آزاد خواهد شد. تحقق عدالت و معنویت امری قهری و قطعی در جمهوری اسلامی ایران باید باشد و متأسفانه مسئولان کشور ما دچار خوی اشرافی‌گری شدند و برخی از آنها در کاخ‌ها زندگی کردند و بعضی دیگر به استخرها و تفرجگاه‌هایی رفتند که عوامل طاغوت در این اماکن شنا می‌کردند و لذت می‌بردند. به‌لطف خداوند بزرگ، دولت و مجلس مکتبی و دستگاه قضایی انقلابی ـ مکتبی به دوره غارتگری، فساد اقتصادی و غربگرایی در کشور پایان خواهند داد. گذشت آن زمان که مسئولان دولت پایشان مقابل آمریکا می‌لرزید. امروز، ما در راه بازگشت به صدر انقلاب و تأمین عدالت عمومی و اقتدار ملّت هستیم.
    زاکانی که چهار دوره نمایندگی مجلس داشته در اجتماع تبریز اطمینان داد که با آغاز کار دولت به ریاست مردی مَکتَبی از جبهه انقلاب، شاهد تحولی عمیق در کشور خواهیم بود و گفت که انقلاب اسلامی ما از نوع انقلاب‌های سده گذشته نبوده، بلکه برای ارتقاء معنویات و اخلاقیات است و معنویتی که انقلاب اسلامی وعده داده است باید در جامعه استقرار یابد تا شماری، انقلاب را در اختیار اَمیال خود قرار ندهند. از عدالت سخن به میان می آورند، ولی با فساد و تبعیض که نمی‌توان داعیه عدالت داشت، انشاء خوانی پایان خواهد یافت.
     وی سرخوردگی مردم از عملکرد دولت را به‌معنای سرخوردگی از نظام ندانست و اطمینان داد که با زمینه‌سازی «نظارت مردم بر مسئولان و پاسخگویی و مشارکت مردم در ساختن کشور با محوریت نخبگان و شایستگان»، ایران آباد خواهد شد. انقلاب یک تکلیف بزرگ در گام دوم بر گردن ما گذاشته است، باید کشور را مطابق با آرمان انقلاب بسازیم. باید برای نسل چهارم و پنجم انقلاب، گذشته پُرافتخار کشورمان و مسیری را که برای رسیدن به این نقطه طی شده است تبیین و ترسیم کنیم، باید به گذشته وطن افتخار کرد و به ملت بالید و با حذف زمینه‌سازان اشرافیت و رانت شرایطی به وجود آورد که ملت رشید ایران بر بام جهان بنشیند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تیترهای صفحات اول دو روزنامه، شماره های هفتم تیرماه 1401 برای ماندن در تاریخ


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سينما
با استقبال آمريکاييان از فيلم انتقادي «فارنهايت ناين ـ ايلون»، جهان به عصر سينماي سياسي گام گذارد
مايکل مور

هفته آخر ژوئن 2004 اخبار و تفسيرها درباره فيلم مستند «فارنهايت ناين ـ ايلون» كار «مايكل مور» بود كه تنها در نخستين روز نمايش فيلم، 8 ميليون و 400 دلار عايد او ساخته بود و در دو روز بعد از آن، اين در آمد 21 ميليون و 960 هزار دلار بود. در آن سه روز تنها 868 سينما در آمريكا اين فيلم را نمايش داده بودند كه از لحاظ شمار سينماها، درصد بالايي نبود. در آن زمان هنوز مديران همه سينماها جرات اين كار را نكرده بودند. در شهرهايي كه قدرت محلي در دست جمهوريخواهان بود، تا 28 ژوئن (سال 2004) اين فيلم كه ثابت مي كند جورج بوش يك رئيس جمهور بي اعتنا به واقعيّت ها است و جز آنچه را كه نظر و دلخواه خودش هم باشد چيز ديگري را نمي پذيرد روي اکران نيامده بود. اين فيلم نشان مي دهد كه جورج بوش اخطار هاي پيش از رويداد 11 سپتامبر سال 2001 را ناديده گرفته بود ، اما بعدا براي حمله نظامي به عراق و برانداختن صدام حسين كه از سابق مورد نظر او بود از فرصتي كه مرگ سه هزار تن در اين رويداد به دست داده بود استفاده كرد و ترس از تكرار اين وقايع را ميان مردم آمريكا آنقدر افزايش داد و پاي عراق را به ميان كشيد كه زمينه براي لشكركشي و تصرف عراق آماده شد. حال آنکه بعدا ثابت شد که عراق نقشي در رويدادهاي 11 سپتامبر سال 2001 (معروف به ناين ـ ايلون) نداشته بود.
     مفسران متفق القول نوشته بودند كه با اين فيلم، جهان وارد سينماي سياسي شده است كه تا آن زمان سعي شده بود هدف اصلي از اين صنعت، سرگرمي، تبليغ و احيانا آموزش و گاهي اشاره به تاريخ باشد. در دهه 1950 كه مكارتي ايسم در آمريكا به هر فعال سياسي و روشنفكر برچسب سرخ (كمونيست بودن) مي زد، هاليوود از بيم الصاق اين برچسب قبول فيلمنامه هايي كه بوي سياست مي داد از برنامه كار خود خارج ساخت.
    به نظر اين مفسران، ضربه وارده از اين فيلم به جورج بوش بيش از جنگ عراق بوده است. تحليلگران حزب جمهوريخواه كه متوجه اين ضربه شده بودند آگهي هاي اين فيلم در رسانه ها را آسيب زننده تر از محتواي فيلم دانسته و گفته بودند: فيلمي كه براي ديدنش صفهاي طولاني تشكيل مي شود نياز به اين همه اعلان وتبليغات ندارد. اين اعلانها با هدف سياسي به رسانه ها داده مي شود. براي مثال: در آگهي تلويزيوني، آن قسمت از فيلم نشان داده مي شود كه ثابت مي كند بوش به جاي پاسخ به سئوال يك خبرنگار در ميدان گلف، به او مي گويد «ضربه را ببين» كه رفتاري كودكانه است و در ذهن مردم اثر منفي باقي مي گذارد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو انديشه
زادروز ژان ژاک روسو ـ تئوری های مهم او: «مسئوليتِ منتخبِ مردم در وفاي به عهد»، «ساختِ انسانِ منصف و عادل» و «انسانِ دارای شعور و وجدان»
Rousseau
امروز زادروز «ژان ژاك روسو Jean -Jacques Rousseau»» انديشمند بزرگ است كه 28 ژوئن 1712 در شهر ژنو (سويس امروز و در آن زمان؛ نوعی جمهوری) به دنيا آمد و 66 سال عُمر كرد. فرضيه هاي متعدد دارد از جمله تئوری آموزش و پرورش، پولیتیکال تئوری و تئوری انسان طبیعی که این سه، مهمترین فرضیه های او بشمارآورده شده اند.
     پولیتیکال تئوری او همانا فلسفه حكومتي كنتراتاريانيسم (فرضيه قرارداد ـ قرارداد اجتماعی) است براين پايه كه دولت مكلّف است بر اساس قراردادي كه براي اجراء و رعايت آن انتخاب شده است رفتار كند. بنابراين، اَعمال يك دولت انتخابي بايد بر پايه موافقت عمومي باشد و نقض قرارداد باعث لغو آن خواهد شد و اگر دولت (قوه مجريه) مقاومت كند و كاري از دست قوه قضائيه براي حل مسئله ساخته نباشد، جامعه اين حق را خواهد داشت كه به راههاي ديگر متوسل شود
.... مفسران اين فرضیه قول و وعده متقاضيان مشاغل انتخابي (نامزدها) را پيش از احراز سمت (پيروز شدن درانتخابات) نوعي بستن قرارداد با مردم خوانده اند زيرا كه مردم (راي دهندگان) به اعتبار اين وعده و تعهدّات، آنان را برمی گزینند و خُلف وعده نه تنها گناه، بلكه جرم است. این مفسران روسو را از اصحاب فلسفه حكومتي كنتراتاريانيسم بشمارآورده اند كه عقيده اي است سياسي (مربوط به حكومت).
     تئوری آموزش و پرورش او برپایه ساخت انسان مُنصِف، عادل، منطقی، اخلاقی، دورنگر و اندیشه گر است ـ انسانی که به حقوق دیگران احترام بگذارد، مفید و خودکفا (متکّی به خود) باشد و درست و نادرست را تشخیص بدهد. این تئوری در داستان «اِمیل» آمده است. مفسران این تئوری بودند که مدارس را «کارخانه آدمسازی» نام نهادند، نه فقط محل سوادآموزی و یادگرفتن حساب و هندسه و مقدمات علوم و ادبیات.
     تئوری انسان طبیعی برپایه انسان کامل ـ انسان دارای شعور و وجدان (اخلاقیات) است و انسانی که بتواند خودرا کنترل کند. روسو گفته است که تعلّقات (مال، جاه، جلال و ...) و حرص آنها انسان را درگروگانشان قرار می دهد و «یک گروگان» آزاد نیست. اگر انسان پایبند اخلاقیات باشد و بتواند نفس خودرا درکنترل داشته باشد جنگ و جدال، جنایت، ارعاب و بدبختی پدید نخواهد آمد. مشكلات انسان از خود او ـ که از ابزار خَرَد، دوراندیشی و توان تفکّر استفاده نکرده به وجود می آید. منابع کره زمین دارایی مشترک همه است نباید درصدد تعرّض به سهم دیگران برآمد.
    روسو گفته است: انسانها آزاد و برابر به دنيا مي آيند، ولي مي بينيم كه در اين دنيا در همه جا در زنجيز هستند و از رنج و ستم، تبعيض، و از جدايي ها (اختلاف طبقاتي بر حسب دارايي و پول) ناله مي كنند و اين ناله گاهي به فرياد و ... مبدل مي شود.
     انديشه ها و نظرات راديكال و انقلابي روسو در عصر روشنگري و قرن هجدهم كمكي بزرگ به روشن شدن آتش انقلاب فرانسه و بعدا رُشد مكتب هاي سوسياليستي و تقویت احساس ضد استثمار و ضد استعمار كرد. عقاید روسو در عين حال منجر به برانگيخته شدن احساسات ناسيوناليستي شده و اين احساسات را تقويت كرده است. توماس پین و محرکّان انقلاب استقلال آمریکا وسیعا افکار روسو را مطالعه کرده و از آنها تاثیر گرفته بودند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
امضاي قرارداد ورساي ـ وقتي که يک ملت تحقير شود - اعتراض کينز ـ پيش بيني های «ماکس وبر» که تحقق یافتند
Max Weber
ده دقيقه مانده به ساعت 4 بعد ازظهر 28 ژوئن سال 1919، نمايندگان آلمان زير فشار شديد و ترس از خطر اشغال نظامي وطنشان؛ قرارداد «ورساي» را امضا كردند.
    «جان مي نارد كينز» اقتصادان انگليسي به حالت اعتراض نسبت به شرايط سختي كه قراربود به آلمان تحميل شود قبلا جلسه كنفرانس ورساي را ترك كرده بود. وی از شرکت کنندگان کنفرانس پایان جنگ جهانی اول در ورسای بود. کینز علل مخالفت خود با مجازات ملتهارا در كتاب «نتايج اقتصادی» منتشر ساخت كه در آن از مجازات هاي اقتصادي يك ملت كه دود آن به چشم ملل دیگر هم مي رود و نتيجه اي جز توليد خشم، نفرت، ايستادگي و جنگ ندارد به انتقاد پرداخت. این کتاب همان سال (سال 1919) انتشار یافت. قرارداد ورسای مردم آلمان را به پرداخت غرامت سنگین، از دست دادن کشتی های نظامی و محروم شدن از ساخت تسلیحات و داشتن ارتش تعرضی محروم کرد و منطقه بزرگ صنعتی این کشور را غیر نظامی اعلام داشت. همین تحمیلات، ناسیونالیسم آلمانی را زنده کرد و هیتلر را بر سر کار آورد که قراردادرا پاره کرد و دست به جنگ زد.
     در پي امضاي قرارداد ورساي، «ماكس وبر» نخستين انديشمندي بود كه اعلام كرد: اين قرارداد كه باعث تحقير مردم آلمان مي شود، زاينده جنگ ديگري خواهد بود. «تاريخ»ي نشان داده است که قرارداد نهايي حل مسائل نبايد در جوّ کينه توزي و انتقامگيرانه تدوين شود. مرور زمان نشان داد كه چنين شد و پيش بيني وبر درست بود.
     اين تنها پيش بيني درست ماكس وبر جامعه شناس و صاحب فرضيه «رابطه سرمايه داري، ديوانسالاري و دمكراسي» نبود كه در سال 1864 به دنيا آمد و تا 1920 عمر كرد. «وبر» كه بزرگترين جامعه شناس آلماني شناخته شده است با اين كه بيش از سه سال از عمر نظام بلشويكي روسيه را نديده بود پيش بيني كرد كه اين حكومت اگر سریعا به برقراری یک نظم اداری ـ قضایی مطابق منطق و اصول و روش علمی موفق نشود سرانجام قرباني بوروكراسي ساخت خود خواهد شد که عمدتا ناشی از محروم کردن شایستگان ملت به بهانه «غیر خودی» بودن است. این بوروکراسی اگر پایدار شود راه را بر طلبکاران از انقلاب (انقلاب اکتبر 1917) هموار خواهد کرد و ویژه خواری و انحصار بوجود خواهد آمد و این انحصار طبقه تازه ای را به دنیا خواهد آورد و باعث انشعاب در جامعه خواهد شد که مغایر اصول انقلاب (انقلاب روسيه) است که شعار اصلی آن حذف طبقه و هرگونه جاه طلبی و برتری جویی بود. به تاکيد "وبر"، بوروكراسي بي قاعده هر روز پيچيده تر و دست و پاگير مردم، و مانع كارآيي، خلاقيت و توليد خواهد شد. «وبر» به رهبران هر انقلاب توصيه كرده است كه مراقب بوروكراسي كشور باشند كه اگر از كنترل خارج شود ممكن است به شكست انقلاب بيانجامد، زيراکه برعده ناراضيان مي افزايد و يأس و نوميدي بزرگترين دشمن يك انقلاب است. به علاوه، مردم مأيوس نسبت به دمكراسي و هرگونه مشاركت بي اعتنا مي شوند و اين وضعيت راه را براي روي كار امدن گروهي جاه طلب و آزمند هموار مي گرداند. به پيش بيني «وبر» بوروكراسي بد و پيچيده به فساد مي گرايد و هرچه را كه جامعه از پيشرفت به دست آورد بر باد مي دهد و مانند مار بوآ (پي تون) با فشار خود كمر پيشرفت را مي شكند.
    «وبر» همچنين وعده هاي دروغ در جريان مبارزات انتخاباتي را كه از آن زمان رواج بيشتر يافته قاتل «دمكراسي اصيل» دانسته است. در اين زمينه، او گفته است: اگر قدرت داشت براي كساني كه در جريان مبارزات اننخاباتي با دروغها و وعده هاي ارزان رأي دهندگان را مي فريبند و مسير دموكراسي اصيل را تغيير مي دهند كيفرخواست مي نوشت و آنها را به دادگاه مي فرستاد و نيز توصيه مي كرد كه قوانين جامعتري در اين زمينه وضع شود و ضميمه قوانين كيفري گردد. «وبر» راه ترقي يك جامعه را در به كارگيري هرچه بيشتر افراد با تجربه، دلسوز و وفادار به دست داده است.
«جان مي نار كينز» اقتصاددان انگليسي يكي ديگر از منتقدان قرارداد ورساي

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو ادبيات
توصيه هاي نخستين كنگره اديبان و نويسندگان ايران به روزنامه نگاران و نويسندگان
نخستين كنگره اديبان و نويسندگان ايران كه از چهارم تيرماه 1325 در تهران تشكيل شده بود در جلسه هفتم تيرماه خود به انتقاد از چگونگي ترجمه خبر و مطالب مطبوعات خارجي براي چاپ در نشريات فارسي پرداخت و تاكيد كرد كه در انتخاب اين مطالب و درستي محتواي آنها بايد دقت شود كه اطلاعات نادرستي به خورد مردم ايران داده نشود و در ترجمه نيز حتي المقدور از واژه هاي ساده و فارسي استفاده شود.
     در دو جلسه بعدي اين كنگره كه جمعا هفت جلسه داشت درباره درست نويسي فارسي براي نشريات كه آموزگار عمومي جامعه هستند بحث شد.
    بر جلسات اين كنگره شخصيتهايي چون دهخدا، محمدتقي بهار، فروزانفر، علي اصغرحكمت و صادق هدايت به نوبت رياست داشتند. در پايان جلسات، وزارت فرهنگ كه بر كار نشريات نظارت داشت قطعنامه پاياني كنگره را براي روزنامه نگاران و نويسندگان، استادان دانشگاه و دبيران مدارس متوسطه كشور ارسال داشت.
    شوراي عالي فرهنگ قبلا تصويب كرده بود كه گزارش هر جلسه فرهنگستان در زمينه واژه سازي به چاپ برسد و به نشاني نويسندگان و روزنامه نگاران ارسال شود؛ اين تصميمات مهم و ميهني نبايد در بايگاني حبس بشود.
فروزانفر --- دهخدا --- حكمت --- هدايت

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو رسانه‌ها
روی جلد سومین شماره مجله «روزنامک» که در تیرماه 1393 منتشر شد
سومین شماره مجله «روزنامک» با این پشت جلد، یکم تیرماه 1393 به توزیع داده شد، ادیشن آنلاین شماره هاي دهها گانه این مجله را مي توانيد در
     www.rooznamak-magazine.com بخوانید:
    



    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
درباره حقوق انسان
نظر آدلر درباره چگونگی وضع قانون ـ قانون موضوعه نباید ناقض حق و خلاف منطق و انتظار، و غیر طبیعی باشد
Adler

مورتیمور آدلر Mortimer Adler فیلسوف، آموزشگر، پژوهشگر و مؤلف بیش از 20 کتاب 28 ژوئن 2001 درگذشت. وی که 28 دسامبر 1902 به دنیا آمده بود 98 سال و شش ماه عمر کرد.
    آدلر که در دانشگاههای معروف آمریکا ازجمله کلمبیا و شیکاگو تدریس کرد، خود بنیادگذار یک انستیتوی مطالعات فلسفی بود.
    او که مطالعات فلسفی خودرا از بررسی اندیشه های ارسطو و افلاتون آغاز کرده بود در کتاب های خود The Nature of Judicial Proof و Crime, Law, and Social Science و نوشته های دیگرش ماهیّت و طبیعت یک قانون و انشاء و تصویب آن را در یک پارلمان به دست داده است تا موثر و پایدار و بدون ایجاد مسئله در جامعه مربوط باشد و «تاریخ» قضاوت بد از آن نکند. وی تاکید دارد که یک قانون موضوعه نباید ناقض حق باشد. حق در طبیعت انسان بمانند پا و دست است و لازم برای ادامه زندگی مطلوب. هر قانونِ ناقض حق، تولید مسائل متعدد در جامعه می کند و بسا ایجاد جرم، مقاومت و عصیان زیرا که انسان در رو به رو شدن با یک قانون خلاف منطق و انتظار و غیر طبیعی می کوشد که آن را به هر ترتیب که شده باشد دور بزند. بنابراین، ایده یک قانون تازه باید نخست توسط جامعه شناسان، حقوقدانان و اندیشمندان بررسی شود که مخالف حق و طبیعت انسان نباشد تا پایدار بماند. قانون نباید خلق الساعه و برای حل یک مسئله روز باشد، باید جامع و قابل قبول برای کسانی باشد که برایشان وضع می شود. پس از جنگ جهانی اول و رو به رو شدن برخی دولت ها با کمبودها، به جای یافتن راه حل های اقتصادی ـ اجتماعی، به وضع قانون که کاری آسان است دست زدند و برای خود و جامعه درد سر به وجود آوردند. مثلا کشوری که با کمبود گوشت رو به رو بود ـ فروش، خرید و خوردن گوشت در روزهای معیّن در هفته را جرم و برای مرتکب مجازات زندان! اعلام کرد و از این قبیل. این یک اصل اساسی است که هر انسان بر جان و مال خود باید تسلط داشته و دارای اختیار باشد. به جای وضع چنین قانونی باید تنظیم بازار را به قاعده عرضه و تقاضا که قیمت را تعیین می کند می سپردند. کار پارلمان وضع قانون خلاف منطق و حق نیست، مثلا قانونی وضع کند که هرکس در خیابان عطسه کند شلاق بخورد و .... پارلمان ایجاد شده است تا تصمیم گیری به تعیین ضابطه عمومی از دست فرد خارج شود و به دست جمع و مشاوران آن واگذار شود که به حق فرد و جمع می اندیشند و با صبر و حوصله و رعایت همه جوانب تصمیم می گیرند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
شکست عثماني ها در کوزوو از صرب ها
28 ژوئن سال 1389 (15 ژوئن در تقويم ژوليان) جنگ كوزوو Kosovo به سود صربها پايان يافت و در اين جنگ پرتلفات، مراد اول سلطان عثماني ها و پرنس لازار رئيس صربها ـ هر دو ـ كشته شدند و در همين روز «بايزيد» كه همراه پدر بود سلطان عثماني ها شد و با صربها صلح كرد و «اليورا» دختر لازار را به زني گرفت. بايزيد بعدا در جنگ با اميرتيمور گورکان شكست خورد و اسير او شد. عثماني ها قرن بعد، از صربها انتقام گرفتند و در سال 1459 كوزوو را تصرف كردند که مسائل امروز اين منطقه نتيجه همان پيروزي عثماني هاست.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
شليک نخستين گلوله جنگ جهاني اول
Franz Ferdinand وليعهد اتريش


     28 ژوئن سال 1914 يك ناسيوناليست صِرب به نام «گاوريلو پرينسيپ Gavrilo Princip» در شهر سرايوو Sarajevo به سوي دوك بزرگ، Franz Ferdinandفرانتس فرديناند وليعهد 51 ساله اتريش و همسرش سوفيا كه با اتومبيل از خيابان مي گذشتند تيراندازي كرد و هردو را كشت. با همين تيراندازي، در حقيقت نخستين گلوله جنگ جهاني اول شليك شد زيرا که از همان روز صدور اولتيماتوم هاي اتريش به صربستان آغاز شد و روسيه به کمک همنژادان صرب خود شتافت و ....
Gavrilo Princip

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي كه شهر سئول سقوط كرد ـ شبه جزيره کره: ترک مخاصمه، نه صلح
28 ژوئن 1950 (29 ژوئن به وقت محلی) شهر سئول Seoul پايتخت كره جنوبي در سومين روز جنگ كره به تصرف نيروهاي كره شمالي (جمهوري دمکراتيک خلق کره) در آمد. تقسيم موقت شبه جزيره كره كه از متصرفات ژاپن بود در مدار 38 درجه عرض جغرافیایی تا تعیین تکلیف آن در یک انتخابات سراسری، در سال 1945 به پیشنهاد آمريكا و تصویب فاتحان جنگ جهانی دوم صورت گرفته بود كه هنوز به همين صورت باقي مانده است و آتشي است در زير خاكستر.
     از تحولات هفت دهه گذشته چنين بر مي آيد كه قدرت هاي جهاني، به سود خود مي دانند كه اين آتش خاموش نشود؛ به همين ترتيب احتمالا مسائل منطقه ای ـ جهانی دیگر. جنگ کره تا 27 ژوئیه 1953 طول کشید. ترک مخاصمه سال 1953 يک قرارداد صلح نيست و حالت جنگ در اين شبه جزيره از ميان نرفته است.
     روزنامه هاي آمريکا در ژوئن 2010 به مناسبت شصتمين سالروز آغاز جنگ کره مطالب مفصل و بعضا دنباله دار با عکس هايي که قبلا انتشار نيافته بود تحت عنوان «جنگ فراموش شده» منتشرده کرده بودند. آمريکا در کره جنوبي داراي يک نيروي نظامي ـ حدودا 17 هزار نفری ـ است.
    طبق گزارشهای مطبوعاتی سال 1953، در جنگ سه ساله کره نزدیک به 40 هزار آمریکایی کشته و 103 هزار و 284 تن دیگر مجروح شدند ولی آمار رسمی، شمار کشته شدگان آمریکا را 36 هزار و 516 تن ذکرکرده است. تلفات چهار متحد انگلیسی زبان دیگر از این قرار بود: انگلستان یکهزار و 109، کانادا 516، استرالیا 339 و نیوزیلند 7 نفر. تلفات ترکیه نیز در این جنگ 892 تن گزارش شده بود. در این جنگ تلفات نظامی کره جنوبی 137 هزار و 899 تن اعلام شده بود. تلفات غیرنظامیان بیش از دو میلیون و پانصد هزار تن بوده است. مورخان چپگرا ضمن انتشار جزئیات جنگ کره (جنگ 1950 ـ 1953) و تلفات ناشی از آن موضوع مرگ 400 غیر نظامی کره جنوبی به دست نظامیان آمریکایی را به زیر ذرّه بین برده اند. این شمار از زن و مرد آوارگانی بودند که در پی حمله کره شمالی به جنوب، از مناطق مسکونی خود فرارکرده بودند. ژنرال آمریکایی ویلیام بی. کین Gen. William B. Kean به افسران زیردستش گفته بود که آوارگان را به چشم جاسوس دشمن بنگرند زیراکه ممکن است در میان آنان شمالی ها نفوذ کرده باشند. همین حرف سبب شده بود که به یک دسته از آوارگان جنوبی شلیک شود و 400 تن از آنان جان بسپارند.
    26 ژوئن 2008 و در آستانه پنجاه و هشتمين سالروز آغاز جنگ كره، براي نخستين بار در دهه يکم قرن 21 در رفتار سران آمريكا و کره شمالي نسبت به يکديگر نرمش هایی مشاهده شد. برخي از مفسران رسانه ها نرمش جورج بوش را در آن زمان جزيي از ديپلماسي انتخاباتي وي به سود نامزد حزب جمهوريخواه توصيف کرده بودند. طولي نکشيد که دو دولت بارديگر در برابر هم قرارگرفتند و كره شمالي كه به تكنولوژي اتمي دست يافته فعاليت هاي هسته اي و آزمايش هاي موشکي خودرا از سرگرفت. از بهار 2010 و غرق شدن يک کشتي نظامي کره جنوبي بحران شبه جزيره کره شدف يافته است. چند سال است که کارشناسان تسلیحات، کره شمالی را در ردیف کشورهای دارای سلاح اتمی و ابزار انتقال کلاهک های اتمی (موشک چند مرحله ای دور بُرد) قرارداده اند.
    +++
    ماه ژوئن در تاریخ شبه جزیره کره همچین ماهی است که این کشور اعلام استقلال کرد. این وضعیت 30 ژوئن 1894 صورت گرفت. شبه جزیره کره تا این روز جزیی از قلمرو دولت پادشاهی چین بود.
عکس بالا: ژنرال کین Gen. William B. Kean (نشسته) در جریان جنگ و درحال مذاکره با دو افسر زیردستش ـ عکس پايين: آوارگان غیرنظامی کره جنوبی اجساد مقتولین خودرا می نگرند

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي که حکمران آمریکایی عراق اختيارات خودرا به «اياد علاوي» داد
Lewis Paul Bremer
لویس پال برمر (Lewis Paul Bremer III (Jerry مقام آمریکایی که پس از اشغال نظامی عراق، به مدت 15 ماه حکمران این کشور بود 28 ژوئن 2004 در مراسمی کوتاه و با حضور «ایاد علاوی» نخست وزیر موقّت وقت، نامه اختیارات حکومتی را که در یک پوشه جلد شده قرار داشت به مدحت المحمودی قاضی ارشد عراق تسلیم کرد و از همانجا به فرودگاه رفت و عراق را ترک گفت. در اثنای مراسم تحویل اختیارات که به صورتی نیم محرمانه برگزارشده بود صدای تیراندازی و انفجار از گوشه و کنار بغداد به گوش می رسید. مراسم در منطقه حفاظت شده شهر بغداد که به صورت قلعه درآمده است صورت گرفت. برمرـ قبلا دستیار هنری کیسینجر و الکساندر هیگ ـ از یازدهم ماه می 2003 مدیریت امور عراق اشغالشده را به دست گرفته بود. برمر متولد سوم سپتامبر 1941 است.
    برمر کارشناس آمریکایی شماره یک مبارزه با تروریسم و کنترل بحران (کرایسیس منیجمنت) پیش از انتصاب به حکمرانی عراق، مدیر کمیسیون ملی تنظیم سیاست های ضد تروریسم دولت آمریکا و پیش از آن سفیر سیّار آمریکا در مبارزه جهانی با تروریسم بود. وی که تا آن زمان 23 سال پیشینه کار دیپلماتیک داشت زمانی سفیر آمریکا در هلند و پیشتر از مقامات برجسته سفارت آمریکا در افغانستان بود. برمر که فارغ التحصیل دانشگاه پاریس و هاروارد است بر زبانهای فرانسه، هلندی و نروژی تسلط دارد. برمر پس از بازنشستگی از کار دولتی، به امور اقتصادی و نیز فعالیت در دفتر مشاوره هنری کیسینجر پرداخته بود و اینک از مقامات یک کمپانی سازنده ابزارهای ضد تخریب (تخریب تروریستی) است. وی «بعث زدایی» از عراق را از پیروزی های خود می داند.
    یک هفته پیش از انتقال اختیارات (21 ژوئن)، نيويورك تايمز گزارش خبرنگارانش «سوميني سنگوپتا» و «دكستر فيلكينز» در عراق را چاپ كرده بود که اشاره داشت «اياد علاوي» بيش از يك دهه با «سيا» ارتباط داشت که پس از سقوط دولت صدام حسین به عراق بازگشت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اظهار نظر ژوئن 2004 ریچارد کلارک درباره وضعیت عراق نفتدار و استراتژيک، ولي لانه زنبور
Richard Clarke
ريچارد كلارك Richard Alan Clarke رئيس پيشين سازمان آمريكايي مبارزه با تروريسم كه در طول حكومت سه رئيس جمهوري، اين سمت را حفظ كرده بود 27 ژوئن 2004 در اُرلاندو (فلوريدا) ضمن اشاره به اوضاع عراق پس از جنگ بهار 2003 گفت:
    "ساختار نژادی ـ مذهبی عراق بگونه ای است که نباید به این صورت بهم ریخته می شد؛ درست بمانند لانه زنبور. ما [آمریکا] می توانستیم با تعقیب روش های دیگر به هدف خود برسیم. عراق كشوري است پُر از نفت و بالقوه ثروتمند و واقع در چهارراه آسیای غربی که همه قدرت ها به این نفت و ثروت و موقع استراتژیک آن چشم دوخته اند و ما باید در برابر چشمداشت آنها موضع بگیریم و دفاع کنیم. رقیبان جهانی و منطقه ای ما، تاریخِ عراق را خوانده اند و می دانند که چگونه با ما در این سرزمین درگیر شوند؛ تحریک و تقویت یک نژاد و پیروان یک مذهب بر ضد نژادها و مذاهب دیگر و سپس صدور وضعیت عراق به کشورهای دوست ما در منطقه و فراتر. وضعيت عراق، دارد نسل ناآرام و ناراضی تازه اي را به وجود می آورد. عراقی ها قبلا سیر و از رفاه نسبی و امنیت داخلی برخوردار بودند و خصومت داخلی و مقاومت ـ جز میان کُرد و عرب ـ درکار نبود. وضعيت تازه باعث تقويت القاعده و گروههای همردیف و متشابه و توجه به آنها، شعارها وکارهایشان در جهان اسلام شده است. اینان، كمونيست هاي تا دو ـ سه دهه پيش نيستند كه بتوانيم سر میز بنشانیم و با گفت و گو مجابشان كنيم و به سازش دست یابیم. آنان يك چيز مي دانند و آن ضربه زدن است و از مُردن هم نمي ترسند. كمونيست هاي آن زمان نمي خواستند بميرند زیرا که دنیای پس از مرگ را باور نداشتند. تصرف عراق به آن صورت، كاري بود كه جهانيان قبلا تصور آن را هم نمي كردند، و نگرانی ملل دیگر از روال و عادی شدن این روش است در مورد کشورهای دیگر. من نسبت به آینده عراق نگران هستم و تردید دارم که یکپارچه بماند. اگر پس از تحویل حکومت از سوی ما به مقامات محلی، فساد اداری پدید آید نارضایتی گسترش خواهد یافت و تاریخ نشان داده است که ناراضیان به هر بپاخیزی، مقاومت و یا شورش خواهند پیوست. همچنین با كارهايي كه ما در زندان ابوغريب كرديم و در سراسر جهان انعکاس یافت بذر رویگردانی از خودرا پاشيديم و اين نگرش، تا يك نسل و حتی بیشتر باقي خواهد ماند. تصاویر صحنه های شکنجه در ابوغریب از کتابهای تاریخ پاک شدنی نخواهد بود.".
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 28 ژوئن
  • 1635:   جزيره «گوادلوپ Guadeloupe» يك كُلني فرانسه در قاره آمريكا شد. گوادلوپ نامی است که کریستوفر کلمبوس در 1493 پس از رسیدن به این مجمع الجزایرِ واقع در آنتیل کوچک (شرق کارائیب) بر آن نهاد. بومیان، این جزیره را «کاروکرا» می خواندند. بومیانِ جزیره در برابر اسپانیایی ها مقاومت کردند. بعدا فرانسه آن جزیره و جزایر کوچکتر اطراف آن را از چنگ اسپانیا خارج و از سال 1635 کُلنی خود کرد، ولی سال ها بعد آن را به انگلستان باخت و برای پس گرفتن آن وارد معامله با انگلستان بر سر بخشی از کانادا شد. گوادلوپ که 1628کیلومتر مریع وسعت دارد و جمعیت آن در سال 2019 چهارصد هزار تَن بود وابسته به فرانسه است و ساکنان آن به فرانسوی تکلّم می کنند. در سال 1978 سران بلوک غرب در همین جزیره گرد هم آمدند و سیاست خود در قبال انقلاب وقت ایران را روشن ساختند.
        
        
  • 1651:   ميان نیروهای نظامی کاسیمر پادشاه لهستان و Cossack های ساکن روسیه و اوکراین کنونی (در ایران اصطلاحا؛ قزّاق) در منطقه «برستژكو» نبردی نسبتا طولانی آغاز شد. در این نبرد، لیتوانی ها به لهستانی ها و تاتارها به فرماندهی «خان اسلام» به کوزاک ها کمک می کردند.
        
        
  • 1824:  


    «پل بروكا Paul Broca» زیست شناس و آناتومیست فرانسوي كه محل كنترل «سخن گفتن» را در مغز به دست آورد در اين روز به دنيا آمد، 56 سال عُمر کرد و در 1880 درگذشت. وی ضمن تشریح مغز انسان (مُخ و مُخچه) در آزمایشگاه، مراکز کنترل وظایف بدن را یافت و ازجمله مرکز کنترل سخن گفتن و این سرنخ را به دست داد که اگر بخشی از مغز انسان بر اثر تومور، نرسیدن خون، سکته و یا ضربه آسیب بیند، در آن قسمت از وظایف بدن که در کنترل آن است اختلال به وجود خواهد آمد.
        
        
  • 1928:   Harold Evans از مشاهیر دنیای روزنامه نگاری به دنیا آمد. وی (در سال 2020، نود و دو ساله) همچنان در حرفه ژورنالیسم فعّال است و عنوان Editor-at-large دارد. هرولد که تابعیت مضاعف انگلیس ـ آمریکا دارد سالها سردبیر ساندی تایمز، نیویورک دیلی نیوز، یو اس نیوز اَند ورلد ریپورت و ... و رویترز و قبلا مجله های ویک و اتلانتیک بود و برای بسیاری از رسانه ها (نشریات و رادیوتلویزیون) ازجمله گاردیَن مطلب می نویسد. هرولد تا سال 2019 داوَر جوایز روزنامه نگاری بود. او وارد کار تاریخ نگاری و خاطره نویسی هم شده است. هارولد در 53 سالگی ازدواج کرده است.



        
  • 1939:   امپراتوری ژاپن در این روز در شمال چین ـ منطقه اشغالی خود Mengjiang ـ یک دولت دست نشانده دیگر تشکیل داد.
        
        
        
  • 1940:   دولت روماني به خواست مسكو تسليم شد و بسارابيا (بسارابي) را كه امروزه «مولدوا» نام دارد به شوروي داد كه ضميمه اين اتحاديه شد. مولدوا پس از فروپاشي شوروي اعلام استقلال کرد ولي هنوز نيروهاي روسيه در آنجا مستقر هستند.
        
        
  • 1946:  


    «انريكو دنيكلا Enrico De Nicola» به عنوان نخستين رئيس جمهوري ايتاليا در عصر جديد تعيين شد. وی که بعدا رئیس دادگاه قانون اساسی و سپس رئیس سنا شد، تا ژانویه 1948 رئیس جمهوری موقت بود. ایتالیایی ها در یک رفراندم به تبدیل کشور از پادشاهی به جمهوری رای داده بودند که انریکو موقتا به عنوان رئیس جمهوری تعیین شد تا قانون انتخابات ریاست جمهوری تدوین شود.
        
        
  • 1946:   (هشتم تیرماه 1325) احزاب توده (کمونیست) و ایران (ناسیونالیست) ائتلاف کردند. اعلامیه ائتلاف دو حزب، نهم تیرماه 1325 انتشار یافت. این اعلامیه را الهیار صالح و غلامعلی فریور از جانب حزب ایران و ایرج اسکندری و فریدون کشاورز از طرف حزب توده امضاء کرده بودند. احمد قوام (قوام السلطنه) نیز نهم تیرماه تأسیس حزب دمکرات ایران به رهبری خودرا اعلام داشت.
        
        
  • 1950:   هنوز از ورود نیروهای نظامی کره شمالی به کره جنوبی، چند روزنگذشته بود که کشتار کمونیست های کره جنوبی و هواداران شمالی ها که دستگیر و به کمپ های ویژه فرستاده شده بودند آغاز شد. شمار دستگیرشدگان را بیش 200 هزار تن گزارش کرده اند. از این شمار بیش از یکصد هزار تن کشته شدند. گویا رئیس جمهور وقت کره جنوبی دستور این قتل عام را داده بود. این قتل عام، در تاریخ Bodo League massacre عنوان گرفته است.
        
        
        
  • 1964:   ملكم ايكس سازمان وحدت افريقايي هاي آمريكا (سياهپوستان) را در نيويورك تأسيس كرد.
        
        
  • 1960:   فيدل كاسترو پالايشگاه نفت آمريكايي كوبا را مصادره و ملي كرد.
        
        
  • نامه به مولف
    نامه یک اقتصاددان ایرانی: کاهش بهره بانکی در شرایط مالی امروز به مصلحت ایران نیست ـ دلایل وی و راه حل
  •   24 ژوئن 2016 (چهارم تیرماه 1395) نامه ای از یک اقتصاددان ایرانی ساکن برون مرز واصل شد که وی ظاهرا در واکنش به گزارش های رسانه ای داخلي حاکی از احتمال کاهش نرخ بهره بانکی در ایران، این اقدام احتمالی را در شرایطِ رشد نقدینگی (افزایش میزان اسکناس و چِک بانک رایج و وسائل دیگر مبادله و پرداخت) در ایران تا یک‌ هزار تریلیون و 17 هزار میلیارد تومان در پایان اسفند 1395 و رسیدن بدهی های دولت به بانک‌‌ها به 122 هزار میلیارد تومان (استقراض برای تأمین هزینه ها به سبب نداشتن درآمد کافی از محل مالیات و گمرکات ـ نفت یک ذخیره میلیون ها ساله ملّی محدود و تمام شدنی است و استخراج و فروش آن با هدف جایگزینی ثروت ملی باید باشد نه درآمد دولت برای پرداخت هزینه های جاری اش)، پرداخت دستمزد و پاداش های میلیونی و وام با بهره کمتر به مقامات پاره ای از سازمان ها و گرانی های ناشی از انتقال پول اضافی از بانک به جیب به مصلحت ایران ندانسته زیراکه [به نظر این اقتصاددان] باعث خروج پول از بانک ها؛ در آستانه ورشکستگی قرارگرفتن بعضی از آنها، گسترش ولخرجی افراد و خریدهای غير ضروري و بعضا زیان آور آنان با بازگشت پول از بانک به جیب، افزایش اجاره بها (که اینک به صورت رهن و یا رهن ـ اجاره است) و در نتیجه تقاضای افزایش دستمزد، بالا رفتن بهای کالا و خدماتِ تولید شده و افزایش نارضایی ها و ... می شود. راه حل ارائه داده شده این اقتصاددان: آزاد گذاشتن دست بانک ها بويژه بانک هاي نيمه دولتي* در چانه زنی برای تعیین میزان پرداخت بهره پس انداز و ... با مشتری (سپرده گذار) است، همین کاری که در آمریکا و کشورهای دیگر می شود. در آمریکا برخی از بانکها تا بیش از دو برابر بانک های بزرگتر به سپرده های معروف به مانی مارکت ها و «سی دی» ها بهره (سود مشارکت) می دهند. «بانک ـ جز بانک ملي يک کشور» يک وسيله کسب و کار است و دست آن براي کار خود ازجمله رسيدن به توافق با مشتري بر سر بهره از طريق چانه زني بايد باز باشد تا موفقيت داشته باشد و ارزش سهام و در نتيجه سهامداران خودرا از دست ندهد. نباید گذاشت که «پول» به علت انتقال از بانک به جیب، قدرت خرید خود در قبال اجناس و خدمات را از دست بدهد و راه آسان این کار، تشویق به سپرده گذاری در بانک ها و خرید اوراق بهادار دولتی (اوراق قرضه ملّی) است. متن این نامه پس از تنظیم ژورنالیستی (فهم آسان اصطلاحات فنی) بعدا درج خواهد شد.
         نویسنده نامه نوشته است که در 1367 از ایران خارج شده و علم اقتصاد را در انگلستان و آمریکا تحصیل کرده و 21 سال است که در دانشگاه تدریس می کند و نیز مشاور یک موسسه مالی و سرمایه گذاری است.
        - - - - -
        * در جمهوري اسلامي ايران، طبق اصل 44 قانون اساسي، بانکِ کاملا غير دولتي (اصطلاحا خصوصي) نمي تواند وجود داشته باشد.




  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com