Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
29 نوامبر
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 29 نوامبر
ايران
قرارداد گلستان سرآغاز کوچک شدن ایرانزمین ـ قراردادی که یک دیپلمات انگلیسی مَتن آن را نوشته بود! و قفقاز ایران را به روسیه داد
اوراق امضاء شده قرارداد گلستان که مورّخانِ تحت نفوذ استعمارگرانِ اروپایی عنوان آن را عهدنامه و پیمان (تریتی) گذارده اند و 24 اکتبر 1813 با میانجی گری دولت لندن میان ایران و روسیه امضاء شد درست یک ماه بعد در 24 نوامبر به دربار تهران رسید! و فتحعلی شاه (شاه مغول تبار) وقت از متن آن اطلاع یافت. این قرارداد سرآغاز مرحله سوم کوچک شدن ایرانزمین بود ـ مرحله اول با شکست نظامی ایران از اسکندر مقدونی و مرحله دوم با شکست نظامی ایران در نبرد قادسیه. گور اوزلی (دارای لقب سِر) Sir Gore Ouseley دیپلمات انگلیسی پیشنویس قرارداد را تهیه کرده بود!!. طبق این قرارداد، دولت ناآگاه تهران از اوضاع جهان و تاریخ ایران و تکالیف خود در قبال تمامیت کشور و حق شهروندان نسبت به آن، از داغستان (جنوب روسیه امروز) و شهر معروف دربند (دربنت)، تمامی گرجستان و مناطق چهارگانه ساحلی غرب آن ازجمله آبخیزستان (آبخازیا)، مناطق باکو، قره باغ، شَکی و بخشی از طوالش که بیش از 2 هزار سال گوشهِ شمال غربی ایران بودند و دولت های ایران بویژه اشکانیان و ساسانیان برای محافظت از آنها جنگ ها کرده و خون ها داده بودند گذشت. گلستان یک روستا در قفقاز جنوبی است که این قرارداد در آنجا به امضای نیکلای رتیسچف N. Rtischev نماینده امپراتور روسیه و میرزا ابوالحسن خان (معروف به ایلچی = سفیر) نماینده شاه ایران رسیده بود.
    جنگ یکم روسیه با ایران که به امضای قرار داد گلستان انجامید در پی لشکرکشی روسیه به تفلیس (حاکم نشین گرجستان شرقی وقت) و استقرار در آن منطقه که گوشه ای از قلمرو ایران در قفقاز بود روی داده بود. دولت تهران با اتکاء بر اتحاد خود با ناپلئون بناپارت [که ناپلئون در سال 1807 در تیلسیتTilsit با تزارروسیه آشتی کرد و از آن پس تعهد خود در قبال ایران را نادیده گرفت!] و اینکه ارتش ایران از لحاظ نفر پنج برابر نیروهای اعزامی روسیه به قفقاز بود وارد جنگ شده بود.
    
Sir Gore Ouseley

الکساندر یکم تزار وقت روسیه در آغاز سلطنت خود اعلام کرده بود که تصمیم قاطع به توسعه روسیه [به انجام رسانیدن آرزوهای پتر بزرگ و رسیدن به آب های گرم اقیانوس هند] دارد و از تصرف قفقازآغاز می کند. این خبر باعث نگرانی دولت لندن شده بود که بیم داشت، روس ها از طریق ایران [که افغانستان بخشی از آن بود] و خلیج فارس به هندوستان رخنه کنند. تعرّض به قلمرو ایران در قفقاز در دو ستون توسط دو ژنرال روس آغاز شده بود؛ ژنرال پاول دمترییویچ سیسیانوف Pavel Dmitryevich Tsitsianov حملات نظامی به باکو و ژنرال ایوان گودویچ Ivan Gudvich به ارمنستان را فرماندهی می کردند. سیسیانوف بیستم فوریه 1806 و در 50 سالگی در جریان معارضه با ایران در باکو کشته شد و در آخرین سال نبرد، ژنرال پیوتر کوتلیارفسکیPyotr Kotlyarevsky برنده بود. دولت لندن که از پیشروی روسها در قلمرو ایران نگران شده بود دست به میانجیگری زد و روسها که با تعرّض ارتش ناپلئون [که پس از آشتی در تیلسیت، دوباره برضد تزار روسیه شده بود] رو به رو بودند و نیاز به دوستی با انگلستان [دشمن شماره یک ناپلئون] داشتند با این میانجیگری و مذاکره برای ترک مخاصمه موافقت کردند مخصوصا که میانجیگری بر عهده سِر گور اوزلی Sir Gore Ousely ـ دیپلمات انگلیسی آشنا با تزار روسیه واگذار شده بود. متن قرارداد که با انشاء «اوزلی» تنظیم شده بود 24 اکتبر 1813 در دهکده گلستان امضاء شد و برپایه آن؛ گرجستان، مناطق ساحل دریای سیاه واقع در غرب گرجستان ازجمله آبخیزستان [آبخازیا = آبخازیه]، ایمِرتیاImeretia، مِگرلیاMegrelia (اودیشی) و گوریاGuria، همه داغستان (قفقاز شمالی) و ازجمله شهر دربند (دربنت)، و نیز باکو، گنجه، شیروان، شکین (شکیShakki)، قره باغ، لنکران و ... از ایران جدا شدند. از زمان تاسيس كشور ايران تا آن روز، تمامی قفقاز ازجمله اران (قفقاز جنوبي) گوشه اي از خاك اصلي ايران بود و به شهادت تاریخ، ایرانیان برای محافظت این منطقه دائما و با تمامی امکانات با رومیان و اقوام مهاجر آسیای شمال شرقی جنگیده بودند.
     مورخان، قراردادهاي گلستان و تركمن چاي و از دست رفتن قفقاز ایران، قرارداد تخليه هرات و رسمیت یافتن جدایی ایران خاوری (افغانستان)، موافقت ضمنی (بدون مقاومت) با استقرار روسیه در منطقه فرارود و تأیید تصرف منطقه سرخس شمالی (اشک آباد)، بی اعتنایی به تصرف جزایر خلیج فارس از سوی خارجی، تسلیم منطقه سلیمانیه به عثمانی، از دست رفتن منطقه شیعه نشین بصره، بی اعتنایی به ترسیم خطوط مرزی مسئله دار ایران و عراق و ایران و هندوستان (امروزه؛ پاکستان) در منطقه بلوچستان را نتيجه سوء حكومت 131 ساله قاجاریه بر ايران بشمار آورده اند. بلشویک های روسیه برای بلعیدن آذربایجان ایران، نام آذربایجان بر قفقاز جنوبی (اران) گذاردند که اینک جمهوری آذربایجان شده است.
     به اظهار برخی اصحاب نظر، رويدادها و تحولات قرن 20 به ويژه انحلال امپراتوري روسيه (يك طرف قرارداد با ایران) و بعدا فروپاشی اتحاد شوروي [جانشین آن] و نيز وضعیت افغانستان فرصت به دست تهران داده است که اگر بخواهد قراردادهاي گلستان، تركمنچاي، هرات و ... را كه طبق عرف تاريخ، تحميلات نظامي بشمار مي روند و قابل اعراض و اعتراض هستند ـ دست كم روي كاغذ ـ ابطال و كان لم يكن اعلام كند، همچنانکه پس از انقلاب، قرارداد سال 1921 روسيه شوروي با ایران را به طور يكجانبه لغو کرد!.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اولتيماتوم روسيه به ايران که شوستر آمريکايي را اخراج کند، دنباله ماجرا و محتواي کتاب خاطرات شوستر
29 نوامبر سال 1911 (8 آذر 1290 خورشيدي) دولت روسيه به ايران اولتيماتوم داد که ظرف 48 ساعت مورگان شوستر آمريکايي را که براي اصلاح خزانه داري و ماليه ايران استخدام شده بود برکنار کند و از اين پس نيز بدون جلب موافقت قبل دولتين روسيه و انگلستان به استخدام از خارج دست نزند.
    روز بعد مجلس به اين اولتيماتوم روسيه رسيدگي کرد و برغم توجيه وثوق الدوله آن را رد کرد.
    مجلس در آذر ماه سال پيش از آن (1289 خورشيدي) ضمن تصويب قانون تاسيس خزانه داري کل کشور، راي به استخدام شوستر به عنوان مشاور ماليه ايران داده بود زيراکه شنيده بود در آمريکا همگان بايد به شهر، ايالت و دولت ماليات بدهند و گريزي از آن نيست و بنابراين، اين کشور داراي کارشناس ماهر و سختگير در امور ماليه است. انگلستان و روسیه ـ هر دو به یک نسبت با رو به راه شدن وضعيت مالیه ایران که باعث اقتدار دولت می شد مخالف بودند. نظر شوستر براین بود که تا مالیات بر ثروت و درآمد در ایران (مطابق آمریکا و کشورهای اروپایی) برقرار نشود این کشور نخواهد توانست روی پایش بایستد.
    مردم تهران به جانبداري از مجلس که اولتيماتوم روسيه را رد کرده بود به خيابانها ريختند و تزار روسيه پس از آگاه شدن از تصميم مجلس ايران دستور داد که چهار هزار سربار روانه ايران شود. روسيه و انگلستان طبق سازشنامه آگوست 1907 و تقسيم ايران به دو منطقه نفوذ چنين حقي را به خود مي دادند.
    دولت وقت بار ديگر از مجلس خواست اولتيماتوم روسيه را بپذيرد و با اخراج شوستر موافقت کند که مجلس زير بار نرفت. 28 آذر ماه يپرم خان رييس وقت شهرباني (نظميه) به مجلس اخطار کرد که اگر اولتيماتوم را نپذيرد نيروهاي روسيه وارد خواهند شد که مجلس اجبارا پذيرفت و مراتب همان روز به دولت و نيز مورگان شوستر اعلام شد که خاک ايران را ترک گويد.
    
شوستر

شوستر در بازگشت به آمريكا خاطرات اقامت خود در ايران را به صورت كتابي منتشر ساخت كه اوضاع ايران آن زمان در آن منعكس شده است.
    از محتواي كتاب شوستر و اظهارات بعدي او چنين بر مي آيد كه دستها و نيروهايي وجود داشتنند كه نمي گذاشتند ايرانيان روشن شوند زيرا كه ايرانيان؛ با استعداد فوق العاده اي كه در درك مطالب، آموزش، اقتباس و فراگيري دارند اگر روشن شوند و در كار آنان مداخله نشود، رشدي بهتر از اروپاييان خواهند داشت.
     شوستر موقع جغرافيايي ايران، فئوداليته اين كشور، خان بازي ها و نفوذ بي حد اعيان و اشراف در امور مملكت را از دلايل نفوذ خارجي و عقب ماندگي عميق ايرانيان تشخيص داده بود و گفته بود: روزي كه اعيان و اشراف ايران به همان اندازه كه نگران جيب (منافع) و اقتدار شخصي هستند به انديشه ايران و ايرانيان افتند همه مسائل اين كشور حل خواهد شد. شوستر گفته بود كه اعيان ايران بايد از رقابت و درگيري با خود دست بردارند، عمومي فكر كنند و افق ديدشان را تا چندين برابر گسترش دهند و بدانند كه اگر ملت نباشد، آنان هم نخواهند بود. شوستر نوشته است که ايرانيان عادت به دادن ماليات ندارند و تا اين عادت ادامه داشته باشد ايران وضعيت بهتري نخواهد داشت. اتباع ايران نبايد چشم به دست دولت داشته باشند؛ اين دولت است که بايد چشم به دست آنان داشته باشد و ماليات بگيرد و کشوررا آباد کند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اظهارات نوامبر 1952 آيزنهاور درباره اهميت ايران و ابراز نگراني از احياء میلیتاریسم ايراني
آيزنهاور
ژنرال آيزنهاور 29 نوامبر 1952در نخستين مصاحبه عمومي اش پس از انتخاب شدن به سمت رئیس جمهوري آمریکا (استيت هاي متحده) گفت: گمان نمي كنم منطقه اي مهمتر از ايران روي نقشه جغرافيايي جهان وجود داشته باشد، ايران؛ داراي نفت است و هم در چهار راه جهان واقع شده است [حايل ميان قدرت هاي مطرح].
     آيزنهاور در این مصاحبه افزوده بود: اگر روزگاري ايران و جماهيريه سوسياليستي (شوروي) با هم كنار آيند، كره زمين جاي امني براي غرب (كشورهاي عضو ناتو) نخواهد بود. همچنین نباید وضعیتی پیش آید که ایران به گذشته دور خود بازگردد و یک قدرت نظامی شود. وای به وقتی که میلیتاریسم ایرانی زنده شود؛ بروید تاریخ این کشوررا بخوانید تا متوجه حرف من بشوید. آيزنهاور نزدیک به دو ماه بعد زمام امور آمريكا را به دست گرفت.
    در دو دهه جاری (قرن 21)، مفسران غرب بارها از توجه ایران به نیروهای مسلح خود یادکرده و گفته اند که احتمال میلیتریزه شدن وجود دارد.
     چرچيل نخست وزیر وقت انگلستان از اين مصاحبه آيزنهاور استفاده كرد، به واشنگتن رفت و به استناد آن اظهارات ايزنهاور آنقدر به گوش او خواند تا پذيرفت كه در براندازي حکومت ملي دكتر مصدق كمك كند و چند ماه بعد ماجراي 28 امُرداد روي داد. چرچيل به آيزنهاور گفته بود كه اگر حكومت مصدق يك سال ديگر دوام يابد، پيش بيني او (كنار آمدن ايران و جماهيريه شوروي) عملي خواهد شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سالروز درگذشت جهانگیر تاتا، پارسی معروف هند ـ اصل رعایت اخلاقیات در مدیریت از اوست
جهانگیر تاتا

جهانگیر تاتا از مشاهیر پارسیان هند 29 نوامبر 1993 در هشتاد و نه سالگی از بیماری کلیه درگذشت. وی که عنوان نخستین خلبان هندوستان را به دست آورده بود در 1932 اولین شرکت هواپیمایی هند به نام «تاتا ایرلاینTata Airline» را تاسیس کرد که در سال 1946 به ایر ایندیاAir India تغییر نام داد و شرکت هواپیمایی ملّی هند شد.
    جهانگیر که 29 جولای 1904 به دنیا آمده بود در صنعتی و تکنولوژیک کردن هند تلاش بسیار و موسسات متعدّد فولادسازی، برق، شیمیایی و در 1945 کارخانه اتومبیل سازی «تاتا موتورTata Motors» را تاسیس کرد. وی سالها بزرگترین گروه صنعتی هند را مدیریت کرد. جهانگیر با افزودن اخلاقیات ـ طبق آموزش های زرتشت بر روش و شرایط مدیریت، نام خودرا وارد کتاب های درسی علم مدیریت کرده است و روش او اصل «اخلاق در مدیریت» نام گرفته است. چنین مدیریتی (برخلاف روش چینی ها) با هرگونه احتکار با هدف ایجاد کمبود در بازار و فروش گرانتر در آینده، کمفروشی، گرانفروشی، رشوه دادن به نمایندگان خریداران و واسطه ها برای انجام معامله، تولید کالای نامرغوب و زیان آور (غیر بهداشتی) و هرگونه تقلّب و حسابسازی مخالف است، آن را نهی کرده و از آن اجتناب دارد.
    جهانگیر که به وطن نیاکان ـ ایران ـ عشق می ورزید دارای دو برادر و دو خواهر بود که یکی از برادرانش داراب و یکی از خواهرانش رودابه نام دارند. پارسیان هند ـ ایرانیانی هستند که پس از افتادن ایران به دست عرب، با هدف حفظ فرهنگ ایرانی و آیین زرتشت، ترک وطن کردند و به هند رفتند و مقیم آن کشور شدند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سيمون بوليوار در تهران



    
چاوز در کنار مجسمه بوليوار در تهران

بيست و هشتم نوامبر 2004 هوگو چاوس رئيس جمهوري وقت و چپگراي ونزوئلا در تهران از مجسمه «سيمون بوليوار» قهرمان ملي لاتين هاي قاره آمريکا و شخصیتي که در نيمه اول قرن 19 بر ضد استعمار اسپانيا بپاخاست و استقلال چند کشور آمريکاي لاتين نتيجه تلاشهاي اوست پرده برداري کرد. تا آن روز، اين چهارمين سفر چاوس (صاحب فرضيه سوسياليسم قرن 21) به ايران بود. شهرت دارد که چاوس که اخيرا فوت شد علاقه مندي ويژه به ايران و ايراني داشت. در آن زمان محمود احمدي نژاد شهردار تهران بود. تصميم به نصب مجسمه بوليوار در يک ميدان شمال غربي تهران چند سال پيش از آن در شوراي اين شهر گرفته شده بود که با مخالفت هايي هم از ناحيه برخي اصولگرايان اسلامي رو به رو شده بود.
     نام سيمون بوليوار که در ونزوئلا به دنيا آمده بود بر کشور بوليوي گذارده شده است. ميداني هم که در تهران مجسمه بوليوار به عنوان يک مظهر استقلال و حاکميّت ملّي در آن قرار داده شده است به نام وي اسم گذاري شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اکبر اعتماد: پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی قراردادیست میان قوی و ضعیف
دکتر اکبر اعتماد
اکبر اعتماد که از او به عنوان پدر پژوهش های اتمی ایران نام می برند در مصاحبه ای از او که در نوامبر 2009 در یک نشریه چاپ واشنگتن انتشار یافته بود با تاکید گفته بود که دولت وقت ایران (نظام پیشین) در سال 1968 (1347 هجری) نباید پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی را امضاء می کرد و افزوده بود: این پیمان ـ قراردادی است میان قوی ها و ضعیف ها. این قرارداد را قوی ها علیه ضعیف ها تنظیم کردند. خودشان این قرارداد را رعایت نمی کنند. چند سال است که از مفاد این پیمان در مورد ایران سوء استفاده می کنند. با چند ادعا یقه ایران را چسبیده اند که چرا این کار و آن کار را کرده است حال آنکه خودشان چهل سال است به تعهدی که سپرده اند عمل نمی کنند. آنها متعهد به خلع سلاح هسته ای و انهدام سلاحهای هسته ای خود شده بودند. این قوی ها همچنین تعهد کرده بودند که تکنولوژی هسته ای در اختیار کشورهایی که آن را ندارند قرار دهند که پس از گرفتن امضاء از آنها (امضای پیمان منع گسترش) زیرش زده اند. من اگر به جای دولت (دولت ایران) بودم نه تنها از این پیمان بلکه از آژانس بین المللی اتمی خارج می شدم. این آژانس برای ما چه کرده است؟ و عضویت در آن برای ما چه امتیاز و فایده ای دارد؟. ببینید در چند سال اخیر چقدر وقت ایران را با این سر و صداها گرفته اند. در حال حاضر 9 کشور جهان دارای سلاح اتمی هستند. من در دو سفر آخر خود به وطن از برنامه اتمی ایران دفاع کردم و بازهم دفاع می کنم.
    دکتر اکبر اعتماد که در 11 ژوئیه 2009 در مصاحبه با یک رسانه آمریکایی مطالب مشابهی بیان کرده بود از سال 1963 (1342 هجری) مشاور اتمی و از سال 1974 (1353) تا 1978 رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بود و قرارداد ایجاد یک نیروگاه اتمی را با یک کمپانی آلمانی امضاء کرده بود. نظام حکومتی سابق یک میلیارد دلار در فرانسه برای غنی سازی اورانیوم هزینه کرده بود. وی گفته است که دولت آمریکا در اجرای سیاست آیزنهاور ـ اتم برای صلح ـ که در سال 1953 طرح شده بود یک رآکتور کوچک آموزشی در اختیار ایران قرارداد که به دانشگاه تهران داده شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
پیام هشتم آذرماه 1399 رهبری درباره پیگیری و مجازات قطعی عاملان و آمران ترور فخری زاده در صفحات اول نهم آذر روزنامه های ایران:


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سينما
مرگ اسرارآمیز «ناتالی وود» بازیگر روس تبار فیلم های سینمایی هالیوود
Natalie Wood

بیست و نهم نوامبر 1981 «ناتالی وود» خواننده و بازیگر فیلم سینمایی و تلویزیون در 43 سالگی و در جریان تولید یک فیلم با زمینه علمی ِ تخیلی در ساحل جزیره سانتاکاتالینا غرق شد. چگونگی مرگ او که یک بانوی روس تبار بود هنوز در پرده ابهام است. پدر و مادر ناتالی از سیبری به کانادا و از آنجا به آمریکا مهاجرت کرده بودند. ناتالی که 20 جولای 1938 به دنیا آمده بود همیشه به اینکه یک روس بود افتخار می کرد. وی برنده 21 جایزه هنری شده بود. ناتالی مادر دو دختر بود.
    فیلم های معروف از ناتالی که در ایران دوبله و به نمایش گذارده شدند عبارتند از: شکوه در علف زار، وست ساید ستوری، از اینجا تا ابدیت و گربه روی شیروانی داغ. وی در 31 فیلم بازی کرده بود ازجمله شورش بدون علت (شرح حال یک نوجوان ناآرام 17 ساله) و این فیلم برنده بزرگترین جایزه شد و فیلم های با عناوین: سرزمین شاد، ستاره، برایم آواز غم انگیز نخوان، تنها برای تو، یک آرزو و معجزه در خیابان سی و چهارم.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو دموکراسي
انتخابات پارلمانی نوامبر 2014 آمریکا و انتخاب یک دختر 18 ساله
Saira Blair

انتخابات مجلس نمایندگان و یک سوم سناتورهای ایالات متحده چهارم نوامبر 2014 (طبق قانون؛ نخستین سه شنبه ماه نوامبر) برگزار شد که در آن تنها 4. 36 ( سی و شش و چهار دهم) درصد از واجدین شرایط رای دادن مشارکت کردند. این درصد مربوط به همه فدراسيون (ميانگين) است ولی در استيت هايي که مردم می خواستند جمهوریخواهان به سنا دست یابند و کنگره (قوه مقننه) کاملا به دست این حزب افتد، درصد رای دهندگان از 50 درصد هم بیشتر بود. برای مثال:در کلرادو 53 درصد، در ویسکانسین 57 درصد، در آیوا 50 و شش دهم درصد و .... دوره نمایندگی مجلس (هاوس) دو سال و شمار نمایندگان آن برحسب جمعیت است و دوره نمایندگی سنا شش سال است و هر ایالت ـ کوچک و یا بزرگ دارای دو سناتور.
    پولی که برای تبلیغات هزینه شد بیش از 4 میلیارد دلار! بود که بیشتر آن را اصحاب منافع و کمپانی ها و عمدتا به شبکه های تلویزیونی داده بودند. این مبلغ بالاترین رقمی است که تاکنون صرف تبلیغات برای نامزدهای یک انتخابات شده است. طبق یک محاسبه ـ در آلاسکا، اگر هزینه تبلیغات را تقسیم بر جمعیت این استيت کنند، سهم هر فرد 120 دلار می شود!. دمکرات ها بیشتر از جمهوریخواهان هزینه تبلیغات کردند و کمتر برنده شدند و نتیجه اش پیروزی جمهوریخواهان (راستگرایان محافظه کار و داراي تمايلات ناسيوناليستي) بود. در جریان کمپین انتخاباتی، تبلیغ منفی هم مشاهده شد.
    موارد جالبی که در این انتخابات دیده شد یکی رای دادن اکثریت به آزاد شدن استعمال ماری جوانا (مری وانا) در سه ایالت و دیگری انتخاب یک دختر 18 ساله دانشجو به عنوان نماینده حوزه شماره 59 استيتِ ویرجینیای غربی (منطقه مارتینزبورگ) با 63 درصد آراء بود. وی که از حزب جمهوریخواه و دانشجوی سال دوم دانشگاه است گفته بود که تا پایان دوره نمایندگی، از دانشگاه مرخصی خواهد گرفت. او که سایرا بلرSaira Blair نام دارد همچنين گفته بود که نامزد انتخابات شد تا تلاش کند که تحصیلکردگان استيت زادگاه او در جستجوی کار بهتر و درآمد بیشتر به استيت هاي دیگر مهاجرت نکنند ـ استيت ما هزینه تحصیل را بپردازد و استيت هاي دیگر سودش را ببرند، این بی عدالتی است. سایرا دختری محافظه و برضد کورتاژ (سقط جنين) است و به رغم اعلام این مخالفت، رای دهندگان اورا ترجیح داده بودند.
عکسی که یک روزنامه آمریکایی ازSaira Blair چاپ و تیتر مطلب خودرا در قالب عکس قرار داده بود


    
    
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
3 دستگي و کودتا در سوريهِ نوامبر 1951 ـ اشاره به اهميت منطقه اي سوريه
Adib Shishakli
29 نوامبر سال 1951 سرهنگ اديب شيشکلي Adib Shishakli در سوريه کودتا کرد و امور حکومت را به دست گرفت. سوريه از سال 1949 به مدت دو دهه گرفتار کودتاهاي نظامي بود که نتيجه تشديد اختلافهاي سه گروه چپ، راست و ناسيوناليست اين کشور بودند و در بيشتر اين کودتاها، شيشکلي متولد 1909 (و گفته شده است داراي والدين و نياکان تُرک، کُرد و عرب) دست داشت. وي سالها از اعضاي حزب ناسيونال سوسيالست سوريه و مدعي احياء سوريه بزرگتر بود که بعدا خودش يک حزب ليبرال تاسيس کرد. سوريه ـ قبلا از مستملکات عثماني (ترکيه) پس از شکست عثماني در جنگ جهاني اول تحت قيمومت فرانسه قرار گرفته بود که چندي پس از پايان جنگ جهاني دوم استقلال يافت و بلافاصله در اختلافات داخلي فرو رفت.
    شيشکلي به رغم کودتا و شرکت در کودتاهاي متعدد، تا جولاي 1953 خودرا رئيس جمهور نخوانده بود که در اين ماه رئيس جمهور شد و اين مقام را تا فوريه 1954 حفظ کرد و پس از برکنارشدن از اين مقام به لبنان و از آنجا به برزيل گريخت و بيست و هفتم سپتامبر 1964 در برزيل به دست يک دروز Druze که پدرش در دوران اقتدار شيشکلي کشته شده بود ترور شد.
    اواخر دهه 1949 و اوايل دهه 1950 چپها خواهان ايجاد نظام شورايي (ساويت) شبيه شوروي بودند که در آن ابزار توليد در دست دولت باشد تا مردم از رفاه برابر برخوردار باشند و متساويا از منابع وطن استفاده کننده و در اين راستا روابط بسيار نزديک با مسكو برقرار کرده بودند، مخصوصا که سران کرملين قول داده بودند که از سوريه حمايت نظامي کنند. ناسيوناليستها (ملي گرايان) علاقه شديد به تجديد حيات سوريه بزرگ داشتند که شامل اردن، لبنان، بخشي از فلسطين و گوشه اي از ترکيه بود که عمدتا پس از جنگ جهاني اول (سال 1918) تقسيم و لبنان و سوريه امروز، مدتها تحت الحمايه (قيمومت) فرانسه بودند. فشار همين ملي گرايان بود که سبب شد بعدا سوريه با مصر، جمهوري متحد عربي را به وجود آورند تا با نيروي بيشتر و صداي رساتر به سوي هدفهاي خود پيش بتازند. راستگرايان هم هدف ديگري داشتند و سرانجام، اختلاف نظر اين سه گروه باعث روي کارآمدن حزب سوسياليستي بعث در سوريه شده است که مي گويد با اجراي ايدئولوژي آن، هدفهاي هر سه جناح تامين است. حکومت اين حزب بيش از سه دهه است که ادامه دارد.
    سوريه از هزاران سال پيش يک کشور کليدي در مديترانه شرقي بود و به دليل اهميت منطقه اي و استراتژيک، عمدتا تحت سلطه و نفوذ يک قدرت بزرگتر قرار داشت از جمله ايران، مقدوني ها، روميها، حکومت مرکزي اسلامي، عثماني به مدت 4 قرن و آخر از همه؛ فرانسه. سوريه در عين حال يکي از گهواره هاي تمدن بشر بشمار مي رود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
حمله نظامی نوامبر 1939 شوروي به فنلاند و آشکار شدن ضعف نظامي اش و...
دولت شوروي 29 نوامبر سال 1939 و يک روز پس از لغو پيمان عدم تجاوزي که ميان آن دولت و دولت فنلاند وجود داشت، شهرهاي اين کشور را مورد حمله هوايي قرار داد و متعاقب آن، روز بعد (30 نوامبر) ارتش سرخ تعرّض همه جانبه خود را از دريا و هوا به فنلاند آغاز کرد.
     با وجود برتري نظامي شوروي وقت، اين کشور موفق به تصرف همه فنلاند نشد. هيتلر که متوجه اين ضعف نظامي شوروي شده بود، تشويق به حمله نظامي به اين اتحاديه گرديد و ....
    فنلاند از سال 1809 در تصرف روسیه بود و به صورت یک دوک نشینِ وابسته به روسیه اداره می شد و دهها سال تزار روسیه عنوان «تزار روسیه، پادشاه لهستان و دوک بزرگ فنلاند» داشت. دولت سوئد در سال 1812 الحاق فنلاند به روسیه را تأیید کرد و به رسمیت شناخت.
     در جریان انقلاب بلشویکی سال 1917 روسیه و حذف نظام پادشاهی، در فنلاند با استفاده از آن فرصتِ پیش آمده، اعلام استقلال شد. سقوط دولت تزاری روسیه، در فنلاند خلاء قدرت پدید آورده بود و طولی نکشید که بر سر نوع نظام حکومتی، در این سرزمین جنگ داخلی آغاز شد. سوسیالیست ها خواهان نظام ساویت (همان نظامی که لنین در روسیه اعلام کرده بود) و سلطنت طلبان که ثروتمندان فنلاند بودند، نظامی از نوع دیگر می خواستند.
     فنلاند که با روسیه حدود 1300 کیلومتر مرز مشترک دارد و این مرز در کنارِ سَر و گردن روسیه است، درسال 2022 و چندی پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، تصمیم به پایان دادن بی طرفی طولانی و تعهد تداوم دوستی با دولت مسکو گرفت و قصد پیوستن به اتحاد نظامی غرب (ناتو) اعلام و درخواست مربوط را تسلیم کرد که تا پذیرش آن مراحل نسبتا طولانی باید طی شود و اگر تصویب شود، ناتو تا کنار سر و گردن روسیه و حساس ترین نواحی آن پیش خواهد آمد. کرملین اخطار داده است، ولی واکنش و اقدام عملی آن روشن نیست. آنچه که قابل پیش بینی است، منطقهِ اصطلاحا نوردیک و بالتیک، دیگر آرامش گذشته را نخواهند داشت. چند تفسیرنگار رسانه ای نوشته بودند که تصمیم فنلاندِ بی طرف در پیوستن به ناتو احتمالا به سبب نگرانی آن از روبرو شدن با وضعیتی مشابه اوکراین بوده است.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اندرز تاريخدان به دولتمردان: تاريخ بخوانيد تا درس بگيريد و بدانيد که کارهايتان قضاوت خواهد شد ـ رويدادهاي یک روز به عنوان مثال
دکتر «هربرت اپثكر Herbert Aptheker » تاريخدان سياهپوست و سوسياليست آمريكايي (كه دخترش، بتينا استاد دانشگاه كاليفرنياست) 29 نوامبر سال 2000 در یک سخنرانی عمومی به دولتمردان جهان توصيه كرد كه روزشمارها (كرونيكل ها) را که برخی از مطالب آنها در روزنامه ها نیز نقل می شود هر روز بخوانند تا قاضی تاریخ را ناظر بر امور ببینند و بدانند که این قاضی دارد از کارهای بد و خوب آنها یادداشت بر می دارد و هنگام تصمیم گیری ها غفلت و اشتباه نکنند که تاریخ را نمی شود پاک کرد. او برای مثال رویدادهای عبرت آموز همان روز (29 نوامبر در طول تاریخ) را برای مخاطبان مرور کرد از این قرار:
    
    ـ قتل 133 برده آفریقایی در جریان انتقال از آفریقا با کشتی زونگ ویژه حمل برده در سال 1781، تنها با هدفِ گرفتن غرامت از شرکت بیمه ـ شرکتی که کشتی و محموله آن را بیمه کرده بود.
    ـ قتل عام غیر ضروری سرخپوستان «شيان» در كلرادو در سال 1864 به دست سرهنگ چيوينگتن.
    ـ شورش لهستانی ها بر ضد دولت روسیه که لهستان (ضمن ساخت و پاخت قدرت های اروپایی) به آن دولت واگذار شده بود در سال 1830 و بعدا سرکوب خونین آنان توسط یک ژنرال روس. لهستان بارها تقسیم و به این دولت و آن دولت داده شده بود.
    ـ کاهش قدرت دولت پروس (آلمان شمالی به پایتختی برلین که قسمتی از آن پس از جنگهای جهانی یکم و دوم به لهستان داده شده است) و انتخاب پادشاه اتریش در سال 1850 به ریاست کنفدراسیون ژرمن ها.
    ـ صدور اعلامیه کنفرانس 4 روزه تهران مرکب از سران آمریکا، روسیه و انگلستان در سال 1943 و توافق های بدون منطق که نتیجه اش این بود که جنگ جهانی دوم بلافاصله پس از پایان به یک جنگ سرد تبدیل شد و غرب از تلاش خود دست برنداشت تا بلوک شوروی و خود این جماهیریه فروپاشید. نشست تهران شاه ایران را ابقاء کرد که کار او شده بود نوشتن دیکته های یک بلوک و دیدیم 36 سال بعد برضد او انقلاب شد و نظام حکومتی ایران تغییر یافت.
    ـ ايجاد کنفدراسیون یوگوسلاوی به نام جمهوري خلق يوگوسلاوي در 1945 که مشاهده سرنوشت آن در دهه 1990 (تجزیه) درس عبرت می آموزد.
    ـ راي مجمع عمومي سازمان ملل در سال 1947 به تقسيم فلسطين و خلق يك مسئله ديرپاي.
    ـ عقب نشینی نیروهای مأمور از جانب سازمان ملل در شبه جزیره کره از کره شمالی تحت فشار ارتش چین که این کشور را هنوز به آن سازمان راه نداده بودند و لاینحل ماندن مسئله تقسیم شبه جزیره کره که نتیجه لجبازی ها و زیاده طلبی های پس از پایان جنگ جهانی دوم بوده است.
    ـ لیندن جانسون که برجای جان اف. کندی نشسته بود برای خاموش کردن سوء ظن آمریکاییان نسبت به قتل او در شهر دالاس، در نوامبر سال 1963 کمیسیونی به ریاست «وارن» تشکیل داد که دیدیم این کمیسیون کشفی نکرد، سوء ظن باقی ماند، فصلی از تاریخ شد و ....
    ـ مک نامارا وزیر دفاع آمریکا که پای این کشوررا به جنگ بی حاصل ویتنام کشاند و بارها گفته بود همین روزها کار «ویت کنگ» تمام است تحت فشار تظاهرات ضد جنگ مردم در آمریکا و اروپا در سال 1967 از سمت خود کناره گیری کرد، ولی کناره گیری او دیر انجام گرفت و گره ای از مشکل بازنکرد.
    ـ سازمان ملل از شوروی خواست که واحدهای نظامی خودرا از افغانستان خارج سازد، ولی مسکو به این خواست اعتناء نکرد که نتیجه اش را دیدیم.
    ـ شورای امنیت در سال 1990 با تصويب قطعنامه شماره 678 به عراق که کویت را اشغال نظامی و ضمیمه خاک خود کرده بود تا 15 ژانویه 1991 (47 روز) مهلت داد تا کویت را از نیروهای نظامی اش تخلیه کند و گرنه با زور اخراج خواهد شد که دیدیم صدام حسین که قدرت محاسبه نداشت اعتناء نکرد و کشور او شکست خورد، از کویت اخراج و تحریم اقتصادی شد.
    
    «هربرت اپثكر» 17 مارس سال 2003 در 88 سالگي درگذشت، ولی اندرز او پایدار مانده و برخی از سیاستمداران و دولتمردان آن را از نظر دور نداشته اند و در تفسیر و تحلیل ها به آن استناد می شود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساكنان جزاير كوريل جنوبي خواستار محاكمه پارلماني هر مقامي شدند که سخن از استرداد اين جزاير بزند
به گزارش 27 نوامبر 2004 مطبوعات مسكو، ساكنان جزاير كوريل جنوبي در واكنش به اظهاران اخير وزير امور خارجه روسيه خواستار محاكمه پارلماني (ايم پيچمنت) مقامات هر دولتي در روسيه شدند که چنين وعده هايي را بخواهد عملي سازد و تاكيد كردند كه براي حفظ اين جزاير به عنوان گوشه اي از خاك روسيه دست به ايستادگي مسلحانه خواهند زد. وزير امورخارجه وقت روسيه اخيرا گفته بود كه وعده پنجاه سال پيش مقامات شوروي را كه نيمي از جزاير كوريل جنوبي به ژاپن داده شود زير پا نمي گذارد (که بعدا معلوم شد يک ژست ديپلماتيک - حرف توخالي و دلخوش کننده بود).
    ساكنان كوريل در اعتراضيه خود نسبت به اظهارات وزير امورخارجه روسيه نوشته بودند كه ازدست دادن جزاير كوريل كه ابتداي خاك روسيه به حساب مي آيد يك جنايت است و آنان اجازه نخواهند داد كه تا زنده اند چنين جنايتي رخ بدهد. فروش آلاسكا به آمريكا كافي است، بر اندوه روس ها نبايد افزود. گزارش وقت مطبوعات روسيه حاکي بود كه طومار اعتراضيه ساكنان كوريل جنوبي به دولت روسيه و نيز «دوما» تسليم شده بود و اين دو مرجع را تحت تاثير قرارداد.
    مرور زمان نشان داد که اخطار ساکنان جزاير کوريل موثر واقع افتاد زيرا که اقدامي صورت نگرفت و چنان سخني تکرار نشد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
مشكل گذرنامه هاي الكترونيك - اعتراض اتحاديه انجمن هاي حقوق مدني در آمريکا
27 نوامبر 2004 اتحاديه انجمن هاي حقوق مدني آمريكا به صدور گذرنامه هاي الكترونيك در اين كشور كه بتازگي باب شده بودند اعتراض كرده و آنها را براي دارنده اش خطرناك توصيف كرده بودند. قبلا به دولتهاي آلمان، انگلستان و كانادا هم كه صدور چنين گذرنامه هايي را آغاز كرده بودند ايرادهاي مشابهي وارد آمده بود.
    دليل اين اعتراضها اين بوده است كه اطلاعات مربوط به صاحب گذرنامه و نيز كشور صادر كننده، علاوه بر تايپ در اوراق گذرنامه، در يك حافظه (چيپ) نواري (كارد بورد) قابل خواندن توسط دستگاه قرار مي گيرد. اين اطلاعات از فاصله چند متري هم توسط خواننده هاي الكترونيك جيبي قابل مطالعه اند و دارنده چنين خواننده هايي از فاصله دور مي تواند به هويت كسي كه گذرنامه را در جيب و يا كيف دستي خود و جامه دانش دارد پي ببرد و احيانا دست به سوء استفاده بزند. اگر خواننده (از راه دور) گذرنامه يك تروريست باشد سريعا هدف را تشخيص مي دهد و دست به حمله مي زند.
    در اعتراضنامه آن اتحاديه آمريکايي آمده بود: اتباع آمريكا مخصوصا در خارج از اين كشور از اين كه در ميان انبوه مردم شناخته شوند بيم دارند و احتمالا اين گذرنامه ها مانع از مسافرت برخي از آنان به كشوري ديگر خواهد شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تصویب قرارداد استراتژیک Security Pact همه جانبه آمریکا و عراق ـ اظهار نظرها
27 نوامبر 2008 پارلمان عراق قرارداد «امنيت آمريكا و عراق Security Pact» را تصويب كرد. این موافقت نامه 16 نوامبر این سال به تصویب شورای وزیران عراق به ریاست نوری المالکی رسیده و به پارلمان ارجاع شده بود. پس از تصویب پارلمان، شورای ریاست جمهوری عراق نیز چهارم دسامبر 2008 آن را امضاء کرد و اجرايي شد.
    طبق این Strategic Framework agreement، همکاری آمریکا و عراق بر پایه احترام کامل به حاکمیّت دو کشور در زمینهِ امنیت مشترک و دفاع و جلوگیری از تجاوز و تهدید علیه حاکمیّت و تمامیّت ارضی (در زمین، فضا و آبها)، نظام حکومتی و قانون اساسی طرفین خواهد بود.
    همچنين طبق اين پيمانِ درازمدتِ ـ long term، آمريکا و عراق که علاوه بر امنیت متقابل، روابط حقوقی، اقتصادی و فرهنگی دو کشور را شامل می شود؛ دولت آمریکا متعهد شده بود که نیروهای رزمي ـ combat forces خود مستقر در عراق را تا آخرین روز سال 2011 (31 دسامبر این سال) از عراق خارج کند. [که اين نيروها در زمان تعيين شده عراق را ترَک کردند، با اينکه در قرارداد آمده بود که چنانچه ضرورت ایجاب کند دو دولت می توانند از طریق مذاکره خروج برخی از نیروها را به تاخیر اندازند.].
     مشابه اين قرارداد، يک پيمان مشترک امنيت و دفاع در مارس 1959 ميان آمريکا و ايران امضاء شده بود که شوراي انقلاب ايران آن را در نوامبر 1979 (ماه تصرف سفارت آمريکا در تهران و گروگانگيري کارکنان آمريکايي آن) لغو کرد.
     در زمان تصويب پيمان استراتژيک آمريکا و عراق، اصحاب نظر گفته بودند که بالاخره دولت واشنگتن پس از تحمل 4200 كشته و دهها هزار زخمي و حدود هفتصد ميليارد دلار هزينه مالي به هدف سياسي ديرين خود رسيد و با خروج نيروهاي رزمي آمريکا (نَه مستشاران نظامي) تا پايان سال 2011، در وضعیت استراتژیک آمريكا در عراق تغييري به وجود نخواهد آمد. در پيمان مشترک، به خروج برخي مستشاران نظامي و یا گارد مسلح غیر دولتی آمريکا در عراق (کنتراکتورهاي آمریکایی) اشاره نشده است.
    مفسران رسانه ها با اشاره به تاريخ، و جغرافياي انساني عراق نوشته بودند که عراق به رغم نژادها و مذاهب متعدد، چهارراه جهان و کلید خاورمیانه است. در طول تاریخ برخورد قدرت ها عمدتا بر سر مناطق غرب فرات در شرق مديترانه روی داده است؛ از امپراتوری های آشور و بابل تا امپراتوری های ایران، روم، ... تا عثمانی و آخر از همه انگلستان. كُردهاي عراقي و نیز آنان كه از سال 2003 از وضعيت موجود استفاده كرده و یا ثروتمند شده اند و ... از همان آغاز کار مايل به داشتن رابطه طولانی استراتژیک و امنیت متقابل عراق با آمریکا بودند.
    این مفسران پیش بینی کرده بودند که دولت واشنگتن خواستار داشتن چنین پیمانی با افغانستان هم خواهد شد. [که اين پيش بيني تحقق يافت]. آمريکا پس از انقلاب ايران، از دست دادن ايران به عنوان يک متحد و دوست و لغو پيمان مشترک آمريکا و ايران از سوي شوراي انقلاب ايران، با استفاده از هر فرصت پيش آمده؛ در کشورهاي سعودي، کويت، قطر، بحرين و ... نظامي و پايگاه مستقر ساخته ازجمله يک پايگاه دريايي در خليج فارس.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
3 سانحه هواپیمایی مرگبار در چنین روزی
29 نوامبر شاهد سه سانحه هوایی پُرتلفات بود، از این قرار:
    ـ 29 نوامبر 1963 یک هواپیمای مسافربر کانادایی در مونترآل و هنگام برخاستن از فرودگاه سرنگون شد که 118 تن کشته شدند.
    ـ در همین روز در سال 1987 یک هواپیمای کره ای در غرب تایلند بر زمین افتاد و 115 تن سرنشینان آن جان سپردند.
    ـ 29 نوامبر 2013 یک هواپیمای مسافربر موزامبیک که از آسمان کشور نامیبیا عبور می کرد سرنگون شد و 33 تن از مسافران آن کشته شدند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در ژاپن هم، بله ـ زنی متهم به سیانور خوراندن به شش شوهر پیشین خود، یکی پس از دیگری شد
چیساکو

به گزارش رسانه ها در نوامبر 2014، یک زن ژاپنی 67 ساله به نام «چیساکو کاکِه هی» متهم شده است که شش شوهر پیشین خودرا که یکی از آنان تنها دو ماه شوهر او بود با سمی مرموز و احیانا سیانور کشته و پول بیمه آنها و مزایای دیگر را برداشت کرده و میلیونر شده است.
    وی هنگامی مورد سوء ظن قرار گرفت که پزشکی قانونی مرگ شوهر ششم اورا مسمومیت از سیانور تشخیص داد. او یک بار هم با یک سرطانی ازدواج کرده بود. قبلا هم در خون برخی از شوهران متوفای چیساکو آثاری از سیانور دیده شده بود. وی که بازداشت شده است اتهامات وارده را تکذیب کرده است.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 29 نوامبر
  • 903:   نیروهای نظامی خلیفه عباسی (سُنّی) در نبرد حَماء (واقع سوریه امروز) افراد مسلح قرامطه (شیعیان اسماعیلیه) را شکست دادند. قرامطه Qarmatian در آن زمان مناطقی از ساحل غربی خلیج فارس از جمله حصاء (واقع در شرق کشور سعودی کنونی)، بحرین، مناطقی از سوریه و عراق را در دست داشتند. قرامطه بر مناطق زیر کنترل خود نوعی نظام جمهوری برقرار کرده بودند و زندگانی لوکس و افراط در مصرف، دروغ و اجحاف را منع و نهی کرده بودند و برای مرتکبین به اَعمال خلاف اخلاقیات اسلامی و نیز دروغ گفتن، مجازات تعیین کرده بودند. در پی شکست قرامطه، گروهی از آنان به نام فاطمیون مدت ها بر مصر حکومت کردند.
        
        
  • 1262:   شين ران Shinran موسس بودائيسم حقيقي در ژاپن درگذشت.
        
        
  • 1777:   تأسیس شهر سن حوزه San Jose در کالیفرنیا اعلام شد. در آن زمان کالیفرنیا، گوشه ای از اسپانیای نو (مکزیک) بود.
        
        
  • 1864:   ميلشياي محلی کلرادوِ آمريکا 150 سرخپوست از طايفه شايني را بدون اين که سرِ جنگ داشته باشند کُشت.
        
        
  • 1922:  


    در این روز در سال 1922 مایکل هوارد Michael Howard تاریخدان و مورّخ بنام انگلیسی بدنیا آمد و 97 سال عُمر کرد و در سال 2019 درگذشت. وی تاریخ تحولات نظامی و جنگ ها را در دانشگاهها تدریس می کرد و 23 تألیف او نیز در همین زمینه است. او در تألیفاتش و همچنین در تدریس، روی علل و نتایج جنگ ها توجه داشت. استاد هوارد «دشمنی تراشیدن»، «فریب دادن»، «تحریم کردن»، «تحریک کردن» و «زیر سایه ترس قراردادن» را هم جنگ و شِبه جنگ می دانست و می گفت که جنگ تنها قراردادن دو ارتش در برابر هم نیست. او زبان و قلم را اسلحه جنگ سرد بدست داد که با آنها می توان طرف را گیج و سردرگُم و تحقیر و تضعیف کرد. استاد هوارد راههای فرار از جنگ و دشمنی را در گفته و نوشته هایش بدست داده و سلاح اتمی را بازدارنده خوانده و بعید دانسته که بار دیگر بکار رود، مگر اینکه کارد به استخوان دارنده آن برسد. اصطلاح جنگ نیابتی از اوست و کمک مالی و تسلیحاتی رسانی در زمان جنگ به یک طرف آن را نوعی مشارکت غیر مستقیم در آن خوانده است. شکست های نظامی از دیدگاه او، ضعف محاسبات آغازکننده جنگ بوده و برتری تسلیحاتی را یک پلکان قدرت دانسته است. وی نظراتی هم درباره جنگ چریکی مطرح ساخته و مقالاتی نیز در باره تاریخچه استفاده طرف سوم از فرصت های بدست آمده از جنگ دیگران نوشته است و ....
        
  • 1928:   محمدعلی فروغی نماینده ایران در جامعه ملل شد و حسین علاء معاون او.
        
  • 1945:   کنفدراسیون یوگوسلاوی مرکب از شش منطقه خودمختار تأسیس شد. این سرزمین تا پیش از جنگ جهانی دوم، نظام سلطنتی داشت. کنفدراسیون یوگوسلاوی به پایتختی بلگراد تا سال 1992 دوام آورد و سپس تجزیه شد و شش منطقه آن شش کشور مستقل شده اند به علاوه کوزووُ.
        نظام اقتصادی ـ اجتماعی یوگوسلاوی از نوامبر 1945 سوسیالیستی مارکسیستی بود. «تیتو» را مؤسس این کنفدراسیون نوشته اند.
        
        
  • 1947:   مجمع عمومی سازمان ملل رای به تقسیم فلسطین میان عرب و اسرائیلی داد.
        
        
  • 1951:   در سال 1330 دستگيري «هنري ناوارا» در تهران به اتهام جاسوسي براي انگلستان هياهوي فراوان در مطبوعات جهان به راه انداخته بود.
        
        
  • 1990:   شوراي امنيت سازمان ملل یک مهلت چهل و هفت روزه به دولت عراق داد تا کويت را تخليه کند. این مهلت که عراق به آن اعتناء نکرد 15 ژانويه 1991 یافت و طولی نکشید که نیروهای ائتلاف به فرماندهی آمریکا علیه نظامیان عراق در کویت وارد عمل شدند و عراق را از کویت اخراج کردند و ....
        
  • 2019:  


    در این روز در سال 2019 Yasuhiro Nakasone سیاستمدار ژاپنی و نخست وزیر این کشور از سال 1982 تا 1987 درگذشت. وی یکصد و یک سال و 186 روز عُمر کرده بود. یاسوهیرو متولّد 1918، در دوران جنگ جهانی دوم افسر ارتش ژاپن در جریان جنگ با هلندی های اشغالگر و اخراج آنان از اندونزی بود و در این کشور بر ساخت یک پایگاه هوایی نظارت داشت. فاتحان جنگ جهانی دوم در پایان این جنگ گفته بودند که یاسوهیرو در طول مأموریت در اندونزی با تَن فروشی زنان اندونزیایی مخالفت نداشت زیرا که مورد نیاز نظامیان ژاپنی بود که دور از وطن خود بودند. یاسوهیرو که چند سال پس از پایان جنگ وارد کار سیاست شد و بیش از 50 سال نماینده پارلمان و چند بار وزیر بود کوشش بسیار در احیاء ناسیونالیسم ژاپنی و خروج وطن خود از محدودیّت نظامی کرد. تلاش دیگر او دوستی با چین و هرچه بیشتر کمرنگ شدن کشتار چینیان به دست نظامیان ژاپنی در طول جنگ بود و با همین هدف به چین رفته بود و با سران چین مذاکره کرده بود و در برابر مردم چین ژست دوستانه گرفته بود.
        
  • نامه به مولف
    راه حل مسئله حجم نقدینگی از دیدگاه یک اقتصاد دان ایرانی: انتصاب مدیرکل بانک مرکزی و هرگونه استقراض دولت از این بانک موکول به تصویب مجلس شود
  •   این نظریه 24 نوامبر 2020 از اروپا به دبیرخانه «تاریخ برای ایرانیان» فاکس شده بود و فرستنده اش که خودرا یک اقتصاددان ایرانی معرفی کرده خواسته است که درج شود. این مخاطب گرامی، نظر خودرا قبلا ایمیل کرده بود که پاسخ داده شد، بهتر است که فاکس کند و شماره فاکس به او داده شد:
        
        "مسئله وطن، تورّم است و طبق بررسی من [مخاطب] سبب اصلی آن افزایش پی در پی حجم نقدینگی است. پول بمانند هر کالای دیگر است که وقتی عَرضه آن زیاد شود (عرضه در بازار مصرف ـ در دست مردم)، ارزش آن پایین می آید و گرانی حاصل می شود. دولت ها برای جبران کسری بودجه به بانک مرکزی کشور خود متوسل می شوند و اصطلاحا قرض می گیرند و بانک مرکزی از انبار پر از اسکناس چاپ شده که در اختیار دارد این درخواست را اجابت می کند. اقتصاددانان و اصحاب اندیشه در رسالات و تألیفاتشان، افزایش حجم نقدینگی را نوعی «مالیات بی نام دولتی» برای پرداخت هزینه ها عنوان کرده اند. می دانیم که از زمان ایجاد پارلمان مدرن از قرن سیزدهم و از انگلستان، هرگونه هزینه و درآمد دولت و قروض و تعهدات مالی آن (که بودجه نامیده شده است) باید قبلا به تصویب پارلمان برسد. در عهد قدیم هم سنای روم به همین ترتیب عمل می کرد و به نوشته تاریخنگاران رومی، سنای ایران در دوران حکومت اشکانیان. لذا، حل مسئله حجم نقدینگی و کنترل آن در دست مجلس شورای اسلامی و از وظایف آن است، به این صورت که؛
        ـ مجلس یک طرح چند سطری تصویب کند و یا یک بند بر لایحه بودجه اضافه کند که هرگونه استقراض دولت از بانک مرکزی، قبلا باید به تصویب مجلس برسد.
        ـ همچنین، انتصاب مدیر کل بانک مرکزی به پیشنهاد دولت و یا شورای پول به مجلس خواهد بود و موکول به تصویب مجلس برای یک دوره معین است. در این باره، دولت و یا شورای پول پنج کارشناس واجد شرایط را به مجلس معرفی می کند و مجلس پس از بررسی، مدیر بانک و دو معاون ارشد او را برحسب آرایی که بدست خواهند آورد تعیین خواهد کرد. بنابراین، آنها مستقل از دولت عمل خواهند کرد.
        ـ اعضای شورای پول از میان کارشناسان بنام و با رأی استادان و کارشناسان مربوط انتخاب شوند، نه فرستادگان سازمان های دیگر.".




  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com