Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
8 دسامبر
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 8 دسامبر
تأثیر منفی کاهش ارزش ریالِ حاصل از فروش خانه و افزایش دستمزدها در تداوم خدمات فرهنگی این مؤلف
در چند هفته منتهی به دهم آذرماه 1400 (یکم دسامبر 2021) شماری از مخاطبان ـ از گوشه و کنار جهان پرسیده بودندکه چرا به وعده خود در مورد فعّال کردن آنلاین های «هیستوریَن نوشیروان» و «ژورنالیست نوشیروان» وفا نکرده ایم و ....
    
    پاسخ مؤلف:
    
    بارها نوشته ام و در «تاریخ» باقی مانده است که خانه اضافی ام را که در تهران (کوی تهران شرق) داشتم و آن را برای راه اندازی روزنامه سپیده دم ساخته بودم در آذرماه 1394 فروختم تا هزینه های این تاریخ آنلاین و سه وبسایت دیگر که غیر انتفاعی ـ بدون دریافت کمک مالی از احدی هستند و نیز در مواردی مجله روزنامک تأمین شود. پول فروش خانه در بانک سپرده گذاری شده است، ولی به سبب افزایش روزافزون حجم نقدینگی، ارزش این پول (قدرت خرید آن) کاهش بسیار یافته و در برابر هزینه خدمات و دستمزدها بالا رفته که راهی جز احتیاط و صرفه جویی نبوده است. با توجه به اینکه صرفه جویی در خدمات فرهنگی اشتباه است و زیان عمومی دارد، امیدوارم که بتوانم با باقیمانده پول، در اولین فرصت وبسایت های یادشده را فعّال کنم. به هر حال ـ در هر شرایط و وضعیت مالی، مطلب گذاری این تاریخ آنلاین و افزودن روزانهِ رویدادها، نظرات و کارهای تازه که تاریخ خواهند شد بر آن ادامه خواهد یافت و در انجام این وظیفه، کوچکترین کوتاهی و غفلت نخواهد شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ايران
پادگان خُجَند، مرزبان شمال شرقی ایران در 25 قرن پیش
کرونیکلر های اروپایی دستورِ سال 534 پیش از میلاد کوروش بزرگ (بنیادگذار ایران) به ایجاد یک پادگان مرزبانی در کنار «سیردریا» به منظور جلوگیری از عبور طایفه «ماساگاتا» از این رودخانه (رود سیحون ـ آراکزس ـ سیردریا) و هجوم به منطقه ایرانی «فرارود» را در صدر رویدادهای «هشتم دسامبر» درج کرده و نوشته اند که محل این پادگان که بعدا شهر خجند در کنار آن ساخته شد کوروشکده (بر وزن دانشکده) نامیده می شد. به رغم ایجاد این پادگان، کوروش مجبور شد در سال 529 پیش از میلاد شخصا برای عقب راندن ماساگاتی ها به «فرارود» برود که در ماه دسامبر در میدان جنگ و در کنار سیردریا کشته شود که جنازه او همچنانکه وصیت کرده بود به پاسارگاد حمل و مدفون شد. با وجود کشته شدن کوروش، سپاهیان او پیروز شدند و هدف کوروش از آن لشکرکشی تامین شد.
     این کرونیکلرها بدون اینکه روشن سازند که هشتم دسامبر را از کجا به دست آورده اند افزوده اند که دو قرن بعد اسکندر مقدونی پس از فتح منطقه «فرارود» ناحیه ای را که پادگان کوروش در آنجا بود گسترش داد و شهر به نام او «اسکندریهِ دورتر» معروف شد که این نام هم دو قرن بیشتر دوام نیافت که به «خُجَند» تغییر یافت که در کنار سیردریا و دهانه درّه فرغانه واقع است که یکی از ده نقطه زیبا و خوش آب و هوای جهان بشمار می آید. پادگان این شهر در دوران ساسانیان باردیگر تقویت شد و مرزبان نشین «فرارود» قرارگرفت زیرا که ساسانیان وُرّاث همان دشواری هخامنشیان و درگیر آلان ها و هون های سفید شدند که اعقاب «ماساگاتا» ها بودند. در دهه چهارم قرن بیستم دولت شوروی نام شهر خجند را که دومین شهر بزرگ جمهوری تاجیکستان است بدون اینکه لنین برایش کاری کرده باشد به «لنین آباد!» تغییر داد که پس از فروپاشی شوروی به نام تاریخی خود ـ خجند ـ بازگشته است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
افتادن گيلان به دست مغول ها
85 سال پس آغاز حمله چنگيزخان مغول به ايران، گيلان هم هشتم دسامبر سال 1306 ميلادي به دست ايلخان وقت (حاكمران مغول بر ايران) افتاد و آسيب فراوان ديد. مغولان هم بمانند عرب قادر به عبور از كوههاي البرز و حمله به گيلان و مازندران پوشيده از جنگل نبودند كه مردمي عميقا ميهندوست و وفادار به ايران داشته اند. گيلان در زمان سلطان محمد خدابنده كه سلطانيه زنجان پايتخت او فاصله زيادي از گيلان نداشت تصرف و غارت شد. مغولان در چند منقطه گيلان نيز دست به كشتار مردم زدند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
شورش نان در تهران و پيامدهاي آن از جمله بستن مطبوعات
احمد قوام ( قوام السلطنه ) در اواخر عمر
تورم پول ناشي از چاپ بي رويه اسكناس، ارسال غله محصول ايران به شوروي جنگزده و سودجويي چند معامله گر با احتكار خواربار مورد نياز مردم و افزودن موادي ديگر به آرد و نامرغوب شدن نان مصرفي، 17 آذر 1321 و 15 ماه پس از اشغال نظامي ايران به دست متفقين، تهران با اعتراضات عمومی و طبق اصطلاح وقت؛ «شورش نان» رو برو شد.
     از بامداد اين روز گروهي از مردم ازجمله دانشجویان در ميدان بهارستان جمع شده بودند تا با نماينگان مجلس ملاقات و درد جامعه را با آنان در ميان بگذارند. اين گروه که هر لحظه هم بر شمار آنان افزوده مي شد پس از ورود به ساختمان مجلس، ضمن گفتگو با نمايندگان چون به حرف هاي آنان قانع نشدند به مشاجره پرداختند و تني چند از نماينگان را كتك زدند و سرگرم خراب کردن وسائل مجلس شدند و ....
     همزنان با این وضعیت، گروهي ديگر به خانه احمد قوام نخست وزير وقت واقع در خيابان قوام السلطنه (خیابان سی تیر) حمله بردند و آنجا را تخريب كردند و ديگران هم به غارت مغازه ها پرداختند و به بازار حمله بردند و ....
    پليس تهران نخواست و يا نتوانست از ادامه عصيان جلوگيري كند. قوام كه چنين ديد اميراحمدي (سپهبد) را كه به سختگيري شهرت داشت فرماندار نظامي تهران كرد و همه روزنامه هاي پايتخت را بَست تا از انتشار اين واقعه كه باعث تحريك ديگران مخصوصا در ساير شهرهاي کشور مي شد جلوگيري کرده باشد.
     اميراحمدي ظرف دو روز با خشونت تمام عصيان تهراني ها را سركوب كرد كه ضمن آن شماري هم كشته، زخمي و دستگير شدند .
     قوام پس از پايان يافتن اعتراضات خیابانی که وی آن را آشوب میخواند روزنامه ها را به بهانه دردست تنظيم بودن لايحه تازه قانون مطبوعات باز نكرد و به جاي آنها يك روزنامه دولتي به نام «اخبار روز» را منتشر ساخت. لايحه مطبوعات كه توسط احمد قوام به مجلس داده شد پايه قوانين مطبوعات بعدي در ايران شده است كه تا به همين امروز ايرادات فراوان به آنها وارد آمده است. به گفته اهل نظر، بسياري از مسائل ايران از همين قوانين مطبوعات ناشي شده است كه در كشورهاي ديگر نظير اين قوانين وجود ندارد. به اظهار برخي از اصحاب نظر، اين قوانين ناقص و به قولی غرض آلود در انظار بين المللي به تمدن ايراني نیز لطمه زده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نفت ايران و يک درد سر ملّي ـ تحريم، افشاگري و انتقاد ـ سالروز انتشار اصلاحيه قرارداد نفت با کنسرسيوم
هشتم دسامبر سال 1970 (17 آذر 1349) اصلاحيه قرارداد نفت ايران و كنسرسيوم كه نزديك به سه هفته پيش از اين بر سر آن توافق شده بود انتشار يافت كه سهم ايران از در آمد نفت کمي بيش از 60 درصد آن شده بود. مذاكرات تا رسيدن به اين توافق ده روز طول كشيده بود. از زمان امضاي قراردادِ «دارسي» در سال 1901، نفت براي مردم ايران جز درد سر چيز ديگري به بار نياورده است. به باور اصحاب نظر، اگر اين نفت نبود، تاريخ ايران مسيري ديگر را طي مي كرد ــ وضعيتي عادي داشت، و از فساد اداری، اختلاس، سوءاستفاده هاي دولتي و ... هم اثری نبود.
    نفت ایران که مارس 1951 (29 اسفند 1329) ملّی و از دست انگلستان خارج شد پس از کودتای 28 امُرداد 1332 (آگوست 1953) به کنسرسیومی از شرکتهای نفتی غرب واگذار شد که در این کنسرسیوم سهم شرکت نفت انگستان 40 درصد، سهم 5 کمپانی آمریکایی 40 درصد و مابقی سهم شرکتهای فرانسه و هلند. قرار براین بود که از پرداختی به ایران، غرامت شرکت نفت انگلستان ناشی از ملی شدن مارس 1951 داده شود. پس از انقلاب، قرارداد با کنسرسیوم لغو شد.
     پس از پیروزی انقلاب، ایران در میان صادرکنندگان نفت ـ طبق گزارش آماری ژانویه 2011 (دیماه 1389) مقام چهارم را با صدور روزانه دو میلیون و 400 هزار بشکه داشت [که پس از تشدید تحریم کاهش یافته است.]. در این آمار گزارش شده، مقام اول در صادرات نفت، با کشور سعودی با صدور 8 میلیون و 828 هزار بشکه در روز بود، روسیه مقام دوم را داشت با صدور 5 میلیون و 430 بشکه در روز و مقام سوم با امارات عربی متحده بود با صدور 2 میلیون و هفتصد هزار بشکه. درآمد ايران از صدور نفت در سال 2010 (1398)، هشتاد و 5 ميليارد دلار بود. روسيه در سال 2013 پانزده ميليون تُن بيش از آن سال توليد کرده و توليد نفت خام آن در اين سال به 520 ميليون تُن رسيده بود. [دولت های غرب در سال 2014 تحریم هایی را بر روسیه تحمیل کرده اند.].
     متوسط میزان صادرات نفت ایران در هر روز در سال 2003 دو میلیون و دویست هزار بشکه، در سال 2004 دو میلیون و پانصد هزار بشکه، در سال 2006 دو میلیون و 520 هزار بشکه، در سال 2007 دو میلیون و هشتصد هزار بشکه، در سال 2009 دو میلیون و دویست هزار و در سال 2010 دو میلیون و چهارصد هزار بشکه. تولید متوسط ایران روزانه در این سال چهار میلیون و 120 هزار بشکه بود که مابه التفاوت آن با صادرات، در داخله مصرف می شود.
    پنج مصرف کننده ردیف اول در جهان عبارتند از: آمریکا با 20 میلیون و 590 هزار بشکه، چین با بیش از 7 میلیون و 500 هزار بشکه، ژاپن با 5 میلیون و 220 هزار بشکه، هند با 2 میلیون و 730 هزار بشکه و آلمان با 2 میلیون و 630 هزار بشکه در روز. [آمریکا از سال 2013 بر میزان تولید نفت داخلی خود افزوده است و اعلام شده است که این روند ادامه خواهد داشت.].
     طبق آمار ژانويه 2011، کشورهای صادر کننده دیگر که هر روز هرکدام بیش از 2 میلیون بشکه نفت تولید می کردند عبارت بودند از: کویت، نروژ، عراق، ونزوئلا، نیجریه، مکزیک، کانادا و لیبی و پیش بینی شده بود که در آینده نزدیک؛ آنگولا.
     تشديد تحريم اقتصادي ايران و ازجمله نفت از سوي غرب از اواخر سال 2011 به اجرا درآمده است. اين تحريم مشکلات اقتصادي و ارزي ايجاد کرده و همچنين افشاگري و انتقاد. يک نمونه از اين قبيل مطالب هفتم دسامبر 2012 توسط خبرگزاري ايلنا (تهران) انتشار يافته بود که پاراگراف اول آن از اين قرار است:
    
حسين کمالي

تهران ـ 7 دسامبر 2012 ـ ایلنا: حسین کمالی دبیر کل حزب اسلامی کار (وزیر کار پیشین) گفت: بخشی از مشکلات اقتصادی کنوني جمهوری اسلامی ایران به تحریم‌ها برمی‌گردد و بخش دیگر ناشی از سیاست‌های نادرست اقتصادی دولتمردان است. یک زمانی ما نفت را بشکه‌ ای ۷ دلار می ‌فروختیم که ۳ دلارش خرج استخراج آن می‌شد. در همه صد سال گذشته درآمد نفتی کشور هزار میلیارد دلار بود که ۶۰۰ میلیارد دلار آن مربوط به ۶ سال گذشته است. با این مقدار ارز می‌توان کشوری را از نو ساخت. نتیجه سیاست‌های اقتصادی دولت و روش‌های غیر علمی که به کار می‌بُرد نمی‌توانست نتیجه‌ای بهتر از این داشته باشد و سرمایه ملی از میان رفت.
     و نيز افشاگري احمد حسيني کارشناس صنعت نفت در اين زمينه که هفتم دسامبر 2012 توسط خبرگزاري فارس انتشار يافت به شرح زير:
    تهران ـ 7 دسامبر 2012 ـ خبرگزاری فارس: احمد حسینی ـ یک کارشناس صنعت نفت گفت که روابط ناسالم در قراردادهای خارجی، روابط ناسالم در قراردادهای داخلی یا پیمان‌های زنجیره‌ای، سیاسی بودن قراردادهای داخلی، روابط ناسالم در فروش فرآورده‌های نفتی و روابط ناسالم درخریدهای خارجی در صنعت نفت موجب شده است که شاهد ایجاد دلال های نفتی و به تبع آن مافیای نفتی باشیم.
     وی سپس به تشریح این پنج راه دلالی و مافیای نفتی پرداخت و گفت:
     در عرف جهانی، دریافت «پورسانت» و انواع بده ‌بستان‌های مرتبط با آن در معاملات نفتی رویه‌ای معمول است. طبیعی است که به دلیل حجم بزرگ معاملات نفتی در ایران، شبکه‌های گسترده دلالی خارجی و داخلی، در اطراف این معاملات شکل گیرند و این شبکه‌ها تلاش کنند که با اخذ پورسانت‌های کلان قراردادهای متناسب با منافع طرف خارجی منعقد کنند. قراردادهای وزارت نفت با پیمانکاران داخلی، بزرگترین قراردادهای پیمانکاری ایران بشمار می‌روند به طوری که در هیچ صنعت دیگری نمی توان چنین قراردادهایی را یافت. در طول دو دهه اخیر کانون‌های ذی نفوذ قدرت، موجب شده اند تا پیمانکار‌ان شبه خصوصی در صنعت نفت تشکیل شوند که بالقوه می توانند بستری برای کسب ثروت‌های عظیم و نامشروع باشند. متاسفانه پیمانکاران شبه خصوصی با بهره‌گیری از روابط خود با مقامات و تأثیرگذاری بر دیوان‌سالاری مرتبط با صنعت نفت قراردادهای کلان نفتی را دریافت کرده و با اخذ مبلغ قابل توجهی پیمان‌ را به پیمانکار دست دوّم منتقل می‌ کنند. پیمانکار دست دوّم نیز این رویه را ادامه می‌دهد و قرارداد را به پیمانکار دست سوّم منتقل کرده و به‌ رغم اینکه این رویه غیرقانونی است ولی مرسوم شده و می توان نمونه های زیادی را در صنعت نفت ایران مثال زد. نکته تعجب آور در اینجاست که این‌ گونه قراردادها برای پیمانکاران دست پنجم که همان مجریان واقعی پیمان هستند نیز بسیار سودآور است. در طول یکی دو دهه اخیر، شرکت‌های خارجی طرف قرارداد با وزارت نفت جمهوري اسلامي نیز از این رویه سودهای کلان برده‌اند و متأسفانه در برخی موارد با پرداخت مبالغ ناچیز اجرای تعهدات خودرا به پیمانکاران ایرانی سپرده‌اند و در ازای آن، مبالغ هنگفتی ارز از دستگاه‌های دولتی ایران دریافت کرده اند.
     احمد حسینی همچنین با اشاره به سیاسی بودن برخی از قراردادهای داخلی در صنعت نفت گفت: متاسفانه در دو دهه اخیر وابستگی وزارت نفت به جناح‌های متنوّع سیاسی سبب شده است که عملاً این وزارتخانه، به دلیل حجم بزرگ نقدینگی و گردش بالای عملیات مالی آن، به منبع اصلی تغذیه غیرقانونی، غیررسمی و نامحسوس احزاب سیاسی کشور تبدیل شود. با بررسی سوابق دلالانی که توسط نهادهای امنیتی و دستگاه قضایی دستگیر می شوند می توان گفت که اکثر این افراد سعی می کنند خود را وابسته به جناح های مختلف سیاسی نشان دهند.
     احمد حسینی اضافه کرد: در سال‌های گذشته شاهد روابط ناسالم و غیرشفّاف در فروش فرآورده‌های نفتی در بازارهای داخلی و خارجی بوده‌ ایم. در حوزه فروش فرآورده های نفتی بهره‌برداری از روابط و اطلاعات نقش بسزایی در کسب سودهای هنگفت برای افراد خاص داشته است. متاسفانه شنیده شده است که احزاب و کانون‌ها و شخصیت‌های سیاسی و نیز سازمان‌های بعضاً حمایتی عام‌المنفعه از طریق دریافت حواله‌های فرآورده‌های نفتی و فروش آن سودهای کلانی بدست آورده اند.
     احمد حسینی با اشاره به روابط ناسالم در برخی از خرید های خارجی صنعت نفت اظهارداشت: حجم مالی کلان خریدهای خارجی در صنعت نفت ایران طبیعتا بستر لازم را برای پیدایش روابط ناسالم در این حوزه فراهم آورده است به همین دلیل شناسایی طرف‌های خارجی در این معاملات و بازنگری احتمالی در این حوزه از ضرورت‌های بهسازی و سالم‌سازی فعالیت‌های آتی وزارت نفت است.
     احمد حسینی در ادامه مطالب خود گفت: آمارهای رسمی شرکت ملی نفت ایران حاکی از آن است که برای تحقق اهداف برنامه پنجم صنعت نفت نیازمند 36 دستگاه دکل جدید حفاری دریایی و 120 دستگاه دکل جدید حفاری خشکی است. متاسفانه این موضوع بهانه ای شده است برای ورود دلالان به صنعت نفت تا بتوانند از این طریق پول های کلانی را به جیب زده و اقدام به واردکردن دکل هایی کنند که به هیچ عنوان کارایی لازم را نداشته باشد. نیاز به دکل حفاری از یک طرف و افزایش نرخ ارز از طرف دیگر موجب شده است تا دلالان نفتی بازار واردات دکل را به ظاهر گرم کرده و سودهای کلانی را عاید خود سازند و علاوه بر وارد کردن دکل های دست دوم چینی، این دکل ها نتوانند موجب افزایش تولید نفت در کشور شوند.
    
این چارت از «بی بی سی فارسی» کپی شده است

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
... و به اين آساني، روزنامه نگاران حرفه اي ايران خانه نشين شدند
چهار ماه و چند روز پس از مصادره موسسه مطبوعاتی اطلاعات و سپرده شدن آن به بنياد مستضعفان [و يک سال بعد از آن به دفتر رهبری]، بامداد 7 دسامبر 1979 (16 آدز 1358) حسين بنكدار نخستين مدير منصوب موسسه اطلاعات از سوی بنیاد مستضعفان [که قبلا یک بازاری بود و در بازار تهران فعالیت داشت] به دست هريك از دهها نويسنده و روزنامه نگار شاغل در اين موسسه كه هركدام سالها در آنجا قلم زده بودند، با این موسسه «قرارداد کار» امضاء کرده بودند و قصد ورود به محل كار خودرا داشتند يك يادداشت يك سطري دستنويس (كاغذ كاهي) حاوي اين جمله را داد: «به وجود شما، ديگر نيازي نيست». این نویسندگان تهدید شده بودند که اگر به اخراج (بدون دلیل) خود اعتراض کنند به دادگاه انقلاب تحویل داده خواهند شد. اين عمل، كارگران موسسه اطلاعات را خشمگين كرد و دست به اقداماتي زدند و موضوع به گوش دكتر بهشتي (آیت الله بهشتی) رسيد و اقدام لغو شد و پوركاشف مدير بعدي موسسه اطلاعات از جانب بنیاد مستضعفان، چهار ماه بعد و اين بار با صدور احكام رسمي و ضمن تشكر از زحمات گذشته، همان عده را منتظر خدمت كرد. اين احكام انتظار خدمت براي بيشتر اين نويسندگان حكم «ابدي» يافته است، بدون اين كه غرامت اخراج از كار دريافت كرده باشند.
حسين بنکدار


     در کیهان و روزنامه های دیگر نیز وضعیت بر همین منوال بود. نويسندگان نشريات كيهان هم به همان صورت اخراج شدند، ولي گویا بعدا مبلغی به عنوان غرامت اخراج به بعضی از آنان داده شد.
     روزنامه نگاران در همان نخستین ماه پس از انقلاب، از رادیو تلویزیون ملی و خبرگزاری دولت (خبرگزاری پارس ـ ایرنا) برکنار شده بودند. این برکناری ها هم بدون پرداخت غرامت اخراج بود. همین روزنامه نگاران با اعتصاب 61 روزه خود در پاییز 1357 به پیروزی انقلاب کمک موثر کرده بودند.
    به گفته اصحاب نظر، برکناری این روزنامه نگاران ژورنالیسم ایران را دهها سال عقب بُرد.
     غلامحسین کرباسچی شهردار وقت تهران در دسامبر 1992 (آذرماه 1371) دهها تَن از این روزنامه نگارانِ خانه نشین را برای راه انداختن «همشهری» بکار دعوت کرد و ژورنالیسم ایران دوباره و تا حدی جان گرفت. دکتر فریدون وردی نژاد (استاد علم مدیریت، مدیرعامل وقت ایرنا و موسس روزنامه ايران و دانشکده خبر) که چنین نتیجه ای را دید در سال 1994 (1373 هجری خورشیدی) گروه دیگری از روزنامه نگارانِ خانه نشین را برای راه اندازی روزنامه «ایران» و کار در این روزنامه دعوت کرد که موثر واقع شد.
    پس از انتقال موسسه اطلاعات از بنیاد مستضعفین به دفتر رهبری در سال 1359 (1980 میلادی) و انتصاب حجت الاسلام محمود دعایی به مدیریت آن، از میان نویسندگان و مترجمان پیشین آن موسسه، آنان که مراجعه و تقاضای کار کرده بودند شماری معدود بکار گرفته شدند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
پرونده اختلاس از بیمه ایران و استانداری تهران به گزارش 16 آذرماه 1392 خبرگزاری مِهر
تهران ـ خبرگزاری مِهر ـ 16 آذرماه 1392: به تصمیم هیئت قضات، دور تازه رسیدگی به پرونده اختلاس از بیمه ایران و استانداری تهران به صورت علنی (حضور روزنامه نگار و تماشاگر) برگزار خواهد شد. این محاکمه از 18 آذرماه 1392 در شعبه 79 دادگاه کیفری آغاز خواهد شد. حکم دادگاه بدوی در محکومیت 22 نفر از متهمان این پرونده نقض شده است. دو تَن از متهمان به حبس ابد محکوم شده بودند.
    رسیدگی قبلی به پرونده اختلاس از شرکت بیمه ایران و استانداری تهران در شعبه 76 دادگاه کیفری استان تهران انجام شده و 42 روز طول کشیده بود. پرونده سپس به دیوان عالی کشور ارسال شده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
به گزارش آذرماه 1392، اجرای طرح مسکن مِهر، در عمل به بخش های صنعت و کشاورزی آسیب وارد کرده است
به گزارش ایرنا (خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران)، تورج سلیمانی مدیرعامل بانک مسکن ایلام، 16 آذر 1392 در نشست بررسی چگونگی انتشار اوراق مشارکت اظهار کرد که این طرح باعث ایجاد تورّم فزاینده در جامعه شده است.
    وی همچنین گفت که اختصاص دادن درصد بالایی از اعتبارهای کشوری برای اجرای طرح مسکن مِهر، در عمل به بخش های صنعت و کشاورزی آسیب وارد کرده است ـ این طرح [که در دوران دولت های نهم و دهم تنظیم و به اجرا گذارده شد] علاوه بر آسیب زدن به اقتصاد کشور، باعث نارضایتی افراد کم درآمد نیز شده است که از تورّم بالا رنج می برند.
    سلیمانی ابراز امیدواری کرد که مقامات ارشد دولتی در اجرای طرح های بزرگ، قبلا همه جوانب کاررا بسنجند و به شکل علمی و کارشناسی و در راستای توسعه اقتصادی و ایجاد تحول در جامعه عمل کنند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ایسنا ـ 16 آذرماه 1392: تاکسی‌ها هم چینی می‌شوند!
تهران ـ ایسنا (خبرگزاری دانشجویان ایران) ـ 16 آذرماه 1392: رییس ستاد مدیریت حمل ‌و نقل و سوخت کشور از بررسی یک خودروی جدید وارداتی برای ورود به خطوط تاکسی‌های برون شهری خبرداد و گفت: چنانچه کار به تصويب قطعي برسد، این خودرو نیز به MVM530 (وَن های ساخت چین که در تهران و عمدتا در ایستگاههای مترو مسافر می برَند) اضافه خواهد شد. خودرو مورد بحث رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل نیز ساخت چین است. واردات اتومبیل در حالی است که در ایران انواع اتومبیل ساخته و یا مونتاژ می شود. واردات انبوه کالا از چین در چند سال گذشته موجب ناخرسندی ایرانیان شده است زیراکه این کالا می تواند در ایران تولید شود. در چند ماه گذشته [ماههای پیش از انتشار این خبر]، در این زمینه کنایه و اشاره های انتقاد آمیز متعدد انتشار یافته است [بود]. حسن روحانی رئیس جمهور در مصاحبه تلویزیونیِ «گزارش صد روز نخست» گفته بود: دولت های نهم و دهم فرصت های شغلی ایجاد کردند، ولی برای چینی ها و ....
    تیتر این مطلب؛ «تاکسی‌ها هم چینی می‌شوند!» هم از «ایسنا» است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
رييس كميسيون صنايع و معادن مجلس: در واردات خودرو باید مرغوبیت را رعایت کنیم نَه کشور مشخصی را
15 آذر 1393 رضا رحماني رييس كميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي با غير قابل قبول دانستن واردات خودروهاي بي‌كيفيت چيني به کشور، گفت كه جمهوری اسلامی ایران یک بازار دهها میلیونی اتومبیل است و چنین بازاری براي خودروسازهاي خارجي ـ به آسانی قابل چشم‌پوشي نيست و بنابراین، ما نبايد در انعقاد قرارداد با خودروسازهاي خارجي خودرا به يك يا دو خودروساز محدود کنیم. در دنيا شركت‌هاي ديگري هستند كه به خاطر حجم بالاي بازار ايران مايلند به كشور ما بيايند. آنها در اينجا مي‌توانند توليد ارزان داشته باشند. چون منفعت می برند باید منافع ما و مصرف کنندگان ما را به لحاظ مرغوبیّت کالای خود و نیز تعهدات و تضمینات دیگر را بپذیرند. اگر شرایط مرغوبیّت و تضمین های معمول کالا [متداول در جهان به صورت استاندارد مثلا تعمیر رایگان تا زمان معیّن و تعویض رایگان قطعات در صورت معیوب بودن و یافت شدن عیب در ساخت و همچنین تعهد تأمین قطعات یدکی] را نپذیرند باید معامله را قطع کنیم و سراغ خودروسازهای دیگر برویم.
    رحمانی با تاكيد گفت که وزارت صنعت بايد در مذاكرات با خودروسازهاي خارجي جدّي‌تر برخورد كند. همچنين قراردادهايي كه با اين خودروسازها منعقد مي‌شود بايد چِفت و بَست‌هاي محكمي داشته باشد. اين قابل قبول نيست كه فقط خودروهاي بي‌كيفيت چيني را وارد كنيم.
    رييس كميسيون صنايع و معادن مجلس با اشاره به ضرورت اصلاح تعرفه واردات خودرو گفت: در حال حاضر تعرفه گمرکی واردات خودرو با واردات قطعات مربوط هماهنگ نيست و اگر كسي خودرو کامل وارد كشور كند برايش صرفه اقتصادي بيشتري دارد تا اينكه قطعات آن را بياورد.
    روزنامه «اَبرار» این اظهارات رضا رحمانی را به نقل از ایسنا در شماره 16 آذر 1393 خود منتشر کرده بود و تیتر خبر را به صفحه اول برده بود.
    
عکسی را که «اَبرار» با خبر خود از ورود خودروهای ساخت چین چاپ کرده بود

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دلار آمریکا در بازار تهران در 16 آذر 1393 به 3400 ریال و در 14 آذر 1396 به 4206 ریال و در 16 آذر 1399 به مرز 26 هزار تومان رسید و 16 آذر 1401:
تهران ـ ایسنا ـ 16 آذر 1393: در طول 30 سال گذشته، ارزش برابری ارزها در بازار ایران همواره روند صعودی داشته است.
    در سال 1393، ارزش دلار آمریکا نسبت به ریال، با هر دلار 3099 تومان آغاز شده بود که در 16 آذرماه این سال 3400 تومان بود.
    بررسی آمار و ارقام بانک مرکزی از سال 1364 [شش سال پس از انقلاب] تاکنون بیانگر 53 برابر شدن نرخ دلار [دلار آمریکا] در برابر ریال است. در این فاصلهِ نزدیک به 30 سال، ارزش برابری دلار آمریکا نسبت به ریال جمهوری اسلامی ایران از 61 تومان در 1364 (زمان جنگ عراق با ایران) به حدود متوسط 3239 تومان در سال 1393 رسید. [ارزش دلار در سال انقلاب و تا دو ـ سه سال پس از آن، حدود 7 تومان بود.].
    نرخ دلار از سال 1364 تا 1368 (دوران جنگ) کمتر از 100 تومان و تا سال 1373 کمتر از 200 تومان بود که در سال 1374 به حدود 400 تومان رسید و آز آن پس روندی صعودی داشته است.
    ارزش دلار نسبت به ریال در بازار آزاد (تهران) از سال 1392 وارد منحنی 3000 تومان شده و تا به امروز [16 آذر 1393] نیز با نوسانی ـ گاهی ملایم و گاهی هم تُند در همین سطح باقی مانده است.
    کُدِ خبر ایسنا: 93091609426
    ـ ـ ـ ـ ـ
    به گزارش 14 آذر 1396 خبرگزاری فارس، نرخ برابری دلار که از مرز 4 هزار و 200 تومان گذشته بود در این روز به 4 هزار و 206 تومان رسید. طبق همین گزارش، در این روز در بازار تهران بهای طلا، انواع سکه و ارز افزایش یافته بود.
    میزان تغییر بهای طلا و ارز در بازار تهران در 14 آذر 1396 نسبت به روز پیش از آن بر پایه گزارش خبرگزاری فارس، در جدول زیر قرارداده شده است:
    



    طبق گزارش های رسانه ای، دلار آمریکا در 16 آذرماه 1399 در مرز 26 هزار تومان بود. گزارش تسنیم از نرخ ارز و سکه در شانزدهم آدر 1401 نشان می دهد که سکه طلا حدودا 16 میلیون و 800 هزار تومان معامله می شد و دلار آمریکا حدود 34 هزار و 480 تومان.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در نخستین هفته دسامبر 2021 (نیمه آذر 1400) در بازار آزاد تهران، دلار از سقف 30 هزار تومان و سکه از 13 میلیون تومان بالاتر رفت
در چند روز منتهی به هفتم دسامبر 2021 ارزش برابری ریال ایران نسبت به دلار آمریکا در بازار آزاد تهران بازهم کاهش یافت و دلار از سقف 30 هزار تومان بالاتر رفت و نیز سکه طلا از سقف 13 میلیون تومان. کُپی تیتر صفحه اول روزنامهِ ستاره صبح، شمار ه یکشنبه 14 آذر 1400 (5 دسامبر 2021) که از این تغییر روایت کرده بود:
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
بازهم کاهش ارزش پول ملّی (ریال) به روایت روزنامه کیهان ـ شماره 16 آذر 1396
روزنامه کیهان وابسته به دفتر رهبری جمهوری اسلامی ایران در شماره 16 آذر 1396 (پنجشنبه) با تیترِ «کاهش ارزش پول ملّی نتیجه سوء تدبیر 4 ساله» نوشته بود:
     "نرخ دلار [دلار آمریکا] با عبور از سقف 4200 تومان، به بالاترین حد در سال جاری [آذر 1396] رسید و در حالی که وزیر اقتصاد می‌گوید دلار ارزان خواهد شد، ارزش برابری آن نسبت به ریال، سه‌شنبه این هفته به 4210 تومان بالغ شد. نرخ دلار در پسابرجام حدود 600 تومان گران شده و این، در حالی است که گفته می‌شد که ارزش دلار پس از توافق هسته ای [برجام] به 1000 یا 500 تومان کاهش خواهد یافت.
    گفتنی است که حجم نقدینگی در 4 سال گذشته از 430 هزار میلیارد تومان به 1389 هزار میلیارد تومان (بیش از 3 برابر) افزایش یافته است.
    مدیریّت مطلوب نقدینگی می‌تواند به اقتصاد رونق دهد و بر ارزش پول ملّی [قدرت خرید آن] بیافزاید.".
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
حسین شریعمداری: گفتا ز كه ناليم كه از ماست كه بر ماست! ـ ایران مستعمره نیست که 3 دولت اروپایی به آن دستور می دهند


روزنامه کیهان ـ 17 آذر 1399: سه دولت اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان با صدور بیانیه‌ای، نصب سه زنجیره سانتریفیوژ IR-2m در تاسیسات نطنز را «بسیار نگران‌کننده»! و مغایر تعهدات برجامی ایران دانسته‌اند. در این بیانیه از دولت ایران خواسته‌اند مصوّبه اخیر مجلس شورای اسلامی با عنوان «طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» را اجرا نکند!. در این باره گفتنی است:
    ۱ـ در سیاست خارجی کشورمان چه اتفاقی افتاده است که دولت‌های فرانسه، انگلیس و آلمان را به نقطه‌ای از گستاخی رسانده است که به دولت دستور می‌دهند مصوّبه مجلس را اجرا نکند؟!.
    ۲ ـ نگاهی هرچند گذرا به مصوّبه مجلس، به وضوح نشان می‌دهد که صفر تا صد آن در این گزاره خلاصه می‌شود که اگر کشورهای اروپایی به عدم انجام تعهدات برجامی خود ادامه بدهند (که تاکنون داده‌اند)، جمهوری اسلامی ایران نیز از انجام تعهدات خود که تاکنون به صورت یکجانبه اجرا می‌کرده است، خودداری خواهد کرد. این ابتدایی‌ترین حق قانونی کشورمان است و راهی کارساز و گره‌گشا برای گشایش اقتصادی و لغو تحریم‌هاست و سؤال این است که تروئیکای اروپایی بر چه اساسی به خود حق می‌دهد از ایران بخواهد به وادادگی کنونی در مقابل آمریکا و متحدانش ادامه بدهد و دَم بر نیاورد؟!. مگر ایران مستعمره آنهاست که به‌عنوان یک کشور مستعمره به آن می‌نگرند و تا آنجا پیش می‌روند که رسماً بیانیه داده و از دولت می‌خواهند مصوّبه مجلس را اجرا نکند؟!.
    ۳ ـ پاسخ این پرسش‌ها را در آن سوی آبها و در ماورای مرزها جست‌وجو نکنید. پاسخ در همین نزدیکی‌هاست. اطراف خودمان، بخوانید!.
    روز چهارشنبه هفته قبل آقای روحانی [حجت الاسلام حسن روحانی] در جلسه هیئت دولت با اشاره به مصوّبه مورد اشاره، یعنی همان «طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» که در مجلس به تصویب رسیده بود، می‌گویند؛ دولت با این مصوبه موافق نیست و آن را برای روند دیپلماتیک مضر می‌داند». این سخن با آنچه در بیانیه گستاخانه سه کشور اروپایی آمده است چه تفاوتی دارد؟. در بیانیه اروپایی‌ها آمده است؛ «اگر ایران می‌خواهد فضایی برای دیپلماسی نگه دارد نباید این گام‌ها را عملی کند.»!. در اظهارات آقای روحانی و بیانیه سه کشور اروپایی این دو گزاره مشترک است؛
    ـ مصوّبه مجلس نباید اجرا شود! و
    ـ این مصوّبه برای فضای دیپلماسی مناسب نیست!.
    در بیانیه تروئیکای اروپایی آمده است؛ «این اقدامات ایران فرصت مهم بازگشت به دیپلماسی با دولت بعدی آمریکا را به خطر می‌اندازد»!.
     این بخش از بیانیه سه کشور اروپایی نیز با اظهارات پی در پی برخی از دولتمردان که تمامی سرنوشت کشور و از جمله «و مخصوصاً» تکلیف برجام را به ریاست جمهوری «جو بایدن» گره زده‌اند، همخوانی کامل دارد!. این درحالی است که «بایدن» پیشاپیش اعلام کرده است که محدودیت صنعت موشکی و پیشگیری از حضور ایران در منطقه، شرط بازگشت وی به برجام ـ بخوانید جسد متعفّن برجام ـ است!. یعنی دقیقاً همان شروطی که دونالد ترامپ با تکیه بر آن از برجام خارج شد!.
     با توجه به موارد یاد شده که فقط‌ اندکی از بسیارهاست، آیا می‌توان انتظار داشت که تروئیکای اروپایی با وقاحت و گستاخی تمام به دولت کشورمان دستور ندهد؟! و آیا جای این سؤال از آقای رئیس‌جمهور نیست چرا با مصوّبه‌ای که می‌تواند به زورگویی آمریکا و اروپا خاتمه داده و زمینه را برای لغو تحریم‌ها فراهم آورد، مخالفت می‌کند؟!.
    ۴ ـ و در خاتمه، این چند بیت از قصیده معروف «ناصر خسرو قبادیانی» می‌تواند وصف‌الحال باشد:
    روزي ز سر سنگ عقابي به هوا خاست
    و اندر طلب طعمه پَر و بال بياراست
    بر راستي بال نظر كرده و می‌گفت؛
    امروز همه جای جهان زير پر ماست
    بر اوج چو پرواز كنم از نظر تيز
    مي‌بينم اگر ذره‌اي ‌اندر کف درياست
    ... تا آنجا که ناگهان تیری از چله کمانی به سویش رها می‌شود و بر بالش می‌نشیند و چون در آن می‌نگرد پَر خویش در آن می‌بیند و ...
    گفتا: عجبا، اين كه ز چوب است و ز آهن
    اين تيزي و تندي و پريدن زكجا خاست!؟
    چون نیک نگه كرد پَر خويش بر آن ديد
    گفتا: ز كه ناليم كه از ماست كه بر ماست!
    
    
حسین شریعتمداری
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو انديشه
سالروز درگذشت هربرت اسپنسر فيلسوفي كه اصول فلسفه را بازنويسي كرد
امروز سالروز فوت هربرت اسپنسر فيلسوف و جامعه شناس انگليسي قرن 19 است كه هشتم دسامبر 1903 در 83 سالگي درگذشت. وي كه متمايل به فرضيه «اولوسيون» بود در يك كتاب ده جلدي با توجه به اين فرضيه، پديده هاي فلسفي را دوباره نويسي كرد.
    اسپنسر از مدافعان حقوق طبيعي بشر بود. او عقيده داشت كه هنگام مطالعه يك جامعه بايد فرد را در آن جامعه بررسي كرد؛ زيرا كه جامعه از افراد آن ايجاد مي شود و وضعيت هر جامعه شاخض افراد آن است و تا افراد متحول نشوند جامعه تغيير نخواهد كرد، يعني نمي شود تحول را به آن تحميل كرد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سالروز تاسیس اندیشکده بروکینگز و اشاره ای به اهمیت اندیشکده ها در پیشرفت و بی مسئله شدن یک کشور و سیاست خارجی
Robert S. Brookings
امروز سالروز ایجاد انستیتو بروکینگز Brookings Institute نخستین بنیاد آمریکایی بررسی و پژوهش در مسائل اقتصادی، سیاست خارجی، سیاست های داخلی و نیز توسعه جهانی و دادن نظر و اندرز در این زمینه ها است که هشتم دسامبر 1927 تاسیس شد و در شهر واشنگتن بکار ادامه می دهد. این موسسات را که وجود آنها در یک کشور دارای اهمیت زیاد است «تینک تانک Think Tank» و اندیشکده نیز خطاب می کنند.
    انستیتو بروکینگز که صدها کارشناس اهل علم و تجربه و مقام پیشین در آن به بررسی و تحلیل مسائل و برنامه ها سرگرم هستند توسط رابرت بروکینگز Robert S. Brookings رئیس وقت شورای دانشگاه واشینگتن (واقع در شهر سن لوئی) و از ادغام سه موسسه ای که قبلا تاسیس کرده بود به وجود آمده است. این سه موسسه تحقیقاتی عبارت بودند از موسسه بررسی های اقتصادی، موسسه تحقیقات امور بین المللی و سیاست ها و موسسه بررسی راههای پیشرفت.
    انستیتوی بروکینگز یک بنیاد مستقل و ناوابسته به دولت است. دولت می تواند انجام تحقیق درباره موضوعی را به این بنیاد و بنیادهای مشابه بدهد.
    رابرت بروکینگز که یک میلیونر خیرخواه بود در سال 1917 از سوی وودرو ویلسون رئیس جمهور وقت آمریکا که خود استاد و رئیس دانشگاه بود به عضویت شورای صنایع نظامی و نیز نظارت و کنترل قیمت ها منصوب شده بود و همین سمت ها که بابت آنها دستمزد هم نمی گرفت وی را به فکر ایجاد اندیشکده و دادن اندرز و نظر انداخت.
    بروکینگز که 15 نوامبر 1932 و در 82 سالگی درگذشت همچنین مولف چند کتاب ازجمله کتاب «راه پیشرفت»، کتاب «دمکراسی اقتصادی» و کتاب «مالکیت صنایع» است.
    به باور تاریخنگاران، اندیشکده های کشورهای متحده آمریکا (USA) کمک فراوان به تحکیم قدرت جهانی آن و نیز «کم مسئله» بودنش کرده اند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو ادبيات
زادروز ملک الشعراء بهار
17 آذر سال 1265سال (دسامبر 1884 میلادی) زادروز محمدتقی بهار (ملک الشعراء) است که (در مشهد چشم به جهان گشود و 67 سال عمر کرد. وی 22 اپریل 1951 از بیماری سِل در تهران درگذشت.
     بهار که در کابینه قوام، وزیر فرهنگ بود از 8 سالگی شعر می گفت. وی در جوانی مُعمّم بود. بهار که پس از تأسیس دانشگاه تهران، استاد ادبیات این دانشگاه بود در جوانی یک قصیده جالب سرود و برای مظفرالدین شاه به تهران فرستاد و شاه وقت که مجذوب شعر او شده بود وی را به تهران دعوت کرد و ماندگار شد.
    بهار که در عین حال یک مرد سیاسی بود در انقلاب مشروطیت فعّالانه شرکت داشت. وی که در مشهد نشریه «خراسان» را منتشر می کرد در تهران به انتشار مجله دانشکده دست زد. بهار که علاقه مند به تاریخ بود چند کتاب نوشت.
    بهار که در زندان مسلول شده بود دو سال در سویس درمان می کرد ولی در بازگشت به تهران از همین بیماری درگذشت و در گورستان ظهیرالدوله مدفون شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
روزي كه عُمر ابن خطاب به دست يك ايراني كشته شد
طاق كسري( تالار پذيرايي خسرو نوشيروان ساساني ) در تيسفون
نزديك بغداد كه 15 قرن پيش ساخته شد.
فرش افسانه اي بيش از 90 متري بهارستان اين تالار را مفروش مي كرد
كه اعراب آن را به عنوان غنيمت جنگ تصرف كردند
روزنگارهاي موجود، در تقويم ميلادي دو روز مختلف به فاصله 34 روز از هم را سالروز قتل عُمر ابن الخطاب خليفه دوم مسلمين ذكر كرده اند؛ چهارم نوامبر و هشتم دسامبر سال 644 ميلادي (سال 23 هجري قمري = سال 22 هجري خورشيدي). وي ده سال و 6 ماه و پنج روز خلافت كرد و هنگام درگذشت 63 ساله بود. در زمان خلافت او سوريه، فلسطين و ايران به تصرف عرب در آمدند. تيسفون پايتخت ايران در كنار دجله و خزائن آن پس از جنگ قادسيه كه در سال 637 ميلادي روي داد به دست عرب افتاد. عرب تيسفون را كه هنوز ويرانهِ كاخ خسروانوشيروان دادگر آن پس از 15 قرن به جاي مانده است «مدائن» يعني شهر شهرها مي خوانند. شكست نهائي ايران از عرب مسلمان در سال 643 اتفاق افتاد.
    در پي پيروزي عرب مسلمان در جنگ نهاوند بر ايران، شمار زيادي از ايرانيان از جمله مردي صنعتگر به نام فيروز به اسارت گرفته شدند و به فروش رفتند. خريدار فيروز كه عرب اورا «ابولؤلؤ» مي نامند حكمران بصره بود كه پس از آن كه متوجه شد برده او نجّار و آهنگر و رنگرز ماهري است وي را براي پرداختن به اين امور به مدينه فرستاد به اين شرط كه قسمت عمده در آمد خودرا به او بدهد. فيروز از مردم نهاوند بود كه پاره اي از مورخان وي را از كاشان نوشته اند.
    پس از ورود فيروز به مدينه طولي نكشيد كه سحرگاه هشتم دسامبر و يا چهارم نوامبر با خنجري كه خود ساخته بود و آن را زهر آلود كرده بود به مسجدي كه عُمَر در آن به نماز مي ايستاد رفت و در گوشه اي پنهان شد و درجريان نماز بامدادي به عمر حمله بُرد و به او شش زخم زد كه پس از انتقال به خانه درگذشت. فيروز علاوه بر عمر 13 تن ديگر از نمازگزاران را خنجر زد و چون راه فرار را برخود بسته ديد با همان خنجر خودكشي كرد و به همين سبب (فوت او در همانجا) انگيزه او از اين اقدام كه بيشتر مورخان ايراني و پاره اي از مورخان اروپا به حساب ميهندوستي فيروز گذارده اند دقيقا روشن نشده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
جزئیات مذاکرات نخستین جلسه شورای جنگ امپراتوری آلمان (رایش) و تعیین زمان آغاز جنگ جهانی اول ـ تصمیمات شورا درباره ایران
قيصر ويلهلم دوم
با تشکیل «شورای جنگ امپراتوری آلمان» در هشتم دسامبر 1912، از صلح مسلح اروپا بوی جنگ به مشام رسید. با اینکه در آن زمان جزئیات مذاکرات نخستین جلسه این شورا که به ریاست ویلهلم دوم قیصر وقت و با شرکت چند دریاسالار و ژنرال ازجمله دریاسالار فون مولرMuller، دریاسالار تیرپیتس Tirpitz، دریاسالار هیرینگن Heeringen رئیس ستاد نیروی دریایی و ژنرال فون مولتکه Moltke رئیس ستاد ارتش، ژنرال لینکر Lyncker و چند سیاستمدار و دولتمرد ازجمله بتمان هول وگ Bethmann-Howllweg صدر اعظم تشکيل شده بود فاش نشد ولی بر همگان روشن شد که وقوع جنگ اروپاییان (جنگ جهانی اول) قطعی است.
    خاطرات شرکت کنندگان در نخستین جلسه شورای جنگ، جزئیات مذاکرات را روشن ساخته که این خاطرات و یادداشت ها پس از پایان جنگ (بعد ازنوامبر سال 1918) به دست مورخان افتاده است.
    در آن جلسه، قیصر آلمان گفته بود که روس ها دارند به تجهیز نیرو دست می زنند زیراکه می خواهند مردم روسیه شکست نظامی از ژاپن و مشکلات اقتصادی و تظاهرات و مخالفت ها را پشت سر بگذارند. همچنین روس ها اختلافات خود با انگلیسی ها بر سر ایران و افغانستان را رفع کرده اند، ایران را میان خود قسمت کرده اند و آمودریا را مرز میان متصرفات طرفين در آسیای میانه و آسیای جنوبی قرار داده اند و با آسوده خاطر شدن از تعرض رقیب به هندوستان اینک چشم به مناطق عرب نشین امپراتوری عثمانی دوخته اند. بنابراین، ما پیش از رسیدن روس ها به اوج تجهیز نیرو باید از اتریش بخواهیم که در همین ماه (دسامبر 1912) به صربستان حمله کند. قطعا روس ها به کمک صربهای همنژاد خواهند شتافت و ما بهانه جنگ با آنان را به دست خواهیم آورد و ....
    «بتمان» ضمن تایید استدلال قیصر ویلهلم دوم (1859 ـ 1941 و از ژوئن 1888 امپراتور آلمان) گفت که موازنه قوا در اروپا بهم خورده و تاریخ نشان داده است که با از میان رفتن موازنه، خطر جنگ پدید می آید و اجتناب ناپذیر می شود.
    ژنرال مولتکه به نوبه خود گفت: "طبق تجربه های گذشته، وقتی که جنگ اجتناب ناپذیر باشد، زودتر آغاز شود بهتراست از دیرتر. باید راهی بیابیم که انتقال امواج نظامی هندی توسط انگلیسی ها به جبهه ها امکان ناپذیر و دست کم سخت باشد، باید استانبول (عثمانی) را از نقشه انگلیسی ها آگاه کنیم و ارتش عثمانی را در آن منطقه از جهان در برابر روس ها و انگلیسی ها قرار دهیم و درگیر کنیم تا تضعیف شوند. وقتی که عثمانی به عنوان متحد ما وارد جنگ شود، روس ها ایران را به میدان جنگ با عثمانی تبدیل خواهند کرد و انگلیسی ها بین النهرین و ایران را. ما باید به عثمانی اسلحه مدرن و مهمات برسانیم و با اعزام مبلّغ ایرانیان، افغانها و هندیان را برضد انگلیسی ها بشورانیم. هر سه ملت فرهنگ و روانشناسی مشترک دارند.
Admiral Tirpitz


     در این میان، دریاسالار تیرپیتس آماده نبودن زیردریایی های تازه و تعریض کانال کیل Kiel را مطرح ساخت و خواست که آغاز جنگ، یکی ـ دو سال به تاخیر افتد و چه بهتر که به سال 1914 موکول شود زیراکه نیروی دریایی آلمان باید آنچنان نیرومند باشد که مانع از انتقال نیرو از انگلستان به فرانسه و نظامی هندی و استرالیایی به مدیترانه شود.
    در پایان بحث، قیصر پذیرفت که آغاز جنگ به سال 1914 موکول شود، به حد کافی مبلّغ و جاسوس به ایران، افغانستان و غرب هند (پاکستان امروز و بلوچستان) فرستاده شود و ارتش عثمانی مجهز گردد. ضمنا چند گروه کارشناس جنگ و سیاست در برلین تشکیل شود که وضعیت را لاینقطع بررسی کنند و اندرز دهند و به ما بگویند که نتايج جنگ چه خواهد بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برنامه آيزنهاور: اتم برای صلح Atoms for Peace ـ ایران و پاکستان نخستین کشورهایی بودند که رآکتور اتمی از آمریکا گرفتند
هشتم دسامبر 1953 ژنرال آیزنهاور Dwight D. Eisenhower رئیس وقت فدراسیون آمریکا (رئیس جمهوری) در نطقی در مجمع عمومی سازمان ملل برنامه خود ـ اتم برای صلح Atoms for Peace را اعلام داشت و برای سایر ملل این حق را قائل شد که برنامه استفاده از انرژی اتمی برای مصارف صلح جویانه از قبیل نیروگاه داشته باشند و رشته فیزیک اتمی در دانشگاههای خود دایر کنند و قول داد که رآکتور آموزشی در اختیار بگذارد و نيز ابزارهاي مربوطِ لازم براي درمان بيماران در بيمارستانها.
    آیزنهاور به استناد تجربیات نظامی خود گفت که سلاح اتمی مانع از بروز جنگ دیگری مشابه جنگهای جهانی اول و دوم خواهد شد. وی اندکی بعد وسائل و اطلاعات لازم را در اختیار دانشگاههای آمریکا جهت آموزش دانش و فيزيک اتمی قرارداد. ایران و پاکستان نخستین کشورهای خارجی بودند که این وسائل ازجمله رآکتور آموزشی از آمریکا دریافت کردند. رآکتور اتمي دانشگاه تهران در اراضی امیرآباد نصب شد.
     پاکستان با استفاده از همین وسائل و معلومات صاحب دهها (حدودا 90) بمب اتمی شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي که يلتسين و دو همدستش به جای تفریح، شوروی را منحل کردند! ـ بزرگترین معمّای تاریخ بشر ـ سکوت شگفت انگیز روس ها در برابر فروپاشی میهن
يلتسين با بطري ودكا
يلتسين و سران وقت اوكراين و بلاروس كه در يک استراحتگاه زمستاني و ظاهرا برای تفریح جمع شده بودند هشتم دسامبر 1991بدون اعلام قبلي تصميم گرفتند كه جاي اتحاد جماهير شوروي سوسياليستي را يك جامعه مشترك المنافع از كشورهاي مستقل بگيرد و كمتر از سه هفته بعد عمر اين ابرقدرت و نظام 74 ساله سوسياليستي اش پايان يافت، درست مثل اين كه از اول هم نبود (قدرتي كه هيتلر را از پاي درآورد و مانع پيروزي آمريكا در كره و ويتنام و كاپيتاليسم در كوبا و ... شد).
    فروپاشی شوروی که برجای امپراتوری یکپارچه روسیه نشسته بود به آن صورت (بدون رفراندم سراسری) که پارلمان روسیه هم آن را غیر قانونی خوانده است آتشی است در زیر خاکستر و بهانه ای خواهد بود در دست یک ناسیونالیست روس و ....
    فروپاشی یک اَبَرقدرت و بی رنگ شدن یک مسلک به این سادگی هنوز معّما است. تاریخ بشر چنین رویدادی را بیاد ندارد. تعجب اندیشمندان ناوابسته در این بوده است که چرا روس ها در برابر فروپاشی میهن خود ـ فروپاشی خودسرانه ـ چنین سکوت کرده اند. بسیاری از کشورها از ملیّت ها و نژادهای متعدد ایجاد شده اند. روس ها برای محافظت و بقاء این میهن به صورت جماهیریه خود حدود 30 میلیون کشته تلفات داده بودند که اینک به این گونه ساکت نشسته اند. شماری از قطعات جداشده که این عمل صِرفا به اراده و برحسب منافع سران وقت این مناطق صورت گرفت ـ نه اکثریت مردم، عملا از جامعه مشترک المنافع جدا شده اند و برخی از آنها به ناتو پیوسته اند و بعضی هم می خواهند که الفبای سیریلیک را تغییر دهند تا اثری از یکپارچگی سابق نباشد و از کرملین هم که غرق در ... است حرفی و واکنشی جز ایستادگی محدود در قبال گرجستان و بازگرداندن مناطق شرقی اوکراین (قبلا معروف به روسیه نو) مشاهده نشده است.
يلتسين در كنگره آمريكا

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
آلمان باردیگر در دست سوسیال دمکرات ها قرار گرفت و دارای یک کابینه زنانه و میانسالی ها شد
اولاف شولتس Olaf Scholz ـ یک سوسیال دمکراتِ متولّد 14 ژوئن 1958 و از هواداران مهاجرت (به علت کاهش زاد ولد در آلمان 357 هزارکیلومتریِ 83 میلیونی و گریز شماری بسیار از خانواده های آلمانی از فرزندآوری) که گفته است که ضوابطی شبیه آمریکا برای مهاجرت وضع خواهد کرد ازجمله تبعه شدن متولّدین خارجی آلمان، مهاجرت بستگان مهاجرانِ تبعه شده آلمان و ... از هشتم دسامبر 2021 کار خودرا به عنوان صدراعظم آلمان (رئیس دولت فدرال) آغاز کرد. به این ترتیب، به نظر می رسد که در دوران صدارت او، آلمان به یک شبه مهاجرنشین تبدیل خواهد شد. تنها بیش از سه میلیون ترکیه ای در آلمان زندگی می کنند. . بیشتر مهاجران به آلمان از مردم خاورمیانه و آسیای جنوبی هستند. «بریتا» بانوی شولتس نیز یک سوسیالیست است. خبرگزاری ها کابینه تازه آلمان را زنانه و میانسالها لقب داده اند زیراکه بیش از هر کابینه قبلی آلمان وزیرِ زن دارد. در انتخابات سال های 2020 و 2021 در بیشتر کشورها بویژه آمریکای لاتین و اروپا، سوسیال دمکرات ها پیروز شدند و به این ترتیب، جهان به سوی چپ تغییر مسیر داده است. Xi Jinping رهبر چین گفته است که چین را نیز عملا به راه چپ بازخواهد گرداند (شبیه راه مائو).
    بانو مِرکل Angela Merkel بیست و چهام نوامبر 2021 پس از 16 سال، با صدراعظمی آلمان وداع کرد. مرکل که بیش از هر صدراعظم (رئیس دولت) بر آلمان حکومت کرد گفته است که برای او، اینک زمانِ خوابیدن و مطالعه کردن است.
کابینه اولاف شولتس ـ عکس او در کنار علامت اس. پی. دی (حزب سوسیال دمکرات)

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نتیجه نظرسنجی: رونالد ریگن محبوب ترین و شایسته ترین رئیس جمهوری آمریکا در شش دهه


طبق نتیجه یک نظر سنجی که ششم دسامبر 2021 انتشار یافت، رونالد ریگِن چهلمین رئیس جمهوری آمریکا (از ژانویه 1981 تا ژانویه 1989) و سی و سومین فرماندار کالیفرنیا محبوب ترین و شایسته ترین رئیس جمهوری در شش دهه (پس از قتل جان اف کندی در نوامبر 1963 تا نوامبر 2021) شناخته شده است. وی که یک هنرمند فیلم های سینمایی هالیوود بود 93 سال زندگی کرد.
    مهمترین و تاریخساز ترین اقدام دیپلماتیک ریگِن چند ملاقات با گورباچف رهبر وقت دولت مسکو بود که منجر به فروپاشی شوروی قدرت نظامی وقت شده است که بیش از آمریکا سلاح اتمی داشت و نیز وسائل رساندن این سلاح ها به مقصد داشت و نیز سومین کشور به لحاظ جمعیت. ریگن متوجه نارضایتی شهروندان جماهیریه شوروی از وضعیت اقتصاد، فساد دولتی و پارتی بازی های حزبی و دور شدن از سوسیالیسمِ موعود شده بود و با چند ملاقات با گورباچف و دادن وعده ها، باعث شد که شوروی بدون جنگ و دردسر، به آسانی نوشیدن آب، از درون فروپاشی شود. وی همچنین با تدابیری تورّم (اینفلِیشن) ناشی از سیاست های جیمی کارتر را که تا بالای ده درصد رسیده بود پایان داد و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تاريخ از نگاهي به تصوير
تصویری که سوژه تحلیل ها و تفسیرهای بسیار شده است



    این عکس پُرمعنا که پوتین و مودی Narendra D. Modi رهبران روسیه و هند را در دیدار هفته یکم دسامبر 2021 با یکدیگر نشان می دهد تفسیرها و تحلیل های بسیار به دنبال داشته است. رهبران دو کشور که چنین یکدیگر را در آغوش گرفته اند از اتحاد نظامی و دوستی و همکاری روسیه و هند سخن گفته اند و روسیه موافقت کرده است که موشک اس 400 در اختیار هند بگذارد. تحلیلگران همان وقت این سئوال را مطرح کردند که مقامات دولت چین و دولت آمریکا با مشاهده این عکس و اظهارات این دو، از آن چه تعبیری خواهند کرد. توافق پوتین و مودی مورد توجه رهبران کشورهای اروپایی عضو «ناتو» نیز قرار گرفته بود و به گفته اصحاب نظر [در دسامبر 2021] به نظر می رسد که کرملین در اندیشه بازسازی روسیه بزرگتر (روسیه تزاری) افتاده است. دو ماه پس از انتشار این تحلیل ها، پوتین اولتیماتوم خود را صادر کرد و از فوریه 2022 عملیات نظامی در اوکراین آغاز شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 8 دسامبر
  • 1941:  
    Franklin D. Roosvelt

    يك روز پس از شبيخون نيروهاي امپراتوري ژاپن به پايگاه دريايي آمريكا (پرل هاربر) درمجمع الجزاير هاوايي كه ضمن آن 2403 آمريكايي كشته، 188 هواپيما منهدم و هفت ناو از جمله نبردناوهاي سنگين آريزونا و اكلاهما غرق شدند، آمريکا به تصميم فرانکلين دي. روزولت (30 ژانويه 1882 - 12 اپريل 1945) رئيس جمهور هلندي تبار اين كشور (از 1933 تا 1945) و تصويب کنگره رسما وارد جنگ جهاني دوم شد و از زير ويرانه هاي اين جنگ به صورت يك ابرقدرت سر برآورد. در همين روز و به موازات آمريکا، چيانگ کاي ـ شک رئيس جمهور وقت چين نيز به امپراتوري ژاپن اعلان جنگ داد و با اين اقدام متحد آمريکا شد و به همين سبب پس از تاسيس سازمان ملل به دست دولتهاي فاتح جنگ جهاني دوم ـ دولتهايي که يا با آلمان، ايتاليا و ژاپن جنگيده بودند و يا اعلان جنگ داده بودند ـ چين در رديف پنج قدرت بزرگ عضو دائمي شوراي امنيت ـ بازوي اجرايي سازمان ملل ـ با داشتن حق «وتو» قرارگرفته است.
        
        
  • 1948:   دولت وقت اردن باقيمانده فلسطين را ضميمه خاك خود كرد.
        
        
  • 1953:   در پي قتل و جرح گروهي از دانشجويان دانشگاه تهران در 16 آذر 1332 که به نشانه اعتراض به تجديد روابط سياسي ايران و انگلستان و ... برگزار شده بود و اعلاميه مربوط به آن چهاردهم آذرماه انتشار يافته بود، 17 آذر 1332 نيز كلاسهاي درس تعطيل بود و ايران قيافه ماتمزده به خود گرفته بود. هجدهم آذرماه نيز در اعتراض به ورود ريچارد نيکسون معاون رئيس جمهور وقت آمريکا به تهران تظاهرات وسيعي صورت گرفت. دولت وقت (معروف به دولت کودتا) با هدف آرام کردن مردم پنج تن از وزيران دولت مصدق را که بازداشت شده بودند آزاد کرده بود ولي موثر واقع نشده بود. روزنامه هاي وقت نتوانسته بودند که اين رويداد را آن طور که اتفاق افتاده بود گزارش کنند و به نقل اطلاعيه هاي رسمي يکسويه دولت و مقاله هاي اندرزگونه بسنده کرده بودند. مشروح اين رويداد و وقايعي را كه به آن انجاميد مي توانيد در ميان مطالب 24 نوامبر و 7 دسامبر اين تاريخ آنلاين مطالعه كنيد.
    سه دانشجوي مقتول: شريعت رضوي، قندچي و بزرگ نيا

  • 1963:   رعد و برق در آسمان استیت مریلند آمریکا یک هواپیمای مسافربر از نوع بوئینک 707 را ساقط کرد و 81 سرنشین آن کشته شدند.
        
        
  • 1971:   در جریان جنگ هند و پاکستان بر سر پاکستان شرقی (بنگلادش)، نیروی دریایی هند به بندر کراچی حمله و آن را به گلوله بست.
        
        
  • 1974:   يونانيان در رفراندمي كه برگزار شد با ادامه نظام سلطنتي موافقت نكردند. اين نظام را در نيمه اول قرن 19 قدرتهاي وقت اروپا به آنان تحميل كرده بودند و پادشاه منصوب نيز يوناني الاصل نبود.
        
        
  • 1980:  


    جان لنون John Lenon انگليسي (يکي از اعضاي گروه بيتلها) و از خوانندگان موسيقي راک در نيويورک به قتل رسيد. وی که نهم اکتبر 1940 به دنیا آمده بود علاوه بر خوانندگی و نوازندگی، یک آهنگساز بود. وی در خارج از آپارتمان توسط «مارک دیوید چاپمن» هدف چهار گلوله قرار گرفت و انگیزه قتل اعلام نشد.
        عکس هایی که از گروه بیتلها (شبیه سوسک ها) هنگام ورود به آمریکا در دهه 1960 و اجرای برنامه برداشته و در رسانه ها چاپ شده بود، گذاشتن موی بلند را میان پسران جوان در سراسر جهان ترویج کرد که به این پسران هم «بیتل» می گفتند. اعضای گروه بیتل هنگام ورود به آمریکا موی بلند داشتند و مخابره عکسهای آنان با موی بلند [که در آن زمان در کشورهای دیگر به ندرت دیده می شد] از سوی خبرگزاری ها، باعث اقتباس و رواج جهانی این طرز آرایش سر و صورت شده بود و همچنین ترویج موسیقی راک.
        
        
  • 1987:   مردی به نام ویتکوویچ F. vitkovic در شهر ملبورن استرالیا وارد ساختمان پستخانه شد و در قسمت «تله کام کردیت» هشت نفر را کشت و پنج تن دیگر را مجروح ساخت و سپس خودکشی کرد. وی با خود یک تفنگ ام ـ 1 که لوله اش را کوتاه کرده بود همراه داشت.
        
  • 1987:   ريگان و گورباچف رهبران وقت آمريکا و شوروي درپايان مذاکرات سه روزه خود در واشنگتن پيمان تخريب موشکهاي اتمي بُرد متوسط را امضاء کردند. اين موشکهاي مجهز به کلاهک اتمي ويژه جنگ در اروپا بود. اين موافقتنامه، قراردادهاي تسليحاتي ديگري را به دنبال داشت که ازسر گرفته شدن جنگ لفظي دو دولت از دسامبر 2011 بر سر ادامه نصب پايگاههاي دفاع موشکي آمريکا در اروپا و در نزديکي مرزهاي روسيه بقاي اين قراردادها و ... را به مخاطره افکنده است.
        
        
  • 1993:   به رغم برخی مخالفت ها، ویلیام کلینتون رئیس جمهوری وقت آمریکا موافقت نامه تجاری میان سه کشور آمریکا، کانادا و مکزیک معروف به North American Free Trade را امضاء کرد تا به اجرا درآيد.
        
        
  • 2004:   12 کشور آمريکاي جنوبي در نشست خود در شهر کوسکو Cusco واقع در کشور پرو Peru در اين روز اعلاميه تاسيس يک اتحاديه را منتشر کردند که مي رود تا مشابه اتحاديه اروپا شود تقريبا با همان الگو؛ ازجمله کامان مارکت بودن، داراي پارلمان منطقه اي بودن و سرانجام پول واحد. سران اين کشورها در سال 2008 در برزيليا نشست داشتند و اعلاميه سال 2004 اين اتحاديه از 11 مارس 2011 اجرايي شده است. مکزيک عضو ناظر اين اتحاديه است.
        
        
  • 2009:   در چند انفجار بمب در بغداد 127 نفر کشته و 448 تن دیگر مجروح شدند. یک گروه وابسته به القاعده به نام ملت عراق اسلامی مسئولیت این انفجارهارا برعهده گرفت.
        
        
  • 2019:   پیدایش ویروس COVID-19 در شهر Wuhan چین تأیید شد و طولی نکشید که به سراسر جهان سرایت کرد.
        
        
  • کارنامک نوشيروان (خاطره ای از مولف)
    سرنوشت شنیدنی یک مرد تهراني که با زنان یائسه و نازا ازدواج می کرد ...
    در زمانی که در تهران و با پرویز یاحقی [آهنگساز متوفی] در جستجوی خبر، مصاحبه با سازندگان آن و ضبط نوار برای پخش در برنامه «درگوشه و کنار شهر» که هر روز ساعت چهار و 30 دقیقه بعد از ظهر و به مدت نیم ساعت از رادیو سراسری ایران پخش می شد ـ از این کلانتری پلیس به آن کلانتری و از این دادسرا به آن دادسرا و از این بیمارستان به آن بیمارستان می رفتیم، روز ششم آذرماه 1341 در بیمارستان حکیم الملک وابسته به جمعیت شیر و خورشید سرخ وقت ـ ویژه مجروحین سوانح ـ با مرد 36 ساله ای رو به رو شدیم که با 14 ضربه چاقو و کارد مجروح شده بود و پرونده مربوط در کلانتری 6 واقع در خیابان مولوی شرقی رسیدگی می شد که رئیس این کلانتری یک سرهنگ اصفهانی با نام خانوادگی فرزانه بود. بیمارستان حکیم الملک که اینک نام دیگری دارد و رو به روی ساختماني به نام بیمارستان مادران (بیمارستانی که رضا پهلوی در آنجا به دنیا آمد). در همین محله قدیمی و جنوبی تهران بود که نقشه حذف حسنعلی منصور (نخست وزیر سال 1343) کشیده شد که یکم بهمن 1343 در میدان بهارستان و درکنار در ورودی مجلس به اجرا درآمد و محمد بخارایی چند قدم پایین تر به اتهام قتل دستگیر شد و حبیب الله عسکر اولادی مسلمان و صفّار هرندی و ... به اتهام مشارکت در طرح آن نقشه دستگر شدند. عسکر اولادی که در پاییز 1392 درگذشت پس از انقلاب نماینده مجلس و دبیر کل حزب مؤتلفین شده بود. محمد بخارایی با مادرش در محله فقیرنشین و قدیمی میدان تره بار (نزدیک میدان شوش) زندگی می کرد.
        در آن روز مرد چاقوخورده بستری در بیمارستان حکیم الملک به من و پرویز [یاحقی] گفت: از نوجوانی این تفکّر در من به وجود آمده بود که فرزند نداشته باشم. با این تفکر تصمیم گرفتم که ازدواج نکنم و در نتیجه، دارای فرزند نشوم ولی فشار غریزی، درمان آسان نداشت و بناچار مشتری شهرِنو شدم [شهر نو ـ محله فاحشه خانه های تهران که در جریان پیروزی انقلاب ويران شد] و یکبار مبتلا به بیماری سیفلیس. پزشگ مربوط (ویژه درمان بیماری های مقاربتی) که مطبّ او در خیابان منوچهری قرارداشت علت رفت و آمد به شهر نو را از من پرسید، قضیه اکراه از دارای فرزند شدن را برایش گفتم. گفت که این مسئله راه حلی ساده دارد برو با یک بانوی نازا و یا یائسه ازدواج کن، صیغه هم می توانی بکنی و چون زن یائسه عمدتا در سنین بالای 50 سالگی است هر وقت هم که بخواهی، بدون عذاب وجدان می توانی اورا طلاق بدهی. این قبیل زنان مَهر سنگین و جشن عروسی هم مطالبه نمی کنند و دارای اثاثهِ خانه (اثاث البیت) هم هستند و به لحاظ زناشویی، زن جوان و زن سالمند باهم تفاوت چندان ندارند، زنانِ سالمند، تجربه خانه داری و آشپزی بیشتری هم دارند.
        توصیه دکتر در من مؤثر افتاد و به جستجوی چنین زنی پرداختم. نخستین زن من از این دست، یک فرّاش (جاروکش) مدرسه و 49 ساله بود. حرفش را که یائسه است قبول نکردم و تا دکتر تایید نکرد با او ازدواج نکردم. من در آن زمان 23 ساله و کارمند پیمانی دولت بودم. پس از ازدواج احساس کردم که تفاوت ما در این است که او سواد و معلومات آنچنانی ندارد و شغل او نیز مرا آزار می داد. دو سال شب و روز تلاش کردم و معلم سرخانه (توتور) این زن شدم تا وی گواهینامه ششم ابتدایی گرفت. اورا به کلاس آموزش ابتدایی «روش باغچه بان» بُردم و به هر زحمت که بود برایش گواهینامه (پروانه تدریس کلاس اول) گرفتم و از سال بعد این جاروکش، شد پیشخدمتِ شاغلِ تدریس و طولی نکشید که پُررویی کردن را شروع کرد که طلاقش گفتم و در طول 9 سال بعدی با پنج زن یائسه و یا نازا ازدواج کردم. آخرین زن من، صیغه ای است و آن هم صیغه شفاهی (بدون ثبت). او یک بیوه 51 ساله است و دارای سه پسر بزرگ. شوهر او یک نظامی بود که فوت شده و بخشی از حقوق اورا به این زن می دهند و به همین جهت نمی خواهد ازدواج ثبتی کند زیراکه حقوق مستمری را از دست می دهد. من با همه تجربه ام نمی دانستم که ازدواج با زنی که 5 برادر و 3 پسر دارد آسان نیست مخصوصا که این زن عادت به قمار کردن دارد و از لَب زدن به الکل هم اِکراه ندارد. چندبار مانع قمار کردنش شدم که باخت کلان داشت و پریشب بطری را از دستش گرفتم و به دیوار اطاق کوبیدم که بطری شکست و یک خرده شیشه به صورت او اصابت کرد و خون جاری شد که بنای جیغ و فریاد کشیدن را گذاشت، همسایگان جمع شدند و یکی از آنان تلفنی به یک برادر او خبر داد و طولی نکشید که 5 برادر و 3 پسرِ زنم وارد خانه شدند و مرا با ضربات کارد و چاقو به این روز افکندند و تازه، این خانم در کلانتری (پلیس) گفته است که صیغه من نبوده و من در خانه او اطاق اجاره کرده ام و قصد تجاوز به او را داشتم! که آن حادثه روی داد. این حرف را از ترس خودش گفته تا به گوش دولت نرسد که شوهر کرده و حقوقش قطع شود.
        نوار این مصاحبه را برای پخش آماده کردیم که نوّاب صفا (شاعر و عضو شورای وقت برنامه های رادیو) با پخش آن موافقت نکرد و دلیل آورد که بدآموزی دارد.
     نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.



     

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com