Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
12 آوريل
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 12 آوريل
ايران
شكست نيروهاي ميرمحمود قندهاري از قزويني ها و نتايج آن
12 اپريل 1723 كه نيروهاي ميرمحمود قندهاري در تعقيب طهماسب ميرزا پسر شاه سلطان حسين وارد قزوين شده بودند توسط قزويني ها كشتار شدند و بيش از دو هزار كشته تلفات دادند و مابقي به اصفهان گريختند و جريان را به ميرمحمود خبر دادند و وي از فرط خشم، بازماندگان خاندان صفوي و مقامات پيشين را كشت.
     طهماسب ميرزا در آخرين روزهاي محاصره اصفهان از اين شهر فرار كرده بود. اصفهان درجريان جنگ داخلي ايرانيان، در اكتبر 1722 به دست ميرمحمود افتاده بود. اين جنگ داخلي نتيجه نابخردي و ضعف سياسي شاه سلطان حسين و مغرض بودن اطرافيان وي بود.
     طهماسب ميرزا كه پس از قتل عام خاندان صفوي در اصفهان، به نام طهماسب دوم، شاه شده بود بمانند پدرش مرتكب چند اشتباه سياسي شد ازجمله اين كه به عثماني امتيازهايي داد و با ورود روس ها به قفقاز موافقت كرد، به اين شرط كه اين دو دولت از شاه بودن وي حمايت كنند!. اين اشتباهات سبب شد كه توسط نادر كه فرمانده ارتش بود بركنار شود. نادر تعيين شاه بعدي را برعهده بزرگان كشور و نمايندگان شهرها گذارد كه آنان در اجتماع خود در دشت مغان در آذربايجان، وي را به آن مقام برگزيدند و به همين لحاظ، مورخان «نادر» را يک شاه انتخابي نوشته اند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
علی امینی نخست وزير وقت: ايران زير بار سازشي كه نقض حاكميّت و حقوق ملّي اش باشد نمي رود
دكتر علي اميني نخست وزير وقت ایران هفتم فروردين 1341 (27 مارس 1962) اعلام داشت كه ايران مايل است با جماهیریه شوروي روابط دوستانه داشته باشد و با اين دولت همزیستی مسالمت آمیز كند، ولي زير بار آن نوع سازش كه مغاير حاكميت و استقلال ملي اش باشد و ناقض حقوق ایرانیان نمي رود و اگر روس ها علاقه مند به دوستي با ايران باشند نبايد چيزي بخواهند و كاري كنند كه حاكميت ملي و حقوق طبیعی ایرانیان را نقض كند. ايرانيان باتوجه به تاريخچه مداخلات خارجي در امور وطن خود، نسبت به چنين سازش و نرمش هايي در قبال دولت هاي دیگر بویژه قدرت ها حسّاسيّت دارند و زير بار نمي روند.
     دكتر اميني اين مطلب را به مناسبت پايان جنگ رسانه اي مسکو ـ تهران و درست در سالروز آغاز آن بيان داشت. جنگ راديويي ايران و شوروي هفتم فروردين 1338 از جانب مسكو و دهم فروردين همين سال از سوي تهران آغاز شده بود . مقامات شوروي براي اين منظور، حتي در مرزهاي شمالي ايران بلندگو نصب كرده بودند تا مرزنشينان به انتقادهايي كه از دولت وقت مي شد گوش كنند [در آن زمان تلويزيون ماهواره اي وجود نداشت]. جنگ سرد دو دولت عملا پيش از اين تاريخ و در پي اتحاد ايران با آمريكا و پيوستن ايران به اتحاديه زنجيره اي غرب آغاز شده بود.
    امینی گفته بود که دولت او به ایرانیان درغ نمی گوید و هیچ مذاکره و تحولی «محرمانه» نخواهد بود، ما از «تاریخ» می ترسیم و می دانیم که هیچ سازش و اقدام محرمانه از چشم قاضی تاریخ پنهان نمی ماند، عمر انسان محدود است و ما خواهیم مُرد و نسل آینده کارهای مارا برملاء خواهم ساخت تا ثابت کند که بذر مشکلات را ما پاشیده ایم و آن نسل وارث اشتباهات و احیانا فسادکاری ماست.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
زمانی که بهای اتومبیل پیکانِ ایران 18 هزار تومان بود
در نیمه فروردین 1348 (اپریل 1969) دولت وقت ایران با افزایش بهای اتومبیل پیکان (که در سه نوع ساخته می شد) موافقت کرد. میانگین میزان افزایش، 6 درصد بود و با این افزایش، میانگین بهای سه نوع پیکان ساخت ایران به 18 هزارتومان رسید (دو هزار و پانصد و 70 دلار وقت).
     پیکان در دو سال 1346 و 1347 هجری خورشیدی برحسب نوع، به بهاي از 15 هزار و 170 تومان تا 17 هزار و 190 تومان فروخته می شد. خودروِ پیکان تا چند سال پیش در ایران ساخته می شد که تولید آن متوقف شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نبود شناخت کامل پیش از ازدواج در ایران، یک مسئله
پوشش وسیع و جزئیات قتل یک تازه عروس در مطبوعات تهران در فروردین 1348، دولت وقت را به این اندیشه فرو برده بود که راهی مشروع، منطقی و قابل قبول برای آشنایی و شناخت داوطلبان ازدواج، پیش از عقد نکاح بیابد و به همین منظور نشستی مرکب از چند قاضی، جامعه شناس، روانشناس و استاد علوم دینی تشکیل داد. این نشست پس از چند جلسه، بدون نتیجه پایان یافت. همزمان با جلسات این هیأت، رادیو دولتی چند مصاحبه با پزشکان معروف پخش کرده بود که گفته بودند بخشي از بیماری ها، وراثتی هستند و داوطلبان ازدواج باید از سابقه (تاریخچه) بیماری های خانوادگی یکدیگر، پيش از ازدواج آگاه شده باشند.
     علی امینی نخست وزیر سالهای 1340 و 1341 ایران با توجه به حجم بیش از حدِّ پرونده های قضایی اختلافات زن و شوهری، از محمد درخشش وزیر فرهنگ (آموزش و پرورش) کابینه خود خواسته بود که یک فصل بر کتاب تعلیمات اجتماعی ویژه کلاس چهارم متوسطه اضافه کنند که جوانان (دختر و پسر) را به ازدواج ِ موفق رهنمون شود و این فصل از کتاب درسی، اصول ازدواج موفق را به دست دهد. (به علت طولانی بودن مراحل چاپ)، این فصل ـ دو سال بعد بر کتاب تعلیمات اجتماعی سال چهارم دبیرستان (تعلیمات متوسطه) اضافه شد. این اصول از فرمول «رنه دکارت» اندیشمند فرانسوی استخراج شده بود که زن و مرد باید متناسب و هماهنگ با یکدیگر باشند تا جامعه خانوادگیِ سعادتمندانه داشته باشند و تمایل (علاقه) تنها در نتیجه معاشرت ایجاد می شود نه دیدن با یک نگاه. علاقهِ یک نگاهی چیزی جز کشش غریزی نیست.
    بررسی های بعدی نشان داد که تدریس این فصل از کتاب، تنها در تحصیلکرده ها موثر واقع شده بود.
    قتل فروردین 1348 کرج از این قرار بود که صادق گل محمدزاده ـ به قول خودش چشم بسته با یک دختر ازدواج کرده بود که مطلقا تناسب و هماهنگی با هم نداشتند و 5 ماه زندگی مشترک آنان جز مرافعه و نفاق چیز دیگری نبود و سرانجام در جریان یک مرافعه، زنِ صادق به دست شوهر کشته می شود و صادق خودرا به پلیس معرفی و جامعه (دولت) را مسئول معرفی می کند که بمانند کشورهای پیشرفته، وسیله آگاهی های پیش از ازدواج را فراهم نساخته بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزی که به شاه (پهلوی دوم) اعلام شد که دروغگویی مقامات و گزارش خلاف واقع مسئله اداری بزرگ ایران است
ششم اپریل 1976 (17 فروردین 1355) هیات کارشناسان مامور بررسی مسائل اداری ایران و ارائه راه حل که اظهارات خلاف واقع مقامات دولتی و برخی از سیاسیون (مجلسیان) را یکی از این مسائل تشخیص داده بودند به شاه پیشنهاد دادند که قانونِ «مجازات داشتن گزارش خلاف واقع» باید به هرگونه دروغ و اظهار خلاف حقیقت و تحریف حقایق (ازجمله دروغ شفاهی ـ زبانی) تعمیم داده شود.
     این هیأت در گزارش خود به شاه، به تصمیم سال 1336 (1957 میلادی) دکتر منوچهر اقبال نخست وزیر وقت اشاره کرده بود مبنی بر اینکه برای کاهش از موارد دروغگویی مقامات دولتی که نوعی فریب و ریا و گمراه کردن اتباع است، کتیبه دعا و آرزوی داریوش بزرگ که اهورامزدا ایران را از دروغ در امان دارد به دو خط عربی (فارسی کنونی) و میخی در قاب قرار داده شود و در همه ادارات دولتی، مدارس و در میدانهای شهرها نصب گردد تا اصطلاحا نصب العین باشد. این هیات همچنین پیشنهاد کرده بود که گزارش های مربوط به اقدامات دیوان کیفر کارکنان و مقامات دولتی در مطبوعات بزرگ شود تا تنبّه و بازداری ایجاد کند و این گزارش ها باید شامل همه مراحل از اعلام جرم تا تحقیق و محاکمه باشد. همچنین در انتصابات باید دقت بیشتر شود و برای پُر کردن صندلی خالی مدیریت ها اعلان داده شود و از میان داوطلبان (بمانند ایالات آمریکا) بهترین شان انتخاب گردد و ....
    تصمیم دکتر اقبال در سال 1336 به بهانه زیاد بودن هزینه تهیه آن همه قاب و نبودن بودجه مسکوت مانده بود.
    اعضای هیات کارشناس چند روز پس از دادن پیشنهاد خود به شاه، همچنین در یک برنامه تلویزیونی که در نیمه اپریل 1976 پخش شد گفتند که باید تدابیری اتخاذ شود تا در ایران، روانشناسی اداری تغییر یابد زیرا با این روانشناسی هیچ برنامه اصلاحی به ثمر نخواهد نشست و استدلال کردند که «دروغگویی مقامات اواخر دوران ساسانیان»، تشکیل طبقه خواص مرکب از شاهزادگان، امیرزادگان، بزرگان و ژنرالها در سه دهه پیش از تعرض عرب و مبارزه آشگار و پنهان افراد این طبقات با یکدیگر برسر کسب قدرت و نیز افزایش شکاف طبقاتی در جامعه ایران سه عامل اصلی اضمحلال امپراتوری ساسانیان بودند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دو اعلاميه در دو فروردين ماه (1385 و 1387) درباره دستيابي ايران به غني سازي اورانيوم
پس از يك شبانه روز انتظار براى شنيدن خبر مهمى كه محمود احمدي نژاد رئيس جمهور وقت وعده آن را داده بود، وي 22 فروردين 1385 (در سال 2006 ـ يازدهم اپريل) در اجتماعي در شهر مشهد خبر دستيابى ايران به توان غنى سازى اورانيوم در مقياس آزمايشگاهى را اعلام كرد. وي دو سال بعد در همان ماه (20 فروردين سال 1387 = هشتم اپريل 2008) اعلام داشت كه ايران نسل تازه اي از سانتريفوژهاي غني سازي اورانيوم را بكار گرفته است كه قادرند تا پنج برابر تكنولوژي سابق غني سازي كنند.
    احمدی نژاد در آن روز گفته بود كه تا دو ـ سه ماه آينده شش هزار سانتريفوژ از اين دست در خط توليد قرار خواهد گرفت كه يك پيروزي علمي ـ صنعتي بسيار درخشان براي ايرانيان است.
    رسانه هاي جهان هر دو تحوّل به فاصله دو سال را درصدر مطالب خود قرارداده بودند. اعلاميه هاي مربوط به هر دو رويداد با واکنش منفي دولت هاي عضو بلوک «ناتو» رو به رو و اخطار و تهديد از سر گرفته شده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
گزارش 23فروردين 1391 خبرگزاری فارس از یک مصوّبه جنجالی دیگر؛ تبدیل 53 میلیارد دلار به ریال به نرخ بازار [صرّافي ها ـ بازار آزاد]!
خبرگزاری فارس ـ 11 اپریل 2012 (23 فروردین 1391) در گزارشی زیر عنوان: «یک مصوبه جنجالی دیگر/ تبدیل غیر قانونی 53 میلیارد دلار به ریال!» نوشت: "بر اساس قانون بودجه سال 1390، بانک مرکزی موظف به تبدیل دلارهای نفتی به ریال به نرخ رسمي بوده است که در مصوبه 24 اسفند 1390 شورای وزیران، اين بانک موظف به تبدیل 53 میلیارد دلار به ریال به نرخ ارز در بازار شد!.".
    خبرگزاری فارس به نقل از گزارش خبرنگار اقتصادی خود افزوده بود: "هنوز جنجال بر سر مصوّبه غیراصولي برداشت از حساب بانک ها ادامه داشت که شورای وزیران در جلسه مورخ 24 اسفند 1390، طبق یک پیشنهاد و به استناد اصل 138 قانون اساسی کشور مصوبه ای را در 5 بند تصویب کرد که به شماره 4277 / 90 / 4 / ت 47914 ه ابلاغ شده، که در بند اول آن آمده است؛ بانک مرکزی موظف است فورا و قطع نظر از نرخ فروش ارز توسط آن بانک (به هر نرخ از جمله نرخ مرجع، نرخ ارز در هر بازار از جمله بازار فرعی) معادل ریالی 53 میلیارد دلار و نیز 2 درصد موضوع جزء 1 بند ب قانون بودجه 1390 کل کشور را به نرخ معاملاتیِ روز ارز در بازار به خزانه ردیف 160139 جدول شماره 5 قانون بودجه کل کشور واریز کند.".
    خبرگزاری فارس در ادامه خبر خود افزوده بود: "در بند دیگری از این مصوبه، بانک مرکزی جمهوری اسلامی موظف شده است فورا و حداکثر تا پایان وقت 28 اسفند 1390 بدون نیاز به تشکیل مجمع عمومی بانک و بدون نیاز به امضاء یا ابلاغ صورت جلسات قبل و آتی این مجمع عمومی و بدون نیاز به امضاء و یا ابلاغ صورت جلسه پنجاه و یکمین اجلاس سالانه مجمع عمومی بانک ـ مورخ 11 بهمن 1390 ـ نسبت به اجرای این تصویب‌نامه و واریز مبلغ یادشده به خزانه اقدام کند.".
    خبرگزاری فارس ضمن نقل «بند ب جزء 1 قانون بودجه 1390 کل کشور» دایر بر چگونگی فروش ارز حاصل از صادرات نفت نوشته بود: "بنابراین، و طبق قانون، دولت موظف بوده است که 53 میلیارد دلار [مورد بحث] را با نرخ رسمی ارز ـ نرخ مرجع که در آن زمان 1226 تومان بود، به ریال تبدیل و به خزانه کشور واریز کند که بر پایه این نرخ رسمی، برابر با رقمی در حدود 65 هزار میلیارد تومان می شد. ولی، دولت در مصوّبه [24 اسفند 1390] شورای وزیران، فروش آن ارز را بر پایه نرخ ارز در بازار [آزاد] قرار داد که در آن مقطع بین 1850 تا 1900 تومان در نوسان بود. تبدیل ارز 53 میلیارد دلاری مورد اشاره به ریال برپایه مجوّز 24 اسفند 1390 اختلاف درآمدی حدود 35 هزار میلیارد تومان ایجاد می کند. همچنین ـ این، در حالی است که برخی نمایندگان مجلس معتقدند که دولت باید دلارهای نفتی را با نرخ ارز در بودجه 1390 که 1050 تومان تعیین شده است تبدیل کند.".
    فارس در گزارش خود به برخی خبرها اشاره کرده بود که حکایت داشتند؛ چون رئیس بانک مرکزی با اجرای این مصوبه آخر سالی هیات دولت [مصوبه مورخ 24 اسفند 1390 شورای وزیران] موافقت نداشت زمینه برای استعفای شفاهی! وی فراهم آمد که مورد موافقت دولت قرار نگرفت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اشتباه بانک مرکزی ایران در نوشتن واژه «سامانی» در اعلامیه رسمی خود
درست 1028 سال پس از سالگرد درگذشت ابوشكور بلخي ـ يكي از 27 شاعر و اديب دوران سامانيان كه نظم و نثر فارسي را احياء كردند و دولت تاجیکستان برای بزرگداشت آن خاندان، نام پول رایج خود را «سامانی» گذارده، بانک مرکزی ایران در یک اعلامیه رسمی ـ صادره در فروردین ماه 1394 ـ که بخشی از آن در زیر آمده است، «سامانی» را «سومونی» نوشته بود که جای تأمل دارد:
    
    ---
    
    سومونی تاجیکستان TJS در تاریخ 1394/1/11 : ( 1TJS = 4842 IRR )
    الثلاثاء, مارس 31, 2015 12:00 ب.ظ
    4842
    ---
    
    در شرق ایران و بسیاری از مناطق دیگر، تلفظ «الف» آخر کلمه ـ میان A و O است مثلا مو می رویم = ما می رویم. نام سامانی برای هر دبیرستانی در سراسر جهان شناخته شده است و نباید ما ـ خاندانی که فارسی را زنده کردند و به ایرانی ماهیت مستقل دادند سومونی بنویسیم. روس ها پس از تصرف «فرارود» تاجیک ها را مجبور به نوشتن به حروف سیریلیک کردند و الف را در مواردی O نوشتند، مطابق تلفظ محاوره ای برخی از عوام. حال آنکه تلفظ دستوری و تحصیلکردگان چنین نبوده است.
    ابوشکور که در مارس 987 ميلادي (365 هجري خورشيدي) درگذشت از نخستين منثوي سرايان ايران است. وي مردي فروتن بود و فروتني اش از اين شعر او استنباط مي شود كه گفت :
    تا به آنجا رسيد دانش من
    كه بدانم همي كه نادانم
    ابوشكور كه فارسي او با فارسي متداول امروز تفاوتي ندارد و بسيار ساده و روان است معتقد به «تناسب ميزان دانش با رفتار انساني» است. وی ميان «اراده و تصميم» و «خرد و دانش» رابطه مستقيم بر قرار ديده كه خردمند را قادر به كنترل نفس اماره دانسته و در اين زمينه گويد:
    خرَدمند گويد؛ خرَد پادشاست
    كه بر خاص و برعام فرمانرواست
    ابوشكور همچنين بر اين عقيده است كه با دانش و دانايي همه مسائل را مي توان حل كرد و در اين باره گويد:
    جهان را به دانش توان يافتن
    به دانش توان رِشتن و بافتن
    «آفرين نامه» از ابوشكور بلخي است. وي مورد توجه و عنايت خاص نوح ساماني ـ شاه وقت بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اديان و روحانيون
شيعه زیدیه ـ قیام زيد ابن علي ابن حسين در کوفه ـ يمن پايگاه شيعه زيديه
در اپریل سال 737 ميلادي (و به نوشته برخي از مورخان؛ 12 اپریل آن سال) زيد ابن علي ابن حسين ـ نوه امام سوم شیعیان ـ در كوفه پرچم مبارزه با خلافت امويان را برافراشت. مبارزات زيد كه پيروان او به «شيعه زيديه» معروفند دو سال طول كشيد و در سال 739 ميلادي به دست يوسف ابن عمر ثقفي از امراي امويان مقتول شد.
     در پي اين رويداد، جمعي از پيروان غير ايراني زيد به يمن نقل مكان كردند و اين سرزمين از آن پس پايگاه شيعه زيديه شده است. نیمی از جمعیت 24 میلیونی یمن شیعه هستند ـ شیعه زیدیه، شیعه اثنی عشری و شیعه اسماعیلیه. شیعیان یمن عمدتا در شمال این کشور زندگی می کنند. نظام حکومتی یمن شمالی تا اواخر دهه 1960 امامیه بود. در آن زمان و تا 22 ماه مي 1990 سرزمین 550 هزار کیلومتری یمن مرکب از دو کشور بود؛ یمن شمالی (صنعا) و یمن جنوبی (عدن). حکومت یمن جنوبی اندکی پس از استقلال در سال 1967، در دست کمونیست ها قرارگرفت. يمن جنوبي تا زمان کسب استقلال، يک مستعمره دولت لندن بود و پيش از استعمار انگلستان به صورت کنفدراسيوني از قبايل محلي بود. فرهنگ قبيله اي در يمن از ميان نرفته است. به مجموع این منطقه، عریستان جنوبی می گفتند. پیش از گسترش اسلام، یمن در کنترل امپراتوری ایران بود. ناآرامي هاي جاري يمن ريشه فرهنگي و قومي و تحريک خارجي دارد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
صنايع و فنون
نخستين انسان که يک روس بود در فضا - تصميم مسکو به از سرگرفتن و گسترش دادن فعاليت هاي فضايي روسيه
سرگرد گاگارين
دانشمندان شوروي 12 اپریل 1961 وطن خود را به نخستين كشوري در جهان معروف ساختند كه انسان به مدار زمين فرستاد. در اين روز سرگردِ روس ـ «يوري گاگارين» با وستوك - 1 ماهواره جماهير شوروي به فضا فرستاده شد و در مدار كره زمين قرار گرفت، كره زمين را دور زد و به خاك وطن بازگردانده شد كه در آن زمان عملي باور كردني نبود. اين كار، جهان را وارد يك مسابقه موشكي ـ فضايي كرده است. نتيجه همين مسابقه بود كه موشك اينك جاي بسياري از سلاحها را گرفته و در ارتشها، حرف اول را مي زند.
    دولت مسکو در اپریل 2007 و به مناسبت چهل و هفتمين سالگرد سفر گاگارين به فضا تصميم خود به ازسرگرفتن فعاليت هاي فضايي روسيه، و نيز برنامه هاي تازه روسيه براي گسترش برنامه هاي فضايي اين كشور را اعلام داشت.
    در اپریل 2011 به مناسبت پنجاهمین سالگرد فرستاده شدن گاگارين به مدار زمين، در 70 کشور جهان مراسم ويژه برگزار شد.
Yuri Gagarinدرلباس فضانوردي

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو دانش
واكسن polio و پایان مسئله فلج اطفال
Dr. Jonas Salk
12 اپریل 1955 رسما اعلام شد که واكسن بيماري پوليو (polio فلج اطفال) آزمایش شده، موثر و مطمئن است. این خبر که تیتر اول نشریات قرارگرفت در جهان هیجان و شادی ایجادکرد. این واکسن که دوم جولای 1952 در دانشگاه پیتسبورگ ساخته شد دوره آزمایشی سه ساله را گذرانده بود. كاشف اين واكسن، دكتر يوناس ادوارد سالك (يونس سالک) بود که پدر و مادرش از روسیه به آمریکا مهاجرت کرده بودند و وی در نیویورک به دنیا آمده بود. دکتر سالک كه در سال 1995 و در 81 سالگی درگذشت بابت اين كشف مهم خود پولي نگرفت، امتياز آن را به ثبت نداد و تلاش خودرا به عنوان هديه اي به بشريت اعلام داشت.
     بيماري پولیو تا آن زمان (اپریل 1955) قربانيان فراوان داشت و همگان را نگران ساخته بود. در سال 1952 تنها در ایالات متحده آمریکا 58 هزار تن به آن مبتلا شده بودند. در مواردي، بزرگسالان هم از قربانيان «پوليو» بوده اند و معروفترين این قربانیان «فرانكلين دلانو روزولت» رئیس جمهور ایالات متحده است که از 1933 تا 1945 براین فدراسیون ریاست کرد. وي که سي و دومين رئيس جمهور آمريكا بود اپریل 1945 (ده سال زودتر در همين روز) درگذشته بود.
انعکاس وسيع خبر نتيجه مثبت آزمايش واکسن ضد فلج اطفال در نشريات در سال 1955

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
روز آغاز جنگ داخلی پُرتلفات آمریکا ـ اشتباه لنین و تیتو در کنفدراسيون کردن روسيه تزاري و يوگوسلاوي ـ «فرهنگ مشترک» عامل بقاي يگانگي
جنگ داخلی آمریکا (مبارزه مسلحانه هواداران تبدیل فدراسیون آمریکای شمالی به کنفدراسیون) 12 اپریل 1861 با گلوله باران شدن پایگاه نظامی «فورت سامتر» در کارولینای جنوبی آغاز شد، درست چهار سال طول کشید و نهم اپریل 1965 پایان یافت.
    در این بزرگترین برادرکشی، 618 هزار نظامي (258 هزار جنوبي و 360 هزار شمالي) كشته شدند و ويراني وسيع و تلفات غير نظامي بي شمار به بار آمد.
    ژنرال «رابرت لي» فرمانده نيروهاي كنفدراسيون آمريكا (جنوبی ها که خواستار خودمختاري هرچه بيشتر اعضاي اتحاديه و استقلال داخلي کامل بودند) پس از سقوط شهر ريچموند پايتخت كنفدراسيون (حاكم نشين فعلي ايالت مشترک المنافع ويرجينيا) و از دست دادن خط دفاعي رودخانه اپاماتكس، با اینکه هنوز 27 هزار مرد مسلح و صدها توپ و خمپاره انداز در اختیارداشت، تصميم گرفت که تسليم شود. وي پيش از ظهر 9 اپريل در ساختمان دادگاه شهرك اپاماتكس نامه تسليم خودرا نوشت، امضاء كرد و به ژنرال گرانت فرمانده نیروهای فدراسیون (دولت واشنگتن) داد.
     ژنرال گرانت (که بعدا رئيس جمهوري آمريکا شد) پس از دريافت تسليم ـ نامه «لي» اجازه داد كه او ، افسران و افرادش با اسبان و سلاحهاي سبك خود به هرجا كه بخواهد بروند و تاکيد کرد که هيچكدام از آنان به خاطر كارهايي كه تا آن روز انجام داده بودند مجازات نخواهد شد، ولي پس از اين ـ هرگونه خطا از نوع تجزيه طلبي مجازات خواهد داشت و دو ژنرال سپس دست يگديكر را فشردند و از هم جدا شدند. همين «گذشت» باعث شد كه خصومت دنباله نداشته باشد. «لی» بعدا رئیس دانشگاه شد و در بسیاری از شهرها نام او بر تالارها و خیابانها و نیز یک جاده سراسری گذارده شده است.
    باوجود پایدار نماندن کنفدراسیون آمریکا (استقلال هر ایالت به صورت یک کشور ـ استيت، طی شرایطی داشتن حق جداشدن از اتحادیه ـ وجود یک دولت مرکزی با اختیارات محدود و معیّن)، لنین امپراتوری روسیه را و تیتو کشور واحد یوگوسلاوی را به صورت دو کنفدراسیون درآوردند که در آخرین دهه قرن بیستم فروپاشی شدند. به باور مورخان، لنين و تيتو جزئيات کنفدراسيون سازي و رويداد خونين جنگ داخلي آمريکا را نخوانده و علل و نتايج آن را قبلا بررسي نکرده کرده بودند، به همانگونه که هيتلر پيش از تعرض به شوروي نتيجه کار ناپلئون از تعرض به روسيه را بررسي نکرده بود و به همان صورت شکست خورد و از ميان رفت. اتحادیه اروپا با اینکه کنفدراسیون نیست مشکلات فراوان دارد بگونه ای که در صحنه سیاسی جهان به صورت یک وزنه به حساب نمی آید و دولت های دیگر حتي آمریکا آن را چندان به حساب نمی آورند. اسلاوهاي اروپايي عضو اتحاديه هنوز چشم از مسکو و همنژادان روس خود برنداشته اند. به علاوه، اعضاي اتحاديه اروپا داراي فرهنگ مشترک نيستند که عامل بقاي يگانگي است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اعتصابی که در آمریکا به خشونت کشانده شد
12 اپریل 1934 و با تایید فدراسیون اتحادیه های کارگری ایالات متحده، شش هزار تن کارکنان یک کمپانی دست اندرکار خودروسازی در شهر تولیدو (ایالت اوهایو) اعتصاب خودرا که برای پنج روز برنامه ریزی شده بود آغاز کردند.
    مقامات دولتی برای برهم زدن این اعتصاب یک هزار و سیصد تن از افراد گارد ملی (نیروی مسلح) را وارد میدان کردند [یک گارد مسلح در برابر 4 کارگر اعتصابی غیر مسلح] و خشونت آغاز شد.
    در این برخورد دو تن کشته و بیش از 200 نفر مجروح شدند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سالمرگ اف. دي. روزولت، مردي که به رکود اقتصادي آمريکا پايان داد و آن را اَبَرقدرت کرد
اف. دي. روزولت
12 اپريل سال 1945 «فرانكلين دلانو روزولت» كه از 1933 رئيس جمهوري آمريكا بود در 63 سالگي بر اثر خونريزي مغزي (سكته) درگذشت و هري ترومن معاونش همان روز به عنوان سي و سومين رئيس جمهوري برجايش نشست. روزولت كه يك هلندي تبار آمريكايي بود از سال 1921 دچار بيماري polio و از ناحيه پايين بدن فلج شده بود. وي قبلا فرماندار نيويورك بود.
    فرانكلين دي. روزولت تنها رئيس جمهوري در فدراسيون آمريکا است (كه به علت ادامه جنگ جهاني دوم) بيش از دو دوره اين مقام را برعهده داشت. درگذشت روزولت در منطقه "وارم اسپرينگ" ايالت جورجيا اتفاق افتاد. روزولت ـ از حزب دمكرات، براي پايان دادن به ركود اقتصادي آمريکا و كاهش جاذبه سوسياليسم شوروي در ميان آمريكاييان، طرحهاي چپگرايه متعدد تحت عنوان «New Deal» را به اجرا درآورد، ازجمله تامين بازنشستگي عمومي، پرداخت دستمزد در ايام بيكاري و ازكارافتادگي و ....
     روزولت نخستين رئيس فدراسيون آمريكا بود كه اقدام به كنترل كاپيتاليسم اين كشور كرد و بر سرمايه گذاری (بازار پول)، بانكداري و بورس سهام ضابطه وضع كرد که تعلیق این ضوابط (Deregulation) در دهه های اخیر بحران مالی سال 2008 را باعث آمد.
    روزولت از «جنگ جهاني دوم» برای اجرای هدف های خود استفاده کرد و با محاسبات بسیار دقیق، در زمان مناسب (که پیروزی قابل پیش بینی بود) وارد جنگ جهاني دوم شد و آمریکارا ابرقدرت كرد. فدراسيون آمريکا که تا قرن نوزدهم یک مهاجرنشین نسبتا کوچک و محدود به مهاجرنشين هاي انگليسي 13 گانه بود عمدتا با «جنگ» و از طریق آن گسترش یافته و به این پایه رسیده است؛ از جنگ با سرخپوستان تا جنگ با مکزیک، اسپانیا، ژاپن، آلمان و ....
    روزولت پيش از فرستادن نيرو به جبهه هاي جنگ جهاني دوم، از طريق افزايش ساخت اسلحه و تداركات و فروش و واگذاري آنها به انگلستان عملا وارد مساعي جنگ شده بود و در زماني مناسب (هنگامي كه آلمان عميقا با شوروي درگير شده بود) گام به آن نهاد.
     مرگ روزولت کمتر از سه هفته مانده به پايان جنگ جهانی دوم (پايان آن در جبهه اروپا) روی داد. «ترومن» جانشین او که در جریان هدف ها و برنامه های روزولت بود با اجراي تدابيري «دلار» را پول جهانی کرد و ابتكار روزولت در تاسيس سازمان ملل را به عنوان ابزاری برای اِعمال قدرت فاتحان جنگ عملی ساخت. هدف روزولت از طرح تاسيس سازمان ملل اين بود که امور جهان در دست قدرت هاي معيني باشد. وي براي بقاء قدرتِ غرب، با كمك چرچيل، تاسيس «ناتو» را مطرح ساخت كه بعدا عملي شد و اينك تنها اتحاديه نظامي باقيمانده در جهان است (در برابر كدام اتحاديه؟!). معمولا یک اتحادیه نظامی در برابر گروه و اتحادیه ای دیگر تشکیل و پابرجا می مانَد!.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ادامه ترورهاي مافيايي در مسكو ـ ترور يک ژنرال سابق که وارد کار معاملات! شده بود
ترور ژنرال «آناتولي تروفيموف» رئيس سابق اداره امنيت روسيه در منطقه مسكو كه 11 اپريل2005 در اين شهر در اتومبيلش هدف گلوله قرار گرفت و كشته شد ادامه مافيا بازي در روسيه را نشان مي دهد كه ضعف اجتماعي بزرگي خوانده شده است.
    در اين تيراندازي كه شرح آن در روزنامه پراوداي آنلاين (اديشن انگليسي آن) آمده بودبانوي 28 ساله ژنرال هم به قتل رسيد ولي تيرانداز به فرزند 4 ساله اين دو كه در اتومبيل بود آسيب نرساند.
     ژنرال مقتول 65 ساله بود و شهرت داشت كه فعاليت مرموز بازرگاني داشته و احتمالا رقيبانِ كسب و كار براي برانداختنش توطئه كرده بودند. وي بر يك جيپِ استيشن واگن ساخت آمريكا سوار بود كه هدف گلوله قرار گرفت.
    ژنرال تروفيموف از زمان از دست دادن مقام دولتي، مسئوليت حراست چند موسسه غيردولتي را در منطقه مسكو برعهده داشت و شخصا به برخي امور بازرگاني هم مي پرداخت. طبق معمول، اعلام شده بود که از قاتل و يا قاتلين اين ژنرال امنيتي پيشين و آگاه از زد و بندها، اطلاعي به دست نيامده است.
    از گزارش هاي رسانه اي وقت، اظهارات مسافران و توريست ها و سفرنامه هاي روزنامه نگاران چنين برمي آمد که اعضاي پيشين جماهير شوروي (قطعات امپراتوري روسيه تزاري) گرفتار فساد اداري ـ اقتصادي و مافيابازي و ... هستند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
از اپریل 2007، در سنگاپور؛ 100 هزار دلار مزدِ هر وزير در ماه!
Lee Hsien Loong
«لي هسي ان لونگ» نخست وزير چيني تبار سنگاپور 11 اپريل 2007 تصميم گرفت كه دستمزد سالانه وزيران كابينه اين «كشور ـ شهر» چهار ميليون و پانصد هزار نفري را 60 درصد افزايش دهد. به اين ترتيب، اين وزيران در ميان وزيران همه كشورها، بالاترين دستمزد را دريافت مي دارند، حتي بيشتر از رئيس جمهوري آمريكا.
    با اين افزايش، دستمزد هر وزير سنگاپوري به بيش از يك ميليون و دويست و پنجاه هزار دلار در سال رسيد يعني هرماه بيش از يكصدهزار دلار (دلار آمريكا) .
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تاريخ از نگاهي به تصوير
یادآوری گذشته با نگاهی بر تیترهای صفحه اول روزنامه اطلاعات، شماره 23 فروردین ـ روزی چون امروز در سال 1359
در آرشیوها، پژوهشگران با نگاهی بر صفحات اول روزنامه های هر دوره به اصطلاح سرنخ برای دنبال کردن وقایع و اوضاع آن دوره، افراد و اظهارات می یابند تا ضعف ها و قوت ها، مسیر تحولات و نتایج وعده ها (شعارها)، سیاست ها و برنامه ها را به دست آورند. این روزها در سراسر جهان دسترسی به دوره های پیشین روزنامه ها بسیار آسان شده است زیراکه سی. دی. شده اند.
     با این هدف، نگاهی به کُپی صفحه اول روزنامه اطلاعات ـ شماره 23 فروردین 1359(14 ماه پس از انقلاب):
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
یک نمونه از رویدادهای 23 فروردین 1359 تهران که رسانه ای شده بود
این خبر، حاکی از یک رویداد شهری وقت که کُپی آن در بالا آمده است در صفحه دوم شماره 23 فروردین 1359 روزنامه اطلاعات درج شده بود.

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 12 آوريل
  • 330:   کنستانتین یکم معروف به کنستانتین بزرگ ـ امپراتور وقت روم شهری را که در محل شهر یونانی بیزانتیوم در کنار تنگه بُسفور ساخته بود «رُم نوین Nova Roma» نام نهاد ولی عامه مردم آن را به اسم او Constantinople (قسطنطنیه) خواندند و به این نام معروف شد و بسیاری هم آن را به همان نام یونانی اش بیزانتیوم خطاب می کردند. این شهر پس از اضمحلال امپراتوری روم شرقی در 1453 و افتادن شهر به دست عثماني هاي تُرک، به اسلامبول (استانبول) تغییر نام داده شده است.
        
        
  • 1606:   «يونيون جك» پرچم ملي انگلستان شد.
  • 1812:  
    Perceval

    یازدهم اپریل این سال یک تاجر انگلیسی به نام «جان بلینگهام» که از تصمیمات و اقدامات دولت راضی نبود در لابی مجلس نمایندگان انگلیس، Spencer Perceval نخست وزیر 50 ساله کشورش را به ضرب گلوله کشت.
         «پِرسوال» نزدیک به سه سال رئیس دولت بود.
        
        
  • 1846:   در پی تصویب قوه مقننه آمریکا، جیمز پُلک رئیس جمهوریوقت این فدراسيون به مکزیک اعلان جنگ داد. نتیجه این جنگ ضمیمه شدن کالیفرنیا و مناطقي دیگر به قلمرو دولت واشنگتن بود که اينک چند استيت اين فدراسيون تشکيل مي دهند.
        
        
  • 1881:   تونس تحت الحمایه فرانسه شد.
        
        
  • 1931:   راي دهندگان اسپانيايي نظام سلطنتي اين كشور را ردّ كردند كه مقدمه جنگ داخلي پر تلفاتي شد كه در سال 1936 آغاز گرديد.
        
        
  • 1935:   يهوديان از انتشار كتاب و نشريه در آلمان ممنوع شدند.
        
        
  • 1980:   آمريكا با هدف اعتراض به استقرار نيروهاي شوروي در افغانستان بازيهاي المپيك مسكو را تحريم كرد.
        
        
  • 1998:   در پی تیراندازی به 4 دانشجو در دانشگاه تریساکتی اندونزی و انتشار عکس و خبر آن، مردم به خیابانها ریختند و تا کنار رفتن سوهارتو رئیس جمهوری اندونزی به تظاهرات خود ادامه دادند.
        
        
  • 2005:   یک مقام دولت پکن ضمن رد اعتراض دولت ژاپن به تظاهرات ضد ژاپني چيني ها به چند اصل در اهميت و احترام به تاريخ اشاره كرد و از جمله گفت: اين تظاهرات به همگان قضاوت تاريخ را يادآور مي شود و درس عبرت مي دهد. ملتي كه به تاريخ احترام بگذارد مسئوليت كارهاي گذشته اش را بر عهده مي گيرد. ژاپن بايد به تاريخ از رو به رو و منصفانه نگاه كند و به قضاوت آن گردن نهد.
        اشاره «این مقام» به كشتار چيني ها در سال 1937 به دست نيروي مهاجم ژاپن و خشونت هاي ژاپني ها در جريان جنگ جهاني دوم بود.
        
        
  • 2008:   در غرب چین زلزله روی داد و حدود 70 هزار تن را کشت و به منطقه صنعتی سیچوان آسیب شدید وارد ساخت.
        
        
  • 2015:   در نپال زلزله روی داد و بیش از 200 را کشت.
        
        
  • کارنامک نوشيروان (خاطره ای از مولف)
    شادی ایرانیان از شنیدن خبر غرق شدن ناوشکن انگلیسی کاوِنتری ـ این کِشتی زمانی برای تهدید کردن به خلیج فارس فرستاده شده بود
    در سال 1980 و در جریان ماجرای گروگانگیری کارکنان سفارت ایران آمریکا در تهران و تهدیدهای جیمی کارتر رئیس جمهوری وقت آن کشور و اعزام ناوگان به خلیج فارس و حمایت چند دولت همسو از این اقدام او، دولت لندن هم برای عقب نماندن از قافله دست به عمل زد و «کاوِنتری» ـ ناوشکن جوان (3 – 4 ساله) 5 هزار تُنی موشک انداز خود (به شماره D118 را به خلیج فارس فرستاد و درباره کارآیی های این ناو دست به تبلیغ زد و روزنامه هاي تهران در این باره، هر روز خبر می نوشتند و «کاوِنتری» برای ایرانیان نامی آشنا شده بود ـ نامی خشم برانگیز و یادآور بدبختی هایی که انگلستان از دهه دوم قرن 19 بر سر ایران و ایرانی آورده است. در آن زمان تیراژ هریک از دو روزنامه بزرگ تهران نزدیک به یک میلیون نسخه بود.
        هفتم خرداد 1361 (27 ماه می 1982) خبر غرق شدن ناوشکن انگلیسی کاونتری در جریان جنگ انگلیس و آرژانتین بر سر مالکیّت جزایر فالکلند انتشار یافت و ایرانیان که ورود این ناوشکن به خلیج فارس با هدف تهدید کردن (ادامه سیاست گان بوت بازی) را فراموش نکرده بودند دست به شادی زدند و در چند محل، این شادی خیابانی شده بود. ناوشکن کاونتری 25 ماه می 1982 هدف یک موشک هوا به دریای یک جنگنده آرژانتینی قرار گرفته و غرق شده بود و دهها تن از کارکنان آن کشته شده بودند. شادی خیابانی از انهدام یک وسیله تهدید شاید تا آن زمان سابقه نداشت. غرق شدن کاونتری 20 ماه و یک هفته از آغاز جنگ عراق با ایران گذشته بود و این جنگ که 8 سال طول کشید ادامه داشت.
        درست یک سال پیش از آن، که نیروی هوایی ایران یک پایگاه هوایی عراق در ایالت انبار ـ نزدیک مرز اردن را منهدم و 48 هواپیمای عراقی را نابود کرده بود، ایرانیان برای شادی کردن به خیابانها ریخته بودند.
        
    سه تصویر از ناوشکن کاوِنتری: سر ِ پا، در حال غرق شدن و غرق شده

     نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.



     

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com