Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
1 نوامبر
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 1 نوامبر
ايران
جنگ های دهه های 570 و 580 ایران و روم ـ پیروزی ایران در الرقّه و باز پس گرفتن شهر «آمِد =دياربکر»
يکم نوامبر سال 578 دو ژنرال ايراني با شكست دادن سپاهيان روم شرقي «آمِد = دياربکر» و ارمنستانِ ایران (ایرانِ وقت) را پس گرفتند.
     اين دو ژنرال ايراني، «تام خسرو ـ تَهم خسرو» و «آذرمان» سپس به پيشروي خود در جهت شمال غربي به سوی قسطنطنیه (استانبول) ادامه دادند. «تيبريوس دوم کُنستانین» كه تازه امپراتور روم شرقي شده بود وقتي که چنين ديد، درخواست تَرك مخاصمه كرد و حاضر به پرداخت غرامت به دولت ایران شد. دولت ایران تنها با یک تَرکِ مخاصمه سه ساله در ازای دریافت هر سال 30 هزار نومیسما Nomisma (سکّه طلا) موافقت کرد.
    این دور از جنگ های ایران و روم شرقی که مرز غربی این امپراتوری، دریای آدریاتیک (آلبانی و کرواسی) بود در طول دهه های 570 و 580 ادامه داشت و ایران، طرف پیروز این جنگ ها بود. جنگ های این دورهِ دو قدرت وقت عمدتا به این سبب بود که دولت قسطنطنیه به ارمنستان که وابسته به ایران بود و شهر آرتاشات (شات واژه پارسی قدیم = شادِ پارسی کنونی) واقع در کنار رود ارس (اینک در ایالت آرارات) و مناطق شمالی رود فرات از جمله کاسیتوس (توتوسِ عهد باستان و شهر الرقّه امروز، در شمال شرقی سوریه ـ چند سال پایتخت هارون الرشید خلیفه عباسی و سه سال اصطلاحا پایتخت داعش) نظر داشت. محل نبردِ سال 580 میلادی ایران و روم شرقی حاشیه همین شهر الرقّه بود که در این نبرد هم سپاهیان ایران بر ارتش روم شرقی به فرماندهی موریس پیروز شدند. رومیان در دهه 530 در الرقّه یک دژ نظامی ساخته بودند که در سال 542 به دستور خسروانوشیروان کاملا ویران و با خاک یکسان شد.
    ژنرال های رومی در جنگ های این دوره با ایران؛ ژوستینیَن و موریس Mauricius بودند که موریس بعدا امپرتور شد. تیبریوس 14 آگوست 582 درگذشت. برخی از مورّخان نوشته اند که مرگ او براثر مسمومیّت بود. وی و ژوستینیَن دوم (امپراتور پیش از او) برای جنگ با ایران، حتی واحد نظامی از بالکان و ایلیریکوم (منطقه وسیعی ـ از آلبانی تا اسلاونشین های دانوب مرکزی) احضار کرده بودند که فرصتی به دست طوایف منطقه ازجمله قوم مهاجر «آوار» داد تا اعلام استقلال کنند.
     ژوستين دوم امپراتور قبلي روم شرقي در پي شكست نظامي پُرتلفات سال 574 از ارتش ايران كه خسروانوشيروان با وجود پيري شخصا هدايت نيروها را در آن جنگ بر عهده داشت از فرط اندوه دچار افسردگي مُزمن و به نوشته برخی از مورّخین دیوانه شده و كنار رفته بود. پس از ابتلای ژوستین دوم به افسردگی، بانوی او و تیبریوس (بعدا جانشین وی) یک سال تَرک مخاصمه با ایران را به 45 هزار سکه طلا خریداری کردند.
    
الرقّهِ Raqqa از سال 2014 تا 2017 در دست داعش و اصطلاحا مرکز حکومتی این گروه، زمانی شهری 240 هزارنفری، روزگاری پایتخت هارون الرشید و در سال 580 میلادی نبردگاه ارتش های ایران و روم ـ عکس وضعیت این شهر را در سال 2017 و پس از اخراج داعش از این شهر نشان می دهد

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
با همه فشار متفقين، مجلس و دولتمردان زير بار لغو قانون نظام وظيفه عمومي نرفتند
در پايان دهه اول آبان 1320 مجلس و مقامات دولت وقت، با وجود اشغال نظامي ايران، موفق شدند متفقين را قانع كنند كه از اصرار به لغو و يا اصلاح قانون نظام وظيفه عمومي ايران منصرف شوند. در برابر اين اصرار متفقين، تنها تني چند از مقامات وقت سَر فرود آورده بودند. اين چند تَن همان هايي بودند كه سربازان وظيفه مستقر در پادگانها را در جريان تعرّض نظامي انگلستان و شوروي به ايران مرخص كرده بودند!.
    متفقين خواسته بودند كه ايران به جاي خدمت وظيفه عمومي (يک تکليف ملّي) و داشتن ارتشي عظيم، براي خود يك سپاه سي هزار نفري استخدامي مركب از نظاميان حرفه اي به وجود آورد.
    پس از پيروزي انقلاب در بهمن ماه 1357 نيز برخي گروههاي چپگرا كه انديشه فدراليزه كردن ايران را داشتند اصرار به لغو قانون وظيفه عمومي و انحلال ارتش مي کردند كه موفق نشدند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
بروز اختلاف ميان ايران و كنسرسيوم نفت! ـ اشاره اي به ديدارهاي متعدد «اورل هريمن» از ايران
Averell Harriman
در پي پديدآمدن اختلاف نظر ميان ايران و كنسرسيوم نفت كه از هفتم آبان 1345 (29 اكتبر 1966)، هشت سال پس از تصويب قرارداد طرفين در پارلمان ايران، آشگار شده بود، يکم نوامبر اين سال (سه روز پس از پديدآمدن اختلاف)، اورل هريمن Averell Harriman ديپلمات كاركشته آمريكايي براي رفع اختلاف وارد تهران شد. همزمان، سي نماينده هم از جانب کمپاني هاي عضو كنسرسيوم به همين منظور به تهران وارد شدند.
    هريمن كه در تابستان 1986 درگذشت از دهه 1950 بارها براي حل مسئله نفت و مسائل مربوط به روابط ايران و آمريكا وارد تهران شده بود. درجريان اختلاف دكتر مصدق با دولت لندن بر سر نفت، هريمن چندين هفته در تهران اقامت كرده بود. باوجود اين، هريمن در كتاب خاطراتش همه حقايق درباره اين مسافرت ها را بيان نكرده است.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
چرا رسانه هاي ايران بايد مترجم رسانه ها و خبرگزاري هاي ديگران باشند؟! ـ تصميم حرفه اي بسيار مهم آبان 1350 كه معلّق ماند!
دهم آبان ماه 1350 (1971) و در پي اجراي قانونِ دولتي شدن راديو ـ تلويزيونهاي ايران و قرارگرفتن آنها در يك سازمان واحد و اعتراض اين سازمان به نحوه ترجمه و توزيع اخبار ساير كشورها (اخبار خارجي) از سوي خبرگزاري پارس (خبرگزاري دولت)، جلسه عمومي اين خبرگزاري با حضور وزير مربوط تشكيل شد تا به اين موضوع و همچنين شكايات رسيده درباره نحوه تنظيم اخبار به كميسيون عرايض مجلس شوراي ملي (معادل كميسيون اصل نود فعلي)، و نيز يک شكايت مشابه به بازرسي شاهنشاهي رسيدگي شود. شاكيان با مضموني تقريبا مشابه، نوشته بودند كه وظيفه يك خبرگزاري داخلي نيست كه مترجم خبرگزاري هاي كشورهاي ديگر و احتمالا گزارشهاي «حساب شده» و گاهي مُغرضانه آنها باشد و نظر خاص اين خبرگزاري ها را كه از سياست دولت هاي متبوعشان و یا کمپانی های بزرگ و اصحاب منافع سرچشمه مي گيرد به خورد ايرانيان دهد [که دانالد ترامپ از سال 2016 این نوع اخبار و تفسیرها را «فیک نیوز fake news» می نامد]. نقل یکی ـ دو جمله از نطقی و تصمیمی؛ بله، ولی نه ترجمه متن مطلب و درج و پخش آن که تبليغ سياست و نظر خارجي است. در آبان 1350 و تا بهمن این سال هنوز رادیو ایران در محل قدیمی خود ـ میدان ارگ (میدان 15 خرداد) بود و به ساختمان جامِ جَم منتقل نشده بود، سازمان رادیو تلویزیون ملّی ِ جدیدالتأسیس هنوز از خود، خبرگزاری نداشت و رادیو بمانند گذشته از اخبار ـ داخلی و خارجی ـ خبرگزاری پارس استفاده می کرد. تلويزيون غير دولتي تا پیش از ادغام و روزنامه هاي صبح (عموما كم تيراژ) اخبار بين الملل خود را از آژانس پارس مي گرفتند و نقل مي كردند.
     شاكيان (منتقدين) خواسته بودند كه روزنامه ها اعم از عصر و یا صبح مستقيما مشترك هر خبرگزاري كه بخواهند بشوند و اخبار خارجي را به سليقه خودشان انتخاب و ترجمه كنند و مسئول كار خود باشند نه نقل از بولتن و یا تلکس خبرگزاری پارس. با اين عمل، نه تنها اخبار متنوع خواهند شد و روزنامه هاي كشور چهره متفاوت به خود خواهند گرفت، بلكه مخاطبان با مطالعه اخبار به سياست و روش هر روزنامه پي خواهند بُرد و روزنامهِ مطابق ميل و سلیقه خود را انتخاب و مطالعه خواهند كرد كه راه خوبي براي ايجاد رقابت ميان همه روزنامه ها است ـ که اين رقابت فقط ميان کیهان و اطلاعات مشاهده مي شود. وظيفه خبرگزاري دولت عمدتا باید جمع آوري و توزيع اخبار شهر و كشور و نيز خبرهايي باشد كه نمايندگي هايش از خارج بفرستند و نيز تفسير وقايع خارجي به قلم و يا از قول مفسران، تحليلگران و صاحبنظران داخلي تا مردم روشن شوند و نيز آموزش عمومي بينند. مترجم رسانه های خارجی بودن کار یک خبرگزاری دولتی داخلی نیست.
     حاضران در جلسه اين نظرات را منطقي و حرفه اي تلقي كردند و مورد تاييد قرار دادند و قرار شد از آنجا كه بار تغذيه راديو ـ تلويزيونها داشت از دوش خبرگزاري دولت برداشته مي شد، اين خبرگزاري به روال حرفه اي بازگردد و تنها به تهيه و توزيع اخبار داخلي و اخبار خارجي ارسالي از نمايندگانش بپردازد، و ترجمه از آژانسهاي خارجي، منحصر به گزارشهاي مربوط به ايران، رويدادهاي تاريخساز خارجي و تفسیرها با ذکر نام مفسّر خارجي و وابستگی او و همچنین ارسال اخبار ویژه، مستقيما براي برخي مقامات کشور.
     پس از رسيدن اين خبر و شرح مذاكرات جلسه به گوش ناشران روزنامه های بسيار كم تيراژِ صبح (روزنامه هاي وقت)، این ناشران دست به اعتراض زدند كه براي مشترك خبرگزاري خارجي شدن و استخدام مترجم پول ندارند!. جمعي از آنان به نخست وزير وقت متوسل شدند و تني چند از آنان، تهديد به تحصّن در مجلس كردند و به اين ترتيب يک تصميم حرفه اي به حالت تعليق در آمد!.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو انديشه
«روز مؤلف»، تشويق نويسندگان و پژوهشگران به تأليف در بسیاری از کشورها قانون شده است ـ نویسنده متعلق به جهانیان است
با هدف تشويق مؤلفان كتاب، از سال 1928 در آمريكا، یکم نوامبر هر سال (روزي چون امروز) روز مؤلف تعیین شده و برگزار می شود كه به تدريج ساير كشورها هم يك روز سال را به بزرگداشت مؤلفان و دادن مدال و جايزه به آنان اختصاص داده اند. طبق اعلاميه گردهمايي فرهنگدوستان و انديشمندان آمريکايي در بهارِ سال 1879، «مؤلف، پژوهشگر و همچنین روزنامه نگارِ حرفه ای» افرادی متعلق به همه جهان (همه انسان ها) شناخته شده اند، نه تنها به یک کشور ـ کشور زادگاه. اين اصل به تدريج به تأييد انديشمندان و جامعه شناسان همه کشورها رسيده است.
    از نيمه قرن 20 به اين سوي، بسياري از کشورها با هدف تسهيل امر تأليف و قراردادن وسائل تحقيق و تاليف؛ وام، معرفي ناشر و کمک به چاپ و توزيع اين تاليفات، يک مرکز دولتي و يا نيمه دولتي به صورت كانون و انجمن در کشور خود داير كرده اند كه اسما و يا عملا زير نظر مستقيم رئيس دولت قرار دارد. ايران در زمان خسروانوشيروان (15 قرن پیش) و پس از او، سامانيان (11 قرن پیش) داراي چنين مراکزي بود که کتاب های آن دوره در دست است.
     در قديم، پادشاهان و اميران مشوّق و متولي امر تحقيق و تأليف بودند و اينک، جز معدودي از کشورها، دولت ها طبق قانون و با بودجه كافي و برنامه مدوّن عهده دار اين وظيفه بسيار مهم و اساسي شده اند. کتاب ها اينک به سه صورت؛ چاپي، نواري (صوتي) و آنلايني(ای ـ بوک) منتشر مي شوند. کتاب هاي داستاني بويژه دادستانهاي کوتاه و کتاب هاي خاطرات و مشاهدات و اتوبيوگرافي ها مخاطبان بيشتري دارند. هزینه انتشار «ای ـ بوک ها E-Books» بسیار کم است و تنظیم و انتشار آنها؛ سریع و آسان. ای ـ بوک شدن کتاب ها و آنلاین شدن رسانه ها یک انقلاب فرهنگی خوانده شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دلایل «ادموند بورك» برای مخالفت با انقلاب فرانسه ـ حُكمران بايد هر نارضايتي مردم را دقيقا بررسي و رفع كند
Edmund Burke

«ادموند بورك Edmund Burke» فيلسوف، نويسنده، خطيب و سياستمدار «ايرلندي ـ انگليسي» يکم نوامبر سال 1790 كتاب معروف خود در مخالفت با انقلاب فرانسه را تحت عنوان «بازتاب هاي انقلاب در فرانسه» منتشر ساخت. (فاز اصلي انقلاب فرانسه از ماه مي سال 1789 آغاز شده بود و ده سال در جريان بود، ولي اعتراضات از يکي ـ دو سال پيش از آن تاريخ). وي در اين كتاب نوشته است: "چون انقلاب فرانسه سازمان يافته نيست و به صورت خودجوش به وجود آمده و سير اعتراض و تظاهرات خياباني آن را به پيش مي راند، به زودي به خشونت و بي قانوني كشانده مي شود و نظم جامعه از ميان مي رود و همه ساختار و دستاوردهاي فرانسويان در طول تاريخ نابود و دست كم يك نسل گم و تلف مي شود.".
     بورك كه در سومين سال انقلاب فرانسه اين نظر را مطرح ساخت نام حكومتِ انقلابِ از پيش سازمان نيافته را «ماب رول» گذارد و پيش بيني كرد كه انقلاب فرانسه پس از دوران تخريب، با فاجعه به پايان مي رسد و شكست مي خورد. اين وضعيت و بي نظمي زمينه را براي ظهور يك ديكتاتور، اما «نظم برقرار كن» آماده مي سازد و مردم كه از حكومت «ماب» خسته شده اند اين ديكتاتور را نجات دهنده خود مي پندارند و همانند شمع گرد او جمع مي شوند.
    بورك كه در سال 1729 در دوبلين (ايرلند) به دنيا آمده و بسال 1797 درگذشت و يك محافظه كار بشمار آمده است معتقد بود كه احزاب در يك كشور، صرف نظر از ايدئولوژي آنها، عامل ثبات جامعه هستند. در چنين كشوري نه كودتا رخ مي دهد و نه انقلابي نظير انقلاب فرانسه. احزاب با انتقادهاي به موقع و اعتراض هاي مسالمت آميز خود (نطق و نوشته و اجتماعات برنامه ريزي شده توأم با انضباط) مانع وخامت مسائل و گسترش نارضايي ها مي شوند و در چنين محيطي مردم با آراء خود در انتخابات، انقلاب آرام به وجود مي آورند و مقامات را تثبيت و تغيير مي دهند و در چنين جوامعي كودتا و انقلاب بدون كنترل و برنامه به وجود نخواهد آمد و مردم به پيشرفت ادامه مي دهند و مي توانند با برنامه ريزي، آينده خود و فرزندانشان را بسازند.
    وي كه سالها عضو پارلمان انگلستان بود با همين عقيده پافشاري مي كرد كه حرف مهاجرنشينان در آمريكاي شمالي شنيده شود، از زور گفتن به آنان خودداري شود و اداره امور هندوستان به يك كميسيون مستقل سپرده شود نَه اعزام فرماندار و حاكم از لندن. به نظر بورك، مقام دولتي بايد ميانجي مردم باشد نه آقابالاسر آنان كه نسبت به او و دولت كينه دائمي پيدا كنند. بورك در مسائل مربوط به جامعه، برضد انعطاف ناپذيري دولت بود و مي گفت كه حكمران بايد هر نارضايتي كوچك مردم را دقيقا بررسي و رفع كند و مثال آورده بود: اگر لوئي شانزدهم (پادشاه فرانسه) به موقع به خواست مردم توجه كرده بود مسئله حل شده بود؛ عصیان به وجود نمی آمد و گردنش به زیر تیغ سنگین گیوتین نمی رفت زيراکه معترضين به روش او و وضعيت وقت، در روزهاي نخست توقع كمتري داشتند و چون پاسخ دریافت نکردند و معطل شدند شمار آنان افزايش يافت و كنترل از دست رفت و ....
    دو کتاب دیگر بورك ـ از بنيادگذاران فلسفه سياسي، «توجيه جامعه طبيعي» و «بررسي فلسفي ريشه زيبايي و رفعت» عنوان دارند.
    نزديک به دو قرن است که اصحاب نظر خواندن نظراتِ «بورک» را به سران دولت ها و مقامات ارشد توصيه مي کنند. پس از پيروزي انقلاب ايران، بسياري از تفسيرنگاران نوشته بودند که شاه نظرات بورک را نخوانده بود و يا به آنها توجه نداشت.
    
پشت جلد دو کتاب درباره نظرات «ادموند بورک» با تصاوير او

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در دنياي داستان نويسي
زادروز دو نویسنده که براي تهيه سوژه به جبهه های جنگ مي رفتند
استيفن كرين ــ گريگ
يکم نوامبر زادروز دو داستان نگار است كه براي تهيه سوژه هاي خود و لمس حقايق و درك مشكلات و انعكاس آنها به عنوان خبرنگار آزاد (فري لنس) در چند جنگ شركت كردند. اين دو، واقعيات و مشاهدات خود را در قالب داستان عرضه مي داشتند، نَه گزارش و تأليف غيرداستاني.
    «استيفن كرين» داستان نگار آمريكايي در یکم نوامبر 1871 و هرمان گريگ نويسنده نروژي در یکم نوامبر 1886 به دنيا آمدند. هر دو هم در آلمان فوت شدند.
    داستانهاي «كرين» به عنوان شاهكارهاي واقعي نويسي پذيرفته شده اند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو دانش
زادروز پروفسور «باير Baeyer» شيميدان آلماني
Baeyer

پروفسور «آدولف فن بايرAdolf Von Baeyer» شيميدان نامدار آلماني كه همه با نام او آشنا هستند 31 اكتبر سال 1835 در برلین به دنيا آمد و 82 سال عُمر كرد و برنده جايزه نوبل در شيمي شد.
    وي در هر سه رشته رياضي، فيزيك و شيمي تحصيل كرده بود ولي دكتراي خود را در رشته شيمي گرفته است. پروفسور بایر به موازات تدريس اين رشته در دانشگاههاي برلين و هايدلبرگ، در آزمايشگاه «ككول» به تحقيقات خود ادامه مي داد و بسياري از مواد و تركيبات شيميايي را كشف كرد ازجمله اسيد باربي توريك، نيل ها، تركيبات فنل و .... بر پايه كشفيات او داروهاي متعدد ساخته شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در دنياي تاريخ‌نگاري
درباره مُمسِن نويسنده و مورخ بزرگ آلمان به مناسبت سالگشت فوت او
Theodor Mommsen

امروز، اول نوامبر، سالگشت درگذشت «تئودور ممسنTheodor Mommsen» از نويسندگان و مورخان بزرگ قرن 19 آلمان است. كتاب او «تاريخ روميان» جامعترين تاليف در اين زمينه است. وي در طول عمر خود 900 كتاب، رساله و مقاله نوشت. ممسن كه اول نوامبر 1903 درگذشت و برنده جايزه نوبل در ادبيات شد پس از اتمام تحصيلات و به دست آوردن مدرك دكترا در تاريخ، استاد دانشگاه لايپزيك شده بود كه بعدا او را به اتهام شركت فعالانه در انقلابات سال 1848 از كسوت استادي بركنار كردند. ممسن پس از اخراج از كار تدريس كه آن را غير منصفانه مي دانست به فرانسه، سويس و ايتاليا رفت و به تحقيق در باره اوضاع دوران باستان پرداخت و در بازگشت به آلمان، ده سال پس از اخراج، بار ديگر استاد درس تاريخ شد و اين بار در دانشگاه برلين. وي كه يك ليبرال ملي بود به عضويت مجلس آلمان نيز انتخاب شده بود.
    ممسن بيش از هر مورخ ديگر موفق به خواندن اسناد تاريخ باستان شده است. بسياري از رويدادهاي تاريخ ايران باستان و آن قسمت كه در رابطه با يونان، روم، ارمنستان، سوريه و فلسطين بوده از كتب ممسن ترجمه و نقل شده است. او براي نوشتن تاريخ روميان 40 سال مطالعه و سند جمع آوري كرده بود. تفسيرهاي او بر قانون كيفري و آيين دادرسي روم باستان و طرز حكومت روميان و سياست پولي آنان بي نظير است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
زلزله لیسبون با دهها هزار کشته
ساعت 9 و 40 دقیقه بامداد یکم نوامبر 1755 یک زمین لرزه بسیار شدید و متعاقب آن سونامی و حریق شهر ساحلی لیسبون پایتخت پرتغال را ویران ساخت و یک سوم جمعیت شهر را نابود کرد. جمع کشته شدگان 60 تا 100 هزار تن برآورد شده است. این زمین لرزه تا اسپانیا و مراکش ـ همه جا را تکان داد که جمع تلفات این مناطق 15 هزار تن بود. این زلزله باعث فقر اقتصادی و دگرگونی های سیاسی در پرتغال شد ازجمله سیاست این کشور برای توسعه مستعمرات پایان یافت و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تحميل ماليات تازه (تمبر) و اعتراض و انقلاب مهاجرنشينان 13 گانه آمريكاي شمالي
یکم نوامبر سال 1765 ميلادي قانون تمبر مصوب پارلمان انگلستان كه تحميل ماليات تازه اي از جانب اين دولت انگلستان بر مهاجرنشينان انگليسي در آمريكاي شمالي بود به اجرا گذارده شد كه مهاجرنشينان مقيم ماساچوست به ويژه ايرلنديها و اسكاتلنديهايشان كه سابقه طولاني دشمني با دولت لندن (اينگلند) را داشتند اعتراض كردند و به دليل اين كه بدون حضور نماينده آنان تصويب شده بود تقاضاي لغو آن را كردند و به اين سان جنبش استقلال طلبي در آمريكاي شمالي پا گرفت كه در آغاز هم مورد حمايت همه مهاجران نبود. اعتراضي كه با اجراي قانون تمبر آغاز شد كمتر از يازده سال بعد، در چهارم ژوئيه سال 1776 منجر به صدور اعلاميه استقلال مهاجرنشينان گرديد و فدراسيون آمريكا شمالي به وجود آمد كه مدعي است ابر قدرت جهان امروز است و مي كوشد كه به هر ترتيب، اين مقام را براي مدتي ديگر حفظ كند.
     دولت لندن از دهها سال پيش از آن، از مهاجرت اسكاتلنديها و ايرلنديها به آمريكاي شمالي استقبال كرده بود تا از شر آنان در بريتانيا آسوده خاطر شود؛ غافل از اين كه آنان در آمريكا هم دست از مخالفت بر نخواهند داشت و هسته اوليه جنبش استقلال خواهي را همين اسكاتلندي ها و مهاجران ايرلندي تبار به وجود آوردند و با استفاده از فرصت تازه (اجراي قانون تمبر) دست به تبليغ بر ضد دولت لندن زدند و انقلاب وارد مرحله قطعي خود شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
زنداني شدن وزير داخله آمريکا به جرم فروش اراضي دولتي، بدون دادن اعلان مزايده
يکم نوامبر سال 1923يك دادگاه فدرال آمريكا «آلبرت فال» وزير داخله اين كشور را به جرم سوء استفاده از مقام و وارد ساختن زيان مالي به دولت به پنج سال زندان و محروميت از مشاغل عمومي محكوم كرد.
     جرم او فروش و واگذاري اراضي دولتي بدون دادن اعلان مزايده در روزنامه ها بود. در ميان خريداران اراضي دولتي، برخي از آشنايان آلبرت فال ديده شده بودند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
الفباي لاتين به جاي الفباي عربي در ترکيه
دولت جمهوري تركيه يکم نوامبر 1928ميلادي الفباي اين كشور را كه تا آن زمان همانند ساير ممالك اسلامي الفباي عربي بود به لاتين تغيير داد تا نه تنها هرچه بيشتر از گذشته اش فاصله بگيرد، بلکه تلفظ واژگان در سراسر کشور يكسان شود و تفاوت لهجه ها كاهش يابد. از آن پس واژه ها به همان گونه كه دركوچه و بازار تلفظ مي شد ــ نه مطابق ريشه و اصل واژه ــ به لاتين نوشته شد و اندكي تغيير يافت. براي مثال ؛ اسلامبول به صورت استانبول درآمد، بلند «بولنت» و محمد «مهمت» نوشته شد و .... در ايران هم عده اي به رضا شاه اصرار كردند كه چنين كند که به نتيجه نرسيدند. بيش از سي درصد واژه هاي زبان ترکيه ريشه فارسي دارند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
جنگ پاییز 1355 آبراه سوئز در سومین روز آن
انگلستان و فرانسه که از 26 جولای 1956 و پس از 87 سال کنترل آبراه سوئز را از دست داده بودند از سی ام و عمدتا 31 اکتبر 1956 (آبان 1355) در حمله نظامی به مصر به اسرائیل پیوستند و دست به بمباران هوایی، گلوله باران کردن مناطق ساحلی مصر با کشتی جنگی و نیز پیاده کردن هزاران چترباز زدند. جمال عبدالناصر رهبر وقت مصر 26 جولای آن سال آبراه سوئز را ملّی اعلام کرده بود. آبراه 193 کیلومتری سوئز که مدیترانه و دریای سرخ را به یکدیگر متصل می کند توسط یک فرانسوی به نام فردیناند لسپوس و در طول 10 ـ 12 سال ساخته شده است و یک سازمان انگلیسی ـ فرانسوی آن را اداره می کرد که ناصر ملّی کرد و از دست دو دولت خارج ساخت. این آبراه، هزاران کیلومتر راه اروپا به آسیا را که قبلا از جنوب آفریقا بود کوتاه کرده بود. به علاوه یک وسیله استراتژیک بود. داریوش بزرگ 25 قرن پیش برای رسیدن کشتی های ایران از خلیج فارس به مدیترانه، آبراه دیگری ساخته بود که این آبراه دریای سرخ را از طریق رود نیل به مدیترانه متصل می ساخت. در آن زمان، مصر یک ساتراپی (ایالت) ایران بود و جزیره قبرس، بنادر لبنان و جزایر دریای اژه پایگاههای دریایی ایران ـ تنها اَبَرقدرتِ جهان وقت.
    حمله نظامی به مصر را اسرائیل در بیست و نهم اکتبر (هفتم آبان 1355) آغاز کرده بود. در آن زمان غزّه در کنترل مصر بود. نظامیان اسرائیل ـ طبق گزارش های وقت، حدود 175 هزار تَن ـ سریعا غزّه و بخش بزرگی از سینا را تصرف کردند که حمله مشترک انگلیس و فرانسه به مصر آغاز شد. هدف عمده، نه تنها پس گرفتن آبراه سوئز بلکه برکنار شدن ناصر بود که ناسیونالیسم عرب را ندا می داد. ناصر به محض آغاز حمله، چهل کشتی در آبراه سوئز غرق کرد تا آبراه برای مدتی طولانی بسته بماند. وی همچنین سیصد هزار نظامی به خط آتش فرستاد، ولی پیشروی نظامی سه دولت ادامه یافت. دولت واشینگتن (آیزنهاور) که نگران مداخله دولت مسکو بود که به سوریه نزدیک شده بود و در انتظار فرصت بود مخالفت خود را به دولت لندن که این دولت در آن زمان، یکی از سه ابرقدرت جهان بود اعلام داشت ولی نتیجه نداشت و جنگ تا هفتم نوامبر و به مدت 9 روز ادامه داشت که دولت مسکو از طریق روزنامه دولت (ایزوستیا به معنی اطلاعات) و روزنامه حزب حاکم (پراوِدا به معنی حقیقت) اخطار داد که ارتش سرخ به حمایت از مصر وارد عمل خواهد شد که جنگ پایان یافت، ناصر بر کرسی قدرت و آبراه سوئز در دست مصر باقی ماند، ولی متعهد شد که آن را به روی عبور کشتی ها ـ بازرگانی و نظامی ـ باز بگذارد و همچنین تنگه تیران بروی اسرائیل باز شد.
    از نتایج جنگِ اکتبر ـ نوامبر 1956، تنزل قدرت جهانی دولت لندن پس از حدود چهار قرن و افتادن از مقام اَبَرقدرتی و نیز کناره گیری ایدن ـ Anthony Eden از نخست وزیری انگلیس (دو ماه پس از آن جنگ و به سبب تحقیر شدن و تداوم انتقاد) و همچنین نزدیک شدن مصر به دولت مسکو و در نتیجه تشدید رقابت واشینگتن ـ مسکو در منطقه و گسترش ناصریسم در جهان عرب بود.
     پس از پایان جنگ ماهها طول کشید تا آبراه سوئز که 40 کشتی در آن غرق شده بودند و نیز بمباران شده بود باز شود. این آبراه در جریان جنگ بعدی عرب و اسرائیل نیز بسته شد. از این آبراه روزانه 50 تا 60 کشتی عبور می کنند و کمک بزرگی به اقتصاد جهانی است.
    تیترهای صفحه اول روزنامه اطلاعات، شماره دهم آبان 1355 از جنگ آبراه سوئز که وسعت جنگ و نگرانی از تأثیر منفی اقتصادی آن را منعکس می کند:
    


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
كودتاي سايگون كه نتيجه نهايي آن معكوس بود
Ngo Dinh Diem
اول نوامبر سال 1963 چند واحد ارتش در جنوب ويتنام بر ضد دولت «نگو دين دي امNgo Dinh Diem» كه در سال 1955 با بركنار كردن «بائو داي» امپراتور اسمي ويتنام جنوبي رئيس اين كشور موقت شده بود دست به كودتا زدند كه ضمن اين كودتا «دين دي ام» و برادرش كشته شدند و يك شوراي نظامي زمام امور را به دست گرفت كه ضد كمونيست تر از او بود. دولت آمريكا هفتم نوامبر رژيم تازه را به رسميت شناخت.
     همسر «نگو دين دي ام» كه در زمان كودتا در آمريكا بود دولت جان اف كندي رئيس جمهوري وقت امريكا را كه خود 22 روز بعد در شهر دالاس ترور شد متهم به حمايت از نقشه كودتا و مرگ شوهرش كرد. در پي اين كودتا، جنگ ويتنام و در نتيجه مداخله امريكا در اين جنگ گسترش يافت، جنگي كه آمريكا در آن موفق نبود و وحدت ويتنام تامين شد.
     «نگودين دي ام» يك كاتوليك بود كه پيروان اين مذهب در ويتنام جنوبي در اقليت هستند. فرانسويان در طول استعمار ويتنام، مذهب كاتوليك را درآنجا ترويج كرده بودند. نگو دين ديم با حمايت ژنرال آيزنهاور رئيس جمهوري وقت آمريكا بود كه موفق شد در ويتنام نظام جمهوري برقرار كند. حال آن كه طبق قرارداد ژنو قرار بود تا انجام رفراندم وحدت دو ويتنام، بائو داي رئيس قسمت جنوبي اين كشور باشد. نگو دين ديم هنگام مرگ 54 ساله بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
سالروز ایجاد «اتحاديه اروپا»
يكم نوامبر سال 1993 پيمان ايجاد «اتحاديه اروپا» معروف به پيمان Maastrich كه در هفتم فوريه 1992 به امضا رسيده بود به اجرا گذارده شد كه اينك داراي 27 عضو، چهار میلیون و 324 هزار کیلومتر مربع وسعت (نزدیک به سه برابر ایران) و 500 میلیون جمعیت با زبان و فرهنگ مختلف است که 23 زبان در مکاتبات و مکالمات اتحادیه رسمیت دارند. مذاكرات مربوط به تاسيس اتحاديه اروپا كه جاي «جامعه اروپايي» را بگيرد از 19 دسامبر 1991 و همزمان با قطعي شدن فروپاشي شوروي آغاز شده بود ولي به سختي پيشرفت مي كرد. شالوده اين اتحاديه به نام بازار مشترك اروپا در دهه 1950 در گردهمايي «رم» منتهی به اعلامیه مورّخ 25 مارس 1957 گذارده شده بود و پیش از این اعلامیه، طرح موضوع در مذاکرات سال 1951 پاریس که در 18 آوریل این سال پایان یافته بود.تصويب پيمان فوريه 1992 در كشورهاي اروپايي هم چندان آسان نبود. در فرانسه درصد اكثريت تصويب كننده ناچيز بود و در انگلستان به جاي رفراندم، پارلمان آن را به تصويب رساند و در دانمارك، اكثريت مردم آن را رد كردند.
     اصول اين پيمان بر پايه هماهنگي امور اجتماعي، اقتصادي، سياسي و امنيت مشترك كشورهاي عضو تنظيم شده است و «يورو» پول واحد كشورهاي اروپايي در اجراي همين پيمان به وجود آمده است كه باز اكثريت مردم برخي از كشورهاي عضو ازجمله سوئد راي به حفظ پول ملي خود دادند. تكليف قانون اساسي اروپا هم كه در بعضي از كشورهاي عضو از سوي اكثريت مردم رد شده بود به درستي روشن و قطعي نشده است. علاوه بر تفاوت های فرهنگی ميان ملل عضو اتحاديه اروپا، روسيه بزرگترين كشور اروپا در خارج از اين اتحاديه قرار دارد و تا چنين باشد نمي توان به آينده اين اتحاديه زياد خوش بين بود، مخصوصا كه بيشتر اعضاي آن عضو «ناتو» هستند كه يك اتحاديه نظامي و گرداننده اصلي آن آمريكا ـ کشوری در قاره دیگر ـ است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دادگاه اروپايي حقوق بشر
یکم نوامبر 1998 دادگاه اروپايي حقوق بشر تاسيس شد. تاسيس اين دادگاه نشانه ضعف سازمان ملل در كار نظارت بر رعايت اعلاميه جهاني حقوق بشر تلقي شده است. هنگام تاسيس اين دادگاه اظهار اميدواري شده بود كه ساير مناطق جهان دادگاههاي منطقه اي از اين دست داشته باشند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
مهاثير بن محمد که گفت يهوديان کنترل جهان را به دست دارند
Mahathir ben Mohammad
دكتر مهاثير (محضير) بن محمد نخست وزير وقت فدراسيون مالزيا سي و يكم اكتبر 2003 پس از 22 سال رئيس دولت بودن خود را بازنشسته و قدرت را به معاونش «عبدالله احمد بداوي» سپرد. مهاثير بن محمد متولد 1925 كه به صراحت لهجه معروف است در طول 22 سال حكومت بر مالزيا، اين كشور را به صورت يك قدرت اقتصادي در آورد.
     آخرين اظهارات صريح و بدون پرده او دو هفته پيش از بازنشستگي بيان شده بود كه در مراسمي رسمي گفته بود: "يهوديان كنترل جهان را به دست دارند، و ديگران (اشاره به آمريكاييان) را وادار مي كنند كه برايشان جنگ كنند و بميرند.".
    اين اظهار او سبب شد كه مجلس نمايندگان آمريكا به اتفاق آراء وي را محكوم سازد و سناي اين كشور مالزيا را از فهرست دريافت كنندگان كمك نظامي از آمريكا حذف كند.
    مهاثير بن محمد يك ماه پيش از 78 ساله شدن، خود را بازنشسته كرد ولي گفت که در کار سياست و بیان نظر فعّال خواهد بود. عبدالله احمد سال 15 جوانتر از او بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
زن 116 ساله ژاپني
Kamato Hongo زماني که صد و ده ساله بود. او گفته بود که اندوه و کمخوابي عمر را کوتاه مي کند

سي و يكم اكتبر 2003 بانو «كاماتو هنگو Kamato Hongo» پيرترين زن وقت در جهان درگذشت.
     وي كه يك ژاپني بود در سپتامبر اين سال وارد يكصد و شانزدهمين سال عُمر خود شده بود و از سوي رکوردنگاران کهنسالترين زن جهان اعلام شده بود. برخي از پژوهشگران گفته که گمان نمي کنند او بيش از 110 سال عُمر کرده بود.
    ژاپن بيش از کشورهاي ديگر انسان صدساله و صد و چند ساله دارد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
فيلمبرداري کم سابقه از صحنه تيراندازي در محوطه مجتمع قضايي
سي و يكم اكتبر 2003 يك فيلمبردار تلويزيون به نام «استيو گريسون» كه براي تهيه تصويراز دادرسي يك متهم به قتل وارد محوطه مجتمع قضايي « ون نس » در منطقه لس آنجلس آمريكا شده بود مشاده كرد كه يك مرد با سلاح كمري به سوي مردي ديگر تيراندازي مي كند و اين مرد در پناه درخت مي كوشد كه گلوله ها به او اصابت نكند و از اين صحنه كم سابقه فيلمبرداري كرد. ضارب به تير اندازي ادامه داد تا طرف مقابل بر زمين افتاد و سپس خونسردانه سلاحش را در جيب گذارد و به راه خود ادامه داد كه رهگذران يك مامور پليس را در آنجا يافتند و او را به دنبال ضارب فرستادند و ضارب كه خود را ويليام ستريلر 60 ساله معرفي كرد دستگير شد . ويليام اعتراف كرد كه جري كوري وكيل 53 ساله قضايي را تير زده بود ، زيرا كه کوري قسمتي از پولي را كه به منظور حل يك اختلاف قضايي به او سپرده بودند تا به وي بدهد بدون دليل به سود خود برداشته بود و حاضر به پس دادن نبود و قاضي دادگاه هم امروز و فردا مي كرد. جري كوري كه از چند نقطه بدن مجروح شده بود در بيمارستان بستري شد.
    
صحنه تيراندازي واقعي

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
آزمايش يک موشك در روسيه كه طبق اعلاميه اين دولت مي تواند از هر سد دفاعي عبور کند


در مسکو اعلام شد که ارتش روسيه يكم نوامبر 2005 موشك بين قاره اي باليستيك «آر. اس ـ12 ام» از كلاس موشك هاي توپول (عكس بالا) را آزمايش كرده بود.
    طبق اعلاميه دولت روسيه، اين موشك كه از هر سد دفاعي ضد موشكي مي تواند بگذرد از سكوي ثابت و يا متحرک (روي كاميون) عمل مي کند.
    پراوداي آنلاين نيز ضمن تشريح برتري هاي اين موشك از لحاظ نظامي، نوشته بود: آزمايش توپول تازه ثابت كرد كه اين موشك مي تواند كلاهك خود را از هرگونه شبكه دفاع موشكي عبور دهد و به هدف برساند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برکنار شدن رئيس ستاد نيروي هوايي ژاپن به خاطر دفاع از وطن در مقاله اي که نوشته بود!
Toshio Tamogami
ژنرال «توشيو تاموگامیToshio Tamogami» رئيس ستاد نيروي هوايي (دفاع از خود) ژاپن 31 اكتبر 2008 سمت خودرا ازدست داد و بركنار شد زيرا كه يك مقاله ميهني نوشته و نظری را مطرح ساخته بود. وی در این مقاله ضمن ردّ متجاوز خواندن ژاپن در جریان جنگ جهاني دوم، خواسته بود كه ژاپن داراي ارتشي مشابه كشورهاي ديگر شود (ازجمله آلمان و ايتاليا كه آنها هم بمانند ژاپن در جنگ جهانی دوم شكست خوردند و تسلیم شدند) و افزوده بود: قانون اساسي ژاپن كه توسط دیگران و در دوران اشغال نظامي انشاء شده است ژاپن را (كه داراي یک اقتصاد بزرگ است) از داشتن يك ارتش كامل محروم كرده است و اینک آن زمان فرارسيده است كه اين قسمت از آن قانون اصلاح و ارتش ژاپن از صورت (Self - Defense) بیرون آيد. وي همچنين نوشته بود: در جریان جنگ جهانی دوم، ژاپن قصد درافتادن با آمریکارا نداشت و اين آمريكا بود كه با اقداماتی ازجمله منع صدور نفت حتی از مکزیک به ژاپن ما را وارد جنگ با خود كرد و ... و اين يک سياست و برنامه دقيقِ از پيش طرح شده بود تا آمريکا ابرقدرت شود.
    اين مقاله براي انتشار نوشته نشده بود براي شركت در مسابقه گروه «A.P. A» ارسال و برنده 3 ميليون «Yen» شده بود. عنوان مسابقه اين بود: آيا ژاپن يك مهاجم بود؟.
    تارو Taroنخست وزير و یاسوکازو هامادا Yasukazu Hamada وزير وقت دفاع ژاپن پس از اطلاع از مفاد اين مقاله كه ژنرال «تاموگامي» آن را به عنوان يك تبعه (ژاپني) نه مقام دولتي نوشته بود آن را ديدگاهي مغاير سياست دولت اعلام كرده و«هامادا Hamada» وزير دفاع ژاپن گفته بود كه با اين نوشته راهي جز بركنار كردن ژنرال تاموگامي از رياست ستاد نيروي هوايي نداریم!.
    پاره اي از اصحاب نظر اين اقدام را عملي برخلاف آزادي بيان و برخي ديگر يك «خود شیرینی و خوش رقصی» دولت ژاپن در برابر دوستان غربی اش خوانده بودند و گفته بودند: به هرحال اين عمل اقدامي خلاف اين اصل هزاران ساله است كه «كسي را به خاطر ميهندوستي و دفاع از وطن مجازات نمي كنند» و در تاريخ ژاپن باقي خواهد ماند.
    در يک تفسیر رسانه ای این عمل (برکناري تاموگامي) آمده بود: این نخستین واکنش از این دست در ژاپن نبوده است برخی از کسانی هم که قبلا از بناي يادبود سربازان مقتول زمان جنگ دیدار کرده بودند توبیخ و تضعیف شده اند و این در حالی است که از پایان جنگ جهانی دوم دو نسل و دهها سال گذشته است.
    هفت سال پس از برکناري تاموگامي، در سال 2015 ژاپن و ظاهرا به اشاره آمريکا و در واکنش به تقويت بنيه نظامي چين، بازگشت روسيه به صحنه جهان و موشکي ـ اتمي شدن کره شمالي، قانوني را تصويب کرده است که ارتش ژاپن را از وضعيت سلف دينفس خارج ساخته و به صورت يک ارتش عادي که قادر به عمليات در سراسر دنيا خواهد بود درآورده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 1 نوامبر
  • 1604:   تراژدي «اتلّو» كار شكسپير براي نخستين بار در كاخ «وايت هال» روي صحنه آمد.
        
  • 1800:   جان ادامز نخستین رئیس جمهوری آمریکا بود که در این روز در ساختمان ویژه اقامت و دفتر کار رئیس دولت فدرال آمریکا در شهر واشیگتن (بعدا به نام کاخ سفید) مستقر شد. به این ترتیب، کاخ سفید واشنگتن در یکم نوامبر 2020 دویست و 20 ساله شد.
        
  • 1894:   در پاريس اعلام شد که دكتر «روكس» فرانسوي پس از تجربه بسيار، واكسن ديفتري را در آزمايشگاه ساخته است.
        
  • 1936:   ميان آلمان و ايتاليا يک پيمان اتحاد منعقد شد كه موسوليني رهبر وقت ايتاليا آن را «مِحوَر» عنوان داد. طبق اين پيمان، دو دولت متعهد شده بودند که در مساعي نظامي به يکديگر کمک کنند.
        
  • 1939:   براي نخستين بار به منظور اصلاح نژاد حيوانات، تلقيح مصنوعي انجام گرفت و سپس عمومي شد. تلقيح مصنوعي نخست روي خرگوش آزمايش شده بود.
        
        
  • 1950:   دو ملي گراي پورتوريكويي به نام اسكار كولازوOscar Collazo و گرسليو تروسلاGriselio torresola در ساختمان «بلر هاوس» در شهر واشنگتن قصد كشتن ترومن رئيس جمهوري وقت امريكا را كردند كه در اين ماجرا يك محافظ ترومن و يكي از دو ملي گرا كشته شدند. ملي گرايان پورتوريكو خواهان استقلال اين جزيره بوده اند كه در سال 1898 كه اسپانيا در جنگ از آمريكا شكست خورد به تصرف اين كشور درآمد و قلمرو اين کشور شده است.
        
  • 1952:   آمریکا نخستین آزمایش هیدرژنی (بمب هیدرژنی) را در منطقه جزایر مارشال در اقیانوس آرام آزمایش کرد.
        
        
  • 1955:   يك هواپيماي مسافربر شركت «يونايتد» آمريكا بر فراز ايالت كلرادو براثر انفجار يك بمب ساعتي كه در جامه دان يك مسافر كارگذارده شده بود سرنگون شد و همه سرنشينانش كشته شدند.
        
  • 1958:   در این روز (دهم آبانماه 1337) نخستین فرستنده تلویزیونی غیردولتی ایران یکماهه شدنِ خود را جشن گرفت. این فرستنده یازدهم مِهرماه 1337 در تهران، تپه های غربی عباس آباد (امروزه؛ خیابان گاندی) آغاز بکار کرده بود.
        این فرستنده که بعدا با تأسیس شعبه در خوزستان، شبکه تلویزیونی شد متعلق به حبیب ثابت ـ متولّد 1901 در تهران و متوفّی در 20 فوریه 1990 در لُس آنجلس ـ بود. اخبار تلویزیون غیردولتی ایران را خبرگزاری پارس و در آن زمان تنها خبرگزاری کشور ایران تأمین می کرد. 8 سال بعد و در یکم آبان 1345 تلویزیون دولتی ایران آغاز بکار کرد و طبق قانونی که بعدا به تصویب رسید، از سال 1350 هجری خورشیدی، همه رادیوتلویزیونهای ایران در هم ادغام و دولتی شدند و سازمان رادیوتلویزیون ملّی ایران به وجود آمد. از این زمان در ایران، تاسیس رادیو و تلویزیون غیردولتی ممنوع شده است.
        
  • 1959:   در این روز (دهم آبان 1338) اعلام شد که از چهار روز دیگر (چهاردهم آبانماه) کارخانه مونتاژ خودرو جیپ در تهران کار خودرا آغاز خواهد کرد که چنین شد.
        
  • 1964:   خط هوایی منظم ایران و شوروی آغاز بکار کرد که هنوز ادامه دارد. زمانی پرواز از تهران به سایر کشورها با هواپیماهای شرکت هواپیمایی روسیه (آئروفلوت) ارزانتر از ایرلاین های دیگر بود و مشتری فراوان داشت.
        
  • 1969:   اراضی اطراف پارک وی (بزرگراه چمران) ملّی اعلام شد و خرید و فروش آنها توسط افراد ممنوع گردید.
        
  • 1975:   لغو مجوّز کار 29 موسسه آموزش عالی (دانشگاه و دانشکده) که هفتم آبان 1354 به تصویب رسیده بود در این روز از آبان 1354 به مدیران آنها ابلاغ شد و اعلام گردید که تحصیلات عالیه هم در ایران دولتی و رایگان شده است. از شهریور 1353 آموزش و پرورش ایران از کودکستان تا پایان دوره دبیرستان رایگان شده بود و دانش آموزان مدارس ابتدائی و راهنمایی تحصیلی، تغذیه رایگان هم داشتند. در آذرماه 1358 این رایگان بودن آموزش و پرورش، اصل 30 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت که در رفراندم به تصویب ملت رسید.
        
  • 1978:   در این روز (دهم آبان ماه 1357 ـ سال انقلاب و چند روز پیش از آغاز اعتصاب های سراسری ازجمله اعتصاب 61 روزه روزنامه نگاران ایران)، علی امینی با شاه (پهلوی دوم) ملاقات کرد و در این دیدارِ تقریبا دو ساعته از او خواست که بهتر است کنار برود و از کشور خارج شود. امینی این مطلب را در پایان این دیدار به روزنامه نگاران خارجی که به تهران آمده بودند تا تحولات انقلاب را پوشش دهند گفته بود و انتشار یافته بود.
        
        
  • 2003:   دولت فرانسه براي تعمير كاخ تاريخي ورساي 158 ميليون دلار بودجه اختصاص داد. لويي چهاردهم ورساي را كه در آن قراردادهاي پايان جنگ جهاني اول امضاء شد شاه نشين فرانسه كرده بود.
        
  • يادداشت روز
    به رغم اخطارهاي قبلي نقل مطالب این تاریخ آنلاین بدون ذکر مأخذ و کسب مجوّز ادامه دارد ـ مرتکب تعقيب قضايي خواهد شد
    مطالب تاریخ آنلاین نتیجهِ 66 سال تلاش شبانه روزی و 16 سال تحصیل در دانشگاههای مختلف است، یعنی حاصل عُمر این نگارنده. به رغم درج اخطارهایی در ماههای بهمن و اسفند سال 1390 و فروردین 1391 که نقل این مطالب، بدون ذکر منبع و نام مؤلف نه تنها طبق قوانین موضوعه همه کشورها و موازین بین المللی ممنوع و خلاف است بلکه عملی خلاف اخلاقیات است ولی مشاهده شده است که این کار توسط چند وبلاگ فارسی و ... ادامه دارد. این نشریات و آنلاین ها مطالب تاریخ ایرانیان را عینا و بدون ذکر منبع و برخی از آنها با اشاره ای مبهم به منبع و با همان تیترها و عکس ها نقل می کنند. این عمل همچنین خلاف اصول اسلام است که حق و مالکیّت را محترم داشته است. ایران یک «جمهوری اسلامی» است و چنین تقلبّات را نباید تحمل کند. در بهار 1391در این زمینه به وزارت ارشاد نامه نوشته شد که به نظر می رسد اثر محسوس نداشته است. به هر حال، این عمل يعني Plagiarism قابل تعقیب قضايي و ادعای غرامت در دادگاه است و نیز طرح آن در یونسکو و سایر ارکان های سازمان ملل و بنیادهای جهانی دیگر، و مشمول مرور زمان هم نخواهد شد.
        امید است که با مشاهده این یادداشت، مرتکبین رعایت قواعد نقل نوشته ها یعنی ذکر کامل ماخذ و مؤلف را بکنند. غرامتی که این نگارنده و یا ورثه اش از متخلف مطالبه خواهند کرد معادل بهای 64 سال عُمر پژوهش و نويسندگي خواهد بود. می دانید که تنها تایپ، عکس گذاری، دستمزد وب مستر و سِرور این تاریخ آنلاین چقدر است؟. هیچ دلیلی برای رد دعوی قضایی نخواهی داشت زیرا آنچه که عیان است نیاز به اثبات ندارد. مطالب این تاریخ آنلاین به این صورت (سبک ویژه کرونیکل ژورنالیستی) و با این عبارات تنها از مغز نگارنده خارج شده است و نمی توانید مالک دیگری را برای آنها بیابید. این آنلاین بدون دریافت کوچکترین کمک مالی از فرد و یا دولت ایجاد و ادامه حیات می دهد.
     نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
    کارنامک نوشيروان (خاطره ای از مولف)
    مشاجره در اطاق خبر بر سر آمار جمعیت ایران در آذرماه 1335 ـ نمونه ای از آمار سازی ادارات! ـ 5 میلیون اختلاف!
    بیستم آذرماه 1335 اداره آمار و ثبت احوال ایران، جمعیت کشور در آن سال را نوزده میلیون (18 میلیون و 955 هزار) اعلام کرده بود و با ذکر جزئیات، آن را که از این عده 9 میلیون و 645 هزار نفرشان مَرد (ذکور) هستند در یک اطلاعیه تایپ شده به روزنامه ها ازجمله روزنامه اطلاعات فرستاده بود، ولی جلال زرّین معاون وقت سردبیر روزنامه که اخبار دریافتی از میزهای خبر را پس از مشاهده سردبیر، طبقه بندی و تخصیص ِ صفحه می کرد و به «حروف چینی» می فرستاد مخالف درج آن بود و می گفت که آبان سال گذشته (سال 1334) همین اداره آمار اطلاعیه فرستاده بود که جمعیت کشور 24 میلیون نفر است. آیا می شود که در یک سال 5 میلیون نفر بیش از موالید فوت کنند؟.
        چون جر و بحث جلال زرین با دبیر میز اخبار اجتماعی و خبرنگار مربوط بالا گرفت، زرّین به سوی آرشیو که در طبقه پایین تر ساختمان قرار داشت به راه افتاد و فایل جمعیت ایران (پوشه حاوی مجموعه بریده نشریات، اطلاعیه ها،کُپی کتاب ها و اسنادِ یک موضوع خاص) را آورد که یکی از اوراق داخل پوشه، خبر ِ رسیدن جمعیت ایران به 24 میلیون نفر بود که نهم آبان 1334 انتشار یافته بود.
        سردبیر روزنامه که چنین دید، یک هیأت مرکب از دو خبرنگار و یک نویسنده ستادی را (نویسندهِ اصطلاحا «نشسته» در اطاق خبر که اخبار خبرنگاران، اطلاعیه ها و اینک مطالب وبسایت های ارجاعی دبیر میز را تکمیل و سابقه نویسی می کند) حهت تحقیق به اداره آمار و ثبت احوال فرستاد که در آنجا به آنان گفته شد که آمار سال قبل، از تفریق شناسنامه های فوت شدگان از کل شناسنامه ها، به دست آمده بود و در دقّت آن مي توان ترديد کرد.
        آخر وقت آن روز اعضای هیأت سه نفری در بازگشت به روزنامه گفتند که بنابراین، دقّت آمار تازه هم جای تردید دارد مگر اینکه متدولوژی آن را به دست دهند و یا سرشماری خانه به خانه صورت گیرد. در انتشار آمارهای دولتی در روزنامه باید دقّت بسیار کرد. اکتفاء کردن به اطلاعیه یک اداره، کار روزنامه نگار حرفه ای نیست. ممکن است که آمار برپایه سیاست هایی تهیه شده باشد. قرار شد که پس از بررسی بیشتر، اطلاعیه درج شود.
     نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.



     

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com