Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
3 ژوئن
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 3 ژوئن
ايران
انتقاد روزنامه هاي تهران از گزارش بانك جهاني درباره مناقشه ايران و انگلستان بر سر نفت در خرداد 1331 (ژوئن 1852)
در اين روز در خرداد سال 1331 (ژوئن 1852) روزنامه هاي تهران ضمن انتشار گزارش طولاني بانك جهاني درباره مناقشه ايران و انگلستان بر سر نفت، شديدا از اين بانك انتقاد كرده و نوشته بودند كه بانك جهاني با اين گزارش ماهيّت سياسي خود را به جهانيان نشان داد و ثابت كرد كه صرفا يك موسسه پوليِ بي طرف نيست و در پشت چهره آرام و ظاهر الصلاح خود به سود برخي قدرت ها، سياسي كاري مي كند و يك ابزار اِعمال سلطه گري است.
    بانك جهاني در پي ديدار نمايندگانش از تهران و آبادان، در گزارشي كه در واشنگتن (مقرِّ خود) منتشر ساخته بود ضمن تشريح تاريخچه نفت ايران و قرارداد نفتي سال 1901 و تمديد آن در 1933 با شركت نفت انگلستان كه سهامدار عمده آن دولت انگلستان بود نوشته بود كه اگر دولت ايران (دولت دكتر مصدق) تصور مي كند كه قطع صدور نفت و تعطيل بودن پالايشگاه آبادان، جهان را با كمبود سوخت رو به رو مي سازد، اين يك اشتباه است؛ زيرا با تاسيس پالايشگاههاي تازه و استخراج بيشتر از ميدانهاي نفتي ساير كشورها به ويژه عراق، اين كمبود ها رفع مي شود و ايران، بازنده «خيال» و محاسبه خود خواهد بود. جملات اين گزارش نيز چنان انتخاب شده بود كه گويا، نفت ايران ملي نشده و هنوز متعلق به انگلستان است.
    به نوشته مورخان، اين نخستين بار بود كه دست بانك جهاني خوانده شده و ماهيّت آن فاش گرديده بود. بعدا و تا به امروز برخي ديگر از كشورها همين اتهامات را كه ايران آغازگر آن بود به اين بانك وارد آورده اند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
جان فاستر دالس: آمريکا نمي گذارد ايران به دست کمونيستها افتد و يا در دست مخالفان آمریکا باشد
John Foster Dulles
سوم ژوئن 1953 (13 خرداد 1332 و دو ماه و نيم پيش از براندازي 28 اَمُرداد 1332) جان فاستر دالس John Foster Dulles وزير امور خارجه وقت آمريکا [از 26 ژانويه 1953 تا 22 اپریل 1959] پس از يک ديدار طولاني با «لوي هِندرسون» سفير اين کشور در تهران اعلام کرده بود که دولت آمريکا نمي گذارد ايران به دست کمونيستها افتد و یا در دست مخالفان آمريكا باشد. وي که در واشنگتن سخن مي گفت اظهارکرده بود که با افتادن ايران به دامان مسكو، خاور ميانه استراتژيک و نفتدار از دست خواهد رفت و چراغ پیشرفت اقتصاد اروپا و ژاپن خاموش خواهد شد.
    «دالس» دولت هری ترومن [رئیس جمهوري قبلی آمریکا] را متهم كرده بود كه سياست روشن و درستي در قبال تحولات وقت ايران نداشت. دالس گفته بود: براي ما، ايرانِ غير کمونيست و متحد غرب به مراتب مهمتر از نفت است. دولت ايران، صرف نظر از چه کسي نخست وزير آن باشد، بايد در كنار ما، دوست و متحد اطمينان بخش ما باشد.
    روزنامه هاي تهران عموما، از اين اظهارات دالس ابراز تعجب کرده بودند و روزنامه اطلاعات در شماره 16 خرداد خود سئوال کرده بود: مقصود آمريکا چيست؟.
    به نوشته مورخان معاصر، دالس در تنظیم و نظارت بر عملیات براندازی دولت مصدق معروف به عملیات آژاکس [Operation Ajax 1953] نقش داشت. به باور برخی از این مورخان، براندازی مصدق سرآغاز عملیاتی بود که اواخر دهه 1980 به انحلال پیمان ورشو و دو سال بعد فروپاشی شوروی انجامید زیرا اگر ایران متحد مسکو شده بود، شوروی طبق نقشه تزارها که دولت لندن در زمان خود با انواع بازی و دسیسه مانع از تحقق آن شد بر خاورمیانه و آسیای جنوبی دست می یافت که فروپاشی قدرت غرب را به دنبال داشت و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
حذف کتابهای «درسی تاریخ» دوران مصدق و ناپدید شدن «بیل آو رایتز Bill of Rights» از این کتاب ها، خلاصه شدن تاريخ اشکانيان و ... ـ انتقاد دکتر آذر
دو روز مانده به پایان سال تحصیلی 1332 – 1333 (دوم و سوم ژوئن 1954 ـ 9 ماه و دو هفته پس از براندازي دولت مصدق)، به دانش آموزان دوره دوم متوسطه ایران گفته شد که پس از امتحانات، اگر کتابهای درسی تاریخ را [که در دوران حکومت مصدق چاپ شده بود] تحویل دفتر مدرسه دهند، به رایگان کتاب تاریخ چاپ تازه و یا 3 دفترچه سفید و قلم دریافت خواهند کرد!. در آن زمان، یک دانش آموز در پایان کلاس یازدهم، دیپلم متوسطه دریافت می کرد و کلاس دوازدهم که سه شعبه بود (ادبی، ریاضی و طبیعی) اختصاص به کسانی داشت که می خواستند در رشته های مربوط به دانشگاه بروند.
    متون کتاب های تاریخ چاپ تازه، درحقیقت همان بود که در کتابهای چاپ پیش از خرداد 1330 مندرج بود. دولت مصدق کتاب های درسی تاریخ برای دوره متوسطه را تجدید نظر کامل کرده ازجمله در قسمت تاریخ آمریکا توجه ویژه به قانون اساسی این کشور و مفاد اصلاحیه معروف به «بیل آو رایتز Bill of Rights» شده بود که انعکاس دمکراسی و آزادی ها بود ازجمله آزادی انتشار روزنامه (نداشتن نیاز به دریافت پروانه نشر). عنوان «اکتشافات جغرافیایی» شده بود «استعمار ملل و سلطه اروپاییان». عکس تبلیغاتی تجمع کشتی های نظامی انگلستان [در فصل مربوط به جنگ جهانی اول] حذف شده بود. تاریخ اشکانیان که در کتب پیش از سال 1330 تنها دو صفحه بود و در این دو صفحه هم آمده بود که اطلاع زیادی از این دوره در دست نیست ده برابر شده و دمکراسی اشکانی و ایجاد مجلس مِهستان، انتخابی بودن شاه و چگونگی عزل او، توجه به فلسفه یونان در این دوره و ... به تفصیل تشریح شده بود.
    در کتاب هاي تاريخ ـ چاپ تازه (پس از براندازي دولت مصدق) از تاریخچه نفت، تاریخ اندیشه و روشنگری [در اروپا] و ... اثری نبود و فصل انقلابات و ... حذف شده بود. در کتب درسي دوران حکومت مصدق در فصل انقلابات، بپاخیزی های بزرگ در طول تاریخ بشر از کاوه آهنگر و اسپارتاکوس تا انقلاب فرانسه، انقلابات سال 1848 اروپا، انقلابات قرن نوزدهم آمریکای لاتین به رهبری سیمون بولیوار و انقلاب روسیه آمده و نتیجه گیری شده بود که اگر نشر روزنامه و تشکیل حزب و اتحادیه در یک کشور آزاد باشد انقلاب به آن شکل روی نخواهد داد و تظاهرات ـ راهپيمايي هاي محدود خیابانی و اعلام خواست و انتقاد، «انقلاب» نیست که دگرگون کننده اوضاع باشد.
    دکتر مهدی آذر [متوفی در آمریکا در 28 ماه می 1994 ـ 94 سالگی ] وزیر فرهنگ حکومت مصدق به این تغییرات و از گور درآوردن کتب درسی سابق اعتراض و این عمل را در تاریکی باقی گذاردن نوجوان ایرانی و بی خبری او از دمکراسی و آزادی و عظمت فکری گذشته اعلام کرد و گفت: مجسمه ها و سکه های همه پادشاهان اشکانی ایران و خرابه های شهر اشک آباد و نسا (عشق آباد) که ساخته اند، دامغان، ایوانکی (شهر ری نوین)، تیسفون که به دست آنان ساخته شده است و صورتجلسات سنای روم و ... موجود است چرا باید به نوجوان دروغ گفت و ... چرا باید از بردن نام دمکراسی ترسید؟!، ژاپنی ها ساعات درس تاریخ را در مدارس خود سه برابر کردند و به آن قدرت رسیدند، استعمار اروپایی را از آسیا برانداختند و ....
    تنها اثر این اظهارات این بود که بر اوراق پرونده او [دکتر آذر] در دادرسی ارتش افزود و دو اتهام تازه بر اتهامات قبلی وی اضافه شد. زدن این حرف ها در آن زمان (9 ماه و چند روز پس از براندازی 28 امُرداد) دلاوری فراوان لازم داشت [دل شیر می خواست].
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي که طرح قانون سال 1358 مطبوعات براي اظهار نظر انتشار يافت و سپس به تصويب شوراي انقلاب رسيد ـ بهترين قانون مطبوعات
14 خرداد سال 1358 - چهار ماه پس از پيروزي انقلاب ـ طرح قانون مطبوعات که براي بررسي و تصويب در شوراي انقلاب تنظيم شده بود براي اظهار نظر علاقه مندان،در روزنامه هاي تهران انتشار يافت.
    اين طرح که بعدا تصويب و تا سال 1364 (زمان وزارت محمد خاتمي) اجرا مي شد که قانونِ سخت تازه جاي آن را گرفت، از بهترين قوانين مطبوعات ايران بشمار مي آمد. اهميت مصوبه شوراي انقلاب در اين بود که تاکيد بر حرفه اي و فني بودن مدير نشريه داشت و به علاوه صراحت داشت که اگر وزارت ارشاد (هيات نظارت) تا سه ماه پس از وصول تقاضا به آن رسيدگي و پاسخ رد و يا قبول ندهد، متقاضي مي تواند به دادگاه دادخواست دهد و حکم دادگاه در اين زمينه قطعي خواهد بود. به علاوه، اين قانون از ناشر خواسته بود که قبلا اعلام کند که با چه تيراژي شروع بکار خواهد کرد.
    طبق اين قانون، اگر شرکت ها و موسسات (شخصيت هاي حقوقي) متقاضي پروانه بودند بايد به پيوست تقاضانامه خود، مشخصات مدير نشريه مورد تقاضاي خود را (که در عين حال سردبير هم بايد باشد) ارسال مي داشتند که روزنامه نگار بودن او قبلا به تاييد مراجع حرفه اي رسيده باشد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
14 خرداد سالروز وفات بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران


آيت الله عظمی روح الله خميني بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران 14 خرداد 1368 (در آن سال مصادف با سوم ژوئن 1989) وفات يافت و همان روز مجلس خبرگان آیت الله علی حسینی خامنه ای را به رهبری جمهوری اسلامی برگزید. آيت الله خامنه اي قبلا به مدت هشت سال رئيس جمهور بود.
     روزنگارهاي تاريخ عمومي (کرونیکلز آو ظِ ورلد) 17 ماه می (27 ارديبهشت) را زادروز آیت الله خميني ذكر كرده و نوشته اند كه در سال 1900 ميلادي چشم به جهان گشوده بود. در اين مآخذ آمده است که آيت الله خميني در جریان بپاخيزي ژوئن 1963 (خرداد 1342) و 35 ساعت پس از ایراد یک سخنرانی در قم که در آن شاه را از جنبه های مختلف مورد انتقاد تند قرارداده، محکوم و تقبیح کرده بود دستگیر، به تهران منتقل و ماهها در بازداشت بود ولی پس ازرفع توقیف موقت و بازگشت به قم چون از مخالفت دست نکشید و به انتقاد و اعتراض ادامه داد در مارس 1965 (اسفند 1343) از وطن تبعيد شد.
     آيت الله عظمی خميني در طول تبعيد در تركيه و عراق از مبارزه با شاه دست نكشيد و اين مبارزه از ژانويه سال 1978(دي ماه 1356) شدت بیشتری گرفت كه درست يك سال بعد، در پي اعتصاب ها و تظاهرات ممتد منجر به خروج شاه و خانواده اش از ايران و متعاقب آن بازگشت آیت الله خمینی به وطن و پيروزي انقلاب در فوريه 1979(بهمن 1357) شد و 50 روز بعد، مردم در يك رفراندم راي به تغيير نظام و تأسیس جمهوری اسلامی دادند.
    جمهوری اسلامی ایران 19 ماه پس از پیروزی انقلاب مورد تعرض نظامی تمام عیار عراق قرارگرفت و این جنگ هشت سال ادامه داشت که بازنده نهایی آن دولت وقت عراق بود.
    از آیت الله خمینی مطالب، اندرزها و یک وصیتنامه باقی مانده است. از وصاياي وی يکي اين بوده است که روحانيون از قبول کارهاي اجرايي خودداري ورزند. اندرز ژانویه 1989 آیت الله خمینی به گورباچف که به صورت پیامی با یک پیک ویژه ارسال شده بود معروف است. وی به گورباچف اندرز داده بود که فريب مقامات آمريکا را نخورد. این پیام یک سند تاریخ شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
گزارش روزنامه سازندگی و به این مناسب نگاهی کوتاه به رایِن از شهرهای استان کرمان

    



    
    در پی انتشار این گزارش در صفحه اول روزنامه سازندگی ـ شماره سه شنبه 12 اردیبهشت 1402، شنیده شده است که راینی های کرمان از سیدحسین مرعشی دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی، برخاسته از استان کرمان و زمانی استاندار این استان بزرگ و نیز محمدرضا پورابراهیمی نماینده کرمان در مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیسیون اقتصادی این مجلس خواهند خواست که مانع این کار شوند و بگویند که در هیچ نقطه ای در دنیا چنین تصمیگیری سابقه نداشته است. این آثار به تمامی ملت ایران و ایرانی تبارها تعلق دارند و هر تصمیمی، ولو بسیار جزئی در این زمینه باید به تصویب نمایندگان ملت ـ مجلس برسد. آثار ملی اجاره دادنی و واگذار شدن نیستند.
    چگونگی ساخت قلعه های دفاعی در شهرهای کوچکتر ایران قدیم نیز ابتکار جالبی بود و در مورد «رایِن» به این صورت:
    دولت باروی قلعه (دیوارهایِ اَرگ)، دروازه، چاههای داخلی آب، طویله مشترک برای احشام و خندق ِ پیرامون آن را ساخت و سپس از ساکنان محل خواست که خودشان به هزینه شخصی ـ هرکدام یک و بعضا دو اطاق بر حسب جمعیت خانوار در قلعه (اَرگ) و درقطعه زمین قسمت بندی شده و به نام محله های شهرک اسم گذاری شده، در محله مربوط بسازند تا همسایگان در اینجا هم همسایه و یاور یکدیگر باشند، مقداری خواربار فاسدنشدنی و مختصر وسائل زندگانی در آنجا انبار کنند و بروند و هر وقت که جارچی ها نزدیک شدن دشمن و خطر را اعلام کنند با شتاب و با بخشی از احشام خود به قلعه و اطاق خویش بروند و تا رفع خطر آنجا بمانند. مردان شهر نیز مسلح شوند و در برج های قلعه آماده دفاع. جارچی ها از روی تپه ها و بلندی های شهر که در حواشی آن قرار گرفته اند و دیدبانی نوبتی داشتند خطر را با صدای بلند و شیپور اعلام می کردند.
    طبق روایات و حکایات، ساخت قدیمی ترین قلعه دفاعی رایِن در اواخر دوران هخامنشیان صورت گرفت که پس از کُهنگی و یا آسیب دیدگی از زلزله، سیل و توفان، در مجاورت آن قلعه دیگری ساخته شد و این ازنوسازی قلعه های راین تا دو سه قرن پیش ادامه داشت که راینی ها بقایای قلاع قدیمی تر را «قلعه کُهنه» می گویند. گفته شده است که راینی ها در قدیمی ترین قلعه خود در برابر تعرض نظامیان اسکندر مقدونی که پس از فتح هندوستان غربی از آن مسیر باز می گشت مقاومت کردند. معروف ترین دفاع آنان 1330 سال پیش در برابر عرب بود که چون موفق به فتح قلعه راین نشدند، حدود 40 کیلومتر دورتر یک قرارگاه ساختند که پس از انتقال مهاجران عرب به آنجا به «قریة العرب» معروف شده است که کرمانی ها آن را «دِه تازیان» می گویند.
     «رایِن» از دیرزمان دارای کلانتر (رئیس انتظامی) بود و فرزندان این کلانتران را کلانترزاده خطاب می کردند و این لقب این مفهوم را داشت که چنین افرادی از چارچوب اخلاقیات و قانون خارج نمی شدند. رایِن درعین حال نخستین ناحیه در ایران معاصر بوده است که شورای انتخابی شهر داشت که مدیر شهر را انتخاب و به استاندار (والی) کرمان معرفی می کرد تا حُکم اورا صادر و ابلاغ کند.
    راینی ها که قرن ها برای ارتش ایران شمشیر و جنگ افزار می ساختند و اسب پرورش می دادند در برابر هر متجاوزی از اسکندر تا عرب و مغول و ... مقاومت کرده بودند. جلگه راین شاهد چند جنگ بزرگ و سرنوشت ساز بود ازجمله نبرد دو سلطان تُرک نژاد که هر دو می خواستند بر کرمان حکومت کنند. آخرین نبرد در این جلگه که زبانزد است حمله شبانه 4 ژاندارم سوار به یک تیپ 1200 نفری انگلیسی ـ هندی در شهریورماه 1320 است. فرماندهی این تیپ انگلیسی که برای استقرار در شرق ایران، از هندوستانِ وقتِ انگلیس وارد ایران شده بود، پس از عبور از زاهدان و رسیدن به بَم و عبور از شهرِ بَم چون اطلاع یافت که لشکر کرمان (لشکر 7 پیاده) برای مقابله با آن تیپ به حرکت درآمده است، در تَهرود مسیر خودرا تغییر داده و به جلگه رایِن (ضلع شمالی روستای ده میرزا) رسیده بود که در اینجا نیز خودرا در برابر واحدهای لشکر کرمان دیده بود و متوقف شده و همانجا چادر زده بود که این توقف چند روز طول کشیده بود تا اینکه از دولت تازه ایران دستور قطع مقاومت به فرمانده لشکر 7 ابلاغ شده بود. یک شب در نیمه شب و در طول توقف تیپ انگلیسی ـ هندی در جلگه راین، اردوگاه این تیپ مورد حمله 4 ژاندارم سوار ـ از افراد پاسگاه نِی بید قرار گرفت. فرماندهی لشکر 7 پیاده دستور مرخص کردن سربازان وظیفه و مقاومت نکردن در برابر ورود نظامیان متفقین را که به امضای فرمانده کل قوا نبود نپذیرفته بود.
     گردشگران اروپاییِ ِ دو سه قرن گذشته «راین» را به داشتن میوه های لذیذ و آب و هوای خوش توصیف کرده اند و برخی از آنان، راین را شهر «توت» نوشته اند که توت آن معروف بود و در قدیم شیره توت و «توت خشک» صادر می کرد. صنعت ابزار آهنی سازی از جمله چاقوسازی راین معروف بود. گزارش شده است که در زمان حکومت مصدق و تحریم ایران از سوی دولت لندن، راینی ها برای ارتش با دست (کوره، چکش و سندان) جنگ افزار می ساختند و برای خودروها وسائل یدکی. راین دارای ایستگاه راه آهن است و یک راه جیرفت به کرمان از راین می گذرد. راین سابقا چنارستانی داشت که کاروان ها در آنجا و زیر چنارها در کنار چشمه آب استراحت می کردند و به این محل پاچنار (پای چنار ـ زیر چنار) می گفتند. از آسیاب های آبی راین که قرن ها پیش ساخته شده بودند و با فنون چرخ دنده کار می کردند و بی نظیر در دنیا، امروزه دیگر اثری نیست!. شنیده شده که به صفهِ خواجه در راین که خواجه بزرگ دو قرن پیش آن را با هدفِ در کنار هم بودن فامیل طراحی کرده بود و ویژگی خاص داشت آسیب رسیده است. آبشار راین (ریزش آب از کوه هزار) نیز کم نظیر است.
    ـ ـ ـ ـ ـ
    
    نقل با اِدیت برخی پاراگرف ها از مجله روزنامک، شماره 99 صفحه 11
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو رسانه‌ها
زادروز «ويليام هون» طنزنگار
ويليام هون

ويليام هون William Hone روزنامه نگار راديكال و طنزنويس انگليسي سوم ژوئن سال 1780 به دنيا آمد و 62 سال عُمر كرد.
    دولت و كليسا از زخم طنزهاي «هون» در امان نماندند. وي براي تامين آزادي مطبوعات انگلستان تلاش بسيار كرد. معروف ترين تاليف او «اِوري دِي بوك Every Day Book» عنوان دارد.
    
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
افتادن آنتيوخ (انتاكيه) به دست صليبيون و ويران کردن آن!
صليبون در لشكركشي اول خود به خاور ميانه، سوم ژوئن سال 1098 شهر آنتيوخ Antioch را تصرف و ويران كردند. آنان در سر راه خود به فلسطين و تصرف بيت المقدس به انتيوخ واقع در شرق مديترانه رسيده بودند.
    آنتيوخ كه اينك بيش از 30 هزار جمعيت ندارد در آن زمان شهري چند صد هزار نفري بود. اين شهر در قرن سوم پيش از ميلاد توسط سلوكوس اول Seleucus I Nicator جانشين اسكندر در ايرانزمين، در بهترين نقطه شرق مديترانه ساخته شده بود و بيشتر ساكنان اوليه آن مقدوني و يوناني تبار و يا يهوديان بودند. سلوکوس يکم، ژنرال اسکندر در جريان تصرف سُغدياي ايران (تاجيکستان امروز) در آنجا با يک دختر ايراني به نام Apama ازدواج کرد. اسکندر به افسران ارتش خود توصيه کرده بود که با دختران ايراني ازدواج کنند تا خويشاوند ايرانيان شوند و ماندگار در اين سرزمين پهناور.
     شهر Antakya (انتاکيه ـ انطاکيه در ترکيه) در نزديکي (مجاورت) آنتيوخ ساخته شده است ـ که اينک شهري 260 هزار نفري است.
    
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
نمونه مفت خوري هاي اروپاييان در قرون جديد
Hernando de Soto
هرناندو دو سوتو Hernando de Soto اسپانيايي پنج روز پس از ورود به سرزميني در جنوب شرقي آمريکاي شمالي (فلوريدا)، سوم ژوئن 1539 اين منطقه را ملك دولت اسپانيا اعلام كرد!. هنر وي اين بود كه گام به آنجا گذارده بود. در آن زمان بلعيدن سرزمين ها به همين آساني بود كه بازماندگان اين مهاجران اروپايي اينك هر متر مربع اين اراضي مفتخورشده را به گزاف مي فروشند و ثروت بادآورده خودرا به رخ ملل ديگر مي كشند. سه قرن بعد دولت اسپانيا فلوريدا را به دولت واشنگتن فروخت که يک استيت عضو اتحاديه را تشکيل مي دهد. جمعيت فلوريدا در سال 2019 حدود بيست و دو ميليون بود.
     «هرناندو دِ سوتو» سي ام ماه مي 1539 با 600 مرد مسلح در جستجوی طلا گام بر ساحل تمپا بی Tampa Bay فلوریدای امروز گذارد. وی از کوبا عازم فلوریدا شده بود. به این ترتیب، وی 46 سال پیش از ورود انگلیسی ها به جزیره رونوک Roanoke Island (واقع در ساحل کارولینای شمالی امروز) وارد آمریکای شمالی شد. استقرار انگلیسی ها در آمریکای شمالی (فدراسيون امروز) از سال 1607 آغاز شد زیراکه انگلیسی هایی که وارد جزیره رونوک شده بودند تماما ناپدید شدند.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
طلال ابن عبدالله چون فرياد زد مرگ بر استعمار ،اورا بيمار رواني اعلام و از سلطنت اردن خلع کردند!
طلال بن عبدالله

سوم ژوئن سال 1952 طلال ابن عبدالله پادشاه 53 ساله اردن ناگهان در پاريس به سفارت انگلستان رفت و در برابر کارکنان سفارت و مراجعان فرياد زد: مرگ بر استعمار،مرگ بر انگلستان، زنده اردن و ... و از آنجا خارج شد. در پي اين اقدام، پارلمان اردن که تعطيلات خود را مي گذرانيد به دعوت ابوالهدي پاشا نخست وزير وقت تشکيل جلسه داد و اعلام کرد که ملک طلال به بيماري رواني مبتلا شده و قادر به انجام وظايف خود نيست . سپس با تصويب پارلمان ،حسين پسر خردسال طلال بر جاي پدر نشست و تا مدتي نايب السلطنه داشت. طلال که در 1909 در مکه به دنيا آمده بود و از دانشکده نظامي سند هرست انگلستان فارغ التحصيل شده بود پس از قتل پدرش ملک عبدالله در بيت المقدس به دست يک فلسطيني از 20 ژوئيه 1951 بر جاي او نشسته بود. ملک طلال در طول سلطنت کوتاه خود مناسبات اين کشور ساخت انگلستان را با دولت سعودي و مصر بهبود بخشيده بود و با اصلاح قانون اساسي اردن آزادي بيشتري به ملت داده بود ولي با ژنرال کلوب پاشا فرمانده انگليسي ارتش اردن مناسبات حسنه نداشت و راهي جز خواست لندن مي پيمود. توطئه برکناري طلال،پيش از سفر او به پاريس از سوي انگلستان طرح شده بود زيرا که در همين زمان نايب السلطنه عراق که دست نشانده انگلستان خوانده مي شد به طور غير منتظره به اردن رفته بود. ملک طلال 20 سال پس از خلع از سلطنت در سال 1972 درگذشت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تیراندازی به سفیر اسرائیل در لندن در ژوئن 1982، بهانه حمله نظامی اسرائيل به لبنان و 3 سال ماندن در اين کشور
سوم ژوئن 1982 در لندن، سه تن از افراد گروه ابو نِضال ـ دو اردنی و یک عراقی ـ قصد کشتن شلمو آرگف Shlomo Argov سفیر وقت اسرائیل در انگلستان را کردند. شلمو هنگام خروج از یک هتل هدف گلوله یکی از این سه قرارگرفت و از ناحیه سر مجروح شد و تیرانداز نیز توسط بادی گارد شلمو آرگف زخمی و دستگیر شد. دو تن دیگر نیز هنگام فرار به دام پلیس افتادند. یک سال بعد، یک دادگاه لندن آن سه فرد را به تحمل زندان محکوم کرد.
    نخست وزیر وقت اسرائیل سه روز بعد (ششم ژوئن 1982) به انتقام این تیراندازی، لبنان را مورد حمله نظامی قرارداد که در پی آن یاسر عرفات مجبور به ترک لبنان شد و نظامیان اسرائيلی تا سال 1985 در لبنان باقی ماندند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
زادروز مخترع گلوله «شرپنل Shrapnel»
ژنرال Henry Shrapnel

هنري شرپنل Henry Shrapnel كه در 1803 گلوله شرپنل را براي توپ اختراع كرد كه به نام او باقي مانده است سوم ژوئن سال 1761 به دنيا آمد. وي يك افسر توپخانه بود كه اين گلوله «ضد نفر» را ساخت. «شرپنل» يك گلوله مجوّف است كه داخل آن گلوله هاي متعدد، ميخ، قطعات فلزي نوک تيز و ... و مواد مواد منفجره تأخيردار قرار مي دهند و گلوله اصلي پس از شليك، در مسير خود و نزديك به هدف منفجر مي شود و گلوله ها و قطعات داخل خود را آزاد مي كند كه در منطقه بزرگي تا 6 هزار متر مربع فرو مي ريزنند و باعث تلفات فراوان افراد مي شوند. نخستين بار، از اين گلوله ها در سورينام (آمريکاي جنوبي) و جنگ 1804 بر ضد ارتش ناپلئون استفاده شد و هنري شرپنل ارتقاء درجه يافت و بعدا ژنرال شد. دولت انگلستان به خاطر اين اختراع تصويب كرد كه مادام العمر به ژنرال شرپنل هر ماه 1200 ليره استرلينگ بدهند. ژنرال شرپنل 13 مارس 1842 درگذشت. استفاده از گلوله شرپنل از دهه 1970 رو به کاهش گذارده است.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزي که جورج تنِت پس از 7 سال از مديريت «سيا» كناره گيري كرد ـ اتهامی که وزیر امورخارجه وقت آمریکا به این سازمان وارد ساخت
جورج تنت

سوم ژوئن 2004 جورج تنت Tenet مدير سازمان اطلاعات مركزي آمريكا ـ «CIA » که 51 ساله بود از سمت خود كناره گيري كرد و جورج بوش رئيس جمهوری وقت استعفاي او را پذيرفت.
    سازمانهاي اطلاعاتي آمريكا به ويژه CIA در پي رويداد 11 سپتامبر 2001 تحت فشار و انتقاد بودند و بالاخره يک نفر بايد کنار مي رفت. انتقاد از CIA پس از اين كه در عراق اسلحه كشتار جمعي به دست نيامد افزايش يافته بود و ژنرال کولن پاول Colin Powell وزير امور خارجه وقت آمريكا (از سال 2001 تا 2005) به صراحت آن سازمان را متهم كرده بود كه گزارش هاي نادرست آن باعث شده بود كه به استناد آنها، در شوراي امنيت بگويد كه عراق داراي اسلحه كشتار جمعي است و حمله نظامي به آن كشور را توجيه كند. پاول از حزب جمهوریخواه قبلا (دوران ریاست جمهوری جورج بوش پدر) رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا و پیش از آن، از مشاوران رونالد ریگن بود.
    «تنت» هفت سال تمام مدير «سيا» بود. رياست او بر اين سازمان اطلاعاتي [که وظایف آن عمدتا مربوط به خارج از آمریکا و خارجیان است] از دوران حكومت كلينتون آغاز شده بود. وي در سه دهه منتهي به سال 2004 تنها مدير سيا بود كه پس از تغيير رئيس جمهوري سمت خودرا حفظ كرده بود. تنت كه در رشته مطالعات بين المللي از دانشگاههاي جورج تاون و كلمبيا فارغ التحصيل شده است پيش از مديريت سيا، عمدتا در سناي آمريكا به سناتورها به عنوان مشاور كمك مي كرد و پس از انتخاب كلينتون به رياست جمهوري آمريكا كار انتقال مديريت دستگاههاي اطلاعاتي را از دولت قبلي به دولت تازه برعهده داشت.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 3 ژوئن
  • 1621:   دولت هلند به سبک انگلستان فرمان تاسيس کمپاني هند غربي هلند را براي تصرف و اسثتمار قسمتهايي از قاره امريکا صادر کرد. قبلا آن دولت کمپاني هند شرقي هلند را براي بلعيدن اندونزي تاسيس کرده بود، به همان گونه که انگلستان کمپاني هند شرقي را براي تصاحب هندوستان به وجود آورده بود.
        
  • 1808:   جفرسون ديويس که از 1861 تا 1865 رئيس کنفدراسيون آمريکا (ايالات جنوبي ) بود متولد شد. هنوز ايالت جنوبي لوئي زيانا مراسم زادروز او را برگذار مي کند.
        
  • 1864:  


    رنسوم الي الدز Ransom Eli Olds از پيشگامان صنعت اتومبيلسازي آمريکا و سازنده اتومبيل ازموبيل Oldsmobile و کاميون ريو REO (سه حرف اول اسم و نام خانوادگي رنسوم الي الدز) به دنيا آمد و 86 سال (تا 26 آگوست 1950) عمر کرد. وي که پسر يک آهنگر بود در اواخر آخرين دهه قرن 19 موفق به ساختن اتومبيل شد. هر دستگاه ازموبيل Oldsmobile ساخت کارخانه رنسوم در دهه نخست قرن بيستم تنها 650 دلار بفروش مي رسيد. وي در همان دهه کارخانه خودرا فروخت ولي سمت معاونت مدير عاملي شرکت را حفظ کرد. رنسوم سپس يک کمپاني ديگر تاسيس کرد و کاميون ريو را ساخت که عمدتا در ارتش ها از آن استفاده مي شود. بعدا کمپاني ژنرال موتورز کارخانه سازنده ازموبيل را خريد ولي از سال 2004 ساخت اين نوع اتومبيل را که معروفيت يافته بود پس از 96 سال متوقف ساخت!.
        
  • 1962:   یک جت بوئینگ 707 ارفرانس هنگام برخاستن از فرودگاه اورلی Orly (پاریس) سرنگون شد و 130 تن سرنشیان آن کشته شدند. سال بعد (1963) در همین روز یک هواپیمای دی. سی ـ 7 شرکت نورث وست آمریکا در نزدیکی بریتیش کلمبیا (غرب کانادا) به اقیانوس آرام افتاد و 101 جان سپردند.
        
  • 1979:   یک چاه نفت در خلیج مکزیگ منفجر شد ودر طول چند هفته با خروج 3 میلیون بشکه نفت خام از آن آبهای این خلیج آلوده شدند. در اپریل 2010 نیز یک چاه نفت متعلق به کمپانی بریتیش پترولیوم (انگلستان) در خلیج مکزیک به علت نقص فنی در ساخت و لوله گذاری آن از کنترل خارج و ظرف چند ماه میلیونها بشکه نفت از آن وارد آبهای خلیج شد و سواحل ایالات متحده را آلوده ساخت و هفته ها خبر اول شبکه های تلویزیونی آمریکا بود و این دولت کمپانی انگلیسی را مجبور به پرداخت غرامت به آسیب دیدگان کرد. این رویداد ضعف های متعددی را آشگار ساخت. این مسئله هنوز ادامه دارد.
        
  • 1999:   اسلوبودان ميلوشويچ Slobodan Milosevic رئيس جمهوری وقت يوگوسلاوي پس از 11 هفته که کشورش زير حملات هوايي شديد «ناتو» قرارداشت و آسيب فراوان ديد حاضر شد به راه حل دولت هاي عضو اين پيمان نظامی غرب براي مسئله «کوزوو» تَن در دهد. باوجود این، دو سال بعد اورا گرفتند و جهت محاکمه در دادگاه بین المللی به اتهام جنایت علیه بشریت به لاهه بردند که در آنجا در سال 2006 در زندان درگذشت.
        



  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com