Iranians History on This Day
روز و ماه خورشيدي و يا ميلادي مورد نظر را انتخاب و كليد مشاهده را فشار دهيد
ميلادي
   خورشيدي

 
25 مي
 
جستجو:

 
 


 هديه مولف

اين سايت مستقل و بدون كوچكترين وابستگي؛ هديه ناچيز مولف كوچك آن به همه ايرانيان، ايراني تبارها و پارسي زبانان است كه ايشان را از جان عزيزتر دارد ؛ و خدمتي است ميهني و آموزشي كه خدمت به ميهن و هموطنان تكليف و فريضه است كه بايد شريف و خلل ناپذير باشد و در راه انجام تكاليف ميهني نياز به حمايت مادي احدي نبايد باشد، و نخواهد بود. انتخاب موارد براي نگارش و عرضه در سايت نظرشخص مولف است.
 

 










   لينک به اين صفحه  

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 25 مي
بیست و پنجم ماه می 2022 ـ پاسخ مؤلف به پرسش مخاطبان این تاریخ آنلاین که عملیات نظامی اوکراین چه سرانجامی خواهد داشت

    مخاطبان گرامی [ درماه می 2022 = اردیبهشت 1401] از مؤلف این تاریخ آنلاین که به گفته و نوشته آنان، نه تنها تحولات گذشته جهان در طول قرون و اعصار را تدریس و تألیف کرده، بلکه در طول 65 سال گذشته [تا سال 2022] ـ در کسوت روزنامه نگار در جریان رویدادها قرار داشته و آنها را تنظیم و تفسیر کرده است، درباره سرانجام مسئله اوکراین و آینده جهان از این رهگذر، سئوال کرده بودند.
    در پاسخ، باید گفت: اگر در اظهارات بدون تغییر پوتین و مقامات سیاسی ـ نظامی روسیه و طرز عملیات نظامی جاری [ماه می سال 2022] در اوکراین دقت شود می توان حدس زد که تا به خواست خود نرسند که پیش از آغاز عملیات و نیز در هفته های اول اعلام کرده بودند دست بردار نخواهند بود. مداخلات اعضای «ناتو» بهانه گسترش عملیات را به خارج از مرزهای شوروی پیشین (یا روسیه تزاری) بدست مسکو خواهد داد، به این جملات تهدید آمیز پوتین که به انگلیسی ترجمه شده و انتشار یافته تا سران «ناتو» دریابند، توجه کنید:
    
    
“If someone decides to intervene in the ongoing events from the outside and create unacceptable strategic threats to us, they should know that our response to those oncoming blows will be swift, lightning-fast,” Putin said in an address to lawmakers
    “We have all the tools to do this. Tools that no one except us can brag about. But we’re not going to brag. We’ll use them if such a need arises,” the president said, without specifying which tools could be deployed

    
    به رغم این اخطار، چند دولت مشخصِ عضو «ناتو» ازجمله آمریکا، انگلستان، آلمان، اسپانیا، سلوواک (جمهوری اسلوواکیا) و دانمارک به ارسال کمک مالی و تسلیحاتی به اوکراین ادامه داده و موضوع را رسما اعلام داشته، روسیه را تحریم و فنلاند همسایه دیوار به دیوار روسیه و قبلا یک دوک نشین این کشور و نیر سوئد بی طرف و آرام را تشویق به دادن درخواست عضویت در ناتو کرده اند [که فنلاند در 2023 عضو ناتو شده است] و این کارها معنایی جز بازکردن درها به روی جنگ و یارگیری ندارد و بنا براین، جهان برای نخستین بار در 77 سال گذشته [تا سال 2022] در وضعیتی بی سابقه قرار گرفته است. جهان قبلا و در این 77 سال جنگ های منطقه ای کره، ویتنام، افغانستان، عراق و ... را به خود دیده است، ولی نَه به آن صورت در اروپا و دو قدرت جهانی و اتمی در برابر هم. تا اینجا که دو طرف هیچکدام کوتاه نیامده اند و هر روز اقدام و اظهار تازه می کنند که بر خطر برخورد می افزاید. نتیجه هرچه باشد، نظم تازه ای در جهان برقرار خواهد شد و موازنه دیگری پدید خواهد آمد، سازمان های جهانی که دستپخت فاتحان جنگ جهانی دوم و در جهت تأمین و حفظ منافع آنها ایجاد شده اند رنگ خواهند باخت و تجدید نظر خواهند شد. روسیه به بیشترِ هدف های خود خواهد رسید، مناطق شرقی و جنوب شرقی اوکراین را که قرن ها «روسیه نو» خوانده می شدند چند جمهوری وابسته خواهد کرد (که دو منطقه آن جمهوری شده اند) و سپس با فرمول «اُسِتیای جنوبی» رفراندم برگزار و عضو فدراسیون روسیه خواهند شد و بقیه اوکراین را هم یک و یا چند جمهوری عضو جامعه مشترک المنافع خواهد کرد و این در صورتی است که مداخله «ناتو» از حد حمایت زبانی، مالی و در حدی نسبتا کم تسلیحاتی به اوکراین تجاوز نکند تا عنوان مداخله مستقیم یابد و به جنگ اروپایی همانند جنگ 1914 ـ 1918 خواهد انجامید و احتمال جنگ اتمی در همان منطقه. چنین جنگی ـ اتمی و یا متعارف، به اقتصاد و نفوذ جهانی غرب آسیب وارد خواهد ساخت و آن دسته از شرقی ها که چشم به غرب داشته اند، به خود نزدیک خواهند شد، راه مسالمت در پیش خواهند گرفت و برای مثال؛ تایوان درصدد پذیرفتن فرمول هنگ کنگ و ماکائو برخواهد آمد و جنگی که جوب ایدن گفته است، در صورت وقوع، آمریکا از تایوان حمایت نظامی خواهد کرد روی نخواهد داد، آسیایی ها و آفریقایی بمانند اروپایِ امروز متحد خواهند شد ـ اتحاد اقتصادی در اولویّت، و چهره جهان تغییر خواهد کرد. همچنین تحریم روسیه، این جنگ افزار را کمرنگ خواهد کرد، زیرا که احتمال دارد روسیه آن را با محاصره دریایی تحریم کننده و از این قبیل تلافی کند و یا نظام پولی جهانی دیگری جایگزین شود.
    مخاطبان گرامی به این نکته نیز توجه کنند:
     درست است که تاریخ نویسی و روزنامه نگاری در یک ردیف و به قولی در یک قلمرو و یک صَف قرار دارند، که روزنامه نگار ـ لحظه به لحظه، مسیر تحولات یک واقعه را باید گزارش و نظر اصحاب نظر و سابقه را بر آنها اضافه کند، ولی تاریخ نویس در مورد یک رویدادِ تاریخساز که درجریان باشد، آغاز و علل آغاز آن را اعلام و منتظر پایان و دست کم پایان هر مرحله آن (نتایج) می نشیند و سپس موضوع را با ذکر سابقه و پیش بینی تحولات بعدی ـ اگر ریشه و ریشه هایش باقی مانده باشد بیان می دارد که نوعی ثبت واقعه است و سند می شود و لذا باید قطعی، کامل و درست باشد. تاریخ نگار گزارش های رسانه ای روز را برای بررسی و دنبال کردن جمع آوری می کند، امّا متأسفانه گزارش های رسانه ای دهه های اخیر که عمدتا از اظهارات و اعلامیه های رسمی و دیپلماتیک و برپایه منافع و سیاست ها انتشار می یابند و هر لحظه تغییر چهره می دهند نمی توانند برای تاریخ نگار ـ حتی سرنخ باشند. بنابراین، در این وضعیت ـ کار تاریخ نویس بسیار دشوار است. سوشل میدیا تنها به صورت سرنخ دادن کمک می کند. در مورد مسئله اوکراین، اخباری که رسانه های جهان غرب منتشر می کنند متفاوت از اخبار سایر منابع هستند و سرچ انجین ها که غربی هستند همان ها را بدست می دهند که تاریخ نگارِ بی طرف و حرفه ای نمی تواند اطمینان کند. درست است که روسیه در تسلیحات پیشرفت بسیار داشته، ولی در زمینه «رسانه» پیشرفتی نداشته است. یک تاریخ نویس از رسانه های روسیه انتظار دارد که اخبار نادرست و ناکامل دیگران و حتی عکس های رسانه ای را ـ اگر ساختگی و صحنه سازی باشند رد کند و دست طرف را باز کند که چنین چیزی در رسانه های روسیه کمتر دیده می شود. رسانه های روسیه در هر مورد باید به ذکر تاریخ و شرح سابقه آن بپردازند. شاید تنها یک درصد مخاطبان اخبارِ روز بدانند که اوکراین چگونه به وجود آمده، کاترین بزرگ ـ تزار روسیه کدام شهرهایش را ساخته و کریمهِ تاتارنشین چه ربطی به اوکراین دارد و چرا برای مدتی آن را بدون پیش بینی آینده و با یک تصمیم شخصی ضمیمه اوکراینِ کرده بودند. در دنیای امروز و در جریان جنگ و یا مبارزه و رقابت؛ ارتش، مقامات و رسانه های یک کشور باید مکمل یکدیگر باشند و نهایت استفاده را از مشورت و کسب نظر اقتصاددان، تاریخ دان و جامعه شناس کنند و اصطلاحا اطاق فکر داشته باشند.
    به موازات مسائل اوکراین و تایوان، روسیه و چین و همچنین هند با آن همه کارشناس و وسائل، لازم است که چند سرچ انجین از آن خود ایجاد کنند تا جستجوگر به همه سرچ انجین ـ غربی و شرقی مراجعه کند و درست و نادرست را تشخیص دهد و قضاوت کند. در دهه 1960 این نگارنده متوجه تحریف کاری و گزینشی بودن اخبار 4 خبرگزاری بزرگ وقت و هرکدام وابسته به یک دولت شد و به نشست سران کشورهای غیر متعهد نامه نوشت تا یک خبرگزاری غیر متعهد تاسیس کنند که جواب مثبت دادند، ولی اقدام نکردند و مسئله باقی ماند و اصحاب منافع سرچ انجین ها را در همان راه قرار داده اند که خبرگزاری های اصطلاحا جهانی بوده اند. رسانه در دفاع از کشور همان کاری را می کند که ارتش.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ايران
مقدونی ها «سلوکیه» را در کنار دجله ساختند و ایرانیان در همانجا تیسفون را که 787 سال پایتخت ایران بود ـ هنر ایرانیان در خودی و همسو کردن
تصوير سلوكوس يکم بر سكه اش
«سلوكوس Seleucus یکم معروف به سلوکوس نیکاتور» ـ یکی از شش ژنرال اسكندر مقدونی و جانشین او در متصرفات آسيايي اش، 25 ماه مي سال 311 پيش از ميلاد ساختن شهري را در كناره غربي رود دجله (عراق امروز) آغاز كرد كه پنج سال بعد تكميل شد و سلوكيه نام گرفت و دستگاه حكومتي اش به آنجا انتقال يافت ولی چون از ایرانیان بیم داشت، چندی بعد در کنار مدیترانه (ترکیه امروز و نه چندان به دور از مرز سوریه) شهر دیگری به همان نام ـ سلوکیه ساخت و پایتخت اول خود قرار داد.
     مِهرداد یکم (شاه انتخابی ایران از دودمان اشکانیان) 150 سال بعد تيسفون را رو به روی سلوکیه ـ در سوي ديگر دجله (کناره شرقی آن) بساخت و پايتخت قرارداد که 787 سال پایتخت ایران بود. اردشیر ساسانی که حتی حاضر به شنیدن نام سلوکی ها و متجاوزین به ایران نبود در کنار سلوکیه شهری ساخت و نام آن را «وه اردشیر» گذارد و ساکنان سلوکیه به آنجا منتقل شدند. طغیان آب و سیل دهها سال بعد «وه اردشیر» را ویران ساخت. اردشیر ساسانی برای ساختن این شهر، سلوکیه را ویران نساخت تا از مصالح ساختمانی آن استفاده کند. او گفته بود که ساکنان سلوکیه وقتی که ببینند «وه اردشیر» بهتر است خودشان به آنجا نقل مکان می کنند که چنین شد.
     9 قرن پس از ایجاد تیسفون و 11 دهه پس از اضمحلال امپراتوری ایران، بغداد که یک روستا در نزديكي تیسفون و در شمال آن بود به صورت شهری بزرگ درآمد و پایتخت (دارالخلافه) عباسیان شد، ولی نام آن تغییر نکرده است (بغ داد = هدیه خدا به زبان پارسی میانه). عباسیان با تخریب عمارات تیسفون و انتقال مصالح ساختمانی آنها، بغداد را گسترش دادند. فاصله تیسفون که طاق کسرای آن (تالار ملاقات خسروانوشیروان با مردم در کاخ سلطنتی ـ تالار عَدل و به قول شاعر؛ بارگه داد) همچنان باقی است تا بغداد 20 مایل (32 کیلومتر) است. عرب آن را مدائن گوید و اینک آبادی «سلمان پاک». در سال 1917 و در جریان جنگ جهانی اول که نظامیان انگلیسی ـ عمدتا هندی ـ برای جنگ با عثمانی وارد بین النهرین (عراق امروز) شده بودند، گروهی از بزرگان ایران پس از آنکه متوجه شدند که نیروهای دو دولت در حاشیه تیسفون در برابر هم موضع گرفته اند و پس از آغاز نبرد، طاق کسری بر اثر اصابت گلوله توپ آسیب خواهد دید مصرّانه از عثمانی و انگلیس خواستند که نیروهای خودرا تغییر موضع دهند و اخطار کردند که اگر چنین نشود مجبور خواهند شد به سود نیروی موافق وارد جنگ شوند که میدان نبرد به العماره منتقل شد.
     سلوكوس یکم با هدف جلب قلوب ايرانيان نسبت به خود، درهمان سال آغاز کار ساختن سلوکیه کنار دجله (311 پيش از ميلاد) با «آپاما» دختر كلانتر بلخ (بزرگتر این شهر) ازدواج كرد، ولي ايرانيان با بكارگيري روش منحصر به فرد خود براي مدتي طولاني زيربار مقدوني ها نماندند؛ به همان گونه كه بعدا عربان، تركمانان و مغول ها هم نتوانستند به مفهوم واقعي كلمه بر آنان حكومت كنند كه مورخان متفق القول اين روش ويژه (ذوب فاتحان در درون خود) را هنر ايرانيان نوشته اند كه با زبردستي خاص در فاتحان نفوذ مي كنند، آنان را تغيير فرهنگ و روانشناسي مي دهند (خودی می کنند) و به تدريج قدرت را به خود منتقل مي سازند.
    
طاق کسری در تیسفون که در سال 551 ميلادي ساخته شد

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
پیشنهاد کاهش متقابل نیروهای نظامی دو اَبَرقدرت ایران و روم در سال 400 ميلادي ـ امپراتور روم پسر خردسال خودرا زیر حمایت شاه ایران قرار داد
تصویر مجسمه آرکادیوس
يزدگرد یکم شاه وقت ايران از دودمان ساساني، بانی شهر یزد که مردی آزادی دوست (لیبرال) بود چند ماه پس از آغاز پادشاهی (و در بهار سال 400 میلادی) و در پی اطمینان از اینکه تقسیم امپراتوری روم به دو بخش شرقی و غربی نهایی شده است تصميم گرفت ضمن ارسال پيامي به قسطنطنیه، از فلاویوس آرکادیوس Arcadius امپراتور روم شرقی بخواهد كه دو ابرقدرت به يك نسبت از شمار نيروهاي نظامي خود بكاهند و از مسابقه تسليحاتي كه براي هردو كشور هزينه سنگين داشت دست بردارند. فکر تقسیم امپراتوری روم (کنفدراسیون کردن آن) از امپراتور دیوکلتیان در سال 284 میلادی است ولی این کار با اینکه هر چند وقت یکبار صورت عمل به خود می گرفت تا سال 395 میلادی نهایی نشده بود و تئودوسیوس یکم (تئودوسیوس بزرگ) در آخرین ماههای عُمر، اقدام به نهایی ساختن این تقسیم کرد. [روسها در دهه سوم قرن 20 مرتکب این اشتباه شدند و امپراتوری روسیه را قسمت کردند و به صورت جماهیریه درآوردند که در دسامبر 1991 فروپاشید و مسکو اینک وارث مشکلات آن است). نهایی کردن تقسیم امپراتوری روم برای این بود که دست کم، بخش شرقی آن حفظ شود زیرا که امپراتوری روم در غرب (اروپای غربی و مرکزی) دچار مشکلات جدّی شده بود ـ از سوی ژرمن ها (اقوام آلمانی) و هون ها (مهاجرانی از شرق که امپراتوری ایران آنان را به اروپا فراری داده بود) و نسبت به بقاء آن (امپراتوري يکپارچه روم) براي مدتي طولانی تردید بود.
     یزدگرد یکم که مردی صلح جو و به این لحاظ اورا رامشَهر (آرام و بردبار) می خواندند با توجه به قطعي و عملی شدن تقسیم قلمرو روم، تصميم به طرح پیشنهاد کاهش متقابل نیروهای نظامی گرفت. پس از تایید تصمیم یزدگرد در نشست بزرگان ایران و موبد موبدان (روحانی ارشد)، این تصمیم به صورت پیشنهاد، در پيامي به امضای یزدگرد یکم به قسطنطنیه ارسال شد. پیام یزدگرد در متن خود تاریخ داشت [برابر با یکم ماه می سال 400 و این تبدیل تقویمی بعدا صورت گرفته است].
     طبق اسناد آرشیو شده روم شرقی که در نیمه قرن پانزدهم از قسطنطنیه به رُم انتقال یافته اند، آرکادیوس ـ امپراتور روم شرقی 24 می همان سال (سال 400 میلادی و سه روز پس از دریافت پیام یزدگرد) به پیشنهاد ایران پاسخ نوشت و با این استدلال که آن امپراتوری در منطقه دانوب، یونان و مصر دارای معاند است و درگیر، پیشنهاد کاهش متقابل نیروهای نظامی را در اين وضعيت نمی تواند بپذیرد، ولی قول داد که تا زنده باشد خواهد کوشید که به قلمرو ایران تعرّضی صورت نگیرد. به این ترتیب، رقابت نظامی و مسابقه تسلیحاتی دو قدرت وقت عملا ادامه یافت ولی اعتماد متقابل دو پادشاه فقط تا سال 408 که آرکادیوس درگذشت باقی مانده بود. آرکادیوس پسر تئودوسیوس یکم (تئودوسیوس بزرگ و امپراتور تمامی قلمرو روم پس از قتل والنتینیَن دوم امپراتور بخش غربی) از سال 395 میلادی برتخت سلطنت نشسته بود.
    همین اعتماد سران ایران و روم شرقی به یکدیگر، سبب شده بود که آرکادیوس پسر خردسال خود تئودوسیوس را تحت حمایت یزگرد یکم قراردهد تا به سن رشد برسد ـ کاری که قبلا سابقه نداشت. هنگام مرگ پدر، تئودوسیوس Theodosius که بعدا به نام تئودوسیوس دوم امپراتور روم شرقی Byzantine شد هفت ساله بود. صلح میان ایران و روم شرقی تا پایان عُمر یزدگرد یکم (سال 420 میلادی) ادامه یافت. یک سال پس از آغاز سلطنت بهرام چهارم (بهرام گور) پسر یزدگرد، مسیحیان قلمرو ایران آن آزادی مذهبی زمان یزدگرد را از دست دادند و در یک مورد که حادثه ای روی داد به تئودوسیوس دوم متوسل شدند و این امر، سرانجام به یک جنک دو ساله (421 و 422 میلادی) میان دو کشور انجامید. ارتش ایران رومیان را در منطقه «نصیبین» شکست داد، ولی آنان را دنبال نکرد و همین امر به انعقاد پیمان صلح میان دو امپراتوری انجامید.
    تئودوسیوس 42 سال حکومت کرد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روزی که فضاشناس ایرانی، عبدالرحمن صوفی که نام او بر یک سیّاره و یک فرورفتگی ماه گذارده شده است فوت شد
عبدالرحمن صوفی فضاشناس ایرانی قرن دهم میلادی در روزی چون امروز (25 ماه می 986) در هشتاد و سه سالگی در شیراز فوت شد. وی هفتم دسامبر 903 در ری به دنیا آمده بود و بسیاری از سالهای عُمر را در اصفهان زیست کرده بود و مورد حمایت عضدالدوله دیلمی ـ حکمران وقت بود.
    عبدالرحمن که درغرب به نام «اَل صوفی ـ تلفظ اروپایی؛ اَز زوفی Azophi شناخته می شود به کشفیات وسیع در منظومه شمسی و ترکیب ستارگان دست یافته و در این باره در سال 964 میلادی کتابی زیر عنوان «صوَر الکواکب» که با هر شرح و تعریف دارای تصویر (به ترسیم خود او) است، تألیف و این کتاب را با نام عضدالدوله که مشوّق و حامی او بود آغاز کرده است. از آنجا که در قرون وسطی در سرزمین های اسلامی، نگارش کتاب های عِلمی و فلسفی به زبان عربی مرسوم بود، عبدالرحمن به رغم علاقه مندی تمام به زبان مادری، کتاب خودرا به زبان عربی تألیف کرد.
    اهمیت عبدالرحمن صوفی در فضاشناسی به حدّی است که یک فررفتگی در کره ماه را به نام او گذارده اند و پس از کشف یک سیاره تازه در منظومه شمسی توسط فضاپیمایانِ اواخر قرن 20، که ابعاد آن حدود 7 کیلومتر است، این سیّاره نیز به نام او؛ «اَل صوفی» اسم گذاری شده است. این سیّاره که با هر تلسکوپ از زمین قابل رؤیَت نیست بمانند سیّاره های دیگر، به گِرد خورشید در حرکت است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
توقيف برخي از نشريات تهران در خرداد 1289 و ادعاي رئيس الوزراء
چهارم خرداد ۱۲۸۹ دولت وقت ايران نشرياتي را كه مخالف می دانست ممنوع الانتشار ساخت. اين اقدام به دستور رئيس الوزراء وقت صورت گرفت و به شکایت دولت، مديران برخي از اين نشريات به محكمه تسليم شدند.
    در آن زمان چون سلطان احمدشاه (قاجار) به سن قانوني نرسيده بود، کشور داراي نايب السلطنه بود. رئيس الوزراء مديران نشريات توقيف شده را عوامل بيگانه خوانده بود که «دانسته و يا ندانسته» آب به آسياب خارجي مي بستند و با نوشته هايشان زمينه اجراي سياست هاي بيگانه را فراهم مي ساختند و بهانه به دست خارجي مي دادند و يا اينکه با انتشار نوعي مطالب، از صميميت و اعتماد ملت به دولت مي کاستند.
    به استدلال رئیس الوزراء وقت (رئیس دولت = نخست وزیر)، عمل ناشران روزنامه های توقیف شده از مصادیق خیانت به وطن بود که جرمی است با جنبه عمومی (گذشت ناپذیر).
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برکنارشدن شگفتی آور سیدضیاء از نخست وزیری
سلطان احمد شاه
در آن زمان که ایران با انبوه مشکلات داخلی و عمدتا ناشی از مداخلات دولت لندن و تحریک سران ایل ها، خان ها و سرکردگانِ محلی بویژه شیخ خزعل به گردنکشی دست به گریبان بود، سلطان احمد شاه قاجار، چهارم خرداد سال 1300 (25 می 1921) در پي يك مشاجره لفظي كوتاه با سيدضياءالدين طباطبائي يزدي نخست وزير وقت، وي را از اين سمت بركنار كرد.
    در روزهاي پيش از اين برکناري، جماعتي در ميدان بهارستان برضد سياست هاي داخلي دولت سيدضياء دست به تظاهرات زده و خواستار بركناري اش شده بودند كه شاه وقت از اين فرصت استفاده كرده، وي را به كاخ گلستان احضار و به او پيشنهاد داد كه كناره گيري كند. سيدضياء نپذيرفت و ميان آن دو مشاجره لفظي روي داد که شاه وقت بي درنگ (فی المجلس) حُکم برکناری وي را نوشت و این حُکم را هنگام خروج سیدضیاء از کاخ سلطنتی (کاخ گلستان) به دست او دادند.
    سيدضياء با حمايت انگلستان و كودتاي تيپ قزاق در اسفند 1299 بر سر كار آمده بود و دکتر مصدق دَم به دَم اورا عامل و دست نشانده دولت لندن اعلام می کرد. بنابراین، برکنارشدن سیدضیاء به آن صورت تعجب برانگیز به نظر مي رسد. با اینکه از آن زمان دهها سال گذشته است هنوز روشن نشده است که محرّک تظاهرات بهارستان برضد سیدضیاء چه عواملی بودند و انگیزه واقعی برکناری او از چه سیاستی ناشی شده بود!.
    پس از بركناري سيدضياء، دولت تهران 25 هزار تومان هزينه سفر به او داد تا كشور را داوطلبانه ترك كند و سيدضياء از ايران رفت. او سال ها در فلسطين ـ سرزمين تحت الحمایه وقت انگلستان ـ اقامت داشت كه پس از اشغال نظامي ايران در شهريور 1320 به كشور بازگشت و از شهر يزد ـ زادگاه خود ـ به نمايندگي مجلس انتخاب شد. اعتبار نامه نمایندگی سیدضیاء به رغم مخالفت سرسختانه دكتر مصدق كه اورا عامل يك دولت خارجي (انگلستان) اعلام كرده بود به تصويب رسید.
    سیدضیاء در باغ خود در سعادت آباد تهران زندگی می کرد و با اینکه پهلوی دوم (محمدرضاشاه) ظاهرا بااو روابط صمیمانه داشت، ژاندارمری منطقه وَنَک ماموریت داشت که رفت و آمدهای اورا زیر نظر داشته باشد و در روزهای تعطیل که برخی رجال به دیدارش می رفتند، اسامی و ساعت ورود و خروج آنان را گزارش کند.
سيد ضياء پيش از
ورود به دنياي روزنامه نگاري
و سياست، طلبه علوم ديني
و مُعَمَّم بود

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
دولت تهران متعهد به تامين هزينه هاي ريالي اشغالگران ايران شد!
در اين روز درسال 1942 (1321 هجري خورشيدي) دولت وقت ايران متعهد شد كه هزينه هاي ريالي متفقين (اشغالگران) در ايران را تامين كند و در ازاء هر 13 تومان (130 قران) بعدا يك پوند انگليسي دريافت دارد.
     دولت ايران با چاپ اسكناس اين هزينه ها را تامين كرد كه باعث تورم پول در كشور شد و قيمت ها را تا چند برابر بالا بُرد و ....
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
چرچيل از کوتاه آمدن دولت حزب کارگر انگلستان در برابر دکتر مصدق انتقاد کرد و خواهان حمله نظامي به آبادان شد
در اين روز در سال 1330 (1951 ميلادي) و در آستانه اجراي قانون ملّي شدن نفت و خلع يَد از شركت نفت انگلستان كه دولت اين كشور سهامدار عمده آن بود، اين دولت برضد ايران به ديوان داوري لاهه شكايت كرد و دفتر اين ديوان، دولت وقت ايران را از مفاد اين شكايت آگاه ساخت و اطلاع داد كه دولت انگلستان به استناد ماده 22 قرارداد 1933 ايران و انگلستان رسيدگي به اختلافات موجود في مابين دو كشور را به اين ديوان احاله كرده تا داوري كند. طبق ماده 22، دو دولت موافقت كرده بودند كه اگر اختلافي روي دهد، براي حل آن به «داور» مراجعه كنند و نظر «داور» را بپذيرند.
    در همين روز وينستون چرچيل كه هنوز نخست وزير نشده بود از دولت حزب كارگر انگلستان انتقاد كرد و اين دولت را متهم ساخت كه در برابر دكتر مصدق كوتاه آمده است و علنا از حمله نظامي براي تصرف آبادان جانبداري كرد.
     در واكنش به اظهارات چرچيل كه بعدا نخست وزير انگلستان شد تا با دولت دكتر مصدق مقابله كند، مسكو و واشنگتن واكنش نشان دادند. دولت آمريكا با هرگونه عمليات نظامي انگلستان بر ضد ايران مخالفت كرد و آن را به مصلحت غرب ندانست و دولت مسكو با اشاره به قرارداد سال 1921 ايران و روسيه تهديد كرد كه اگر پاي سرباز انگليسي به ايران برسد براي دفاع از ايران نيرو به اين كشور خواهد فرستاد. در اين ميان برخي از روزنامه هاي تهران كه ماده 22 قرارداد 1933 را براي اطلاع مخاطبان خود چاپ كرده بودند دولت وقت ايران كه اين قرارداد را امضاء كرده بود دست نشانده انگلستان و خائن به ملت ايران خوانده بودند و پاره اي ديگر؛ نادان، فريب خور و فاقد توان دورنگري.
    
    
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
لغو قرارداد خرید ناوشکن و ناوچه از آمریکا برای نیروی دریایی ایران
در این روز در ماه می سال 1979 (سه ماه پس از پيروزي انقلاب و چند هفته بعد از تاسیس سپاه پاسداری از دستاوردهای انقلاب) نیروی دریایی آمریکا از کنگره این کشور خواست که سفارش های تسلیحاتی ایران را لغو کند. استدلال نیروی دریایی آمریکا این بود که این قراردادها با نظام سلطنتی ایران که متحد آمریکا بود بسته شده بود.
    خرید چهار ناوشکن و چند ناوچه ازجمله این خریدها بود.
    در پی تصویب این پیشنهاد، این کشتی ها پس از تکمیل ساخت به نیروی دریایی آمریکا داده شدند. دو ناوچه که پیش از تصویب پیشنهاد آمادهِ تحویل داده شدن به ایران بودند تا سالها در حوضچه ای در پایگاه آمفی بی اس نیروی دریایی آمریکا در نورفک (ویرجینیا) نگهداری می شدند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
قطعنامه ماه می 1979 سنای آمریکا در اعتراض به اعدام های فوری در تهران و سرآغاز تیرگی روابط دو دولت که 43 سال است ادامه دارد
در اعتراض به اعدام 200 تَن از مقامات و حامیان داخلی نظام سلطنتی ایران پس از محاکمات کوتاه در صد روز اولِ پس از پيروزي انقلاب، اظهارات آذری قمی دادستان وقت انقلاب که مجازات اعدام مفسدان فی الارض تخفیف نخواهد داشت، انتشار اطلاعیه در روزنامه ها که هرکس هر آگاهی مبنی بر هرگونه سوء استفاده هر مقام سابق و یا نزدیکان آن مقامات را دارد اطلاع خودرا به دادسرای انقلاب بدهد، مصادره اموال ازجمله خانه و زمین کسانی که کشور را به صورت فرار از تعقیب قضایی تَرک کرده بودند و ...، سنای آمریکا 19 ماه می 1979 (ارديبهشت 1358) با تصویب قطعنامه ای، این اَعمال و هرگونه اعدام فوریِ بدون طی مراحل تحقیق و دادرسی و احراز مجرمیت را مورد اعتراض قرار داد و نکوهش کرد و از کاخ سفید (رئیس جمهوری آمریکا) خواست که در صورت ادامه این وضعیت، در روابط و مناسبات آمریکا با تهران تجدید نظر و آن را محدود کند.
    همان روز، سناتور رابرت بِرد رهبر (وقت) اکثریت سنای آمریکا در دیدار با روزنامه نگاران ضمن اشاره به تاریخ، فرهنگ و تمدن درخشان ایرانیان گفت که پس از انقلاب، انتظار چنین اَعمالی نمی رفت. وی ضمن دفاع از قطعنامه سنا و اشاره به واردات نفت از ایران گفت که نفت ارزش نقض حقوق انسان را ندارد. دولت آمریکا نمی تواند و نباید که درقبال نقض حقوق بشر و دمکراسی در هرگوشه از کره زمین که باشد ساکت بماند.
     در پی انتشار قطعنامه سنای آمریکا و در واکنش به آن، آیت الله عُظمی خمینی گفت که آمریکا از سرِ ما دست برنمی دارد. دولت موقت و شورای انقلاب نیز، هرکدام جداگانه اعلام کردند که لغو قراردادهای منعقده میان ایران و آمریکارا در برنامه کار خود قرارداده اند و وزارت امور خارجه ایران 21 ماه می 1979 از سفیر آمریکا در تهران که برای انجام کاری به واشنگتن بازگشته بود خواست که فعلا به ایران بازنگردد. در این اعلامیه منتشره گروهها در اين باره، ابتکار طرح قطعنامه به سناتور «جیکوب جاویتس» نسبت داده شده بود و از او به نام یک صهیونیست یاد شده بود. [متن يکي از اعلامیه ها در صفحه آخر روزنامه اطلاعات، شماره 15858 مورخ 30 اردیبهشت 1358 درج شده است.].
     این پیشامد سرآغازِ بحرانی شدن مناسبات آمریکا و ایران بود که ادامه دارد و از زمان تصرف سفارت آمريکا در تهران و گروگانگیری 444 روزه کارکنان آن در نوامبر 1979 بر وخامت آن پی در پی افزوده شده است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
شبي که به آیت الله هاشمي رفسنجاني تيراندازي شد
رفسنجاني (خرداد 1388)
چهارم خرداد 1358 (3 ماه و نيم پس از پيروزي انقلاب)، ساعت هشت و نيم شب، آیت الله علي اكبر هاشمي رفسنجاني در محل سكونت خود در دزاشيب (شميران) هدف دو گلوله قرار گرفت، مجروح شد، در بيمارستان تجريش تحت عمل جراحي قرار گرفت و زنده ماند.
     وي در اتاق پذيرايي منزل، هدف گلوله قرار گرفته بود. دو مرد به عنوان رسانيدن پيامي از يك روحاني ديگر به هاشمي، به خانه او وارد شده بودند و تيراندازي از سوي يكي از آن دو صورت گرفته بود. مهاجمان موفق به فرار شدند، ولي تقريبا بلافاصله، گروه فُرقان متهم به طرح اين توطئه شد.
    آیت الله هاشمي متولد سوم شهریورماه 1313 (آگوست 1934) در روستای بَهرمان واقع در ناحیه نوقِ شهرستان رفسنجانِ استان کرمان که بعدا به ترتيب رئيس مجلس، رئيس جمهور و رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام شده بود در 19 دیماه 1395 (ژانویه2017) درگذشت و فوت او، عارضه قلبی اعلام شد. وی چند سال نیز رئیس مجلس خبرگان رهبری بود. آیت الله هاشمی دارای دو دختر (فاطمه و فائزه) و سه پسر (محسن، مهدی و یاسر) بوده است.
    دو روز پس از تيراندازي به هاشمی رفسنجانی، امنيت روحانيون بر عهده دژباني ارتش به فرماندهي سرتيپ امير رحيمي گذارده شد.
    
تيتر صفحه اول شماره 5 خرداد 1358 روزنامه اطلاعات درباره تيراندازي به هاشمي ـ عکسي که در بيمارستان تجريش از هاشمي گرفته شده بود بعدا به کُپي صفحه (در بالای آن) اضافه شده است

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
42 سال ریاست حجت الاسلام سیّد محمود دعایی بر مؤسسه مطبوعاتی اطلاعات ـ مراسم 90 ساله شدن روزنامه اطلاعات در تیرماه 1394
حجت الاسلام سیّد محمود دعایی
بیستم اردیبهشت 1359 با حکم آیت الله عُظمی روح الله خمینی رهبر انقلاب اسلامی مسئولیت و مدیریّت مؤسسه مطبوعاتی اطلاعات بر عهده حجت الاسلام سیّد محمود دعایی قرار گرفت.
    آیت الله خمینی در این حُکم خطاب به حجت الاسلام دعایی نوشته بود: "از آنجا که مطبوعات کشور در ساختن جامعه نقش مؤثر ایفاء می کنند و جناب عالی را به خاطر شایستگی و شناختی که در اداره این امور دارید به سرپرستی مؤسسه مطبوعاتی اطلاعات منصوب می کنم. متوجه باشید که مطبوعات باید در خدمت اسلام و مردم کشور باشند و آزادی ها در حدود قوانین اسلام و قانون اساسی تأمین شود.".
    حجت الاسلام دعایی [متوفی در 15 خرداد 1401] که پس از جلسات معارفه، کار خودرا آغاز کرد 42 سال در این سمت بود و ساختمان تازه ای برای مؤسسه اطلاعات در شمال تهران ساخت و مؤسسه از خیابان خیّام به آنجا منتقل شده است.
     وی 50 روز پس از اخراج آخرين دسته روزنامه نگاران از مؤسسه اطلاعات به تصمیم دو مدیر قبلیِ اعزامی از بنیاد مستضعفان، به آن مقام منصوب شده بود. جمعی از این روزنامه نگاران در سال 1358 و گروهی دیگر پس از تعطیلات نوروزی سال 1359 و از نیمه فروردین آن سال برکنار شده بودند. روزنامه اطلاعات از نیمسال 1358 مصادره و در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفته بود که سپس وابسته به دفتر رهبری شده است. حجت الاسلام دعایی شماری از اخراج شدگان را که درخواست کار کرده بودند به کار بازگردانید ازجمله حسین شمس، مسعود فقیه و .... حجت الاسلام دعایی با بهرام مسعودی آخرین مدیر مؤسسه اطلاعاتِ پیش از مصادره، مناسبات حسنه داشت. بهرام در تهران زندگی می کند.
    به نظر می رسد، روزنامه 98 ساله اطلاعات، روش کهن خود که اولویت دادن به خبر ِ مطلق است تَرک نکرده و همه اخبار را پوشش می دهد و بنا براین می تواند منبع و مأخذ تاریخ نگاران قرارگیرد. به ابتکار حجت الاسلام محمود دعایی، در تیرماه 1394 به مناسبت 90 ساله شدن روزنامه مراسمی مفصل برگزار شد.
     تاریخِ مطبوعات نشان داده است که برگزاری مراسم سالروز تولد یک رسانه و تبلیغ پیرامون آن و جلسات سخنرانی و اشاره به تاریخچه و بازنویسی برخی مطالب مهم و یا جالب گذشته کمک بزرگی به افزایش مخاطبان بوده است.
    سه روز پس از درگذشت حجت الاسلام دعایی، سید عباس صالحی (دکتر در فلسفه) وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد، نویسنده و مؤلف و قبلا سردبیر چند نشریه و مدرّس دانشگاه به مدیریت مؤسسه مطبوعاتی اطلاعات منصوب شده است. دکتر علیرضا خانی روزنامه نگار بنام از دو دهه پیش سردبیری این ـ قدیمی ترین روزنامه در حال انتشار ایران را بدست دارد. خانی از چهار دهه پیش کار روزنامه نگاری را از همین روزنامه اطلاعات آغاز کرده است. او در سال 1373 به احیاء روزنامه ایران (روزنامه دولت) نیز کمک کرد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
واردات سنگ قبر از چین! و ... ـ چین با دلارهای خود اوراق خزانه داری آمریکا می خرد و اگر تحریم واشنگتن شود «هیچ» خواهد شد
محمدرضا باهنر
محمدرضا باهنر (کرمانی) نایب رئیس وقت مجلس و سياستمدار بنام ایران، در اردیبهشت 1391 در يک گفت ‌و شنيد با خبر آنلاین با انتقاد از واردات بی‌رویه گفت: "واردات غیر ضروری کالا، صدمات جبران‌ناپذیری به اقتصاد ایران زده است.".
     وی افزوده بود: "در حال حاضر حتی سنگ قبر هم از چین می‌آورند ـ سنگ قبرهایی که روی آنها آیه قرآن نوشته شده است!.".
    این مصاحبه که سرآغاز انتقاد از واردات غیر ضروری از چین و عمدتا کالای بُنجل و نامرغوب شده است در همان زمان (اردیبهشت 1391) در رسانه های متعدد نقل شده بود.
    یک مقام روابط عمومی سازمان رادیو تلویزیون دولتی (صدا و سیما) در پاسخ به این انتقاد که شبکهِ بازار این سازمان ملی به جای حمایت از تولیدات داخلی ـ در سالی که رهبری کشور آن را سال حمایت از تولیدات داخلی و افزایش تولیدات اعلام کرده بود ـ آگهی تبلیغ برای یک کالای ساخت چين پخش کرده است گفته بود:
    "درباره چینی بودن یکی از کالاهایی که از شبکه بازار، آگهی آن پخش شده به اطلاع می‌رساند که اولا تولیدکننده، این محصول را به عنوان یک کالای ایرانی (ساخت کشور) به شبکه معرفی کرده بود و شبکه بازار با توجه به گزارش‌های دریافتی از طریق امور مخاطبان شبکه، به محض اینکه شائبه چینی بودن آن احساس شد از ادامه پخش آن جلوگیری کرده و رسیدگی در این زمینه ادامه دارد.".
    این توضیح چهاردهم ماه می 2012 (25 اردیبهشت 1391) در وبسایت «خبرگزاری مِهر» درج شده بود.
    در هفته یکم خرداد 1391 انتقاد از بکارگیری کارگران چینی در طرح های راهسازی در ایران و فعالیت خودروسازی چینی ها و ... بگوش رسید. اصحاب نظر گفته اند که اگر هدف تهران از دادن این امتیازها ازجمله افزایش واردات از چین و اموری از این قبیل جلب حمایت سیاسی رژیم پکن است تصوری باطل است زیراکه دیدیم این دولت از سودان و لیبی و ... عملا و بموقع حمایت نکرد. رژیم پکن یک بازرگان است و «تاجر» خودرا به طور جدّی وارد منازعات سیاسی و درگیری با قدرت ها نمی کند. بزرگترین خریدار کالای چین، آمریکاست که کمپانی های این کشور در عین حال شریک چینی ها هستند. آمریکا «دلار» چاپ می کند و این کاغذها را می دهد به چین و کالای ارزان وارد می کند ولی ایران باید نفت (طلای سیاه) بدهد ـ نفتی که دیر و یا زود تمام می شود و آن هم با شرایط سهل تر و گاهی هم برگشت پول آن با تعلّل رو به رو می شود. چین بیشترِ دلارهای دریافتی از فروش کالا را (و تا کنون بیش از یک تریلیون دلار) اختصاص به خرید اوراق خزانه داری آمریکا داده است و لذا، اگر کاری برخلاف میل واشنگتن انجام دهد و تحریم شود به ورشکستگی کشانده خواهد شد و می شود «هیچ». چین به نفت و بازار ایران نیاز بی چون و چرا دارد. ولی ایران برای واردات و هرگونه معامله خارجی باید ضرورت و نیز موازنه را در نظر بگیرد. نباید واردات باعث بیکاری داخلی و انتقال کشور از تولید به خدمات شود و بر شمار دکانداری که عامل گرانی است افزوده شود.
    در عین حال به این اظهار وزیر امور خارجه چین که 30 مارس 2012 انتشار یافته بود توجه کنید:
    BEIJING (Reuters) - Chinese Foreign Minister Yang Jiechi on Tuesday repeated a warning that Beijing is opposed to Iran possessing nuclear weapons
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
قطع متناوب برق و خاموشی در ایران از آغاز خرداد 1400 تیتر صفحات اول روزنامه ها


 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
اديان و روحانيون
پروتستانیسم ـ پاپ، امپراتور و مجمع سراسری نتوانستند یک کشیش را شکست دهند
Luther
مجمع (دایت Diet) ورمس Worms بيست و پنجم می 1521 با صدور یک حکم علیه «مارتین لوترMartin Luther» کشیش اصلاح طلب آلمانی و بانی پروتستانیسم به کار خود پایان داد. جلسات مجمع از بیست و هشتم ژانویه این سال در شهر نود هزارنفری «ورمس» واقع در راینلاند آلمان برای اتخاذ تدابیری جهت جلوگیری از افکار مارتین لوتر و نیز تعیین سرنوشت او تشکیل شده بود و متناوبا ادامه داشت. لئو دهم Leo X پاپ وقت قبلا ضمن صدور اعلامیه ای 41 مورد از 95 مورد اصلاحات اعلام شده مارتین لوتر را مغایر اصول شاخه کاتولیک مسیحیت دانسته و وی را تکفیر کرده بود. کارل پنجم رئیس وقت امپراتوری مقدس (کاتولیکهای اروپا) برپایه اعلامیه پاپ مجمع ورمس را دعوت به تشکیل و بررسی کرده بود. این مجمع در اپریل 1521 حضور مارتین لوتر را در جلسه لازم تشخیص داد تا اعتراف به اشتباه را به او تفهیم کند و چنانچه توبه کند وی را مشمول بخشودگی قراردهد. لوتر پس از دریافت تامین از امپراتور که در جریان رفت و آمد به مجمع بازداشت و یا شکنجه نخواهد شد در جلسات 16 و 18 اپریل مجمع حضور یافت ولی به جای اعتراف به اشتباه و توبه، از اعلامیه 95 ماده ای خود معروف به اصلاحات مذهبی و اعتراض به عمل کلیساها ازجمله بخشودگی گناه با دریافت پول از مرتکب و منع کشیش ها از ازدواج، منع طلاق و ازدواج مجدد که عملی مغایر اصول آزادی انسان است و قید و بندهای دیگر دفاع کرد و گفت که این موارد را در انجیل ندیده و ساختگی است. در طول جلسات مجمع که لوتر در آن حضور داشت پیروانش مقابل تالار مجمع اجتماع کرده و به پشتیبانی از او شعار می دادند. همین جماعت بعدا به حکم مجمع ورمس و تصمیمات بعدی از این دست اعتراض کردند که به معترضین (پروتستان) معروف شدند و این عنوان به پیروان کالون، زوینگلی و سایرین که نظراتی مشابه لوتر داشتند اطلاق می شود.
    امپراتور به وعده خود عمل کرد و در طول جلسات و درجریان آمد و رفت مانع از واردآمدن هرگونه آسیب به لوتر شد. «فردریک» امیر وارتبورگ Wartburg و از پیروان لوتر که بیم داشت به لوتر پس از بازگشت به خانه آسیب واردآید، وی را از میان راه به قصر خود برد و تحت حمایت قرارداد. در همینجا بود که لوتر انجیل را به زبان آلمانی ترجمه کرد.
    جلسات مجمع ورمس تا 25 می ادامه یافت و در این روز حکم خودرا علیه لوتر صادر کرد. طبق این حکم، لوتر باید دستگیر و در یک محکمه مذهبی به اتهام ارتداد محاکمه می شد. همچنین طبق این حکم، همکاری با لوتر و پیروی از افکار و رعایت اصلاحات مذهبی او ممنوع و جرم شناخته شده بود.
    حکم جهت دستگیری لوتر به امپراتور ابلاغ شد. امپراتور که لشکر کشی به قصر امیر فردریک را آغاز جنگ داخلی آلمانی ها می دانست در اجرای حکم شتاب نکرد و پس از اینکه اطلاع یافت که حکم مجمع ورمس نتیجه عکس داده و پیروان لوتر دهها برابر شده اند دستگیری اورا به مصلحت کشور ندید و چند سال بعد (1526 میلادی) دستور دستگیری لوتر را رسما معلق ساخت که پاپ از شنیدن این خبر سخت برآشفت و امپراتور «در ظاهر قضیه» دستور توقیف را دوباره لازم الاجرا اعلام کرد ولی اقدامی صورت نگرفت و پروتستانیسم عالمگیر شد و شمار پیروان آن اینک بیش از ششصد میلیون نفرند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
در قلمرو انديشه
فلسفه استقلال فردی؛ Individualism
رالف والدو امرسون Ralph Waldo Emerson فیلسوف، نویسنده و شاعر آمریکایی 25 می 1803 به دنیا آمد.
    مهمترین کار امرسون بررسی و تبیین فلسفه و روش استقلال فردی (Individualism) است که بیشتر آمریکاییان در عمل پیرو آن هستند و همواره کوشیده اند که استقلال فردی خودرا در همه زمینه ها حفظ کنند و در طول زندگی تنها متکّی به خود باشند ـ حتی در زندگی زن و شوهری.
     امرسون 79 سال عُمر کرد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ساير ملل
نبرد «دونکِرک» و فرار 338 هزار نظامي انگليسي و فرانسوي ـ تلفات نبرد دونکرک و درسي که از آن گرفته شد
نبرد دونکرک Dunkirk (رسم الخط فرانسه Dunkerque) بيست و پنجم می 1940 آغاز شد که تا چهارم ژوئن اين سال ادامه داشت. باقیمانده نیروهای فرانسه و بلژيک و نظامیان انگلیسی که به کمک آنان فرستاده شده بودند هنگام عقب نشینی از برابر آلمانی ها و فرار به انگلستان، در بندر دونکرک فرانسه و مناطق ساحلي اطراف آن به دام ارتش دوم آلمان و پانزرهای Panzer (تيپ هاي زرهي) این کشور به فرماندهی ژنرال فون روندشتدت G. von Rundstedt و ژنرال فون کلايست P. von Kleist افتادند، محاصره شدند و در اين منطقه نبردي مرگبار روي داد که به شکست نیروهای فرانسوی ـ بلژیکی و انگلیسی محاصره شده انجامید. دستور تخليه شکست خوردگان 26 مي صادر و مار تخليه از 27 مي آغاز و تا پايان روز 4 ژوئن به مدت 9 روز ادامه داشت. هیتلر برای دادن فرصت فرار به این نیروها سه روز آتش بس داده بود که معلوم نیست چرا از آن استفاده نشد.
    در نبرد دونکرک از 400 هزار نظامی فرانسوی و انگلیسی نزديک به سی هزار نفرشان کشته و 34 هزار تن دیگر اسیر شدند. همچنین 177 هواپیمای انگلیسی سرنگون و شش ناوشکن و دویست ناوچه این کشور غرق شدند. نبرد دونکرک پیروزی بزرگی برای هیتلر بود. اگر وی به شوروی تعرض نکرده بود پیروز جنگ بود و جهان، امروز وضعیت دیگری داشت.
    در نبرد دونکرک نزدیک به سی هزار انگلیسی و فرانسوی و متحدین این دو کشور کشته و 34 هزار تن دیگر اسیر و 338 هزار و 226 تن دیگر با 860 کشتی و قایق تخلیه شدند. عملیات نجات این نظامیان بی سابقه بود. نظامیان فراری خودرا به دریا می زدند و تا گردن به زیر آب می رفتند تا به کشتی و یا قایق برسند. در جریان تخلیه بیش از 200 ناوچه، کشتی و قایق ازجمله 9 ناوشکن انگلیسی و فرانسوی غرق شدند و به 19 ناوشکن دیگر آسیب وارد آمد. انگلیسی ها همچنین 177 هواپیما از دست دادند. نیروهای شکست خورده دو هزار و 472 توپ، 65 هزار خودرو ازجمله تانک و موتوسیکلت و 500 هزار تُن مهمات برجای گذاردند و فرار کردند. 198 هزار و 229 هزار تن از تخلیه شدگان انگلیسی و 139 هزار و 997 تن فرانسوی و بلزیکی و ... بودند. چرچیل در پارلمان انگلستان شکست در دونکرک را یک فاجعه و تخلیه نظامیان را یک معجزه خوانده و گفته بود که نباید فریب آرامش 20 ساله پس از جنگ جهانی اول را می خوردیم، آلمان را دست کم می گرفتیم و برای جنگ احتمالی دیگر آماده نمی شدیم، همه جنگها قابل پیش بینی نیستند و برخی در پی یک شکست و اشتباه سیاسی آغاز می شوند، باید همیشه آماده بود.
     نبرد دونکرک پیروزی بزرگی برای هیتلر بود. اگر وی به شوروی تعرض نکرده بود پیروز جنگ بود و جهان، امروز وضعیت دیگری داشت.
یک صحنه از هجوم نظامیان از دونکرک به کشتی برای فرار و کمبود جا در کشتی


    
ژنرال Kleist و ژنرال Rundstedt فاتحان آلمانی نبرد دونکرک

 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
روز ملّی اردن ـ چگونگي تاسيس اين کشور
ملک عبدالله يکم
دو ماه پس از امضای قرارداد لندن، 25 می 1946 مجلس «امارت ماوراء اردن» این سرزمین را کشور هاشمی اردن ـ اَلمَمْلَکَة اَلأُرْدُنِیَّة اَلهَاشِمِیَّة و عبدالله بن حسین را پادشاه آن اعلام کرد که روز ملّی اردن است. عبدالله بن حسین از این روز به بعد ملک عبدالله خطاب شد. وی که 20 ژانويه 1951 در بیت المقدس به دست یک فلسطینی کشته شد از سالها پیش از پادشاه شدن، ریاست امارت «ماوراء اردن» را به دست داشت.
     عبدالله متولد مکّه در 1882 که در استانبول تحصيل کرده بود مدتي نماينده منطقه مکّه در مجلس عثماني بود. پدر او امیرحسین که شریف مکّه (و امير حجاز) بود در طول جنگ جهانی اول به انگلیسی ها در شکست دادن عثمانی کمک کرده بود.
    سرزمینی که کشور اردن خوانده می شود پیش از سال 1917 یک ایالت عثمانی وابسته به سوریه (شام) بود. انگلیسی ها که اردن را تاسيس و قيمومت آن را با دريافت مصوّبه جامعه ملل از سال 1921 به دست داشتند از 15 می 1923 رياست خاندان هاشمي را كه از حجاز بودند و تحت فشار سعودي ها به اردن مهاجرت کرده بودند بر ماوراء اردن که عنوان «امارت» داشت به رسميت شناخته بودند.
    اردن که زماني هم قطعه اي از امپراتوري ايران بود 89 هزار کيلومتر مربع وسعت دارد و جمعيت آن در سال 2020 حدود 11 میلیون تن گزارش شده بود. در جريان نخستين جنگ عرب و اسرائيل (جنگ سال 1948) ارتش اردن منطقه غرب رود اردن و بيت المقدس را تصرف کرد و چهار ـ پنج دهه در کنترل داشت. پایتخت اردن شهر 4 میلیونی عَمان است که در ایران «اَمان» نوشته می شود تا در خواندن، با «عُمان» اشتباه نشود.
    سرزمین اردن که نام آن از رود اردن گرفته شده است، در پی شکست ایران از اسکندر مقدونی، به دست او و جانشینانش افتاد که اشکانیان آنان را از شرق مدیترانه بیرون انداختند. پس از افتادن یونان به دست رومیان و اَبَرقدرت شدن روم، در دوران اشکانیان و ساسانیان، میان دو اَبَرقدرت ایران و روم در منطه لِوانت (شام) شامل سوریه، لبنان و اردنِ امروز چندین جنگ روی داد و بالاخره در سال 629 میلادی، شهربراز ـ ژنرال ساسانیان با هراکلیوس ژنرال رومی مصالحه کرد و منطقه اردن را به هراکلیوس داد که کمتر از چهار ماه بعد (سپتامبر 629)، سپاه اسلام به فرماندهی زید ابن حارثه به منطقه شرق رود اردن حمله برد ولی در نبرد موتَه Mutah (نام یک روستای عرب نشین وقت) از رومیان شکست خورد. سپاه اسلام در لشکرکشی بعدی در آگوست 636، رومیان را در نبرد یَرموک (رود یرموک از شاخه های رود اردن) شکست داد و امپراتوری ایران را در نبرد قادسیه (نوامبر 636) و مسلط بر منطقه شد.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تاسیس اتحادیه آفریقا
25 می 1963 و در نشست آدیس آبابا، سازمان وحدت آفریقا به عنوان صدای واحد آفریقاییان و با هدف زدودن آخرین آثار استعمار از این قاره، نزدیک ساختن نظرات آفریقاییان پیرامون مسائل جهانی و تصمیمگیری های مربوط (عملا ایجاد یک بلوک سیاسی)، تامین همکاری های اقتصادی و توسعه تجارت، نظارت بر رعایت حقوق بشر در این قاره، بالابردن استاندارد زندگی مردم و آموزش و پرورش، استفاده بهینه از منابع طبیعی و نیروی انسانی قاره و رفع اختلافات مرزی که میراث دوران استعمار بوده و آنهارا ترسیم خطوط مرزی در اطاقهای در بسته در اروپا بدون توجه به واقعیت های قومی و محلی بوجود آورده است تاسیس شد. این سازمان در نهم جولای 2002 تبدیل به اتحادیه آفریقا ( AU) همانند اتحادیه اروپا و با همان هدفها شده است. این اتحادیه که قرار است از سال 2028 دارای پول واحد آفریقایی به نام «افرو» شود از نظر وسعت و جمعیت بزرگتر از اتحادیه اروپاست. اعضای این اتحادیه جمعا 29 میلیون کیلومتر مربع وسعت و یک میلیارد تن جمعیت دارند. تاکنون عضویت چهار کشور در این اتحادیه به حالت تعلیق درآمده است. دو تعلیق به دلیل وقوع کودتا، یک تعلیق به سبب ادامه تبعیض میان شهروندان و تعلیق دیگر (کشور اریتره) به خاطر حمایت از تروریسم. سران اتحادیه آفریقا در فواصل معیّن گرد هم می آیند و به حل مسائل می پردازند. ایجاد اتحادیه آفریقا، این قاره را در صحنه سیاسی جهان به صورت یک وزنه دراورده است. بررسی رفت و آمدها، حجم مبادلات و امضای قراردادها نشان می دهد که در میان قدرت های جهانی، آفریقاییان به چین اعتماد بیشتری دارند.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تاثير شگفت انگيز سرود ملي
كاونتري در حال غرق شدن
25 می 1982 و در جريان جنگ انگلستان و آرژانتين بر سر مالكيّت جزاير فالكلَند، خلبان يك جنگنده آرژانتيني كه پخش سرودهاي ميهني به مناسبت سالگرد آغاز انقلاب استقلال اين كشور او را برانگيخته بود ناوشكن موشك انداز انگليسي «كاوِنتري» و يك كشتي حمل و نقل نظامي اين كشور را در آبهاي آن جزاير با پرتاب موشك غرق كرد.
    انقلاب استقلال آرژانتين 25 می 1810 آغاز شده بود. كاونتري که با سوخت هسته ای حرکت می کرد همان ناوشكني است كه اواخر سال 1979 وارد خليج فارس شده بود تا نيروي دريايي ايران را بترساند. اين ناو در جريان گروگانگيري آمريكايي ها در ايران براي كمك به مساعي آمريكا به خليج فارس اعزام شده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ژیانگ زمین: ما جهاني مي خواهيم چند قطبي كه در آن نظم و قانون برقرار باشد
24 مي 1996 «ژيانگ زمين» رئيس وقت دولت چین كه از مسكو ديدن كرده بود صريحا گفته بود: "امروزه يك دولت، خودرا اَبَرقدرت جهان معرفي مي كند، كه اين بينش به نظم گيتي كمك نخواهد كرد.".
    وي تاكيد كرده بود: "ما جهاني مي خواهيم چند قطبي كه در آن نظم و قانون برقرار باشد.".
    اين چنين صراحت لهجه از آن پس، کمتر ديده شده است زيراکه در سه دهه گذشته از آن زمان، بدهي بیش از يک تريليوني آمريکا به چين، سران پکن را نسبت به آن تفکّر تا حدی خاموش کرده است و به باور تفسیرنگاران، ترس از تزلزل دلار آمریکا و زيان ناشي از آن را دارند.
    يک مفسّر اروپايي در اين زمينه اظهار نظر کرده بود که چيني ها با خريد اوراق قرضه آمريکا در حقيقت در گروگان دولت واشنگتن قرار گرفته اند. شکايت آمريکاييان به دادگاههاي اين کشور از خطرناک بودن بعضي اجناس ساخت چين ازجمله «دراي وال» دولت چين را نگران ساخته که مبادا با احکام اين دادگاهها، غرامت ها که بسيار سنگين خواهند بود از طلب چين (در واقع؛ پس انداز با خريد باوند) کسر شوند و ....
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
تفاوت رَه از كجاست تا به كجا
Stonehenge
25 مي 2003 رسانه ها به نقل از باستانشناسان انگلستان نوشته بودند كه در محل «ستون هنج Stonehenge» در 75 مايلي جنوب غربي لندن بقاياي شش انسان (4 بزرگسال و 2 كودك) ديگر به دست آمده است كه 23 قرن قدمت دارند و در جوار آنان ابزارهايي به دست آمده است كه مربوط به سال هاي عبور از سنگ ابزار به عصر برنز است.
     بايد توجه داشت كه ايرانيان دو قرن پيش از آن در اوج تمدن بودند؛ تخت جمشيد را ساختند، قانون نوشتند، پستخانه به وجود آوردند، راه آسفالته چند صد کيلومتري ساختند، بر ارابه سوار شدند و .... اينک بايد بررسي شود كه علل عقب ماندگي ايرانيان در قرون جديد و معاصر چه بوده است تا جبران شود و اين کشف و افشاي آن کار مورخان است. طبق شواهد، دولت لندن دست کم از آغاز قرن نوزدهم در اين عقب ماندگي دست داشته است.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
25 ماه می و دو سانحه مرگبار هوایی
در تاريخ هواپيمايي دو سانحه مرگبار هوایی در بيست و پنجم ماه می ثبت شده است. 25 می 1979 یک جت مسافربر «آمریکن ایرلاین» از نوع دی سی ـ 10 (مک دانولد ـ داگلاس) هنگام بلند شدن از فرودگاه شیکاگو (فرودگاه اوهیر) سرنگون شد و 271 سرنشینان آن کشته شدند. در جریان برخورد لاشه این هواپیما به زمین نیز دو تن که در آن محل بودند جان سپردند. این نوع هواپیمای سه موتوره ساخت آمریکا در پی جداشدن موتور میانی یکی از آنها در آسمان، از بخش مسافربری به قسمت باربری منتقل شده است.
    25 می 2002 یک جمبو جت (بوئینگ 747) شرکت هواپیمایی چين (تایوان) که عازم هنگ کنگ بود در آسمان تنگه تایوان به دریا افتاد و 225 سرنشین آن کشته شدند. گفته شده بود که یک موتور این هواپیما هنگام پرواز آتش گرفته و منفجر شده بود.
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
ژنرال انتوني زيني: 10 اشتباه دولت جورج بوش در قبال عراق


ژنرال انتوني زيني، افسر بازنشسته سپاه تفنگداران دريايي آمريکا، كه از 1977 تا سال 2000 فرمانده نيروهاي نظامي آمريكا در منطقه خاورميانه بود و عراق را زير چشم داشت و سپس به مدت دو سال به عنوان ميانجي آمريكا براي مسئله فلسطين فعاليت مي كرد در نوشته اي خطاب به وزارت دفاع آمريكا كه در شماره هاي 23 ماه مي سال 2004 روزنامه هاي اين كشور انتشار يافته بود به ده اشتباه دولت جورج بوش در قبال مسئله عراق اشاره كرده بود. وي يكشنبه شب (23 مي 2004) در مصاحبه با شبكه «سي بي اس» آمريكا هم اين اشتباهات را تشريح كرد و گفت چون كاخ سفيد به هشدارهاي او توجه نكرد ناچار شد كه به اين وسيله آنها را به اطلاع مردم امريكا برساند:
     1. سياست محاصره و تحت فشار قرار دادن عراق از جمله اِعمال مناطق پرواز ممنوع، داشت به نتيجه مطلوب مي رسيد كه بي جهت رها شد و اين كشور مورد حمله نظامي قرار گرفت.
    2. به بايگاني سپردن استراتژي «آزمايش شده» سابق (قديمي تر) و در پيش گرفتن يك استراتژي نادرست تازه در منطقه حساس و مهم خاورميانه.
     3. خلق بهانه هاي نادرست براي منطقي جلوه دادن حمله نظامي به عراق با هدف جلب حمايت آمريكاييان از اين اقدام پُرهزينه و تلفات از جمله اعلام اين كه عراق داراي اسلحه كشتار جمعي بوده و همدست القاعده است كه امنيت آمريكا را به مخاطره افكنده است.
     4. با وجود شكست در جلب همكاري بين المللي و كسب مجوّز شوراي امنيت، با بي اعتنايي به افكار عمومي حمله نظامي را شروع كردن.
    5. بدون داشتن برآورد درست از وضعيت و نتايج، و تامين عوامل لازم براي مقابله با آنها دست به تعرض نظامي زدن.
     6. استناد كردن بي دليل و اعتماد كردن بي معنا به «خود ـ تبعيدي هاي» عراقي و حرف ها و ادعاهاي آنان، كه نادرستي شان اينك مسلّم شده است.
     7. بدون داشتن برنامهِ از پيش تهيه شده و جزئيات كار، عمليات اشغال نظامي عراق را آغاز كردن.
    8. عمليات نظامي را با نيروي ناكافي آغاز كردن و ادامه دادن. براي عمليات نظامي عراق، دست كم 300 هزار نظامي لازم بود، نه 130 هزار. تكنولوژي پيشرفته نظامي در زد و خوردهاي خياباني و با افراد غير منظم و انفجارهاي انتحاري موثر واقع نمي شود.
     9. انتصاب يك شوراي حكومتي ناقص و ناجور و ايجاد يك مديريت غير متخصص و نا آگاه از امور عراق و نا آشنا به فرهنگ و روانشناسي مردم آن و تاريخش براي اداره آن سرزمين پس از تصرّف آن.
    10. پس از اشغال نظامي، اتخاذ تصميمات نادرست و به اجرا گذاردن آنها از جمله بدرفتاري توجيه ناپذير با زندانيان و ... كه بذر انتقام در نهاد عراقي ها كِشت كرده و باعث انزجار جهانيان شده است.
    ژنرال زيني در اين زمينه كتابي هم تحت عنوان «بتل رديBattle Ready» تاليف و منتشر ساخته است.
    
 نقل اين مطلب بدون ذکر نشاني پايگاه و نام مولف (نوشيروان کيهاني زاده) ممنوع است زيرا که نتيجه تحقيقات شخص وي و نظر اوست.
برخي ديگر از رويدادهاي 25 مي
  • 1812:   در جريان مبارزات استقلال آمريکاي لاتين، يك زمين لرزه شديد شهر كاراكاس (پايتخت ونزوئلا) را ويران كرد و هزاران تن کشته شدند. زلزله هرچند وقت يکبار در کاراکاس روي مي دهد.
        
        
  • 1865:   یک انبار مهمات در شهر موبیل، استیت آلابامای آمریکا منفجر شد و بیش از 300 تن را کُشت. این انفجار چندی پس از پایان جنگ داخلی آمریکا صورت گرفت که در آن، آلاباما از اعضای کنفدراسیون (جنوبی ها) بود.
        
        
  • 1868:   دولت آمریکا آخرین دوشنبه ماه می هرسال را روز یادبود و بزرگداشت نظامیان آمریکایی کشته شده در جنگ ها تعیین کرد و یک تعطیل عمومی اعلام شده است. در سال 2020، این روز مصادف با 25 ماهِ می بود. پیش از سال 1868، هر استیت برای خود یک روز «یادبود ـ مِموریال دی» جداگانه داشت. چرا دوشنبه؟. برای اینکه آمریکاییان 3 روز متوالی، تعطیل داشته باشند (شنبه و یکشنبه ـ دو روز تعطیل آخر هفته است).
        
        
  • 1875:   بانوی کانادایی Grace Lockhart به عنوان نخستین زنی وارد تاریخ شده است که در امپراتوری بریتانیا ـ شامل انگلستان و کلنی هایش ازجمله کانادا، نیوزیلاند و استرالیا، از دانشگاه مدرک لیسانس بدست آورد.
    Grace Lockhart


        
  • 1892:   یوسیپ بروز تیتو Josip Broz Tito بنیادگذار کنفدراسیون یوگوسلاوی در روستای کومرووچ Kumrovec واقع در کرواسی به دنیا آمد و 88 سال عُمر کرد. کومرووچ در مرز اسلوانی (اسلونیا) و نه چندان دور از اتریش واقع شده است و اسلوانیایی ها همانند کروات ها تیتو را همشهری خود می دانند. وی یک کمونیست بود که تفکر ملّی داشت و با این تفکر وارد اتحاد نظامی ـ سیاسی با مسکو (پیمان ورشو) نشد. تیتو در کنار نهرو، ناصر و سوکارنو از بنیادگذاران جنبش عدم تعهد بود. با درگذشت تیتو، کنفدراسیون یوگوسلاوی هم عُمری نکرد و فروپاشانیده شد.
        
        
  • 1914:   مجلس نمایندگان انگلستان استقلال ایرلند در امور داخلی خود را تحت عنوان «هوم رول» تصویب کرد.
        
        
  • 1949:   نيروهاي مائو (کمونیست ها) شهر شانگهاي چین را تصرف كردند.
        
        
  • 1952:   دكتر محمد مصدق رهبر وقت ايران يک بار ديگر تکرار کرد: "در جهاني كه براي حفظ صلح و نظارت بر حقوق بشر و داوري در اختلافات داراي مرجعي به نام سازمان ملل است نياز به قطب نيست و همه ملل داراي حقوق و اختيارات برابر هستند. وجود يک و يا چند ابرقدرت در جهان باعث تعرّض به حقوق ملل ضعيف و جنگ خواهد شد.". مصدق در عین حال با حق وتو کردن در شورای امنیت سازمان ملل و بودن این حق در دست 5 دولت فاتح جنگ جهانی دوم مخالفت کرد و گفت که این یک تبعیض است و عامل زورگویی این 5 دولت. اين، واکنش مصدق به تفسير مطبوعات اروپايي بود که نوشته بودند ايران با درگيري با ابرقدرت انگلستان دارد با آتش بازي مي کند و دولت لندن با داشتن حق وتو مانع پیروزی ایران در شورای امنیت می شود. امپراتوري لندن يک قطب از سه قطب جهان [وقت] است. (دو قطب ديگر؛ واشنگتن و مسکو).
        اصحاب نظر بارها اين اظهار دكتر مصدق در روابط بين المللي را يك اصل ترديد ناپذير خوانده اند.



        
        
  • 1953:   آمریکا در «صحرای نودا» گلوله اتمی توپ آزمایش کرد. در پی انتشار این خبر، روس ها اعلام کردند که ما قبلا دارای گلوله اتمی برای توپ هایمان شده ایم.
        
        
  • 1969:   در سودان يك كودتاي نظامي به وقوع پيوست. 9 افسر جوان به رهبري جعفر نمِيري اين کودتا را انجام داده بودند. در پي اين کودتا نمِيري رئيس دولت شد.
        
        
  • 1973:   کاپیتان (فرمانده)، افسران و افراد یک ناوشکن (دیسترویِر) یونانی در این روز به مخالفان حکومت سرهنگ ها (اکثریت مردم یونان) پیوستند، دست به نافرمانی زدند، ولی برای پیشگیری از درگیری با نیروهای دولت سرهنگ ها (حکومت نظامیان بر یونان که با کودتا بر سر مار آمده بودند) که به میهن زیان وارد می ساخت از دولت ایتالیا خواستند که اجازه دهد در بندری در نزدیکی شهر رُم لنگراندازی کنند که موافقت شد. این اقدام تا مدت ها خبر رسانه ها بود و به تضعیف دولت سرهنگ ها و ساقط شدن آن کمک کرد.
        
        
  • 1981:   سران شش کشور عربی حاشیه جنوبی و غربی خلیج فارس؛ سعودی، عُمان، امارات، قطر، کویت و بحرین در جریان نشست خود در ریاض، ایجاد شورای تعاون و همکاری خلیج فارس GCC را اعلام کردند. عراق که در حال جنگ با ایران بود به این نشست دعوت نشده بود و عضو این شورا نیست. در سال 2011 پیشنهاد شده بود که اعضای شورا همکاری های خودرا به سیاسی و نظامی هم گسترش دهند.
        
        
        
  • 1985:   يك توفان دريايي 11 هزار تَن را در بنگلادش كشت. در همين روز در سال 1941 توفان دريايي ديگري درهمين منطقه در دلتاي رود گنگ باعث مرگ 5 هزارتن شده بود.
        
        
  • 1997:   در کشور 8 میلیونی Sierra Leone واقع در آفریقای غربی و در ساحل اقیانوس اطلس و از مستعمرات پیشین دولت لندن کودتا شد و نظامیان این کشور با شعار تأمین عدالت و حذف مقامات ناکارآمد، یک سرلشکر به نام «کروما» را رئیس موقت کشور کردند و او گفت که چرا در یک کشور غنی از معادن مختلف ازجمله الماس، بیشتر مردم باید زیرخط فقر زندگی کنند. سیرالئون به پایتختی شهر «فری تاون» در 1961 استقلال یافت. زبان رسمی این کشور، انگلیسی است و 78 درصد نفوس آن مسلمان هستند. این نام را یک دریانورد پرتغالی در سال 1462 بر آن سرزمین نهاده است به معنای «کوههای لئون».
        
        
        
  • 2009:   جمهوری دمکراتیک خلق کره (کره شمالی) دومین آزمایش اتمی زیرزمینی را انجام داد. این کشور در همین روز دست به آزمایش چند موشک زد که باعث نگرانی آمریکا و ژاپن شد. جمهوری دمکراتیک خلق کره که اینک از اعضای باشگاهِ اتمی داران است نخستین آزمایش اتمی خودرا در اکتبر 2006 انجام داده بود.
        
        



  •  

    مطالعه اين سايت و نقل مطالب آن با ذكر ماخذ (نشاني کامل سايت و نام مولف آن) آزاد است، مگر براي روزنامه هاي متعلق به دولت و دستگاههاي دولتي؛ زيرا كه مولف اين سايت اكيدا «روزنامه نگاري» را كار دولت نمي داند. روزنامه عمومي به عنوان قوه چهارم دمكراسي بايد كاملا مستقل از دولت و سازمانهاي عمومي باشد تا بتواند رسالت شريف خود را به انجام برساند.


     تماس با مولف:

    editor (a) iranianshistoryonthisday.com
    n.keihanizadeh (a) gmail.com